Tähtien Sota Disneylle – Jedien todellinen paluu

  • 533 600
  • 3 313

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Tähtien sota -suomentaja ei halunnut nimeään elokuvan yhteyteen – ”ei täyttänyt laatuvaatimuksia” - Star Wars - Kulttuuri - Helsingin Sanomat

Aiheeseen liittyvä uutinen. Ymmärrän kyllä Disneytäkin asiassa. Noi on niin järjettömiä investointeja yhden leffan suhteen, että eivät kyllä jätä mitään sattuman varaan. Jos leffa vuotaisi torrentjakoon heti alkuunsa, kyllä se taatusti pienentäisi tuloja melko lailla. No, tulipahan vähän selvyyttä tuohon suomennusvibaankin.

Ainoastaan ihmettelen, että jos sama jannu on suomentanut aiemmatkin leffat, voisi kuvitella, että sanasta "system" kääntäisi automaattisesti, että järjestelmä, tai tähtijärjestelmä tai aurinkokunta, eikä galaksi. Tiedä sitten...
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Laitetaan oma arvostelu: Seiska.

Ihan katsottavahan tuo oli ja paljon parempi kuin prequelit. Näyttelijät olivat kauttaaltaan erinomaisia, Harrison Ford tietysti aivan loistava (kuten odottaa sopikin). Tarina OK, joskin koko death star-jutun olisi voinut jättää väliin vanhan toistona.

Elokuvan pahikset olivat suurin pettymys. Kylo Ren oli nuori, herkkä ja vetistelevä goottilPOIKA joka sai NAISELTA pataansa... ja pääpahis aika kömplelö ja karismaatiton tapaus. Darth Vaderin ja Keisarin mystisyyteen ja eeppisyyteen verrattuna tämä kaksikko oli yhtä jännittävä kuin Petelius ja Kalliala. Olisipa Kylo Ren edes pitänyt maskin naamallaan. ;)

Muuten elokuvana ihan alkuperäisen trilogian tasolla. Mutta pahikset pettivät totaalisesti.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ensin valitetaan, että prequeleissä ei jaksettu kehittää alusta alkaen rauhassa hahmoja ja sitten kun näin toimitaankin uudessa episodi VII:ssa, niin tämä onkin väärin ja valitetaan, että miksei ole "valmista" pahista, luokkaa Vader.

No juu, kaikkia ei voi miellyttää.
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Pääsaatana vaikutti hyvinkin "valmiilta" hahmolta. Oli vain yhtä mielenkiintoinen, kuin kasvohalvauksen saanut Jabba the Hutt.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Olikos muuten nuo Jakkun Star Destroyer ja muut raadot ensimmäinen viittaus elokuvien ulkopuoliseen kaanoniin? Siis sellainen, jota ei ole missään elokuvassa mitenkään selitetty? Itse jouduin ihan googlesta katsomaan, että miksi Jakkussa on maisema kuin hiekkaisella Hothilla. Ei ollut Battle of Jakku entuudestaan tuttu kun en ole noille kirjoille tai peleille juuri mahdollisuutta antanut.

Eivätköhän Imperiumi ja kapinaliitto ottaneet yhteen muuallakin kuin Yavinilla, Hothilla ja Endorilla jos kyseessä oli Galaksin mittainen sisällissota.

Kyllä kyllä. Noissa ekoissa kolmessa episodissa tuli hyvin selväksi se, että Jedi-ritarikunnassa selibaatti on lupaus kuten katolisessa kirkossa. Ja ymmärrän sen pointin myöskin. Mutta ilman noita kolmea ensimmäistä leffaa ei se olisi lainkaan selvää. Että täähän on sinänsä jännä juttu.

Mutta koska ne kolme ekaa episodia on tehty ja siellä asiaa selvennetty, niin se on totta, että tämän myötä ei Reyn oleminen Luken tytär, olisi niinkään todennäköistä.

Mutta toisaalta, niin kauan kun ei ole olemassa mitään suurempaa ritarikuntaa ja laajaa konsensusta, voisi toisaalta kuvitella, että Lukekin on vain mies?

Tämähän olisikin mielenkiintoinen aspekti koko saagaan, kun ryhdyttäisiin pohtimaan sitä, ohjaako Jedejä valosapeli vai joku ihan muu sapeli? :P

No, lähinnä se, että jos Rey on Luken tytär, voidaan ainakin todeta, että Skywalkerin perheessä jokin muukin voima on melko vahva :D

Hitto! Täähän on mielenkiintoista!

Missään vaiheessahan Yoda tai Obi-Wan eivät tainneet mainita mistään selibaatista Lukelle, eli onhan mahdollista että koko kuvio on jäänyt jo unholaan. Sitä paitsi, koko jedien selibaattihömpötys osaltaan edesauttoi Anakinin kääntymistä kun piti kuksia jedeiltä piilossa, joten ehkä se on muutenkin havaittu huonoksi ideaksi. Ja toisaalta, jos Luke käy planeetalta toiselle siittämässä uusia äpäräjedejä joihin ei jälkikäteen ole yhteydessä, niin eikö se minimoi sen riskin että hän tunteidensa vuoksi olisi vaarassa joutua pimeälle puolelle?

Kävin myös katsomassa, ja kyllähän tämä hyvä alku oli. Ainoat marmatukset liittyivät yllättäen Kylo Reniin jonka kypärän liian aikainen poisto kyllä eliminoi hahmon "pahuutta". Toisaalta, ehkäpä tuo tietenkin on tarkoituskin Abramsilla koska nyt ei kai yritetty luoda Vader mk2:ta, vaan hahmon sisäistä ristiriitaa yritetään muodikkaasti alleviivata heti alusta lähtien. Ja aika tumppuja ovat olleet Luken uudet Jedi-oppilaat jos Ren on heidät yksin niputtanut kun nyt sai köniinsä täydeltä voimanoviisilta... :D
 
Viimeksi muokattu:

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos Kylo Ren on kirjoitettu olevan Hanin ja Leian poika, niin miltä Kylon olisi pitänyt näyttää? Eh, ei tässä hahmossa pointti ole ulkonäkö, vaan se tausta ja tulevaisuus. Tämän lisäksi Adam Driver näytteli mielestäni todella hyvin.
 

Morgoth

Jäsen
George Lucasillahan ei ole osaa ei arpaa tämän uuden leffan, eikä tulevienkaan leffojen tarinan ja sitä kautta käsikirjoituksien kanssa. Tämä The Force Awakens oli täysin Lawrence Kasdanin ja J.J. Abramsin luomus noilta osin. Ihan näin tarkennuksena. Tulevissa leffoissa on sitten kai ihan eri käsikirjoittajat, jos oikein ymmärsin.

Näköjään Rian Johnson on merkitty käsikirjoittajaksi kahteen seuraavaan ja hän myös ohjaa seuraavan. Varovaisen toiveikas, että hän onnistuisi kirjoittamaan huikeankin käsikirjoituksen. Loopers oli ihan hyvää scifiä ainakin. Lopulta JJ teki loistavaa työtä kirjoittamalla tälläisen vielä raakileen pahikseksi. Valmis pahis Darth Vader v2.0 ei vain olisi toiminut, Darth Vader on tavallaan täydellinen pahis, joten jonkinlainen toinen lähestysmistapa mielestäni jopa ihan pakollinen. Toivon, että Rian kirjoittaisi todella synkän ja ahdistavankin seuraavan leffan, jota vielä korostaisi se että JJn toimesta pahikset saatiin näyttämään melko vaarattomilta ensi alkuun.

@MustatKortit kanssa samaa mieltä hetken pähkäiltyä, että parhaat Star Warssit ovat leffat 5, 7 ja 3.
 
Suosikkijoukkue
Kerhon Pallo, Capitals, Liverpool, Real Madrid
George Lucasillahan ei ole osaa ei arpaa tämän uuden leffan, eikä tulevienkaan leffojen tarinan ja sitä kautta käsikirjoituksien kanssa. Tämä The Force Awakens oli täysin Lawrence Kasdanin ja J.J. Abramsin luomus noilta osin. Ihan näin tarkennuksena. Tulevissa leffoissa on sitten kai ihan eri käsikirjoittajat, jos oikein ymmärsin.

Totta tämäkin, oli jääny itseltä jotenkin tajuamatta että Lucashan ei tosiaan ole missään tekemisissä tämän kanssa ellei Disney niin halua. Varmasti jotain konsultointiapua on pyydetty, mutta kuinka paljon sitä on lopulta tullut on asia erikseen.

Hain kuitenkin takaa ennemmin sitä, että Lucas ajoi SW universumin minun silmissäni siihen tilanteeseen, että näiden voimallisimpien voimankäyttäjien täytyy olla Skywalkereita ainakin osittain, jotta loogisuus säilyisi. Tämän takia esimerkiksi Kylo Renin syntyperä oli minulle jo itsestään selvyys ennen elokuvan katsomista, eikä sen takia tarjonnut minkäänlaista yllätysmomenttia elokuvaa katseltaessa.

Tämän toki voi kiertää juurikin tuolla suoraan voimasta synnyttämisellä, tai sitten sillä että kaivetaan esiin joku aikoinaan elänyt Skywalkereiden tasolla voimankäytössä oleva jedi/sith, josta Rey polveutuu. Näistä en itse tiedä sen enempää, koska en valitettavasti ole koskaan EU:ta ottanut sen tarkempaan syyniin, eikä sen toki näihin uusiin elokuviin pitäisi vaikuttaakaan. Mutta aikasempien kuuden elokuva tiedoilla siis oma päättelyketjuni etenee voimankäytön lahjakkuuden suhteen näin.
 

Apheu

Jäsen
4/5

Hyvä elokuva kaikinpuolin. Monipuolisia hahmoja, sopivasti synkkyyttä, mutta sitten taas toisaalta ei menty liian vakavaksi, jolloin se tietty seikkailutyyli säilyy. Vähän oli kyllä liiaksi samantapainen juoni, kuin IV:ssä. Lisäksi joissain kohdin hieman ehkä mentiin liian vauhdilla ja räjäyteltiin vain seuraava paikka tuhoksi, joku hieman pidempi hengähdystaukokin olisi voinut olla jossakin välissä ja sellaista hahmojen välistä pohdintaa enemmän.

Kylo Ren oli pahiksena mielestäni onnistunut. Ainakin itse odotan erittäin mielenkiinnolla, miten ja mihin suuntaan hän nyt kehittyy myöhemmissä elokuvissa. Joku Darth Vaderin tyylinen "kovispahis" on nähty niin monessa elokuvassa alkuperäisen Star Warsin jälkeen, että sellaisen tekeminen tähänkin olisi ollut aika tylsä veto. Toki tämä Snoke on sitten se pääpahis.

Paha tehdä syvempää analyysia, kun leffaa ei täysin muista edes. Kaikin puolin jäi kuitenkin hyvät ja odottavat fiilikset.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Baldrick

Jäsen
Veikkauksia ja kysymyksiä:

- Han Solo ei kuollut, koska ei Ford muuten tuota spoilaisi etukäteen. Hyppää ehkä seuraavan elokuvan yli ja tulee sitten takaisin. Ehkä Plagueis herättää takaisin henkiin? Mene ja tiedä.

Tälle veikkaukselleni ainakin pientä vahvistusta tulee siitä, että IMDB:ssä Ford on listattu Episode 8:n castingiin. Tosin tuleeko sitten flashbackien muodossa vai esiintyykö yhtäkkiä Obi-Wanmaisesti haamuna, koska jollain ilveellä voima oli aina Solon sisällä. Uskon kuitenkin vieläkin, että Han Solon loru ei tuohon loppunut.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Tälle veikkaukselleni ainakin pientä vahvistusta tulee siitä, että IMDB:ssä Ford on listattu Episode 8:n castingiin. Tosin tuleeko sitten flashbackien muodossa vai esiintyykö yhtäkkiä Obi-Wanmaisesti haamuna, koska jollain ilveellä voima oli aina Solon sisällä. Uskon kuitenkin vieläkin, että Han Solon loru ei tuohon loppunut.
Flashbackina ja luulen että vieläpä sellaisina pätkinä mitkä ovat kuvattu originaalia trilogiaa varten. En jaksa uskoa että Ford tulee takaisin uusia kohtauksia näyttelemään. Sen verran kypsyneenä on ollut tuota hahmoa varten ja samaa säveltä on soittanut pressitilaisuuksissa ja haastatteluissa. Esimerkkeinä näistä vaikkapa näiden Han Solo figuurien tai Millenium Falconin lego version hajoittaminen.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Tuossa oli aivan helvetin hyvin sanottu lopussa, vapaasti lainattuna/käännettynä, että "ihmiset, jotka rakastavat ensimmäistä trilogiaa, kritisoivat esiosia siitä, että ne eivät olleet ensimmäisen trilogian kaltaisia ja nyt samat tyypit kritisoivat tätä uutta leffaa siksi, että se on niin paljon New Hopen kaltainen. Yrittäkää nyt jo päättää mitä haluatte!"
Se, että halutaan alkuperäisen trilogian tunnelma takaisin, ei tarkoita että haluamme leffan, jonka käsikirjoitus on suora kopio New Hopesta. Tässä ei ole kyse siitä, että pidämmekö vai emme alkuperäisiä leffoja parempina nostalgian takia, vaan siitä että tämä uusi on täysi kopio.
 

Rocco

Jäsen
Koko leffa oli täynnä viittauksia episodeihin 4-6, osa hienovaraisempia kuin toiset. Tuskin kovin moni kiinnitti huomiota Finnin Stormtrooper-"sarjanumeroon" eli FN2187. Tuo numero 2187 sattui olemaan myös Leian sellin numero episodi nelosessa, kun joutui kuolontähdelle vangiksi.

Ja joo ei, en itsekään tajunnut. Netistä bongasin.
Piti itsekin lukea.

"The number itself is a filmic homage “21-87,” the 10-minute experimental short film made in the mid-’60s by Canadian filmmaker Arthur Lipsett, which influenced Lucas as a young film student."

Toinen numerosarja on 1138, joka myös toistuu Star Warsissa toistuvasti. Kyseessä on THX 1138, eli G. Lucasin yksi ensimmäisistä lyhytfimeistä. Kannattaa muuten katsoa se, koska siinä on paljon samaa, mitä Star Warsissa.

THX-138 on monen Lucasin elokuvien autojen rekisterikilpi.

Kannattaa lukea: 1138 (number) - Wikipedia, the free encyclopedia

Numero on muissakin leffoissa käytössä, mm. Mission Impossible, Oceans Eleven, The Matrix, District 9 ja kotoinen Iron Sky.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Vähän pelonsekaisin tuntein odotan tuota Episodi 8 -elokuvaa, kun käsikirjoittajana on Rian Johnsonin lisäksi George Lucas...
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Tälle veikkaukselleni ainakin pientä vahvistusta tulee siitä, että IMDB:ssä Ford on listattu Episode 8:n castingiin. Tosin tuleeko sitten flashbackien muodossa vai esiintyykö yhtäkkiä Obi-Wanmaisesti haamuna, koska jollain ilveellä voima oli aina Solon sisällä. Uskon kuitenkin vieläkin, että Han Solon loru ei tuohon loppunut.

IMDB:ssä voi olla vaikka mitä hahmoja luoteltuna, se ei tosin tarkoita sitä, että nämä hahmot elokuvassa esiintyisivät. Tuonne voi about kuka tahansa käydä lisäämässä creditseihin porukkaa ja näin ollen esituotannossa/tuotannossa olevien elokuvien osalta cast -listaukset ovat todella epätarkkoja.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Hain kuitenkin takaa ennemmin sitä, että Lucas ajoi SW universumin minun silmissäni siihen tilanteeseen, että näiden voimallisimpien voimankäyttäjien täytyy olla Skywalkereita ainakin osittain, jotta loogisuus säilyisi.
Mihin tämä tieto perustuu? Totta kai Anakin oli poikkeuksellinen, ja hänen perillisensä loogisesti myös vahvoja Voiman käyttäjiä, mutta ei nyt mitenkään äärimmäisen ylivertaisia. Obi-Wan kuitenkin viipaloi Anakinin 3. osassa, ja prequel-trilogian perusteella ainakin Yoda ja Windu olivat Obi-Wania voimakkaampia jedejä.

Ei sillä, on loogista että Skywalkerien perilliset ovat vahvoja voiman käyttäjiä, mutta onhan tuolla muitakin "superjedejä" ollut, esim. nuo aiemmin luettelemani, sekä pahikset Sidious ja Count Dooku.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Vähän pelonsekaisin tuntein odotan tuota Episodi 8 -elokuvaa, kun käsikirjoittajana on Rian Johnsonin lisäksi George Lucas...
Lucas on luonut Star Wars maailman ja osan hamoista joten saa sitä kautta kirjoittaja kreditin. Ihan samalla tavalla esim. Batmanin luoja Bob Kane sai kaikkiin Nolanin Batman leffoihin kiroittaja kreditin vaikka on kuollut vuonna 1998.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Mistä ihmeestä tämä Lucas taas pomppasi? Ainakin Daisy Ridleyn mielestä episodi 8 käsikirjoitus on hyvä. Toisaalta ihan kuin mitään muuta voisi sanoa.
JJ Abrams puolestaan on sanonut että E8:n käsikirjoitus on niin hyvä että häntä kaduttaa ettei lähtenyt sitä ohjaamaan vaan suostui aikanaan pelkästään Episodi seiskaan.
 
Suosikkijoukkue
Kerhon Pallo, Capitals, Liverpool, Real Madrid
Mihin tämä tieto perustuu? Totta kai Anakin oli poikkeuksellinen, ja hänen perillisensä loogisesti myös vahvoja Voiman käyttäjiä, mutta ei nyt mitenkään äärimmäisen ylivertaisia. Obi-Wan kuitenkin viipaloi Anakinin 3. osassa, ja prequel-trilogian perusteella ainakin Yoda ja Windu olivat Obi-Wania voimakkaampia jedejä.

Ei sillä, on loogista että Skywalkerien perilliset ovat vahvoja voiman käyttäjiä, mutta onhan tuolla muitakin "superjedejä" ollut, esim. nuo aiemmin luettelemani, sekä pahikset Sidious ja Count Dooku.

Muistaakseni jossain aiemmista elokuvista sanottiin, että voima esiintyy Anakinissa vahvempana kuin kenessäkään, viitaten juuri tuohon, että hän on syntynyt suoraan voimasta. Ilmaisin itseni väärin, ei siis ollut tarkoitus väittää, että Skywalkerit olisivat kaikkien aikojen voimakkaimmat jedit. Vain lahjakkaimmat, juuri siinä mielessä, että heillä on voimaa "eniten" luonnostaan. Ja hieman aiheen ohi, mutta samasta syystä olen ymmärtänyt, että sithin koston lopussa Anakin mahdollisesti olisikin jo Obi-Wania voimakkaampi, mutta sortuu omaan ylimielisyyteensä ja vihaansa, alleviivaten juuri pahan puolen heikkouksia. Tämä tosin saattaa olla täysin jotain elokuvan jälkeistä spekulaatiota mikä on jäänyt aivoihin väijymään

E: Anakinillahan sitä täyden potentiaalin lunastamista rajoitti tuo tappio ja "koneellistuminen" ja Lukella puutteellinen koulutus, tai näin ainakin voisi kuvitella.
 

Baldrick

Jäsen
Vain lahjakkaimmat, juuri siinä mielessä, että heillä on voimaa "eniten" luonnostaan. Ja hieman aiheen ohi, mutta samasta syystä olen ymmärtänyt, että sithin koston lopussa Anakin mahdollisesti olisikin jo Obi-Wania voimakkaampi, mutta sortuu omaan ylimielisyyteensä ja vihaansa, alleviivaten juuri pahan puolen heikkouksia. Tämä tosin saattaa olla täysin jotain elokuvan jälkeistä spekulaatiota mikä on jäänyt aivoihin väijymään

E: Anakinillahan sitä täyden potentiaalin lunastamista rajoitti tuo tappio ja "koneellistuminen" ja Lukella puutteellinen koulutus, tai näin ainakin voisi kuvitella.

Eikö se nimenomaan revennyt täyteen potentiaaliinsa, kun sai käännettyä itsensä täyteen vihan ja katkeruuden tilaan? Ns. jätti hyvästit viimeisille Valon tuomille rajoituksille ja lähti täysillä Pimeän puolelle vapauttaen kaikki voimavaransa. Mielestäni missään ei sanota, että Vader olisi heikentynyt tuosta koneistumisesta tai tappiosta. Toki voi olla yhtälailla omaa tulkintaa tuo minun näkemys, mutta tappion hetkellä Anakin huusi vihaavansa Obi-Wania ja tuo tilanne ja Padmen kuoleminen vei viimeisetkin hyvän rippeet, mitä Anakinissa oli jäljellä, poistaen kaikki estot voiman käytössä.

Anakin on vähän kuin Ilya Kovalchuk. Potentiaalia olisi olla vaikka maailman paras, mutta ailahdellen toimittiin jedinä (NHL) ja sitten loppujen lopuksi Pimeä puoli (KHL) ja Sidious (SKA) tarjoaa sellaista, mistä ei voi kieltäytyä ja sitten heitetään kaikki hukkaan vain oman edun tähden.
 

Apheu

Jäsen
Anakin on vähän kuin Ilya Kovalchuk. Potentiaalia olisi olla vaikka maailman paras, mutta ailahdellen toimittiin jedinä (NHL) ja sitten loppujen lopuksi Pimeä puoli (KHL) ja Sidious (SKA) tarjoaa sellaista, mistä ei voi kieltäytyä ja sitten heitetään kaikki hukkaan vain oman edun tähden.

Aluksi koulutus rauhallisessa Thrashersissa sujui hyvin, mutta siirto Devilsiin ounasteli jo pahaa ja alkoi näkyä merkkejä siitä pimeästä puolesta ja sen houkutuksista.
 

Baldrick

Jäsen
Aluksi koulutus rauhallisessa Thrashersissa sujui hyvin, mutta siirto Devilsiin ounasteli jo pahaa ja alkoi näkyä merkkejä siitä pimeästä puolesta ja sen houkutuksista.

Vaikka vielä konferenssifinaaleihin johtaneen kautena toimi esimerkillisesti, pelasi molempiin suuntiin ja joukkueelle eli vielä oli hyvää nähtävissä. Sitten vajottiin Pimeän voimien pariin ja nyt viha ja aggressio purkautuu EHT-jäillä satunnaisiin vastaantulijoihin. Varoittavia merkkejä jo tietenkin nähtiin 2010, kun Kovalchuk mukiloi Hietasen samalla tavalla kuin Anakin tappoi sändpiippolit.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös