Edelleen, tätä voi väännellä miten päin tahansa, mutta osakeyhtiö ei ole oikein ideaali perusinfrayritysten yhtiömuodoksi. Yhteiskunnallinen yritys olisi. Sekin on siis perus Oy, mutta koska sen yhtiöjärjestykseen kirjataan tavoitteeksi muitakin kuin voitto omistajille, sen hallituksen toimintaohjaus on huomattavasti parempi.
Ja kun hallitus on poliittisesti valittu, tämä tuo sen demokraattisen ohjauksen suoraan yrityksen toimintaan. Sitä ei omistajaohjaus periaatteet tuo, koska niitä käytetään omistajana, eli yhtiökokouksissa.
Meillä on jopa Suomessa loistava esimerkki siitä, miten perusinfra on yhtiöitetty yhteiskunnalliseksi yritykseksi. Tämä on Suomen suurin yhteiskunnallinen yritys Fingrid, eli meitin sähkönjakelun kantaverkkoyhtiö.
Tän esimerkin mukaisesti tulisi kunnalliset vesi, sähkö, lämpö ja infra yritykset muodostaa. Näin saadaan ne osakeyhtiön dynaamiset talousedut, mutta demokraattinen ohjaus ulottumaan yrityksen toimintaan kuntalaisten etua valvomaan tilanteissa, joissa taloudellisen tuloksen ja kuntalaisen edun välille tulee ristiriitoja…
…kuten englannista on opittu, näitä tulee perusinfran osalta aika jatkuvasti.. ja esim raiteethan palautettiin takas valtio-omistukseen, mutta esim vesilaitoksia on yksityisiä edelleen ja nyt kuivuuden riivatessa Oy voitto ja kuntalaisen etu menevät pahasti ristiriitaan.
..ja on esim Tampereella tullut jo lämpö ja sähköyhtiöiden toiminnan ja kaupungin tavoitteiden välisiä ristiriitoja.