Tässä ketjussa vaadimme Heikki Hiltusen eroa!

  • 28 057
  • 355

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ovat varmasti tietoisia, mitä putoaminen merkitsisi myös henkilökohtaisella tasolla. Mutta huippu-urheilijoita kun ovat, haluavat mennä kaikessa nimenomaan urheilu edellä.
Minä en olisi kovinkaan varma, että pelaajat olisivat valmiita pelaamaan Mestiksessä eivätkä varsinkaan Mestis-tason palkalla. Ainakin Ruotsissa vaikuttaa siltä, että aika monet SHL:stä putoavan joukkueen pelaajista siirtyvät muualle. Ja siellä sentään HockeyAllsvenskanissa on varsinkin kärjen osalta ihan kohtuullisen hyvät palkat.
Sanon vain edelleen tähän, että jos tuote on kunnossa, paikan päälle menemisestä maksaa mielellään. Ilman valitusta hinnoista. Ja vaikka ne pelit tulisikin HD-laadulla telkkarista.
Jos on varaa ja kiinnostusta, niin senkun maksaa vaikka molemmista. Niin minä teen. Mutta ei ole kauhean vaikeaa ymmärtää, että jos samalla rahalla saa kuukauden kaikki liigapelit tai 1-2 peliä hallilla, niin budjetin ollessa rajallinen, valinta voi helposti kallistua TV-paketin suuntaan. Ja siinähän voi saada päälle vielä muutakin sisältöä. Ja joka tapauksessa pitäisi olla aika selvää, että nykyinen hallille vs. HD kuva, on eri tilanne kuin vielä suhteellisen lähihistoriassa ollut hallille vs. radio.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Kyllä mä luulen, että suhteellisen merkittävä osa noista 94% oli pelaajia, jotka pelaavat siinä mahdollisessa putoavassa joukkueessa. Ovat varmasti tietoisia, mitä putoaminen merkitsisi myös henkilökohtaisella tasolla. Mutta huippu-urheilijoita kun ovat, haluavat mennä kaikessa nimenomaan urheilu edellä. Ja kaikkein urheilullisinta olisi palauttaa sarja avoimeksi. Kuten se on muissakin pääsarjoissa.
Uskoo ken tahtoo. Jos pelaaja saa esim. 100 000e kaudesta liigassa ja putoamisen myötä tuo korvaus putoaisi n. 30-50%, niin ihan varmaan pelaaja haluaisi mennä eteenpäin "urheilu edellä".. täyttä tuubaa, sanon minä.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Uskoo ken tahtoo. Jos pelaaja saa esim. 100 000e kaudesta liigassa ja putoamisen myötä tuo korvaus putoaisi n. 30-50%, niin ihan varmaan pelaaja haluaisi mennä eteenpäin "urheilu edellä".. täyttä tuubaa, sanon minä.

Silti 94% pelaajista haluaa karsinnat takaisin.
 

SonOfMothMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Meinaa siinä, missä suljetussa sarjassa peräpään seurat voivat rakentaa menestystä pitkän kaavan kautta (usean kauden suunnitelmalla), niin avoimessa tällainen ei olisi mahdollista. Avoimessa sarjassa niitä omia junnuja ei voida samalla tavalla ajaa riskittömästi sisään vaan pitää alkaa kilpailemaan muiden peräpään seurojen kanssa niistä keskikertaisista kanukeista, joiden hinta myös tämän kilpailun takia nousee tarpeettoman suureksi. Eli käytännössä rahaa tuhlattaisiin tarpeettomasti.
Kuinka monta vuotta peräpään seuroille oikein pitäisi sitten antaa aikaa toteuttaa jotain pitkän kaavan master planiaan?

Ylempänä keskustelussa olikin jo listattu SaiPan sijoituksia viimeisten kausien osalta. Viimeiset vuodet ovat olleet aika karuja ja käyrä näyttää yhä pahemmin vain alaspäin: 9., 12., 13., 14. ja 15.
Sportilla viimevuosien rekordi on seuraava: 15., 11., 15., 10., 12. ja 14.
Eipä noista voi oikein menestyksenä puhua.
Kauanko näille pitäisi siis antaa aikaa saada homma skulaamaan? SaiPalle on annettu aikaa jo melkein kolme vuosikymmentä. Mukaan on juu mahtunut vähän valoisampiakin suonenvetoja, mutta suuressa kuvassa tekeminen on ollut aikalailla paskaa.

Avoimessa sarjassa omiakin junnuja voi peräpään joukkueissa ajaa ihan huoletta sisään, jos oma juniorituotanto on siinä kunnossa, että se tuottaa tarpeeksi laadukkaita pelaajia. Totta kai hyppy junnuista Liigaan on todella suuri, mutta jos junioritekeminen on tarpeeksi laadukkaalla mallilla, niin eiköhän parin oman lupaavan junnun mukaan ottaminen per kausi ole ihan realistista. Tässäkin asiassa siis peräpään joukkueiden pitäisi vain tehdä asioita paremmin avoimessa sarjassa. Nyt kun ei ole mitään seuraamuksia täysin vihkoon vedetyn kauden jälkeen, niin seurathan voivat teoreettisesti peluuttaa vaikka puolet kaudesta pelkkiä junnuja kentällä, mutta enpä nyt sanoisi että se kehittää pelaajaa kovinkaan suuresti ottaa joka ilta 7-0 turpaan.

Jos et kehity seurana ja organisaationa, niin silloin putoat.
Karua, mutta juuri sen raadollisuuden vuoksi seurat on avoimessa sarjassa pakotettu tekemään parhaimpansa ja kehittymään. Mielestäni juuri tämä kehitys on se avoimen sarjan paras puoli.

Ja mikä olisi se plussa puoli? Karsinnat? Siis pelit, jotka kestäisivät ilmeisesti neljästä seitsemään peliä, noin kahden viikon ajanjaksolla. Saadaanko noista neljästä seitsemään peliä kerättyä Suomikiekolle niin paljon rahaa, että se korvaisi nuo rahan tarpeettomat tuhlaamiset runkosarjan aikana, useamman seuran toimesta? Meinaa siihen karsintaanhan sitten osallistuisi vain yksi Liiga seura.
Karsinnat itsessään aiheuttaisi mielenkiintoa peräpään jengeille koko loppukaudeksi, kun joutuisivat taistelemaan karsintauhkaa vastaan. Putoamiskarsinnat itsessään kiinnostaisivat ihan varmasti muidenkin joukkueiden kannattajia kuin vain karsinnoissa pelaavien joukkueiden. Mikäli Liigajengi putoaisi seuraavaksi kaudeksi Mestikseen ja uusi joukkue tulisi mukaan Liigaan, niin kiinnostaisihan se uusi joukkue varmasti enemmän katsojia kun joku kulahtanut SaiPa. Ainakin sen ensimmäisen kauden ajan.

Isoin plussa karsintojen palauttamisessa ja Liigan oikeasti avaamisessa olisi se kilpailutilanteen palauttaminen suomalaiseen jääkiekkoiluun. Karsinnat laittaisivat Mestis-seurat yrittämään nousua kehittämällä omaa toimintaansa, koska silloin Liigaan nousemisen säännöt olisivat selkeät: voita Mestis + voita karsintasarja Liigan viimeistä vastaan = nousu Liigaan seuraavaksi kaudeksi.

Kilpailutilanne luo kehitystä ja olisi koko suomalaiselle kiekkoilulle parempi.

Kuvitellaan nyt vaikka sellainen tilanne, jossa esim. Saipa putoaisi Mestikseen ja tilalle tulisi esim. Jokipojat. Ei se kaikki Saipan osaaminen siirry napinpainalluksella Joensuuhun, joten ei Liiga taso siitä parane vaan Joensuussa ottaisi oma aikansa rakentaa homma Liiga tasolle. Kun samaan aikaan heidän pitäisi kilpailla putoamista vastaan, niin ei siinä kauheasti pitkän tähtäimen sijoituksia pysty tekemään. Eli kiekkotyöpaikkoja häviäisi Lappeenrannasta, mutta välttämättä samaa määrää kiekkotyöpaikkoja ei syntyisi Joensuuhun. Jos näin kävisi, niin ei se mielestäni Suomikiekon etu ole. Enkä siis nyt puhu pelaajista ja valmentajista, koska nehän olisi molemmilla joukkueilla, mutta kaikkea sitä muuta tukihenkilöstöä ja sidosryhmiä, mitä Liiga seurat ympärilleen kerää. Sitä yhteisöä ei vaan napin painalluksella rakenneta ja mahtaako edes yksi kesä siihen riittää?

Kuvitellaan sellainen tilanne, että tämän kauden päätteeksi olisi järjestetty karsinnat, SaiPa vs. Kiekko-Espoo. Jos SaiPa olisi tuon paras seitsemästä karsintasarjan hävinnyt, niin mitä sellaista maagista kiekko-osaamista Lappeenrantaan olisi jäänyt jota olisi kuulunut jotenkin varjella tai siirrellä yhtään minnekään muualle kuin romukoppaan? Monen kauden mittainen Liigan pohjamudissa rypeminen, alaspäin osoittava sijoituskäyrä, käsiin lahoava kotihalli? Jos Kiekko-Espoo olisi nämä kuvitteelliset karsinnat voittanut, niin eikö silloin Espoossa olisi ollut parempaa "kiekko-osaamista" kuin kulahtaneessa Lappeenrannassa, jossa mentiin häviämään karsinnat Mestis-seuralle?
Nousun myötä Espooseen varmaan tulisi myös niitä työpaikkoja, joita nyt kovasti pelkäät, että Lappeenrannassa häviäisi putoamisen myötä.

Avoimen sarjan luoma kilpailutilanne ja siitä välttämättä aiheutuva kehitys olisi koko suomalaisen jääkiekon etu.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, Jukka Jalonen, KTP
Itsehän ehdotan, että kaudella 2022-2023 pudotuspelien (kympin sakki) ulkopuolelle jääneet joukkueet aloittavat ensi kauden Mestiksestä.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Tämän puutteen takia suljettu liiga ei mielestäni millään tavalla tue liigan tasaisuutta vaan pahimmassa tapauksessa voi johtaa tasoerojen kasvamiseen kuten nyt näyttää käyneen.
Kyllähän suljettu sarja nimenomaan mahdollistaa sen, että pienimpien budjettien seurat voivat panostaa jonkin verran ylimääräistä kärkipelaajiin. Kauden onnistuessa näiden kulut voidaan kattaa paremmilla lipputuloilla ja kauden epäonnistuessa kalleimmat ukot voi laittaa talvella kiertoon. Katsojien ja urheilullisen tasapuolisuuden näkökulmista tämä tietenkään ole ollenkaan optimaalista.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja oman joukkueen pudottua etsivät uuden seuran muualta.

Jep. Sopparit raukeaa ja kaikki on vapaita. Niinhän ne tekee ne kärkipelaajat muuten noissa häntäpään seuroissa jo nytkin kesken kauden joulun jälkeen. Sitä kutsutaan suljetuksi sarjaksi / talouden tasapainottamiseksi.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kuinka monta vuotta peräpään seuroille oikein pitäisi sitten antaa aikaa toteuttaa jotain pitkän kaavan master planiaan?

No eihän se nyt oikein niinkään voi mennä, että jos ei joka ikinen joukkue voita Suomen mestaruutta, että mallia voisi sen perusteella pitää huonona. Ja toisaalta jos voisi, niin silloinhan homma kallistuisi nimenomaan suljetun sarjan puolelle. Meinaa niinkuin aikaisemminkin todettua, sm-liigan avoimena aikana jääkiekon Suomen mestaruus karkasi isojen keskusten ulkopuolelle vain yhden kerran. Sulkemisen jälkeen tämä on tapahtunut jo kuusi kertaa.

Jos et kehity seurana ja organisaationa, niin silloin putoat.
Karua, mutta juuri sen raadollisuuden vuoksi seurat on avoimessa sarjassa pakotettu tekemään parhaimpansa ja kehittymään. Mielestäni juuri tämä kehitys on se avoimen sarjan paras puoli.

Mutta jos tämän kaltainen ideologinen hömppä pitäisi olleenkaan paikkaansa suomalaisessa urheilukentässä, niin veikkausliigan olisi pitänyt jo aikoja sitten hurautella Liigan ohi. Ei ole tapahtunut, eikä yksikään niin sanotusti avoin sarja ole Suomessa sellaisia kehitysaskeleita ottanut viimeisten vuosikymmenten aikana, että Liigan suunnalta olisi mitään syytä kateellisuuteen.

Karsinnat itsessään aiheuttaisi mielenkiintoa peräpään jengeille koko loppukaudeksi, kun joutuisivat taistelemaan karsintauhkaa vastaan. Putoamiskarsinnat itsessään kiinnostaisivat ihan varmasti muidenkin joukkueiden kannattajia kuin vain karsinnoissa pelaavien joukkueiden.

No tästähän meillä on evidenssiä ja viimeksi kun näitä karsintoja pelattiin, niin ne kiinnosti muita kuin osallistuvan joukkueen faneja kerran, viidestä yrittämästä. Eli ei se nyt kauheen hyvältä näytä ja sekin tilanne saatiin aikaiseksi varmaan isolta osin niillä niin sanotuilla playout peleillä, jotka yleisön pyynnöstä poistettiin seuraavaksi kaudeksi. Sen jälkeen pelattiin neljät täysin turhat karsinnat, joista kiima loisti poissaolollaan. Eli uskoa voi tietenkin mihin tahansa, mutta kovat faktat puhuvat muuta.
 

53300

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Joko tämä linkki on ollut esillä?


Aina aika ajoin tulee näitä mielenkiintoisia lausahduksia kuten

"Voi myös kyseenalaistaa, onko järkevää, että Mestiksessä on jäähdyttelijöitä, jotka eivät enää kehitä omaa pelaamistaan."

Tuo siis Hiltusen sanomana liittyen tuohon mahdolliseen uuteen erikoiseen nuorten aikuisten u23 sarjaan. En tiedä kehittivätkö niinkään itseään enää tällä kaudella Tommi Huhtala ja Elmeri Kaksonen, mutta kyllä heillä ainakin minun silmään näytti olevan ihan annettavaa hienossa Mestiksen finaalisarjassa.

Mutta sitten tähän ketjun otsikkoon. Mikäli siis olen oikein ymmärtänyt ja Hiltunen on vielä Sportin puheenjohtaja niin olisihan se hyvä erota nyt edes toisesta puheenjohtajuudesta.

Markkanen ei voi millään muotoa kutsua toimitusjohtaja-aikaansa SaiPassa onnistuneeksi, mutta silti hieman puolustan tai lievennän nyt etenkin medioiden suuria reaktiota palkkaukseen. Markkasen tullessa SaiPan toimitusjohtaksi ymmärsin valinnan ja puheissakin oli silloin, että hän saa apua paljon hallitukselta ja UTJ vahvassa roolissa oli Tuomenoksa (ei se Markkanen yksin sitä Tuomenoksaa vallan himoissaan pois potkinut vaan kyllä hallitus nuo päätökset tekee). Käsitykseni mukaan Marko Ekin aikakautta tarvittiin paikkaamaan sosiaalista henkilöä ja tuomaan positiivista johtajakuvaa SaiPasta, Ekistä ei saanut mitään mielikuvaa ainakaan kannattajat.

Tähän tälläisen keulakuvan rooliin mielestäni Jussi oli hyvä valinta SaiPalle, varmasti helpotti yhteistyötä yritysten suuntaan ja oli myös paremmat kasvot SaiPalle kohti uutta areenahanketta Lappeenrannassa. No sitten ei ihan mennyt putkeen hommat vastuun kasvaessa liian suureksi, tuki myös puuttui. Ei vain rahkeet riittäneet korona-aikojen ja muiden vastoinkäymisten hoitamiseen. Mikäli tuo Liigan urheilujohtajan homma on nyt sitä kontaktien pitämistä seuroihin ja kansainvälisesti sekä myös tilannehuone/tuomari/kurinpito -kokonaisuuksien tietynlaisena linkkinä toimimista niin voi sopia siihen pestiin oikein hyvinkin. Sellaiseen toimeenhan ei voi oikein uusi ja vieras ihminen tullakaan vaan pitää tuntea jo verkostot. Plussaa myös siitä, että Markkanen katkaisee kaikki viralliset siteet SaiPaan toimiessaan Liigan palveluksessa (muistelisin tehneen samoin pelatessaan Jokereissa?).

Ja ei kait nyt kukaan usko, että siellä esimerkiksi Pulkkinen ja Markkanen kahdestaan pitää sarjan kiinni ja jyrää "isot" seurat äänettömäksi. En usko Markkasen olleen ainakaan SaiPan palveluksessa avoimen sarjan kannalla (itse ottaisin vaikka karsinnat tähän alakuloon mieluummin ja kävisin ne putoamisen jälkeisetkin pelit katsomassa), mutta kyllähän hän ainakin koitti jotain uuttakin saada aikaiseksi SaiPassa vaikka ne ei nyt onnistuneetkaan. Varsinkin alussa tuntui olevan kunnianhimoa ja kovin kiekkokansa kehui ja kiitteli SaiPan yritystä ja kehityshalukkuutta Markkasen palkattua Virran valmentajaksi.

Ps. saunakavereita varmaan ovat Pulkkisen kanssa, mutta jonkun lehtiartikkelin mukaan se oli Kati Kivimäki kuka oli Markkasta urheilujohtaksi kysellyt.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
sekin tilanne saatiin aikaiseksi varmaan isolta osin niillä niin sanotuilla playout peleillä, jotka yleisön pyynnöstä poistettiin seuraavaksi kaudeksi.

Yleisön pyynnöstä, vai liigaseurojen? Jos noitten playouttien pelaamista olisi jatkettu, olisi liigaseuroja pudonnut. Se kävi heti selväksi, kun sinä yhtenä vuonna kun tätä kokeiltiin Ässät tahkosi 7 peliä Sporttia vastaan. Ne oli karuja pelejä. Putkeen hävinnyt, hävinnyt ja hävinnyt joukkue tulee hakattuna paskat housussa joukkuetta vastaan, joka on voittanut, voittanut ja nostellut kannua. Vuorisen kommentti, kun playoutit lakkautettiin oli, että "urheilullisesti playouttien jälkeen joukkue on huonossa kunnossa karsintoihin mennessään". Tuosta lausessta haisee pelko. Haluttiin taata viikon lepo liigajoukkueelle ennen karsintoja. Pellet!
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Joko tämä linkki on ollut esillä?


Tärkein lause tuossa jutussa on ehdotus tulevaisuuden sarjajärjestelmästä. sitä ollaan edelleen tekemässä ja viilaamassa:

"Työstämme sitä parhaillaan Liigan omistajien kanssa. Muuta kommentoitavaa ei ole. Asiat ovat edenneet kevään aikana, ja katsotaan, onko valmista ihan toukokuun lopussa, mutta ihan lähiaikoina on Liigan omistajien kanssa yhteinen näkemys muodostumassa, Hiltunen sanoi."

Eli jotain muutosta nykyseen ummehtuneeseen sarjaan on tulossa. Aika näyttää kuinka suuria.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos voit kotona katsoa kuukauden kaikkia pelejä samalla hintaa, kun yhden paikan päällä, niin ei se vika varmaan tuotteessa ole.

Onhan se. Tuotteen hinta on yksi osa tuotetta ja jos kokonaiskokemus hallilla ei pysty kilpailemaan kotikatselun kanssa, tuotteessa nimenomaan on ongelma. Eihän jääkiekko-otteluun mennä paikan päälle pelkän jääkiekon takia, sen näkisi tv:stäkin. Syyt ovat syvemmällä ja jos näihin ei päästä riittävällä tasolla käsiksi, ei tuote toimi kunnolla.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Yleisön pyynnöstä, vai liigaseurojen? Jos noitten playouttien pelaamista olisi jatkettu, olisi liigaseuroja pudonnut. Se kävi heti selväksi, kun sinä yhtenä vuonna kun tätä kokeiltiin Ässät tahkosi 7 peliä Sporttia vastaan. Ne oli karuja pelejä. Putkeen hävinnyt, hävinnyt ja hävinnyt joukkue tulee hakattuna paskat housussa joukkuetta vastaan, joka on voittanut, voittanut ja nostellut kannua. Vuorisen kommentti, kun playoutit lakkautettiin oli, että "urheilullisesti playouttien jälkeen joukkue on huonossa kunnossa karsintoihin mennessään". Tuosta lausessta haisee pelko. Haluttiin taata viikon lepo liigajoukkueelle ennen karsintoja. Pellet!
Kyllä ne ihan aidosti yleisön pyynnöstä poistettiin, koska playoutit eivät kiinnostaneet yleisöä. Hakametsässä oli Tapparan ja Ässien kiimaista 3. taistoa seuraamassa 600 katsojaa... Systeemissä oli myös valuvika, sillä SaiPa (hehe) luovutti jo hyvissä ajoin jääden odottamaan playoutteja, kun taas Tappara, Ässät ja erityisesti Lukko taistelivat ihan kalkkiviivoille asti säälipaikasta. Kas kummaa, läpsytellyt SaiPahan voitti Lukon 1. kierroksella karseasta materiaalierosta huolimatta.

Karsinnoille olen avoin, kunhan malli olisi järkevä, mutta playouteille ei ole tarvetta. Jos on halua saada useampi joukkue putoamistaistoon, niin Liigan viimeinen ulos suoraan ja toiseksi viimeinen karsimaan Mestiksen hopeamitalistin kanssa.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Yleisön pyynnöstä, vai liigaseurojen? Jos noitten playouttien pelaamista olisi jatkettu, olisi liigaseuroja pudonnut. Se kävi heti selväksi, kun sinä yhtenä vuonna kun tätä kokeiltiin Ässät tahkosi 7 peliä Sporttia vastaan. Ne oli karuja pelejä. Putkeen hävinnyt, hävinnyt ja hävinnyt joukkue tulee hakattuna paskat housussa joukkuetta vastaan, joka on voittanut, voittanut ja nostellut kannua. Vuorisen kommentti, kun playoutit lakkautettiin oli, että "urheilullisesti playouttien jälkeen joukkue on huonossa kunnossa karsintoihin mennessään". Tuosta lausessta haisee pelko. Haluttiin taata viikon lepo liigajoukkueelle ennen karsintoja. Pellet!
Playoutit olivat perseestä, koska siellä liigan viimeinen sai valmistautua niihin jo pitkään kun muut tappelivat loppuun asti pudotuspeleihin pääsemisestä.

Kannattaa katsoa sen kauden runkosarjan pistetaulukkoa.
 

SonOfMothMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No eihän se nyt oikein niinkään voi mennä, että jos ei joka ikinen joukkue voita Suomen mestaruutta, että mallia voisi sen perusteella pitää huonona. Ja toisaalta jos voisi, niin silloinhan homma kallistuisi nimenomaan suljetun sarjan puolelle. Meinaa niinkuin aikaisemminkin todettua, sm-liigan avoimena aikana jääkiekon Suomen mestaruus karkasi isojen keskusten ulkopuolelle vain yhden kerran. Sulkemisen jälkeen tämä on tapahtunut jo kuusi kertaa.
En puhunutkaan mistään mestaruuksista, vaan siitä, että saataisiin mahdollisimman moni seura kilpailukykyiseksi, joka nostaisi koko Liigan tasoa. KooKoo ja Jukurit on tässä muutamassa vuodessa tehneet asioita oikein ja ovat nousseet keskikastin joukkueiksi Liigassa. Sport ei ole siihen kyennyt, eikä edes SaiPa, vaikka Lappeenrannassa on ollut paljon pidempi aika laittaa homma raiteilleen. Mitä etua se ajaa, että kaudesta toiseen SaiPan ja Sportin kaltaisia rupuseuroja roikotetaan väkisin korkeimmalla sarjatasolla?

Joku kommentoi, että suljetun Liigan aikana Suomi on voittanut maailmanmestaruuksia ja Olympiakullan. En nyt kuitenkaan oikein näe, että kuinka näiden kahden seuran panos on auttanut vaikkapa Suomen MM- tai Olympia-voitoissa tai mitenkään muutenkaan kehittämään suomalaista jääkiekkoilua eteenpäin.

Mutta jos tämän kaltainen ideologinen hömppä pitäisi olleenkaan paikkaansa suomalaisessa urheilukentässä, niin veikkausliigan olisi pitänyt jo aikoja sitten hurautella Liigan ohi. Ei ole tapahtunut, eikä yksikään niin sanotusti avoin sarja ole Suomessa sellaisia kehitysaskeleita ottanut viimeisten vuosikymmenten aikana, että Liigan suunnalta olisi mitään syytä kateellisuuteen.
Miksi olisi pitänyt hurautella ohi?
Ihan eri urheilulaji kyseessä, suomalainen potkupallo on jotain säälittävän ja myötähäpeän välimaastossa olevaa pelleilyä, kun jääkiekko on taas heittämällä Suomen seuratuin urheilulaji ja jossa Suomi on tällä hetkellä kansainvälisesti maailman paras. Ei Liigakaan saa toki ummehtua näin pahasti kun se on nyt tehnyt, muuten sieltä alkaa tulla takaa muita lajeja ohi. Mutta matka siihen on vielä pitkä. Jotain pitäis kuitenki teherä ja laittaa se tuote kuntoon!

Ummehtuneisuuteen lääke olisi mielestäni juuri karsintojen palautus, kovempi kilpailu Liigan sisällä, joukkuemäärän pienentäminen ja siten Liigan tason kohottaminen verrattuna muihin Euroopan jääkiekkosarjoihin. Aika hupsua väittää, että joku Suomen potkupalloliiga pystyisi ajamaan jääkiekon ohi kiinnostavuudessa vain ja ainoastaan sen takia, että Veikkausliiga on avoin sarja. Liigan täytyy pystyä kilpailemaan muiden jääkiekkosarjojen kanssa Euroopassa, nyt on pudottu kelkasta aika pahasti muiden maiden liigoihin verrattuna.

No tästähän meillä on evidenssiä ja viimeksi kun näitä karsintoja pelattiin, niin ne kiinnosti muita kuin osallistuvan joukkueen faneja kerran, viidestä yrittämästä. Eli ei se nyt kauheen hyvältä näytä ja sekin tilanne saatiin aikaiseksi varmaan isolta osin niillä niin sanotuilla playout peleillä, jotka yleisön pyynnöstä poistettiin seuraavaksi kaudeksi. Sen jälkeen pelattiin neljät täysin turhat karsinnat, joista kiima loisti poissaolollaan. Eli uskoa voi tietenkin mihin tahansa, mutta kovat faktat puhuvat muuta.
Poistettiinko playoutit yleisön pyynnöstä vaiko seurojen pyynnöstä? Itse veikkaisin jälkimmäistä, kun siellä alkoikin olla plöröt pöksyissä, että putoaminen saattaisikin todella tapahtua.

-----
EDIT/ niinjoo, se Playout-systeemihän olikin se 08-09 kaudella kokeiltu ihme sekoilu, jossa määritettiin kuka karsii Mestiksen voittajaa vastaan. Se oli ihan skeidaa se! Hyvä kaikkien kannalta että ei jatkunut. Luulin että puhuit nimenomaan Liigan viimeisen joukkueen sekä Mestiksen mestarin välisestä karsintasarjasta /EDIT
-----

Ei karsintasarjat voikaan olla joka kausi mitään tulikuumia legendaarisia ottelusarjoja, joita muistellaan vielä kiikkustuolissa vanhainkodissa. Ihan niin kuin ei joka kausi finaalisarjatkaan voi olla sellaisia. Eikä idea olekaan se, että joka ikinen kausi joku putoaa Liigasta ja joku nousee. (Paitsi nyt ihan ensimmäiseksi kun Liigan joukkuemäärää pitää eittämättä supistaa)

Putoaminen ja nouseminen olisi kuitenkin suht harvinainen tapahtuma suomalaisessa jääkiekossa vaikka sarja olisikin auki, kyllä se tasoero Liigan ja Mestiksen välillä on suuri ja Mestis-seuran voittomahdollisuudet karsinnoissa olisivat tietty pienet. Mutta, siihen nousuun olisi kuitenkin ihan aito mahdollisuus joka kausi. Tällöin myös Mestiksessä kannattaisi panostaa omaan tekemiseen enemmän, kun se Liiganousun unelma olisi ihan konkreettinen. Samoin kuin myös Liigan häntäpään jengit joutuisivat joka kausi laittamaan parastaan ja taistelemaan putoamispeikkoa vastaan. Se putoamisen pelon aiheuttama paine voisi jopa saada aikaan sellaisen ihan kauhean jutun kun seuran kehittymisen ja toiminnan paranemisen. Hui, kauheeta! Eihän semmosta voi sallia tapahtuvan! Pidetään Liiga vaan sitten kiinni ja annetaan näiden parin paikallaanjunnaavan konkurssikypsän porukan pelleillä kaudesta toiseen Suomen korkeimmalla sarjatasolla tekohengittämällä omaa olemassaoloaan niin, että myyvät parhaat pelaajansa pois jo tammikuussa kun ei edes yritetä päästä säälipleijareihin.

Miettikää nyt miten karmeaa ja epäreilua se olisi, jos jo vuosikausia jatkuneesta umpisurkeasta toiminnasta aiheutuisi jääkiekko-organisaatiolle jotain seurauksia, kuten sarjaporrasta alemmas putoaminen! MY GOD!!!
 
Viimeksi muokattu:

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Joko tämä linkki on ollut esillä?

"SM-liiga kertoi jo syyskuussa linjaavansa Jääkiekkoliiton kanssa tämän kauden aikana sarjajärjestelmät tulevaisuutta varten.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi aiemmin, että tavoitteena on, että Liiga saa kannanoton valmiiksi toukokuun loppuun mennessä."

Kattokaahan vaan, niin sieltä tulee mullistava uudistus jotain tähän tyyliin: Liigan runkosarjan 4 parasta pääsee suoraan playoffeihin ja 8 seuraavaa pelaa säälit. Näin saadaan näppärästi tyhjennyksiä vähemmälle, kun 12 joukkuetta jatkaa runkosarjan jälkeen. Ja se tärkein..liigaan voi nousta Mestiksestä, kun on talous ym. asiat kunnossa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
jääkiekko on taas heittämällä Suomen seuratuin urheilulaji ja jossa Suomi on tällä hetkellä kansainvälisesti maailman paras.

Tässä yksi asia, miksi mua ihmetyttää suuresti, että maailman parhaan jääkiekkomaan pääsarjan annetaan näivettyä eikä panna tikkua ristiin sen suhteen, että tehtäisi asialle jotain. Kaiken maailman Tshekit ja Saksat menee oikealta ja vasemmalta ohi. Sveitsi ja Ruotsi nyt on mennyt jo aikaa sitten. Kaukana on ne 90-luvun puolivälin ajat, kun Liiga oli oikeasti maailman toiseksi paras jääkiekkosarja.

Toki tähän voi länkyttää jotain JYPin ja Tapparan CHL-mestaruuksista, mutta isoa kuvaa ne ei muuta. Ja se on se, että Liiga on jäämässä ihan oikeasti pahemmin ja pahemmin jälkeen Euroopan muista huippusarjoista.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
"SM-liiga kertoi jo syyskuussa linjaavansa Jääkiekkoliiton kanssa tämän kauden aikana sarjajärjestelmät tulevaisuutta varten.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi aiemmin, että tavoitteena on, että Liiga saa kannanoton valmiiksi toukokuun loppuun mennessä."

Kattokaahan vaan, niin sieltä tulee mullistava uudistus jotain tähän tyyliin: Liigan runkosarjan 4 parasta pääsee suoraan playoffeihin ja 8 seuraavaa pelaa säälit. Näin saadaan näppärästi tyhjennyksiä vähemmälle, kun 12 joukkuetta jatkaa runkosarjan jälkeen. Ja se tärkein..liigaan voi nousta Mestiksestä, kun on talous ym. asiat kunnossa.

Niinpä, noi v*tun nyhvet (Hiltuset ym.) eivät osaa eikä varsinkaan uskalla tehdä Liigan eteen mitään isompaa ja radikaalia, vaikka se olisi sarjalle hyväksi varsinkin hieman pidemmällä aikavälillä. Tuo olisi viimeinen lause oli hyvä, ja kuvastaisi nykytilaa täydellisesti.
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
maailman parhaan jääkiekkomaan pääsarjan annetaan näivettyä

Liiga on jäämässä ihan oikeasti pahemmin ja pahemmin jälkeen Euroopan muista huippusarjoista.
Aika sakeaa settiä molemmat. Skoda-cupin voitto ja b-tason OK kullat tekee miestä maailman parhaan kiekkomaan ja että tämän vuoden CHL-voitto on länkytystä ja takamatka kasvaa. Jep jep. Jatkakaa
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kyllähän tässä joku realismi pitää olla mukana, koska Liigan - ja Mestiksen pelaajabudjetit/liikevaihdot ovat niin erisuuria. Ei varmaan koskaan jollain KOOVEE:lla tai Peliitoilla ole saumoja nousta Liigaan, vaikka menestyisivätkin Mestiksessä hyvin ja täten pääsisivät liigakarsintoihin. Tuskin esim. KOOVEE:t ja Peliitat saavat koskaan liikevaihtojaan sellaisiin lukemiin, että olisi edes järkevä haaveilla Liigassa peluusta.

K-Espoolla, TuTolla, Jokereilla, Jokipojilla, Rokilla varmasti on mahdollisuus nousta joillain viiveellä Liigaan. Jokerit ja TuTo siellä toki olivatkin. TuTollakin kassa tällähetkellä heikoissa kantimissa, kun toimitusjohtakin pistettiin pellolle.

Varmasti joillekin Mestis paikkakunnille saataisiin jollakin aikajänteellä Liigakelpoiset hallit. Mutta Suomen rakentamisen hitaudella ja lupaviidakot tuntien, eivät nekään hetkessä ole valmiita. Luvat vielä käyvät hyvällä tuurilla kaikki oikeusasteet läpi.

En osaa sitten sanoa, mikä olisi järkevä järjestelmä.
 

Lepranmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vaasan Sport, Philadelphia Flyers
Tässä yksi asia, miksi mua ihmetyttää suuresti, että maailman parhaan jääkiekkomaan pääsarjan annetaan näivettyä eikä panna tikkua ristiin sen suhteen, että tehtäisi asialle jotain. Kaiken maailman Tshekit ja Saksat menee oikealta ja vasemmalta ohi. Sveitsi ja Ruotsi nyt on mennyt jo aikaa sitten. Kaukana on ne 90-luvun puolivälin ajat, kun Liiga oli oikeasti maailman toiseksi paras jääkiekkosarja.

Toki tähän voi länkyttää jotain JYPin ja Tapparan CHL-mestaruuksista, mutta isoa kuvaa ne ei muuta. Ja se on se, että Liiga on jäämässä ihan oikeasti pahemmin ja pahemmin jälkeen Euroopan muista huippusarjoista.
En väitä vastaan etteikö liigassa tehdä asioita huonosti mutta missä se näkyy, että esimerkiksi Sveitsi on painanut ohi ja että esimerkiksi Saksa Ja Tsekki olisivat tehneet saman? Pystytkö antamaan jotain näyttöjä?

Ruotsi on Euroopassa selkeä ykkönen mutta kyllä sen jälkeen Suomi ja Sveitsi ovat aika tasoissa. Tsekillä ja Saksalla on tekemistä tulla näiden kahden ohi.

Sveitsissä puhuu raha ja kärki on siellä timanttisen kova mutta se taso tippuu oikeasti todella paljon kun katsotaan alempia kenttiä. Sen näkee ihan vain katsomalla niitä peljä.


Jos katsotaan budjetteja niin liiga on Euroopassa aivan rupusakkia. No, pelaajatuotanto ja työ jota suomessa tehdään korjaa tässä paljon.

Viime kausien CHL menestys, jos katsotaan vaikkapa mestareita niin fakta on se että mikään muu maa kuin Suomi tai Ruotsi ei ole tuota kilpailua voittanut. Finaalitkin ovat lähes järjestäen ollut Ruotsi-Suomi tai Ruotsi-Ruotsi. Muutaman kerran on ollut Saksalainen tai Tsekkiläinen joukkue finaalissa Ruotsalaista joukkuetta vastaan.

Jos taas katsotaan nyt vaikka tämän koronan jälkeisen ajan sekä KHL:n murtumisen jälkeistä aikaa jolloin kaikki huippupelaajat ovat pelaamassa Euroopassa niin 8 joukko CHL:ssä näyttää maiden osalta tältä:

22-23:

Ruotsi: 4
Suomi: 2
Sveitsi: 1
Tsekki: 1

21-22:

Ruotsi: 3
Suomi: 2
Saksa: 1
Tsekki: 1
Ranska: 1
Sveitsi: 0

20-21:

Ei pelattu


Toki jos pystyt jollakin tavalla perustelemaan väitettäsi niin vaihdan mielipidettäni kyllä, mutta itse en vain löydä rehellisesti mitään perusteita väitteellesi.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös