Suomessa on kurjia pizza- ja kebabmestoja loputon määrä. Jos perussafkaa myydään epärealistisen halvalla, niin järkikin sanoo että siihen on jokin syy. Yleensä useampia. Säästetään esimerkiksi veronmaksussa muttei yhteiskunnan tukiaisissa, säästetään henkilöstömenoissa eri konsteilla, ei lyödä joka tilausta kassaan jne. Raaka-aineista ja hygieniasta tinkiminen ei varmasti ole poissuljettu konsti osassa paikoista.
Turussa ainakin pizzeria Sisilia (veroviraston lähistöllä) tuntui pitävän sisällään noin 20+ karvakäsimiestä takahuoneessa, yksi harmaantunut "Don" takahuoneessa kuninkaana ja aikoinaan muistaakseni neljällä eurolla opiskelija-annos, joka sisälsi minkä tahansa pizzan, salaatin, kahvin/teen ja muistaakseni juomankin. Bonuksena myös ruokamyrkytys. Veronmaksukyky hieman epäilytti myös henkilökuntarakenteen nähdessäni, elleivät ole sitten kaikki talkootöissä saatuaan "Donilta" tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.
Turussa kannattaa pizza syödä paikoista, jotka on nimetty italialaisten kaupunkien mukaan siitä huolimatta, että kummassakaan ei ole yhtään italialaista töissä.
Pizzeriaravintola Napoli on yksi Turun vanhimmista ja laadukkaimmista, ja lounastarjouksistaan huolimatta lähempänä sanaa ravintola kuin pelkkä pizzeria. Tuo on toiminut vuodesta 1976, mikä on alalla ikuisuus. Kotimainen omistus ja henkilökunta.
Kebab-pizzeria Milan Eerikinkadulla on etnisessä omistuksessa, mutta nämäpä ovat sikäli iloinen poikkeus, että hygieniataso on hyvä (sertifikaatit kaikki esillä ja annokset tehdään näkyvillä pleksien takana, eli raaka-aineet ja pizzat eivät ilmesty mistään rottakellarista kuten joissain paikoissa) ja henkilökunta puhuu hyvää suomea. Kovia ovat tekemään töitä. Hintataso on vähän kalliimpi kuin keskusta-alueen joissain muissa paikoissa, mutta se johtunee siitä, että verot maksetaan ja pelisääntöjä noudatetaan. Ei ole koskaan tarvinnut tyytymättömänä täältä lähteä, olen kymmeniä ellen toistasataa annosta Milanista ostanut. Pizzat ovat hyviä, ja kebabit samoin.
Enpä juuri muissa nykyisin käykään. Turkulainen perinteikäs Woti-kebab oli aikoinaan erinomainen vaihtoehto, mutta on mennyt viime vuosina rajusti alaspäin omistusportaan vaihduttua. Hinnat ovat nousseet ja samalla paikan hygieniataso on mennyt alas. Ikkunat ja paikat ovat välillä perin rasvaiset, ja työntekijä saattaa ensin käsitellä paljain käsin kuppaisia kolikoita kassassa ja sitten survaista kätösensä ruoka-aineksiin. Täältäkin on mennyt viime kesänä pakki sekaisin, mikä ei olisi tullut kuuloonkaan takavuosina Wotissa.
Onko muilla jatkoaikalaisilla kokemuksia siitä, että vatsa menee ravintola- tai pikaruokapaikassa käymisen jälkeen sekaisin? Paska lentää, oksennus kumpuaa sorron yöstä, jopa kuume nousee ja mahaa vääntää tuskallisesti?