Susi – tavattaessa rauhoitettava

  • 235 148
  • 2 197
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
on yleisesti tiedossa että suden salametsästystä harrastetaan ihan tilauksesta kokeneiden susien metsästäjien avulla.
Ai on vai? Miten minulta on tuollainen yleinen tietämys sitten mennyt ohi? Kaikki tietämäni suden salakaadot ovat tapahtuneet ennemminkin ex-tempore -pohjalta paikallisten toimesta, eikä suinkaan minkään susien salakaatajien mafian. Poromiehet sitten tietysti erikseen, joille minulta ei löydy sympatiaa kuin aidoille saamelaisille poikkeuksena.

Jostain muistan lukeneeni että yksi susi vastaa noin kymmentä hirveä, joten vuodessa tuollainen 1500+ hirveä tarvittaisiin ruokkimaan Suomen nykyinen susikanta.
Muistelisin, että taisi mennä hirvi per viikko tuo lukema, mutta tämäkin on vain mutuilua.

En ehdottanut tuota saaliseläinten vähentymistä ainoana selityksenä, mutta pidän sitä huomattavasti uskottavampana ja totuudenmukaisempana selittäjänä "susikadolle" kuin mitkään salakaadot. Eniten susia katoaa RKTL:n laskelmissa.

OT: Toisakseen puolestani on vain hyvä, ettei niitä hirviä enää tuolla metsissä niin paljoa temppuroi. Yliarvostettua lautasella, vittumaisia tien päällä ja levittävät hirvikärpäsiä. Kestävä kanta hirvelle olisi mielestäni 1kpl Utsjoella ja toinen Korkeasaaressa. Tuleepahan samalla hoidetuksi tuo susikantakin, kun eväät vähenevät.

Ottaen huomioon hirvikannan määrä ja susien reviirit ja vaellukset niin en kyllä usko että nykyisellä hirvikannalla susilla olisi ongelmaa ravinnon suhteen.
Ei koko maan kattavasti, mutta paikka paikoin sudet ja MMM:n hirvenlahtauskampanja ovat tehneet melkeinpä tyhjiöitä hirvikantaan, kuten esimerkiksi itärajan suunnalla on käynyt muutamien riistanhoitoyhdistysten alueella. Yllättäen sudetkaan eivät sitten tee pentueita noilla ravintoköyhillä alueilla, kun pelkkä talven yli selviäminenkin on vaikeaa aikuisilla yksilöillä, jopa laumassa.

Kohtuullisen paksua paskaahan se on väittää, että salakaadot selittäisivät "susikadon". Yhtä pitävä väittämä on RKTL:n kusetus luvuissa.

Susiluvuista vielä muistutuksena, että älyllinen epärehellisyys RKTL:n lukuja tulkittaessa on hauska tapa toimia suden suojelun puolesta puhuvilla. RKTL ei ilmoita de facto määrää vaan minimiarvion kannasta ja senkin mieluiten reippaasti alakanttiin..

"Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi, ja kanta on muutaman viime vuoden aikana salametsästyksen ja ylimitoitettujen pyyntilupamäärien myötä kääntynyt noin 250 yksilön tasolta jyrkkään, huolestuttavaan laskuun."

http://wwf.fi/maapallomme/uhanalaiset/kotimaiset/susi/
Jaha. Et puolueellisempaa lähdettä sitten löytänyt? Vähän sama kuin kysyisit minulta, että kuka oli Saddamin elinaikana luotettavin taho kertomaan Irakin tilasta ja olisin vastannut Muhammad Sa’id al-Sahhaf.

Kuinka moni muuten on ollut petovahinkojen tai -pyyntilupaprosessin kanssa tekemisissä? On muuten varsin mielenkiintoinen tapahtuma kaikkinensa, kun tiedoksiannot menevät mille kullekin helvetin hamppusakille ja tietysti kaikki nämä hipit sitten käyttävät kaikki valitusoikeudet mitä vain löytyy, vaikkei mitään perusteita esimerkiksi susiluvan kieltämiselle olisikaan. Pitää vaan täysin puusilmäisesti ja aatteen vuoksi olla vastaan, ja tuottaa samalla hieman ylimääräisiä menoja virkakoneistolle valituksen käsittelemisen muodossa.

Eikä muuten todellakaan kannata olla nimellä mainittuna yhdessäkään susiluvassa. Tiedossa on sähköpostihäiriköintiä sun muuta iloista yllätystä "luonnonsuojelijoiden" toimesta. Susi todella herättää tunteita, mitä en ymmärrä.

Knowerille terveisiä, että tietänet vinttikoiria käytettäneen susijahdeissa ajavina ja kiinniottavina koirina? Melkoisia elukoita, eivätkä aivan heti suden suuhun ole niillä jaloilla jäämässä. Outo tapa muuten juoksuttaa koiria ajamassa milloin mitäkin riistaa tai rauhoitettua eläintä, ehken sairas jopa.
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Ok, ajavatko yleensä äänen kanssa vai mykkänä? Monestihan se nimittäin on juuri se haukku, joka ne sudet siihen tilanteeseen kolmanneksi pyöräksi kauempaakin "kutsuu". Ja helppo ateriahan se on käytännössä paikallaan oleva hirvikoira hakea haukusta tai sellainen noin 10 km/h tunnissa menevä ajokoira jäniksen jäljeltä. Voi olla että noilla sinun koirilla tuota vauhtiakin taitaa enemmän olla, kun ilmeisesti pitkälti näön perusteella ajavat ja pyrkivät riistan saavuttamaan?

Hienoja koiria muuten nuo vinttikoirat yleensäkin. Itseäni joskus kiinnosti sellainen rotu, kuin Skotlannin hirvikoira, joka ilmeisestikin on jonkin sortin vinttikoira, mutta ei taida tosiaan noiden kanssa tuo metsästyshomma olla kovin kätevää täällä päin.

No tämä on kyllä hyvä pointti, kun ajavat niin eivät hauku. Ehkä eivät näin ollen samalla tavalla houkuttele susia kuin ajokoirat. Mutta hienoja koiria kyllä.

Knowerille terveisiä, että tietänet vinttikoiria käytettäneen susijahdeissa ajavina ja kiinniottavina koirina? Melkoisia elukoita, eivätkä aivan heti suden suuhun ole niillä jaloilla jäämässä. Outo tapa muuten juoksuttaa koiria ajamassa milloin mitäkin riistaa tai rauhoitettua eläintä, ehken sairas jopa.

Varsinaisesti näitä meidän rotuisia ei ole käytetty susijahdeissa alun perin, vaan niiden tehtävä on ollut tuoda pienriistaa pöytään.

Varsinaisesti en juoksuta koiria ajamassa milloin mitäkin riistaa, pääosin ne huolehtivat keskenään toistensa ajamisesta. Riittää leikiksi mainiosti. Jos jotain näkevät metsässä, toki lähtevät. Tässä olen varmastikin epäeettinen. Hyvä puoli on se, että eipä nuo metsässä käytännössä elikoita kiinni saa. Meillä ollut neljä vinttikoiraa "historian" aikana, nyt kaksi. Heidän riistasaldonsa on nolla. Tasangoilla / pelloilla olisi sitten toinen juttu mutta niitä vältetään ihan senkin takia, että lähtee se vauhti helposti käsistä . Ojattomia peltoja ei juuri löydy, joten loukkaantumisriski kasvaa turhan isoksi.

Joo, ja jalkaa riittää. Tätä itsekin olen miettinyt, että miten kävisi jos törmäisivät. Susi on petona kuitenkin ymmärtääkseni siinä määrin pätevä saalistaja, että lauman kera saisivat kyllä tilanteen omaksi edukseen hoidettua. Ei tietty satasen osumatarkkuudella mutta kuitenkin.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Ei tämä oikeasti ihan niin vaikeaa ole kuin mitä Brysselissä kuvitellaan. Erämaassa pysyvä susi kulkekoon rauhassa. Eikä kenenkään pidä niitä siellä häiritä. Sen sijaan ihmisten ilmoille tulevan pitäisi automaattisesti saada lopettaa. Ei pidä jäädä odottamaan sitä milloin susi tai sudet ryhtyvät syömään laumasta tai peräti käyvät ihmisten kimppuun. Se on kuitenkin väistämätöntä, jos suden annetaan levittää reviirejään ihmisten nurkkiin. Monimutkaiset lupasysteemit eivät puolusta paikkaansa yksinkertaisessa asiassa. Sinällään on aivan sama kuinka monta eläintä susikannan luullaan kulloinkin käsittävän. Jos ne ymmärtävät pysyä metsässä, niin mitään ongelmaa ei ole. Jos taas ne oppivat olemaan pelkäämättä ihmisiä, ollaan väistämättä jossain vaiheessa ongelmissa. Tälläiset sudet pitää vain järjestelmällisesti poistaa silloin, kun niitä on. Venäjän reilu 30 000 sutta kyllä pitävät huolen siitä susia riittää Suomessakin.

Tässäpä se on lyhykäisyydessään. Muistan joskus noin kymmenen vuotta sitten, että naapuri kertoi nähneensä susilauman kun oli mennyt mökilleen yöllä. Se oli perin hieno juttu, koska normaalin susilauman tapaaminen oli perkeleen harvinaista. Susi on normaalisti niin fiksu eläin että laumana pysyy kyllä ihmisten tieltä pois. Jokunen vuosi siitä niin rupesi tulemaan enmmän näitä tapauksia, josta laumasta häädetty yksinäinen susi kävi hakemassa ruokaa maatiloilta. Susi yksinäisenä ei kuitenkaan pärjää, joten ammuttiinhan niitä, ettei koirian ja muiden elikoiden kimppuun turhaan käy. Viime vuosina on taas näkynyt pihoissa jopa laumoja ja se on perkeleen huolestuttavaa. Se ei ole luonnollista että laumat kyttäilevät ihmisasutuksilla useinkin. En tiedä sitten onko susi oppinut sitten niin paljon ihmisiin. Voi olla että susi fiksuna mutta suht huonona metsästäjänä on kehittynyt siihen suuntaan, että maatiloilta saa helpommin purtavaa sitten kun on sen aika.

Ei ole siis suden normaalia käyttäytymistä, että laumana kökitään pihoilla, ei alkuunkaan. Itse tykkään ja arvostan susia, mutta jotainhan tuolle pitäisi tehdä. Puhutaan vain kuinka vähän on susia, mutta huolestuneet ilmoitukset susilaumojen pihoilla pyörimisitä menee kuuroille korville. Lisäksi hylkiösudet pitäisi kuulua ampua suoraan, ne kuolee kumminkin ja parempi päästää päiviltään ennen kuin tekee tuhojaan. Havainnot vain lisääntyy vaikka susikanta kuulemma pienenee, miksi? Suden käyttäytymisen muuttumista pitäisi nyt tutkia. Lisäksi jostain olin lukevinani, että rajalla on sudet liikkunut viime aikoina toisinpäin, eli lännestä itään. Josko ne kadonneet sata sutta vetää karjalassa paistia naamaansa, mistä sitä tietää.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Niinpä, laji on uhanalainen Suomessa. .

niin? ja lainsäädäntö näitä koskien tehdään Suomessa, täytäntöönpano tehdään Suomessa.. No Suomi on EU maa, joten teemme EU laajuisesti näitä. vielä ei olla päästy siihen, että näitä tehtäisiin maailmanlaajuisesti, kas kun ei ole yhteneviä käytäntöjä. Ei ole referenssitietoa Venäjän käyttämästä laskennasta tai muustakaan.

Se että SUN mielestä jokin laji ei ole uhanalainen, ei ole mitenkään määräävä tekijä. Se, että Suomen lain mukaiset säädökset tehdään Suomen omien järjestelmine kautta (Punainen Kirja) on deFacto tosiasia ja sinä Suomessa asuvana näitä tietysti noudatat.. Tai asetut vaaleissa ehdolle näitä muuttamaan TAI hakuedut lausunnonantajaksi seuraavan Punaisen kirjan tekemiseen.


Tai voit edelleen inttää ”susi ei ole uhanalainen” vailla minkään näköistä lähdeaineistoa, saati Suomen demokraattisen yhteiskunnan tuottamaa dataa.
 

julle-jr

Jäsen
Se ei ole luonnollista että laumat kyttäilevät ihmisasutuksilla useinkin. En tiedä sitten onko susi oppinut sitten niin paljon ihmisiin. Voi olla että susi fiksuna mutta suht huonona metsästäjänä on kehittynyt siihen suuntaan, että maatiloilta saa helpommin purtavaa sitten kun on sen aika.
En vastusta pääpointtiasi, mutta pakko tarttua termiin "luonnollinen". Miksi ei ole luonnollista, että susi hankkii ravintonsa helpoimmalla tavalla? Eikö tällainen nimenomaan ole luonnollista käyttäytymistä? Yhtä hyvin voisi väittää, että ei ole luonnollista, että ihminen pitää kotieläimiä tai viljelee viljaa. Eläinlajithan tietenkin kehittyvät suhteessa ympäröivään maailmaan ja suden kehitys sellaiseksi, että se hakee ruokansa maatiloilta on täysin luonnollista, vaikka se sitten olisikin ihmiselle haitallista. Eivät eläinlajit pysy samanlaisina läpi vuosisatojen. Muutos on pysyvää. Tai tietenkin voi ajatella, että luonnollinen tila on se tila, jossa maailma oli vaikkapa vuonna 1803, mutta en tiedä miksi noin ajateltaisiin.

Edit. En yritä ottaa kantaa keskusteluun siitä, onko oikein tai väärin ampua pihapiirissä liikkuvia susia tms.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
En ota kantaa Venäjän Ääni -julkaisuun noin muutoin, mutta kyseinen media uutisoi laajamittaisesta susien metsästyksestä Venäjällä. Linkki vie siis em. sivustolle aihetta käsittelevään artikkeliin.

Venäjällä ei kainostella jos sudet hyppivät silmille. Tarvittaessa tulitetaan vaikka Kalashnikoveilla. Vaikka Venäjä on tunnetusti absurdin suurvalta, siellä osataan olla muutamissa asioissa käytännöllisen järkeviä ja suoraviivaisia. Toki myös Putinin vastustajat saavat osansa pampusta jos laumailevat ihmisten ilmoilla turhan ärhäkkäästi, mutta niin saavat sudetkin saatanat!
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Suomen Punainen kirja. Siitä vaan kyseenalaistamaan tutkijoiden näkemystä, löytyy ihan nimet edelliseltä sivulta.
Helppohan tuo on kyseenalaistaa, etenkin kun tietää ketä on konsultoitu ja ketä ei. Se että luontoväki (YM:n alainen julkaisu, asiantuntijoina "omat") päättää painaa kirjaan predaation suden uhaksi ei sitä vielä todista.

Täysin absurdia ajatuksenkin tasolla, että susi olisi yhtäkkiä häviämässä Suomesta salakaatojen vuoksi. RKTL ilmoittaa minimäärän ja senkin alakanttiin, jotta omasta mielestään kovastikin luontoa suojelevat ihmiset voivat sitä sitten käyttää keppihevosena kuka millekin agendalleen.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Se että SUN mielestä jokin laji ei ole uhanalainen, ei ole mitenkään määräävä tekijä. Se, että Suomen lain mukaiset säädökset tehdään Suomen omien järjestelmine kautta (Punainen Kirja) on deFacto tosiasia ja sinä Suomessa asuvana näitä tietysti noudatat.. Tai asetut vaaleissa ehdolle näitä muuttamaan TAI hakuedut lausunnonantajaksi seuraavan Punaisen kirjan tekemiseen.

Ihan kuten sinä ja sun vihreet hamppufrendit noudattavat Suomen lakeja tekemällä terroristi-iskuja turkistarhoihin?
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En vastusta pääpointtiasi, mutta pakko tarttua termiin "luonnollinen". Miksi ei ole luonnollista, että susi hankkii ravintonsa helpoimmalla tavalla? Eikö tällainen nimenomaan ole luonnollista käyttäytymistä?

Toki on. Petoeläimelle on luonnollista, että se metsästää muita eläimiä. Muutenhan se kuolisi nälkään. Tosin susi tappaa joskus myös huvikseen. Ja mitä helpommalla saalistus onnistuu, sen parempi tietenkin sille.

Samoin yhtä luonnollista on se, että ihminen suojaa itseään ja omaisuuttaan näitä petoeläimiä vastaan, tarpeen vaatiessa sitten vaikka ampumalla ne sudet siitä pihapiiristä. Tämä tosiasia on vain unohtunut monelta susien puolustajalta ja luonnollisuuden puolestapuhujalta. Jos susi tulee lammasaitaukseen, niin kyllä se sieltä ammutaan ennemmin kuin odotetaan että se tappaa ne lampaat. Yleensä ei odoteta edes siihen asti, että se ehtii sinne aitaukseen. Ja tämä nyt ei todellakaan taas tarkoita sitä, että niitä susia pitäisi aktiivisesti käydä metsästämässä ympäri erämaita. Ei, vaan susi elelköön metsässä rauhassa ihmisten kiusalta, kuten ihminen elelköön kotieläimineen tiluksillaan rauhassa susien kiusalta. Hyvin yksinkertaista, eikö vain?
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Se, mikä tässä keskustelussa harmittaa, on että luonnonsuojelijat vievät näillä kommenteillaan hirveasti taaksepäin ajamaansa asiaa laajemmin katsottuna. Tällaiset typeryydet osuvat omaan nilkkaan pahasti. Yleinen mielipide kääntyy heidän ajamansa asiaa vastaan muillakin sektoreilla. Mikäli vihreillä olisi yhtään pelisilmää ja järkeä niin he myöntyisivät susiasiassa isompien vahinkojan välttämiseksi. Vaikka näin tehtäisiin niin susikanta on täysin elinvoimainen ja tähän voisi olla tyytyväinen ja käyttää energia johonkin oleelliseen kuten saimaannorppaan, joka voi olla mennyt muutaman huonon talven jälkeen.

Kotkien osalta oli hyvää työtä parinkymmenen vuoden aikana. Susi (ja osin karhu) aiheuttavat väistämättä törmäyksiä siellä täällä ja nämä ovat luonteeltaan sellaisia, että tässä kannattaisi myöntyä maalla asuvien näkemykseen eli petokannat sellaisiksi, että ne eivät tule pihoihin.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Ai on vai? Miten minulta on tuollainen yleinen tietämys sitten mennyt ohi? Kaikki tietämäni suden salakaadot ovat tapahtuneet ennemminkin ex-tempore -pohjalta paikallisten toimesta, eikä suinkaan minkään susien salakaatajien mafian. Poromiehet sitten tietysti erikseen, joille minulta ei löydy sympatiaa kuin aidoille saamelaisille poikkeuksena.
HS:n kuukausiliite pari(?) vuotta sitten, jossa tunnettu sudenkaataja puhui suunsa puhtaaksi vanhentuneista rikoksistaan. Taisi olla sen jälkeen telkussakin. Tuskin tämän alan konsultaatiolla menee huonosti nytkään.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
HS:n kuukausiliite pari(?) vuotta sitten, jossa tunnettu sudenkaataja puhui suunsa puhtaaksi vanhentuneista rikoksistaan. Taisi olla sen jälkeen telkussakin. Tuskin tämän alan konsultaatiolla menee huonosti nytkään.
Muistan tuon kyllä, ja tämän pohjalta vedät sitten yhtäläisyysmerkit väittämällesi? Vai onko väittämäsi sitten lopulta vain olettamus? Onko sitä salakaatomafiaa nyt vai ei?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Muistan tuon kyllä, ja tämän pohjalta vedät sitten yhtäläisyysmerkit väittämällesi? Vai onko väittämäsi sitten lopulta vain olettamus? Onko sitä salakaatomafiaa nyt vai ei?

Jutun salakaataja Kari Tikkunen ainakin kertoili jutussa osallistuneensa sudenkaato"tiimeihin" yms, jonka lisäksi hän kehui tappaneensa itse ainakin seitsemän sutta. Mies vieläpä rehvasteli pantasusien tappamisella. Myös Venäjällä asti oltiin käyty susia tappamassa yms. Mies myös kylvi myrkkyjä luontoon ja myrkytti susia (ja varmaan siinä sivussa muitakin eläimiä).

Hesarin kuukausiliitteessä myös mainittiin, että lähiseudun asukkaat varoittavat Tikkusta jos on virkavalta/tarkastaja yms. tulossa hänen tonttiaan päin. Cosa Nostra -meiningiltä touhu Tikkusen puheiden mukaan vaikutti. Tikkunen kehui vieläpä jutussaan, että "yhteiskunta teki minusta tällaisen", eli kaikki on aina muiden vika. Tämähän se on monen rikollisen mantra muutenkin, aina on jonkun muun vika.

Sekin on eriskummallista, että avoimesti salakaadot ja metsästysrikoksensa tunnustanut ja niillä rehvasteleva ukko saa edelleen pitää kaikki aselupansa ja aseensa. Muutenhan Suomessa on haluttu tiukentaa asepolitiikkaa ja jos kaupunkilaisella aseen omistajalla on suurin piirtein ylinopeussakko, niin johan ollaan asetta takavarikoimassa ja lupia perumassa. Silti susilakissaan taivasteleva ja rikoksillaan kehuva, selvästi ympäristölleen vaarallinen ja laista täysin piittaamaton metsäläinen saa pitää valtavan arsenaalin aseita.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Hesarin kuukausiliitteessä myös mainittiin, että lähiseudun asukkaat varoittavat Tikkusta jos on virkavalta/tarkastaja yms. tulossa hänen tonttiaan päin. Cosa Nostra -meiningiltä touhu Tikkusen puheiden mukaan vaikutti.
No hui. Kylläpäs Don Tikkusella on verkostoitumisen taidot kultaiset. Syrjäkylien yhteisöllisyyttähän tuo tuollainen on, kun naapuri ei toistaan narauta, ainakaan niin pitkään kun välit ovat kunnossa.

Tässäkö se mafia nyt sitten oli?

Sekin on eriskummallista, että avoimesti salakaadot ja metsästysrikoksensa tunnustanut ja niillä rehvasteleva ukko saa edelleen pitää kaikki aselupansa ja aseensa. Muutenhan Suomessa on haluttu tiukentaa asepolitiikkaa ja jos kaupunkilaisella aseen omistajalla on suurin piirtein ylinopeussakko, niin johan ollaan asetta takavarikoimassa ja lupia perumassa.
Nimismiespiireittäinhän tuo lupaehtojen tiukkuus määrittyy, eikä vanhentuneista rikoksista voi muuten mahdollisesti nuhteetonta kansalaista oikein raipalla roimia. Antaa Don Tikkusen harrastella rauhassa.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Muistelisin, että taisi mennä hirvi per viikko tuo lukema, mutta tämäkin on vain mutuilua.

Toisakseen puolestani on vain hyvä, ettei niitä hirviä enää tuolla metsissä niin paljoa temppuroi. Yliarvostettua lautasella, vittumaisia tien päällä ja levittävät hirvikärpäsiä. Kestävä kanta hirvelle olisi mielestäni 1kpl Utsjoella ja toinen Korkeasaaressa. Tuleepahan samalla hoidetuksi tuo susikantakin, kun eväät vähenevät.

Lukema lienee n. hirvi/5pv/lauma, ja tuossakin usein vasa. Ja toki peura, kauris tai poro käy ihan yhtä hyvin, kuten myös pienriista. Susi on nykyään kai ihmistäkin tärkeämpi supikannan kurissapitäjä.

Susi ei edes laumassa juuri koskaan saalista aikuista hirveä, saalis on joko vasa tai ylivuotinen mullikka. Ja susi syö saaliinsa kokonaan, toisin kuin ilves, joka syö vaan lämmintä ruokaa, eli leukojen voima ei riitä jäätyneen lihan irroittamiseen haaskasta. Saivartelijoille ja tahallaan väärinymmärtäjille tiedoksi: tiedän, ettei hirvi ole ilveksen ruokalistalla muutenkaan, vaan peurat ja kauriiit kyllä.

Vaan mun metsään, tai oikeastaan emännän kaikille kolmelle hehtaarille, ovat hirvet ja sudet kyllä ihan tervetulleita. Täällä Pohjois-Pirkanmaalla ei tosin ole muutamaan vuoteen kuulunut susista oikein mitään. Edes salakaadoista. Mutta hirven kaatoivat paikalliset metsästäjät meidän maille, paisti ja vähän jauhelihaa tuli maankäyttökorvauksena, hyvää oli se.

t. hanu
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Muistan tuon kyllä, ja tämän pohjalta vedät sitten yhtäläisyysmerkit väittämällesi? Vai onko väittämäsi sitten lopulta vain olettamus? Onko sitä salakaatomafiaa nyt vai ei?

Mafialla lienee ihan oma merkityksensä joka tuskin toteutuu tässä tapauksessa.

Mikä väittämästäni "on yleisesti tiedossa että suden salametsästystä harrastetaan ihan tilauksesta kokeneiden susien metsästäjien avulla" ei pidä siis paikkaansa?
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Olisiko ollut viime huhtikuun kuukausiliite, eli alle vuosi sitten me cityvihreätkin valaistuimme näistä tikkusen "sala"kaadoista.

Joo, Tikkusella noita artikkeleja alkoikin löytymään.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Mikä väittämästäni "on yleisesti tiedossa että suden salametsästystä harrastetaan ihan tilauksesta kokeneiden susien metsästäjien avulla" ei pidä siis paikkaansa?
Ei mikään, jos tämä pitää nyt niputtaa yhden hesarin jutun esimerkin mukaisesti ja pikkaisen mutkia oikoen. Harrastustoimintaa vieläpä. heh.

"Don, se ois taas sus tuolla kullivaarassa kulkenunna." - "No otamma siltä palttoon päältä hetimiten!"

Tietystihän se olisikin aina viisainta pyytää jo useasti virkavallan verkosta läpi uinut kokenut trapperi asialle, jos susia todella pimeästi tilauskeikkoina poisteltaisiin. Siinähän sitä olisikin historian havinaa, kun Venäjältä alettaisiin tuomaan rajan yli osaajia...

Onneksi kuitenkin asiat ovat toisin. Ne kokeneet sudenmetsästäjät ovat mukana laillisissa jahdeissa, eivätkä missään hämärämiesten hommissa. Nykypäivänä aseiden hallussapito kun on todella hiuskarvan varassa, joten asiansa osaavat susimiehet ovat melko helvetin kiltisti.

Myönnän tuntevani muutamia petojen salakaatoihin osallistuneita, joista vain yksi on laskettavissa metsästäjäksi ja loput tietysti poromiehiä. Toisaalta tunnen useitakin laillisissa petojahdeissa olleita, sekä olen sellaisiin itsekin osallistunut. Juuri tuon pohjalta en lähtisi yleistämään, jos joku nälkämaalainen asiasta avautuikin varsin värikkäästi.

Toisaalta minua ei häiritsisi pätkääkään, jos tuollainen tilaaja-tuottaja-malli olisikin käytössä.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
On kumma miten sudet ovat uhanalaisia, mutta pikkuhiljaa niitä aletaan tavata kaupungeissa ja pihojen lähettyvillä. Kovin on ristiriitaista. Sudella on melko laaja reviiri ja kun sitä tilaa ei löydy, se on pakko alkaa katselemaan sitä ravintoa asutusten läheltä. Siinä on se ongelma, kun susi tottuu ihmiseen, niin se koko lauma ei kohta pelkää ihmisiä ja se kierre pahenee vaan sitten. Kyllähä -09 taisi olla Pyhäjärvellä susi puri miestä. Metsästelen itse pyhäjärvellä, ja kyllä siellä on alkanu susilaumosta jälkiä näkymään. Naapurikunnassa tilanne on vielä pahempi.

Susi on liiankin hyvillä aisteilla siunattu peto, että sen pitäisi ihmisten lähellä olla. Se löytää ravintonsa erämaastakin, mutta ne sudet jotka tuppaavat asutusten lähelle, täytyy lopettaa. Tai kohta saadaan lukea kuinka susi tappoi nuoren lapsen tai miksei aikuisenkin. Uutisissa oli juttua, kun metsämies oli ollut passittamassa haaskalla ja oli lähössä pois, niin susilauma tuli ympärille. Mies oli ampunut varoituslaukauksen ilmaan, mutta sudet eivät olleet tästä välittäneet. 3-5 sutta, kun olisi siinä tilanteessa hyökännyt kimppuun, niin eipä olisi ollut paljoa mahdollisuuksia puolustautua. Niin kauan, kun susi pysyy erämaassa, se on hyvä, mutta asutusten lähelle, ei ei ei. Se oppii olla pelkäämättä ihmistä ja uskaltautuu vielä hyökkäämään.
 

Cube

Jäsen
"Susijahti on jo kasvanut susia suuremmaksi kiistaksi, asukkaat muistuttavat. Kyse on pitkään kyteneestä katkeruudesta, joka on nyt purkautunut avoimeksi uhmaksi ja kansalaistottelemattomuudeksi."

Tämän kyllä huomaa. Onnea valitsemallaan tiellä, ei tarvitse olla mikään meedio arvatakseen miten tässä kiukuttelussa lopulta käy.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olipahan tarina tuo Pohjalaisten susijahti.

Kuulaa niille susille jotka tulevat tonteille pyörimään. Vai mitenköhän kävisi pääkaupunkiseudulla kun susi ilmaantuisi pihapiireihin?
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Varsinais-Suomessakin on laskettu olevan 4-7 sutta, ja nyt tänne haetaan viiden suden lisäkaatolupaa. Sukupuuttoon tappamistahan tuo on, ei mitään muuta

Huikeaa höpö höpöä tuo määrä, siinä ja siinä, riittääkö tuohon seiskan perään nolla Varsinais-Suomen susiin.
Jos luvat saataisiin kymmenelle, jäisi vähintään viiskyt ja parin vuoden päästä määrä on taas yli seiskyt. Johan ne Nousiaisissa ja Mynämäellä käyvät toistakymmentä päisinä laumoina pihoillakin...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös