Tuli ostettua 80-luvulla rakennettu ok-talo jossa on tällä hetkellä öljylämmitys. Lisäksi kämpässä on ilp ja varaava takka. Vesikiertoiset patterit. Asuinpinta-alaa kämpässä on ~100m2 + kellari/lämmönjakohuone noin 20m2. Nykyisillä hinnoilla ei hirveästi houkuttelisi tuota öljyä enää tilata. Mitä sitten tilalle? Maalämpö ei ole vaihtoehto. Onko jollain kokemusta vesi-ilmalämpöpumpuista tai poistoilmalämpöpumpuista? Olisiko tuollaiseen järkevä sijoittaa? Alkuinvestointi noissakin taitaa mennä lähemmäs 10 000? Pellettiin vaihto voisi olla suht edullinen mutta se taas vaatii lämmittäjältä vähän enemmän työtä ja huoltoa. Entäs sitten sähkökattila? Olisiko tuo aivan päätön idea? Alkuinvestoinniltaan tuo olisi melko edullinen ja se sopisi hyvin tähän tilanteeseen kun tuota remonttirahaa tuntuu muutenkin palavan ihan kiitettävästi. Pidämmän päälle ei varmastikaan se paras vaihtoehto. Tosin kuinka paljon tuollainen sähkölämmitys sitten voisi kuluttaa vuodessa kahdelta asukkaalta tuon kokoisessa talossa? Tukilämmitysmuotona kuitenkin kun on ilp ja takka.
Olisi kiva kuulla muiden mielipiteitä ja kokemuksia erilaisista lämmitysmuodoista ja vuosikulutuksista.
Tuo 10k€ ei riitä, jos öljylämmitys korvataan ilma-vesijärjestelmällä. Voit budjetoida sellaiset 12-13k€ heti kättelyssä kunnolliseen järjestelmään. Toki kalliimpiakin löytyy, mutta tuollaisella summalla saa jo hyvän laitteiston asennuksineen.
Eri tarjousten ja järjestelmien vertaileminen on varmastikin vaikeaa maallikolle, samoin eri urakoitsijoiden. Mieti etukäteen, mitkä ovat sinulle tärkeimmät kriteerit. Hiljaisuus (millaiseen paikkaan ulkoyksikkö tulee)? Energiatehokkuuden maksimointi? Takuuaika? Jotain muuta?
Urakoitsijan taustoista kannattaa selvittää etukäteen. Tälläkin alalla on jos jonkinnäköistä firmaa. Osa on pelkkiä myyntifirmoja, jotka teettävät työt alihankintana. Eli myyjällä ei ole käytännössä mitään osaamista esimerkiksi ongelmatilanteissa. Näitä löytyy varsinkin suoramyyntipojaisina. Eli soitellaan ihmisille tai kierretään ovien takana.
Voit kysyä lisää, kun olet saanut tarjouksia. Varmasti herää kysymyksiä, kun vertailet niitä keskenään. Itse asiakkaana suosin kolmen tai neljän tarjouksen taktiikkaa. Ne jaksaa vielä jotenkin käydä läpi ja vertaileminen ei vie kohtuuttomasti aikaa. Kolmekin on hyvä määrä, jos siellä ei ole yhtään huumoritarjousta mukana.
Edit. Viimeisenä. Älä allekirjoita mitään sopimusta suorilta käsin, vaikka myyjä kuinka houkuttelisi. Jos myynti alkaa olemaan kovin painostavaa, on se jo yksi hälytysmerkki.