Liian paljon uskonto kuitenkin maailmanpolitiikkaa määrittää ja aika paljon sotia on käyty ja ihmisiä tapettu milloin minkäkin jumalan nimissä. Ilman mitään jumalia ja uskontoja yms. satuja maailma olisi erittäin paljon parempi paikka elää.
On toki tapettu, mutta ihan ilman uskontoakin saadaan aikaan melkoisia ruumismääriä, "parhaimpana" esimerkkinä vaikkapa kommunismin kauhut ja sata miljoonaa kuollutta. Ns. ateistipohjalta tuo vedettiin, eli ihmisen kyky käydä sotia ja tappaa toisiaan ei riipu uskonnosta tai uskosta.
Aina on joku aate, joka on toisen mielestä parempi kuin toisen aate, ja sen nimissä pitää sitten toimia. Jos ei suoralla väkivallalla, niin sitten henkisesti alistamalla ja määrittämällä, mistä asioista saa puhua ja millä tavalla. Yleensä itse itsensä "älymystöksi" kohottaneen väestönosan parissa on aina joku tietty aate, jonka nimeen nämä individualisteiksi itseään väittävät/luulevat mutta oikeasti laumasieluiksi paljastuvat ihmiset operoivat.
Suomessa se oli 1960/1970-luvuilla taistolaisuus, jolloin sokeasti kumarreltiin Neuvostoliitolle ja heidän rauhankynttilöilleen. Sitten kun maailma muuttui, niin osin samoista piireistä syntyi vihreiden fanaatikkojen ja ns. "monikulttuurisen suvaitsevaisuuden" nimeen vannova porukka, jolle myös tuntuu olevan vain yksi totuus. Kun tämä aikanaan sortuu taistolaisuuden tapaan, niin kaipa joku muu vastaava Ainoa Totuus sieltä sitten kaivetaan seuraavaksi ideologiaksi.
Toki on myös muistettava, että uskonnotkin ovat vain vallan yksi ilmentymä, ja tosiasiassa sotia, konflikteja, taloudellisia ja yhteiskunnallisia kriisejä ynnä muita pannaan alulle vallan takia. Valta on yleensä taloudellista (raha), toisinaan yhteiskunnallista ja sosiaalista, mutta vallasta, vallan säilyttämisestä tai vallan uudelleenjärjestelystä on aina kyse niin uskonsodissa, rotupohjaisissa sodissa/vainoissa kuin muissakin konflikteissa.
Uskonnoilla on myös toinen puoli, eli tietyissä kehitysvaiheissa uskonnot ovat olleet hyvinkin tarpeellisia sivistyksen ja tietotaidon säilyttämisessä ja levittämisessä sekä kansojen yhtenäistämisessä. Suomessakin luku- ja kirjoitustaidon leviämisessä kirkolla oli suuri rooli, ja munkkiluostarien yms. kätköissä on säilynyt paljon historiaa antiikin ajoista alkaen.
Tietyssä vaiheessa uskonnot muodostuivatkin sitten esteeksi ja riippakiveksi tieteiden ja taiteiden kehitykselle, mutta tästäkin on päästy pääosin ohi kristityssä Euroopassa, jossa uskovaisuus on lähinnä nimellistä uskomista tiettyjä vähemmistöpiirejä lukuunottamatta. Se on sitten eri asia, mitä tapahtuu kun kiihkouskovaisemmat muslimivähemmistöt lisääntyvät tarpeeksi ja muuttuvat kenties enemmistöiksi - sen jälkeen voikin olla edessä uusi keskiaika ja taantumus ainakin henkisesti.
Ei tämä toki vain islamista kiinni ole, kyllähän esim. vanhoillislestadiolaisten tekopyhän taantumuksellinen ja pedofiliatapauksien takia esillä oleva lahkolaisuus osoittaa, mihin suuntaan "kristityt" voivat yhteiskuntaa viedä.