Tähtien Sota Disneylle – Jedien todellinen paluu

  • 533 710
  • 3 313

Randalf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slava Ukraini
..niin elokuvan sisäsinen logiikka..ehkä?... ja vain ehkä... koska siinä oli täysin älyttömiä ristiriitaisuuksia uusien hahmojen kanssa kuten Rose, saati vanhojen hahmojen persoonahistorian unohtaminen kokonaan aka Luke.


Mutta kokonaisuuteen istutettuna, eli SW universumiin, se ei sopinut lainkaan. se rikkoi oman universuminsa lakeja ja historiaa siinä määrin... mutta se on ollut ja mennyt, tänään nähdään saatiinko saaga (jonka TFW pohjustetut juonenlangat myös LJ katkoi "kiitettävästi" ) kursittua kasaan.

Tästä olen sekä samaa että eri mieltä. Esimerkiksi Luken hahmon käsikirjoitus on kieltämättä aika jyrkkä käännös aiempaan, mutta ei täysin olemattomalla pohjalla; synkkiä sävyjä oli jo alkuperäisessä trilogiassa ja Luke oli välillä hyvinkin impulsiivinen. Luken eristäytyminenkin on perusteltu vähintäänkin auttavasti ja Luken osoittamat pointit Jedien möhlimisistä eivät nekään ole täysin perättömiä.

Se on kyllä totta, että sarjan sisäistä jatkumoa ja lainalaisuuksia katsoen TLJ:ssä oli rikkinäisyyksiä, kuten KAMIKAZEVALONNOPEUS, mutta se sai paljon anteeksi olemalla tarinallisesti ja ihan vaan audiovisuaalisesti todella vaikuttava kohtaus. Epäloogisuudet ja pelkästään tarinaohjailun nimissä tehdyt näennäiset epäloogisuudet eivät toki sinällään ole mikään uusi asia SW-leffoissa, tai elokuvissa yleensä. Ei sillä, etteikö niitä silti saisi ja olisi aihettakin kritisoida.

Eihän TLJ tyyliltään mitenkään saumattomasti tuonne istu, mutta samalla se on minusta erittäin ansioitunut nimenomaan sarjan tematiikan ja erilaisten ilmiöiden, kuten Voiman käsittelyssä samaan aikaan sekä tuoreella, että kivasti nostalgia- ja fiilistelyhermoon iskevällä tavalla.

Tämä video tiivistää mielestäni noita TLJ:n ansioita varsin hyvin, vaikka vähän raflaava onkin.


Pienenä oman perseen pelastuksena vielä, että tarkoitukseni ei ole lakaista asiallista TLJ-kritiikkiä maton alle, eikä sinänsä kieltää fanien oikeutta tunnereaktioihin (varsinkin kun itsellekin erinäiset teokset, kuten vaikkapa Tolkien-jutut, ovat todella lähellä sydäntä) kun rakasta aihetta käsitellään erikoisillakin tavoilla, mutta yleinen faniraivo nousi mielestäni kohtuuttomiin mittasuhteisiin, tai vähintäänkin usein esitetyt argumentit olivat vähän rikkinäisiä aiempien leffojen vastaaviin ratkaisuihin ja "outouksiin" peilaten.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Nyt se on nähty.

Eeppinen elokuva näin fanin näkökulmasta. Nautin joka hetkestä ja kylmät väreet meni useamman kerran läpi kehon.

Tulee herättämään spekulaatiota ja keskustelua varmasti.

En tule allekirjoittamaan yhtäkään kriittistä kommenttia tästä. Itselleni vuoden isoin elokuvatapaus.

Spoileria ei kannata avata, jos leffaa ei ole nähnyt!

En itse ainakaan henkilökohtaisesti ollut edes ajatellut, että Rey voisi olla Palpatinen lapsenlapsi. Pääsi yllättämään aika puun takaa.

Olin myös iloinen, ettei loppu ollut "and they lived happily ever after" -tyylistä, vaan Ben pääsi vanhempiensa tykö.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Juuri kotiuduin ensi-illasta, ja olen erittäin tyytyväinen näkemääni. Olin 17-v. kun episode 4 ilmestyi, joten olen fanittanut Star Warsia koko aikuisikäni. Onhan se pitkä aika olla fanipoika - 42 vuotta.

Tämän elokuvan halusin nähdä ja siitä nauttia ennen kuin ehdin jostain lukea, mikä kaikki siinä on jonkun mielestä vikana. Minun mielestäni tämä oli hyvin tyydyttävä päätös saagalle.
 

Rocco

Jäsen
Tietyllä tavalla olen tyytyväinen, koska paljon hyvää on palautettu ja roskaa poistettu, mutta aika pitkälle leffassa on vieläkin asioita, mitä ei kuuluisi olla ja on näitä Disneyn "vaatimia" typeryyksiä.
Okei ensinnäkin leffa oli paljon parempi kuin kaksi edellistä, mutta silti kaukana esim. spinoff-leffoista Rogue One ja Solo. Paljon samaa heikohkoa juonenkerrontaa, tylsiä ja läpinäkyviä hahmoja, ja pitihän sinne loppuun ängetä yksi tasa-arvoa nostattava kohtaus.

Leffa syyllistyy vähän liikaa ylisuuriin tehosteisiin, kuten lopun kohtauksessa, missä Rey on Keisarin luolassa. Jotenkin yliampuvaa tehdä tästä jotakin uutta Lord of the ringsin kaltaista eeppistä maisemaleffaa. Paljon pienemmälläkin olisi päästy.

Aika alussa oli taas juonen kannalta todella typerä ja tarpeeton kohtaus, missä ollaan kuin suoraan intialaisilla markkinoilla. Melkein curry tuoksui nenässä kun sitä katseli. Oli tanssijoita, oli pikkulapsia opiskelemassa ja nauramassa, ja Rey katseli niitä tippa silmässä.

Yksi todella turha hahmo oli taas tehty, ja tällä kertaa se oli tämä Daft Punk -kypärään pukeutunut nainen. Joku Poe Dameronin entinen hoito ja rikoskumppani, kuka halusi Poen nähtyään tappaa hänet, mutta jo viisi minuuttia myöhemmin hän luovuttaa Imperiumin yleisavaimen Poelle. Siis miksi? Niinkö nopeasti vanha pelimies Poe saa naisen kaadettua henkisesti? Ja kun tämä nainen, kenen nimi ei edes jäänyt päähän, on koko elämänsä sen yleisavaimen varaan rakentanut, päättää antaa sen noin vaan pois miehelle, kenen päähän hän osoitti hetki sitten laseraseella.

Rey on lopulta Keisari Palpatinen lapsenlapsi. Rey ja Kylo Ren kohtaavat tuolla planeetan aavikolla ja taistelevat Voiman avulla karkuun lähtevästä aluksesta, ja hups. Rey yhtäkkiä ampuu salamat käsistään alukseen, ja alus räjähtää.

Hux on kapinallisten vasikka. Hän on vuotanut tietoja kapinallisille, vaan sen takia ettei Kylo Ren voita sotaa. Lopulta hän kuolee.

Pitkästä aikaa nähdään myös Stormtrooper, kuka osuu kohteeseensa.

Lando on leffassa mukana, mutta hänen rooli on tosi olematon. Olisi voinut hänelle antaa paljon isommankin roolin leffassa.

Mietityttää myös lopun taistelukohtauksessa, että miten ihmeessä Poe yhtäkkiä tietääkin miten laivasto saadaan tuhottua. Ensin ollaan ihan kusi sukassa, kun ei ole kuin kourallinen lentäjiä ja aluksia, sitten onkin tarkat tiedot miten estetään uuden imperiumin laivastoa lähtemästä planeetalta. Miten tieto on Poelle tullut?

Poe on muutenkin täysi lapanen tässä leffassa. Osaa kyllä lentää, mutta koko ajan on itkemässä, kun homma ei toimi. Hänestä tehtiin nyt se tunteellinen runopoika. Murenee kun pitäisi olla kova jätkä.

Tässäkin leffassa ärsyttää suunnattomasti ne olemattomat miekkataistelut, missä Rey on paikassa A ja Kylo Ren paikassa B. Taustat vaihtelee, kaksikko miekkailee toisiaan vastaan, mutta ovat tyhjässä tilassa. Sekavaa.

Rose on onneksi tajuttu jättää pieneen rooliin tässä leffassa. Yksi paskimmista hahmoista koskaan, on nyt vain puolistatisti.

Lopussa kun hyvä on voittanut, piti sinne ruutuun saada lesbopariskuntakin pussailemaan toisiaan.

Han Solo tekee pienen visiitin leffaan. Hän puhuu Kylo Renille Kuolemantähden raunioilla. Olisi voinut edes tuoda pelkkä ääni taustalle, niin olisi ollut paljon uskottavampi Voiman kaltainen kohtaaminen.

Ja mikä hemmetin kyky Reyllä on yhtäkkiä parantaa toisten vammoja kuin Wolverine itseään? Ei hitto, aivan käsittämätön asia.

Lopussa kun Kylo Ren on kuollut, Ben palaa kuilusta pelastamaan kuolleen Reyn, ja onnistuu herättämään Reyn henkiin. SItten kas kummaa, kaksikko suutelee, ja Ben kuolee. Tämä kaksikko on yrittänyt tappaa toisiaan lähes kolmen elokuvan ajan, ja yhtäkkiä he ovatkin kuin ensitreffeillä kuolaamassa toistensa suuhun. Miksi?

Paljon edelleen sitä Disneyn soopaa leffassa on, mutta The Last Jediin verrattuna parempi elokuva. Ei silti nouse koko leffasaagassa keskitasoa korkeammalle. Potentiaalia oli mutta niin perusvikoihin tämäkin kaatui. Valitettavasti.
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
@Rocco

Kiitoksia kattavasta spoileri-osiosta!

Käytiin pari edellistä katsomassa jouluruoka-pöhöissä välipäivinä kun pyörivät leffassa, Viimeisen Jedin päätin kyllä jäävän viimeiseksi. Sen verran kehno oli, ettei enää jaksanut kiinnostaa eikä siitä paljoa mieleen edes jäänyt. Nyt on lukemalla hoidettu juoniosuus ja voi sitten joskus telkkarista leffan väijyä kun kohdalle osuu.
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks
En kyllä hetkeäkään usko, että tämä olisi tässä. Viisi vuotta, pari Solon kaltaista flopannutta sivuosaleffaa ja Disney ilmoittaa Episodit 10 - 12 ja saadaan "todellinen-todellinen loppu"
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
En kyllä hetkeäkään usko, että tämä olisi tässä. Viisi vuotta, pari Solon kaltaista flopannutta sivuosaleffaa ja Disney ilmoittaa Episodit 10 - 12 ja saadaan "todellinen-todellinen loppu"

Sieltähän on kaikennäköistä tv-sarjaa yms tulossa, eli kyllä Disney pistää rahaa tähän vielä tuulemaan, mutta tää skywalker saaga kait oli tarkoitus tähän päättää. Toki vähän tavallaan tyhjä olo, että jotenkin kyllä itsekin haluaisi uskoa, ettei tää ollu viimeinen leffa, jossa nähdään Rey, Finn, Poe ja niin edelleen. Toisaalta, ehkä noistakin tehdään sitten jotain sarjamuotoista.
 

Linc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Leffasta kotiuduttu juuri äsken, voi olla että myöhemmin tulee kirjoiteltua pidempää analyysiä leffasta mutta ensitunnelmat ovat, kiitos J. J. Abrams. Pelasti mitä pelastettavissa oli, paras Star Wars näistä osista 7-9.
 

Rocco

Jäsen
Mites onko porukat käynyt katsomassa 3D vai 2D? Kyllä tekisi niin mieli lukea nuo spoilerit..
2D. En usko että 3D tuo leffaan mitään sellaista, mitä ei 2D:nä näkisi. Veikkaan että 3D on vain haitta, jos siihen on satsattu liikaa itse elokuvan juonen ja muun kustannuksella.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mites onko porukat käynyt katsomassa 3D vai 2D? Kyllä tekisi niin mieli lukea nuo spoilerit..

Itse asiassa kävin katsomassa sen ensin 3D:nä isense-salissa ja sitten kutsuvieraana 2D:nä tavallisessa salissa. Voin suositella 2D:tä, 3D ei toimi tässä elokuvassa mitenkään hyvin. 2D on tarkempi ja mukavampi katsoa.

Ensimmäinen kerta, kun kävin katsomassa saman elokuvan kahteen kertaan samana päivänä. Näkeehän siinä toisella yrityksellä sellaisia yksityiskohtia, mitkä ensimmäisellä jäävät huomaamatta.
 

Ronikki73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Nähty, ja pidin kyllä, mutta mä olenkin niitä, jotka ei tartu joka epäkohtaan, vaan nauttii näistä viihteenä.
Muutama "mitä vattua" -hetki, muutama "roska meni silmään" -kohtaus, mutta niistä mentiin niin nopeasti eteenpäin, ettei ehtinyt...
Mutta kyllä tästä normifani pitää, ja kyllä se on nyt vain niin, ettei jokaista fanipoikaa/tyttöä voi miellyttää...
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olipahan paska ja täyteen ängetty leffa. Yleensä tykkään melkein kaikesta, mutta tässä ei ollut kyllä päätä eikä häntää. Laiska kirjoittaminen saa uuden merkityksen, kun Palpatine herätetään henkiin ”vielä kerran pojat” -tyyliin pahikseksi. Kas kun ei Yoda ilmestynyt loppuun pelastamaan kaikki.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Oma arvioni: 3/5. Plussat ja miinukset:
+ Aivan elokuvan loppu oli aidosti koskettava
+ Muutamat kohtaukset ja otokset visuaalisesti todella huikeita: mm. tuhannet tähtituhoojat ryhmittyneinä planeetan taivalle sekä preeria- ja merimaisemat
+ Onnistuneita viittauksia alkuperäiseen trilogiaan

- Muovisuus
- Epäloogisuudet, joista ehkä räikeimpänä 10 000 tähtituhoojan rakentaminen ja niputtaminen vierekkäin ilman, että niissä on käytännössä minkäänlaista omasuojajärjestelmää (ml. friendly fire -tilanteet)
 
Viimeksi muokattu:

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
@Fat Cat

Kannattaa heittää tageihin tuo tai voi tulla kanssakirjoittajilta runtua. Itsekin menossa katsomaan joulun jälkeen ja voin kuvitella jonkun muunkin vierailevan täällä ennen näkemistä. Itseäni ei toki tämä häirinnyt kun ei niin merkityksellinen trilogia ole.

Hc-fanin kaverin perusteella aika pitkälti tätä Skywalker-trilogiaa tullut väijyttyä. Jos hänestä homma on pääpiirteittäin ollut hyvää, tulee mentyä leffaankin muulla porukalla nopeammin. Tämä saagan "viimeinen" oli kuulemma Abramsin käden ojennus ja pahoittelu huonosti hoidetun trilogian ja Rian Johnsonin puolesta(vaikkei mulkku ole kuin vittuillut faneille). Kyllähän tuo tsekkaamassa käydään.
 
Viimeksi muokattu:

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis
En mikään suurista suurin Star wars-fani ole mutta ihan hyvillä mielin olen nämä pari aiempaa käynyt katsomassa.
Asiaa sen kummemmin kirjoittamatta auki tässä niin joudun toteamaan että en pitänyt tästä elokuvasta.
Tai oikeastaan joo pidin, totaalisena ajanhukkana nääs. 2/5 korkeintaan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Erinomainen päätös saagalle. Riittävästi tuttuja elementtejä mm Jedistä, sekä riittävästi uutta.. vihdoinkin päähahmot alkaa seisomaan omillaan ja omine persoonineen tässä lopputrilogiassa. Oli fan serviceä, cameoita ja uskollisuutta universumille jopa TLJ:n universumikehityksen mukaan tuomien ”muutosten”.

J.J. pelasti tän kotiin paremmin kun ois voinu uskoa TLJ:n jälkeen olevan mahdollista. Nimikin valittu erinomaisesti …

toki nykyaikaan tyypillisesti täyteenaahdettu äksönin osalta, mutta sellasta se nykyaikana on.



Tietyllä tavalla olen tyytyväinen, koska paljon hyvää on palautettu ja roskaa poistettu, mutta aika pitkälle leffassa on vieläkin asioita, mitä ei kuuluisi olla ja on näitä Disneyn "vaatimia" typeryyksiä.

Suurin osa sun itkuista on sellasia, että vaikuttaa jotta et ole SW universumiin kovin syvällisesti tutustunut. Mitään Disenyn vaatimia typeryyksiä en leffasta löytänyt, sen yhden tod. näk. Kennedyn (Lucas film) vaatima puolensekunnin välkähdys juhlinnassa…
…Kaikista mielipidekohdista olen erimieltä ja sitten ihmettelynaiheistasi paistaa, että et vaan ole SW universumista perillä





EDIT: muuten Mandalorianin 7 jakso tuli myös eilen, koska perjantaina ei haluttu päällekäisyyttä ROS:n kanssa.. jenkki enskarin kanssa siis
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mites onko porukat käynyt katsomassa 3D vai 2D?

2D.. aina.. Ensinnä jopa ISENS salissa, jossa on 60k ansin tykki, on 3D kuva imo liian himmeä. Ja itälisäarvoa siitä tulee, pari mahdollista säikytysefektiä muksuille?


Itse kävin kattomassa ekan leffan 10 vuotiaana 1977, kun leffa vihdoin suomeen saapui pualvuotta ensillan jäljkeen. Sitä ennen se oli ahmittu sarjisalbumista satakertaa (ja siinä oli kohtauksia, jotka leffasta puuttu.. nää oli yhtä lukuun ottamatta sit sillä speciaaliboxilla 2007 yhtä lukuun ottamatta… Luke saapuu Mos Eisleylle ja toinen kiituri ajaa ohi ja joku kaveri tippuu kyydistä ja huutaa ”minähän sanoin, hitaammin”)



TLJ aiheutti ison kyynisen arvosteluaallon ja monia SW aiheisia kanavia on perustettu tämän negaation varaan.. tuskinpa nämä ennakkoasenteessa jo paskaksi tuominneet muuttavat mielipidettään, vaan kaivat asioita erikoiseen valoon joka tapauksessa. Jätän nää kanavat nyt omaan arvoonsa, saaga on sulkeutunut. Jospa jotain laatukirjoja viä tulisi, ja totta kai Fallen Orderissa on ainakin Mandalorian viittauksia (lähtee pelattavaksi kunhan muutto on hoidettu)..



..ja Chuck Wendig aikaisemmin syksyllä twiittama kehtous lukea kirjailijan kirjottama Star Wars: Aftermath trilogia nyt ”uudestaan” ennen leffaa oli kannattava (mulle se ei tietenkään ollut uudestaan, vaan ekaa kertaa.. ja en lukenut, vaan kuuntelin äänikirjana).



The Skywalker book is closed
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ylättävän paljon vihaääniä on The Rise of Skywalker saanut IMDB:ssä kun keskiarvo on ekan päivän jälkeen vain 6,8. Yleensähän kaikilla tän tyypisillä leffoilla se keskiarvo on IMDB:ssä ensiksi todella korkea ja sitten se hieman laskee kun fanien jälkeen myös "tavikset" arvostelee leffaa. Tosin ei se mitenkään ennennäkemätöntä ole että asia menee just päinvastoin eli kun "fanit" on ensiksi antaneet sen murska-arvion niin sitten taviksten äänet nostaa keskiarvoa ylöspäin.
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks
Ylättävän paljon vihaääniä on The Rise of Skywalker saanut IMDB:ssä kun keskiarvo on ekan päivän jälkeen vain 6,8. Yleensähän kaikilla tän tyypisillä leffoilla se keskiarvo on IMDB:ssä ensiksi todella korkea ja sitten se hieman laskee kun fanien jälkeen myös "tavikset" arvostelee leffaa. Tosin ei se mitenkään ennennäkemätöntä ole että asia menee just päinvastoin eli kun "fanit" on ensiksi antaneet sen murska-arvion niin sitten taviksten äänet nostaa keskiarvoa ylöspäin.

Kriitikoitten arvosteluja keräävä Rotten Tomatoes score tällä hetkellä kriitikoilta 58/100, joka tarkoittaa mätiä tomaatteja. Metacritic.com puolestaan 53/100. Siviilit eivät ole vielä päässeet äänille. Vertailuna esim. Last Jedillä mukamas yli 90 tuoreita ja yleisöäänet sitten 43 mätinä.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Minä olin tyytyväinen, helpottunut, tunteellinenkin. Ainahan sitä jotain muokattavaa löytää kun etsii, mutta se ei niin kiinnosta. Minä menin viihtymään. Carrie oli sovittettu mukaan mainiosti. Kysymyksiin vastailtiin. Oikeutta annettiin. Voima on balanssissa.

3D:stä, sillä ei ole minusta tuotu yhteenkään Tähtien sotaan lisäarvoa, koska sitä ei juuri ole hyödynnetty. Sellaisen huomion tosin tein että kun istuin (liian) lähellä, vaikkapa hahmojen mittasuhteet tuntuivat hetkittäin "vääriltä", oletin sen liittyvän 3D-asiaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös