Koska tässä niin moni on tuntunut painivan sen kanssa, mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä, niin kirjoitellaan asiasta hieman.
"Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta. Matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin pituutta voi lyhentää koronatesteillä.
Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Jos kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.
Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääryksen ja kertoo erityksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona."
Nämä lainaukset olivat THL:n sivuilta.
Tässä Tapparan tapauksessa on tosiaan kyse viimeisestä kohdasta, eristyksestä, koska puhutaan tautia sairastavista henkilöistä, eikä sille altistuneista.
Sitä, kuinka vakavasta asiasta on kyse, voi hahmottaa vaikka siten, että kun henkilö altistuu koronalle, on riski tartunnalle suhteellisen pieni(riippuu tietysti siitä, miten on altistuttu), mistä huolimatta rajoitustoimenpiteet(karanteeni) ovat taudin leviämisen ehkäisyn/yleisen turvallisuuden kannalta tarpeellisia. Kun taas sitten eristyksessä olevalla tarttuva tauti on 100% varmuudellla ja näin ollen tällainen henkilö on joko suoran tai välillisen kontaktin kautta merkittävä terveydellinen uhka muille ihmisille.
Tässä puhutaan tosiaan aivan eri kokoluokan asiasta, kuin puhuttaisiin, jos kyseessä olisi vain karanteenissa olevat pelaajat.
Karanteeni on jotain, mitä meistä jo todella moni on kokenut. Altistumisia on siellä ja täällä. Mielikuva karanteenista on se, ettei se nyt ole kovin erityinen asia, (kuten ei olekaan). Eristyksen on kokenut paljon harvempi: ne, jotka ovat tautiin sairastuneet.
Näistä syistä etenkin virallisissa yhteyksissä, mm. seuran tiedotteessa, olisi hyvin tärkeä kyetä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Muuten ilmaan jää mm. kysymys, että tiedetäänkö edes mistä puhutaan ja osataanko siihen siten todellisuudessa suhtautua niin vakavasti kuin kuuluisi?