Tappava influenssa uhkaa maailmaa

  • 170 646
  • 886

pokki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Minnesota Wild, Manchester United
Miksei voisi. Sanoivathan lääkäritkin mediassa ennen epidemiaa, että suuri osa sairastuneista sairastaa taudin lievänä - osa jopa täysin tietämättään. Tuo helvetillinen alaselkäsärky on sellainen oire, jota moni tuon taudin sairastaneista tutuistani oli valitellut. Kuten itsekin tuolla pari sivua aiemmin kerroin omista oireistani, kuului se minullekin tuohon pari viikkoa sitten vaivanneeseen outoon olotilaan, johon ei tosin kuumetta liittynyt. Moni muukin palstaveli/-sisko oli kokenut samaisia oireita.

Niin, lisättäköön tähän nyt vielä se, että olo on ollut perjantaista lähtien enemmän ja vähemmän krapulainen. Ei siis viinasta, vaan taudista. Kai tätä olotilaa voisi oudoksikin määritellä.

Itseäni kyllä edelleen hiukan ihmetyttää se, että possunuhatestejä ei enää mielellään oteta. Luulisi kuitenkin, että joku pikatesteri tautia varten olisi kehitetty. Ymmärrän kyllä kynsin hampain miksi näin ei olla toimittu, mutta kyllä itse ainakin haluaisin tietää onko tämä sitä itseään, vai olenko normaalin kausi-influenssan kourissa.
 

Tobias

Jäsen
Olisi mielenkiintoista kuulla nyt influenssahysteerikkojen ajatuksia, kun tappavaa influenssa-aaltoa ei tälläkään kertaa kehittynyt. Itsehän ihmettelin tässä ketjussa joskus marraskuun alussa, kuinka typeriä ihmisiä Suomessa on kun tällaisen nuhan takia hermoillaan. Itsehän jätin tietenkin rokotuksen ottamatta. Ketjukin näyttää hiipuneen täysin, kun tämä tavallinen influenssa hellitti otettaan.

Koko hysteria oli hauska esimerkki nykyihmisen taipuvaisuudesta paniikkiin olemattomista asioista ja tietysti merkki myös yleisen typeryyden lisääntymisestä. Eiköhän näitä tule lisää, innolla jo odotan typerysten spekulaatioita tulivuorenpurkauksen aiheuttamasta pysyvästä elämänmuutoksesta tms.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Olisi mielenkiintoista kuulla nyt influenssahysteerikkojen ajatuksia, kun tappavaa influenssa-aaltoa ei tälläkään kertaa kehittynyt.

En nyt koe olevani mikään hysteerikko, mutta ei kait siinä. Hyvältähän tämä nyt näyttää toistaiseksi. Rokotukset ovat tehonneet hyvin ja ensi syksynä taas nähdään mikä on tilanne kun influenssakausi alkaa. Ei sikainfluenssa ole käsitääkseni kadonnut mihinkään, mutta tarvitsisi toki jonkin mutaation jotta voisi olla vaaraksi.

Mutta ainahan sitä on se pahin vaihtoehtokin olemassa kuten 1918-1919 osoittaa. Silloin tämä mutaatio tapahtui toiseen aaltoon. Eli turha vedellä vielä mitään yläfemmoja. Mutta kuten todettua niin rokotukset ovat olleet todella suureksi avuksi ja toinen aalto jäi niiden ansiosta kokonaan tulematta Suomeen.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Taas on uutta pöpöä liikkeellä, kun lehdet uutisoivat superbakteerin leviävän maailmalla. Briteissä 50 tapausta, Ruotsissa kaksi. Bakteeri on lähtöisin Intiassa, ja sairastuneita brittejä yhdistää se, että he ovat käyneet leikkauksessa Intiassa. Bakteerissa on pahaa se, että siihen eivät vaikuta mitkään tunnetut antibiootit. Osalla tartunnan saanneista vähäisiä oireita, osalla vakavampia.

Jotenkin viime vuonna ylimennyt sikainfluenssauutisointi on vienyt pohjan tällaisilta tapauksilta. Ei näitä jaksa ottaa vakavasti varsinkaan iltapulujen otsikoiden ja juttujen perusteella. Pitää kuitenkin ihmetellä, mitä on mielessä ihmisellä, joka menee Intiassa tai vastaavassa kaukoidän maassa plastiikkakirurgille. Paikallinen hygienia kun on mitä on, ja jengi rypee keskenään jossain Gagnesissa bakteereja levitellen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
H1N1 jyllää taas. Ensimmäinen tämän influenssakauden uhri on saatu, eli Kotkassa on kuollut nelikymppinen perusterve mies tautiin. Kymmenkunta uhria on tehohoidossa tällä hetkellä. Aiheesta kertoo lisää Iltalehti:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011011212992232_uu.shtml

Noh, eipä tuo meikäläistä henkilökohtaisesti pelota. Itse otin rokotteen loppuvuodesta 2009, ja kausi-influenssarokotteen nyt syksyllä. Kausi-influenssarokote kannattaakin mielestäni ottaa, etenkin, jos tuo kohuttu H1N1-rokote jäi ottamatta paniikissa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kausi-influenssarokote kannattaakin mielestäni ottaa, etenkin, jos tuo kohuttu H1N1-rokote jäi ottamatta paniikissa.

Missä helvetin paniikissa H1N1-rokote jäi ottamatta...? Eikös paniikissa sitä juuri otettu?
 

Veikko40

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS, FC Ilves, SC Classic, BC Pyrintö
Missä helvetin paniikissa H1N1-rokote jäi ottamatta...? Eikös paniikissa sitä juuri otettu?

Joo, kans jäin miettimään tota samaa asiaa.
Ite jätin tarkoituksella kaikki sikapossu- ja linturokotteet ottamatta. Mukaanluettuna peruskausi-influenssapiikit ynnä muut - kuten aina.
Twinrixiä sun muuta oon reissuja varten käynyt kyllä hakemassa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Missä helvetin paniikissa H1N1-rokote jäi ottamatta...? Eikös paniikissa sitä juuri otettu?

Noh, en minä ainakaan paniikissa ollut, kun rokotteen otin. Enkä ole paniikissa myöskään ottaessani noita kausi-influenssapikkejä. Ihan jo se, ettei kiinnosta maata paria viikkoa kovassa kuumeessa sängyn pohjalla ja saada ties mitä jälkitauteja riittää tuon ottamiseen. Ja H1N1:n kohdalla kun on vielä bonuksena tuo mahdollisuus hengenvaaralliseen taudinkuvaan, niin eipä siinä paljoa täytynyt miettiä.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
H1N1 jyllää taas. Ensimmäinen tämän influenssakauden uhri on saatu, eli Kotkassa on kuollut nelikymppinen perusterve mies tautiin. Kymmenkunta uhria on tehohoidossa tällä hetkellä. Aiheesta kertoo lisää Iltalehti:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011011212992232_uu.shtml

MTV3:n nettisivuilla joku oli kommentoinut uutiseen, että kyseisellä henkilöllä olisi ollut diabetes ja astma. Tiedän että kyseessä ei ole mikään luotettava lähde, mutta ajattelin tuoda asian esille.
Perusterve taitaa olla aika häilyvä käsite mikäli mainitut taudit mieheltä on löytynyt.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Noh, en minä ainakaan paniikissa ollut, kun rokotteen otin. Enkä ole paniikissa myöskään ottaessani noita kausi-influenssapikkejä.

Tuon sanan paniikki toit esille aivan itse alkuperäisessä viestissäsi. Paniikissa olivat siis sellaiset ihmiset, jotka eivät rokotetta ottaneet...vai?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Vaikka nyt ei ole kyse varsinaisesta influenssasta, niin pahimmillaan jopa tappavasta ja sitkeästä tartuntataudista kuitenkin: Turussa on havaittu tänä vuonna orastavaa keuhkotuberkuloosiepidemiaa, toistakymmentä on sairastunut ja vielä useampia altistuneita. Tuorein tapaus tulee Turun kaupunginkirjaston pääkirjastosta, jossa yksi työntekijä on sairastanut keväästä asti tubia ja mahdollisesti altistanut muita työntekijöitä. Asiakkaat eivät kuulemma ole altistuneet, koska työntekijä ei ole ollut asiakaspalvelussa.

Asiasta tuli juuri tänään Turun kaupungin virallinen tiedote.

Mielenkiintoisesti suurin osa sairastuneista on ollut ns. nuoria aikuisia. Pahiten tubi kuitenkin iskee lapsiin, vanhuksiin ja perussairauksista kärsiviin, sen sijaan nuoret aikuiset saattavat vastustuskykyisempinä levittää tautia pidempään ennen kuin oireet havaitaan.

Tuberkuloosihan leviää ilmateitse, ei käsistä tai esineistä, joten tubille voi altistua jos on samoissa tiloissa sairastuneen kanssa.

Tuberkuloosihan oli "vanhoina hyvinä aikoina" helvetin vaarallinen ja tappava tauti, johon moni menehtyi. Suomessakin olivat keuhkoparantolat väkeä pullollaan, omiakin vanhoja sukulaisia on tuberkuloosiparantoloissa ollut. Tauti miltei hävisi Suomesta, mutta on nykyisin tekemässä vahvaa comebackia. Lääkkeitä toki on paremmin, eikä tauti ainakaan toistaiseksi ole enää sellainen uhka kuin se joskus oli, mutta tuberkuloosi ei silti ole mikään leikin asia.

Terveysportin sivuilla on havainnollistava kuva siitä, missä päin maailmaa tuberkuloosia esiintyy (tilanne vuodelta 2006). Afrikka (erityisesti musta Afrikka) ja Venäjä ovat tautipesäkkeitä pahimmasta päästä, joten näitä alueita on luultavasti kiittäminen siitä, että tubi tekee paluuta Suomeen.

Oli syy mikä hyvänsä, niin tuberkuloosista voi tulla varsin sitkeä ja haitallinen riesa. Eipä siihen tarvita kuin muutama syysaamuinen ruuhkabussi, suomalainen perinteinen tapa yskiä bussissa päin ihmisten naamaa ja äkkiä tuberkuloositartuntoja onkin melkoisesti lisää.

Mitähän muita tauteja mahtaa vielä levitä, ja mikä niistä mutatoituu niin vastustuskykyiseksi ja helposti tarttuvaksi, että se aiheuttaa katastrofaalisen tason pandemian? Ja mitä silloin on edes tehtävissä paitsi lähettää tietoiskuja, joissa toivotaan, että ihmiset pesevät kätensä eivätkä pärski toisten naamaan? Steven Soderberghin elokuva Contagion toimi aika hyvänä fiktionaalisena kuvauksena siitä, mitä voisi tapahtua jos tappava tartuntatauti pääsee jylläämään globaalissa mittakaavassa.

Stephen Kingin Tukikohta-teoksesta tuttua Captain Tripsia odotellessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös