Palaan vielä kertaalleen aiheeseen.
Koitin tuossa aikaisemmin kysellä että miksi maksun ottaminen olisi enemmän väärin, mutta en siihen mitään kovin tyydyttävää vastausta saanut.
Onko sinusta se ja sama, jos divarinpitäjä myy saamansa piraattituotteen eteenpäin, jos hän muuten antaisi sen eteenpäin? Jos verrataan lailliseen tuotteeseen, alkuperäinen kuluttaja on tietysti maksullaan tukenut tuottajaa, mutta divarinpitäjä ei tue tue, myi hän sitten alkuperäisen tai piraatin. Onko maksun ottaminen mielestäsi enemmän väärin? Mitä luulet muuten kansan enemmistön ajattelevan? Tai onko se ja sama, jos divarinpitäjä antaa tallennetun ohjelman eteenpäin sen sijaan, että myisi sen?
Toisekseen on syytä sanoa, että vaikka minulla olisi koneellani 5 mp3:sta, niin minä en ole niiden tekijänoikeuksien omistaja. Jos kopioisit ne niin että ne jäisivät minulle, niin et olisi varastanut minulta vaan tekijänoikeuksien omistajalta (eli rikkonut hänen oikeuksiaan). Jos varastaisit ne niin että ne lähtisivät pois minulta, niin olisit varastanut sekä minulta (minun omaisuuttani) että tekijänoikeuksien omistajalta (eli rikkonut hänen oikeuksiaan).
Oikeassa olet. Mistä päästäänkin siihen hauskaan tilanteeseen, että jos puolestani nyysin sinulta alkuperäisenä ostamasi DVD:n, tekijänoikeuksien haltija ei menetä mitään. Tämä lienee siis se vähiten pahin vaihtoehto, koska tärkeintähän on, että oikeuksien omistaja saa rahansa? Ja mites se olikaan: jos haluaisin luovuttaa sen varastetun DVD:n eteenpäin, samahan minun olisi se myydäkin, koska eihän tuottaja siitä mitään saisi kuitenkaan, koska tuote on käytetty…. Taidan saada perverssiä tyydystä varastelun eri moraaliasteiden mietiskelystä.
En tiedä minkälaiset nettikaupan mp3:n luovutusehdot on, mutta voisin kuvitella että voit yhden kappaleen luovuttaa eteenpäin (jos tuhoat alkuperäisen), mutta et useita kopioita. DVD:stäkään et saa useita kopioida ja myydä niitä useammalle ihmiselle. Ihan identtinen logiikka näissä on.
Enpä silti usko, että mp3:ta saa mitenkään myydä laillisesti "käytettynä" eteenpäin. Vai oletko nähnyt esim. Huuto.netissä mp3:ia myynnissä? Tai ebayssä? Vai tarkoitatko eteenpäinluovuttamisella antamista pois? Minusta tuntuu, että mp3:t ovat kertakäyttökamaa tässä mielessä.
En missään vaiheessa muuten ole sanonut ettei DVD:n tuottaja menettäisi rahaa siinä tapauksessa, että levy vaihtaisi omistajaa sata kertaa. Se vain ei ole käyttöehtojen vastaista eikä oikeuksia omistaja ole halunnut tai koittanutkaan sitä kieltää (eikä mahdollinen tuollainen kielto muutenkaan olisi varmaan omistusoikeuslainsäädännön mukainen), joten se on vain voi voi.
Et olekaan, mutta olet tuonut ihan perustellen esille muita tapauksia, jossa näin käy. Minä taas haluan muistuttaa, että tuottajan menetykset eivät voi olla ainoa lähtökohta laillisuuden ja kohtuuden arvoinnissa, vaikka oltaisiinkin digimaailmassa.
Lopputeksti olikin sitten silkkaa paatoksellista paskaa, jossa olevat asiat on useaan kertaan vastattu, joten niihin ei varmaan tarvikaan vastata?
Eli pohdiskelu tekijänoikeuksien laajentamisesta nykyisestä on mielestäsi paatoksellista paskaa? Kai pitää pysyä pedofiliassa, ylinopeuksissa, kieltolaissa (piikki itselleni) ja muissa asiaankuuluvuuksissa vast'edes.
Se että menettääkö kukaan rahaa riippuu siitä, että tarjoaako kukaan kyseisiä pelejä. Laitonta se on poislukien tietynikäiset pelit ja ilmeisesti myös tiettyjen liigojen pelit (esim WHA ja IHL), koska konkurssiin menneiden liigojen oikeuksia ei kukaan omista. Moraalinen oikeus lienee riippuvainen ainakin pitkälle riippuvainen tuosta ensimmäisestä kohdasta.
No mitä sellaista myyntitoimintaa harrastaville pitäisi tehdä?
Tässä keskustelussa on pari hassua pointtia. Ensinnäkin aikana jolloin cd/dvd levyjen rippaaminen oli teknisesti mahdotonta ja pelit myytiin konsoleina, niin ei kukaan nähnyt niiden myymistavassa tai siitä ettei niitä saa kaikille tutuille vapaasti jakaa MINKÄÄNLAISTA moraalista ongelmaa.
Kuvitteletko sinä tosiaan, että tekijänoikeuksista ei ole jouduttu vääntämään koskaan aikaisemmin kättä? Tai että uusi teknologia ei olisi muuttanut pelikenttää mitenkään? Tai että noita mainitsemiasi moraalisia ongelmia ei ole aikaisempien teknologioiden kohdalla muka nähty? Tässä sinulle oiva kooste siitä, miten tarkkanäköisiä tuottajapuolella on oltu uusien teknologioiden suhteen.
http://www.tkvk.org/uusitekniikka.html
Koska linkitetty radion ja levy-yhtiöiden historiaa kertaava linkki ei toimi tuolta sivustolta, tässä se erikseen, koska se on monilta osin relevantti (on muuten muusikon laatima artikkeli):
http://news.dmusic.com/article/9617
En väitä, että tuo olisi yksi yhteen vastaava nettilevityksen suhteen, mutta yllättävän paljon samoja piirteitä siinä on.
Loppujen lopuksihan tässä väitellään ihan turhasta, koska mitään tuotantoa ei enää ole, sillä koko viihdeteollisuus on moneen kertaan tuhottu. Kyllähän oikeuksien omistajia pitää aina kuunnella, eivät kai he nyt turhaan taistele uusia tuulia vastaan. Kuten itse sanoit: "Vaikka heidän julkisuuteen päästämänsä tutkimukset olisivat tarkoitushakuisia, niin kyllä siellä ylimmällä johdolla on käytössä täsmälleen oikea ja tarkka data ja rahaa ei turhaan taisteluun käytettäisi." 20 vuotta käyttivät rahaa, aikaa ja tupakkaa radiotakin vastaan, joten kyllä se radio edelleen saatanasta on. Vai oliko taas liian vanha esimerkki? Katsopa tätä lausuntoa viime vuodelta:
http://www.stara.fi/2007/11/16/akt-radiosoitto-vahentaa-levymyyntia/
Kansalaiset muistakaa: radio on musiikille haitaksi! ÄKT:llä on tarkat datat ja rahaa käytetty.
Jos haluat taas hyvän esimerkin siitä, mitä piratismi pahimmillaan tekee oikeasti tuottajapuolelle, Amigan kohtalo on surullinen tarina siitä.
Kaikkeen tottuu ja mistään saavutetusta ei haluta luopua, on saatu "oikein" tai "väärin". Tämä valtava tarve ja "oikeus" "jakaa kulttuuria" ja nämä "ongelmat" syntyivät vasta sillä hetkellä kun tuo jakaminen tuli teknisesti mahdolliseksi tai tarkemmin sanottuna kun ihmiset tottuivat niihin.
Sellaisia ne viihteen tuottajat todellakin ovat. Mistään ei haluta luopua. Totta puhuen molemmilla osapuolilla on peiliinkatsomisen paikka. Mutta mitä lähemmäs mennään sitä rajaa, jossa vapaata tiedonkulkua supistetaan kaupallisten etujen kustannuksen, sitä enemmän minä sitä vastustan.
Moraali ei ole mikään joko/tai alue. Minusta on moraalisesti eroa, hankkiiko luvatonta materiaalia itselleen kaupallisessa tarkoituksessa vai ei. Myös sillä, hakeeko materiaalia 'koska nyt ei tarvi maksaaa' vai siksi, että haluaa tutustua ennen ostopäätöstä. Vaikka kaikki olisi väärin ja luvatonta. Voit muuten olla varma, että jos nettilevitys osoittautuukin tuottajien kannalta rahakkaaksi, heidän moraalinsa taipuu saman tien.
Ymmärrän samalla, että lainsäätäjä ei voi alkaa näitä asioita miettiä. Ei myöskään sitä, onko kyseessä iso "paha" yritys vai pieni ja sympaattinen. Mutta sitä pitää miettiä, millaisia oikeuksia annetaan isommille ja pienemmille yrityksille kansalaisten vapauksien kustannuksella. Ja tietysti myös sitä, mitä kaikkea kansalaiset saavat tehdä yritysten kustannuksella. Minä en usko sen kummemmin yritysten vilipittömyyteen ajaa yhteistä hyvää, tai edes siihen, että ovat täysin kartalla tässä aiheessa kuin toisaalta siihenkään, että valtaosa warettajista olisi sananvapauden sotureita tai vain kokeilemassa imuttamaansa materiaalia.
Tuo kommenttisi kulttuurin jakamisesta on hieman kummallinen. Ihmetteletkö myös, mistä tämä valtava tarve ilmaista itseään netissä julkisesti on oikein tullut, koska tilanne syntyi vasta, kun se tuli mahdolliseksi? Entäs se, että vitsit leviävät sähköpostilla ilmaiseksi ympäri maailman, vaikka eipä niitä ennen kovinkaan kirjeitse haluttu jakaa. Totta kai tehokaampi teknologia ja uudet kanavat otetaan käyttöön. Puhut nyt sitäpaitsi tyypille, joka on aikoinaan vaihdellut kämyisiä demonauhoja ympäri Suomea jo kohtuu nuorena, joten kyllä sitä kulttuuria on jaettu jo ennen nettiä.