Minua ihmetyttää tämä terveyden huollon yleinen linja, että tauti ei ole possunuhaa, jos potilaalla ei ole korkeaa yli 39-asteen kuumetta. Samaan aikaan todetaan, että suurella osalla ihmisistä tauti on lievä ja osa sairastaa sen huomaamattaan. Onko näillä henkilöillä sitten se 39-asteen kuume niin lievä, että eivät sitä huomaa. Omituisia ihmisiä. Tuli vaan mieleen kun tässä on pari viikkoa koko perhe sirastellut ja parin lääkärissä käyneen osalta on huomionarvoista ollut nimenomaan se järkyttävä "ei ole possunuhaa" paasaus vaikka potilaiden taholta ei koko sanaa ole esille otettu.
Tämähän liittyy asiaan, joka kelpaa ihmettelyn aiheeksi ihan yleisestikin. On nimittäin kummallista, miten usein lääkärit ja muut vastaavat tietävät tai paremminkin luulevat tietävänsä täysin varmasti jonkun asian ilman sen kummempaa potilaan tutkimista, näytteenottoa, kuvauksia tms.
Erään tuttavan lapsi oli todella kipeä tuossa jokin aikaa sitten. Lääkäri sanoi, että kyseessä on ihan tavallinen flunssa, eikä mikään sikainfluenssa. Tuttavani yritti vakuuttaa lääkäriä, että kyllä hän oman lapsensa tuntee ja tämä ei todellakaan ole mikään tavallinen flunssa kun lapsi makaa vain lötkönä sylissä ja jaksaa hädin tuskin hengittää. Ja että voi hyvin olla, että kyseessä ei ole sikainfluenssa, mutta tilanne on paha joka tapauksessa. Joku toinen lääkäri sitten vaivautui ottamaan keuhkokuvia tai mitä ne nyt onkaan ja keuhkokuumehan sieltä paljastui, tilanne oli käsittääkseni melko vakavakin. Ihmetyttää siis se, miten ensimmäinen lääkäri pystyi tietämään täysin varmasti, että lapsella oli vain ihan tavallinen flunssa, joka kyllä paranee itsestään. Luonnollisesti tilanne paheni koko ajan kun asianmukaista hoitoa ei aloitettu. Mainittakoon, että lapsella ei myöskään ollut sikainfluenssaa, ihan vain siis se keuhkokuume.
Välillä tuntuu, että lääkiksessä ei opeteta ollenkaan minkäänlaista johtopäätösten tekoa. Tai jos opetetaan, niin sitä opetetaan väärin, koska lääkärit tuntuvat tekevän varmoja johtopäätöksiä ihan ilman faktisia tutkimustuloksia.