Mainos

Super Bowl XLIV

  • 20 814
  • 106

janóz

Jäsen
Tehdään tälle suurelle urheilutapahtumalle ihan oma ketjunsa, koska Super Bowl kiinnostaa niitäkin joita jenkkifutis ei välttämättä muuten sytytä. Muut NFL-uutiset löytyy edelleen pääketjusta http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=44818. Toki tuossakin ketjussa on jo vähän asialla herkuteltu.

Järjestyksessään 44. Superbowl pelataan Floridassa tänä sunnuntaina eli 7.2. Suomen aikaa ottelu alkaa noin klo 1 maanantai-aamuna. Ottelu näytetään ilmaiseksi uudelta 4 Sport Pro- kanavalta http://www.nelonensport.fi/. Ottelussa kohtaavat jo runkosarjankin perusteella kaksi parasta joukkuetta eli Indianapolis Colts ja New Orleans Saints. Colts voitti AFC-konferenssin runkosarjan sekä molemmat pudotuspeliottelunsa ja samoin teki NFC-konferenssissa Saints. Kiistatta kyseessä on kauden kaksi kovinta joukkuetta ja näin ollen tämän vuoden Super Bowlista on tulossa huikea näytelmä. Molemmilla joukkueilla on loistavat hyökkäykset ja kummankin pelinrakentajat ovat tämän hetken kaksi parasta mitä koko aurinkokunnasta löytyy.

Taustaa joukkueista:

Indianapolis Colts
- peliasun värit sininen ja valkoinen, valkoinen kypärä
- organisaatio perustettu 1954 (Baltimore Colts), siirtyi Indianapolisiin 1984
- mestaruuksia 2: 1970 (Baltimore) ja 2006
- 2009 runkosarjassa 14 voittoa, 2 häviötä. Pudotuspeleissä voitot Baltimoresta 20-3 ja NY Jetsistä 30-17
- paras ase: pelinrakentaja Peyton Manningin johtama heittohyökkäys
- heikko kohta: juoksuhyökkäys
- kysymysmerkki: puolustus
- lievä suosikki Super Bowlissa

New Orleans Saints
- peliasun värit Super Bowlissa valkoinen, musta ja kulta, kultainen kypärä
- perustettu 1967
- ei mestaruuksia, kyseessä ensimmäinen SB
- 2009 runkosarjassa 13 voittoa, 3 häviötä. Pudotuspeleissä voitot Arizonasta 45-14 ja Minnesotasta 31-28 jatkoajalla
- paras ase: monipuolinen ja tehokas hyökkäys
- heikko kohta: kokemattomuus tiukoista peleistä
- kysymysmerkki: puolustus
- haastaja, mutta voittokaan ei olisi yllätys


Tähän ketjuun voi kirjoittaa sitten kaikkea mikä Super Bowliin liittyy niin pelillistä kuin muistakin asioista, kuten esim. vedonlyönnistä tai Super Bowl -menuista. Varmastikin jatkoajan asiantuntevilta NFL-tietäjiltä tulee hyvää alustusta ottelusta viikonlopun aikana. Tapahtuman viralliset sivut: http://www.nfl.com/superbowl/44

Laitoin vielä äänestyksen vapaan keskustelun puolelle: http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=46178 Eli meinaatko katsoa Super Bowlin?

EDIT. Äänestyslinkki lisätty
 
Viimeksi muokattu:

TML

Jäsen
Ehdottomasti topicin arvoinen matsi.

Kuten tuolla kausiketjussa jossain vaiheessa ilmoitinkin, niin tämä kausi on itselläni ollut ensimmäinen kokonainen jolloin NFL:ää olen seurannut. Aiemmin on oikeastaan vain Super Bowlit tullut katseltua, mutta tällä kaudella hyppäsin kelkkaan ja katselin runkosarjaa todella aktiivisesti. Tennesee Titans oli ennen kauden alkua favorite nro. 1, mutta muutaman kierroksen jälkeen Saintsin peli sytytti myös. Juuri tuo iloinen hyökkäyspeli innosti seuraamaan ja tietenkin muutamat yksilöt kiinnostivat (Brees, Bush & Shockey).

Colts ei välttämättä yhtä viihdyttävä porukka ole, mutta Manningia ei vaan voi olla arvostamatta. Tehnyt vakuuttavaa jälkeä koko kauden ja nylkenyt puolustuksen toisensa jälkeen. Colts on ehdottomasti ennakkosuosikki tässä matsissa.

Innolla odotan jo sunnuntaita ja Saintsin bandwagonissa siis ollaan.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ilmasirkus?

Kiimaa on nostettu koko viikko ja koko ajan alkaa H-hetki lähestyä. Kauden huipennus edessä ja huolimatta siitä, että Eagles jäi taas kerran pihalle on tässä ottelussa mielenkiintoa riittämiin. Super Bowlin ympärillä tapahtuu kaikenlaista ja vaikka joskus tuntuu, että itse peli jää kakkoseksi muun hypen ympärillä niin tänä vuonna ei ole niin. Vaikka toki nytkin on käyty läpi Archie Manning ja poikien syntyhistoria New Orleansissa ja varttuminen Saints-kannattajina.

Suurelle yleisölle on etukäteen luvassa ehkä viihdyttävin SB vuosiin. Nyt ei ole perinteistä hyökkäys vs. puolustus-asetelmaa, vaan vastakkain on kaksi todella tulivoimaista joukkuetta jotka molemmat heittävät paljon palloa. Pisteitä siis ainakin teoriassa on luvassa ja varsinkin kun molempien peliä johtaa todellinen supertähti.

Jos tässä ottelussa jotain kannattaa seurata niin se on juuri kaksikko Drew Brees-Peyton Manning. Jos Colts on Manningin joukkue niin sitä on myös New Orleans Saints Breesin kohdalla. Nämä ovat kavereita joita koko joukkue katsoo ylöspäin ja molemmat myös johtavat peliä loistavasti. Manning on tällä saralla todennäköisesti maailman paras ja välillä tuntuu, ettei Indy tarvitsisi valmentajia lainkaan.

Pelillisesti näkisin, että tulossa on tasainen ottelu. Saintsia olen tällä kaudella enemmän seurannut ja joukkue on ollut koko ajan kovassa iskussa. Se pelaa erittäin tasapainoista hyökkäyspeliä jossa myös juoksu on merkittävässä roolissa. Joukkueella on hyviä backeja Pierre Thomasin, Mike Bellin ja tarvittaessa myös Reggie Bushin johdolla.

Heittopeleissä Brees katselee Marques Colstonin ja Jeremy Shockeyn suuntaan. Näistä Shockey on hieman kiisteltykin hahmo, kädet täynnä tatskoja ja letti liehuu mutta samalla yksi Saintsin tärkeimpiä pelaajia. Colston puolestaan on iso ja kimmoisa laitahyökkääjä joka on vahva 1 vs 1-tilanteissa. Näiden kahden lisäksi Saintsilta löytyy myös muita hyviä pelimiehiä joten Breesillä riittää ruokaa.

New Orleansilla on myös erittäin vakuuttava hyökkäyksen linja joka pystyy pelaamaan aikaa tähtikuupalleen. Se on pysäyttänyt NFC:n kovimmat säkkikoneet kerta toisensa jälkeen, viimeksi uhriksi jäi Minnesotan Jared Allen. Saints-hyökkäys on kova haaste myös Indylle.

Puolustussuunnassa New Orleans on niin ikään vahva. Hyviä yksilöitä löytyy joka osa-alueelta ja varsinkin heittopuolustus on ollut vahva koko kauden. Takakenttää vastaan on vaikea pelata koska se liikkuu todella hyvin ja taklaa vahvasti. MLB Jonathan Vilma on pelannut loistokauden ja on joukkueen puolustuksen liideri. Saints omaa myös hyvän pass rushin vaikka sitä ei kauheasti yleensä mainosteta.

Indianapoliksesta saavat tarkemmin kirjoittaa AFC:n miehet mutta pääpiirteittäin Colts rakentuu Manningin johtamaan hyökkäykseen sekä vahvaan puolustukseen. Manningin takuumies hyökkäyksissä on vanha tuttu Reggie Wayne joka saanee jonkinlaista erityiskohtelua. Indyn selkein puute on vaisu juoksupeli mikä tekeekin juuri tästä match upista mielenkiintoisen, sillä Saints odottanee vesi kielellä sitä, että Colts alkaa heittämään enemmän.

Toisaalta Manning suuruus tulee esiin juuri tässä samassa kohtaa. Joukkue toisensa jälkeen on joutunut toteamaan Coltsin ns. no-huddle-hyökkäyksen tehon. Manning lukee peliä maagisesti ja pystyy rankaisemaan puolustuksia pienistäkin virheistä, kuten osoitti jo New York Jetsiä vastaan. Myös Coltsin hyökkäyslinja on kova ja Manning tuskin montaa kertaa tulee nurtsilta itseään löytämään.

Jos Indy saa juoksupeliä paremmin käyttöön niin silloin se mielestäni nousee hienoiseksi suosikiksi. Muuten lähtisin ehkä hieman yllättäen Saintsin kelkkaan tässä ottelussa.

Vastakkain ovat kuitenkin selkeästi kauden kaksi parasta joukkuetta ja kaksi parasta pelinrakentajaa. Se itsessään tekee tästä ottelusta katsomisen arvoisen. Lisää vettä myllyyn tuo se fakta, että Saints taitaa olla ensimmäistä kertaa finaalissa ja tulee varmasti myrskyn lailla tähän matsiin. Coltsilla taas on kokemusta joka sekin on toki erittäin arvokasta, etenkin Super Bowlissa.

Itse odotan erinomaista ottelua ja jopa yli 60 pistettä. Jotenkin vain on sellainen kutina, että tämä kamppailu ratkaistaan hyökkäysten kesken ja ennen kaikkea pelinrakentajien kesken. Molemmilla oli omat vaikeutensa konferenssifinaalissa, Jets oli vahva alussa Indya vastaan ja Minnesota piinasi todenteolla New Orleansia. Voi jopa sanoa, että Saints selvisi lopulta pienellä säikähdyksellä ja Tracy Porterin syötönkatkolla.

Että ei muuta kuin iso läjä ruokaa ja juomaa naaman eteen, mukava asento sohvalla ja antaa pelin viedä mukanaan!
 

jm16

Jäsen
Tänä iltana (20:00-21:00) näyttäisi muuten tulevan ilmaiselta Nelonen Sportilta, eli ex-Urheilukanavalta, "Road to the Super Bowl", mutta ilmeisesti kyseessä on viime vuoden versio, koska perinteisesti ohjelman ensi-ilta on jenkkilöissäkin vasta Super Bowl sunnuntaina.

http://www.nelonensport.fi/sport/etusivu
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tänä iltana (20:00-21:00) näyttäisi muuten tulevan ilmaiselta Nelonen Sportilta, eli ex-Urheilukanavalta, "Road to the Super Bowl", mutta ilmeisesti kyseessä on viime vuoden versio, koska perinteisesti ohjelman ensi-ilta on jenkkilöissäkin vasta Super Bowl sunnuntaina.

http://www.nelonensport.fi/sport/etusivu

Eiköhän tuo tästä kaudesta kerro. Samanniminen ohjelma on pyörinyt jo Viasatilla.

TML:n tapaan itsellenikin tämä on ensimmäinen kausi NFL:n parissa. Myös SB:t ovat jääneet viime vuotta lukuunottamatta väliin, joten hyvin vähän olin perehtynyt lajiin ennen kautta. Montaa peliä se ei vaatinut ja olin jossain määrin koukussa. Suosikiksi puolittain arvoin Vikingsin, joka sitten melkein jatkoi loppuun asti. Ihmeen paljon voi suosikin tippuminen harmittaa, vaikka vasta yhden kauden on ollut mukana.

Finalisteista kumpikaan ei nouse toista suuremmaksi suosikiksi. Sekä Manning että Brees ovat huikeita ukkoja. Viihdyttävä peli tiedossa.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Tämän kauden Super Bowl on tosiaan lähtökohdiltaan vähän erilainen kuin mitä yleensä nämä Super Bowlit ovat olleet. Jos kelailee ihan jostain 2001 kaudesta lähtien näitä finaalipareja, niin kyllä sieltä melkein aina on se hyökkäys vs puolustus näkökulma löytynyt. Tänä vuonna vastakkain ovat kaksi selkeästi hyökkäysjohtoista joukkuetta. Usein SB:ssa on pelannut myös vähintään yksi yllätysjoukkue. 2007 kauden cinderella team oli NY Giants, viime vuonna yllättäjän viittaa kantoi Arizona Cardinals. Coltsista tai Saintsista ei kummastakaan saa yllättäjää kyllä millään. Joten hieno Super Bowl tulossa: vastakkain kaksi koko kauden parasta joukkuetta, jotka molemmat tulevat takomaan taululle runsaasti pisteitä.

Jos koittaisin molemmista joukkueista kirjoittaa jotain mitä ei aikaisemmissa viesteissä ole tullut jo mainittua. Otetaan oma suosikkini ensin.

Colts
2006-kauden mestari. Toinen Super Bowl neljässä kaudessa. Organisaatio oli yksi koko NFL:n suurimmista vitseistä 1998 draftiin asti, jolloin Indy pääsi varaamaan koko draftin ykkösvarauksella pelinrakentaja Peyton Manningin Tennesseen yliopistosta. Manning oli ollut tähti-QB jo pienestä pitäen. Hänen isänsä, Archie Manning, oli aikanaan ollut niin ikään korkea draft pick (2nd overall) ja pelasi pelinrakentajana NFL:ssä 14 kautta. Suurimman osan urastaan hän vietti nimenomaan New Orleans Saintsin pelinrakentajana, joten Peyton syntyi New Orleansissa, vietti lapsuutensa siellä ja kasvoi Saints-faniksi. Manning oli kansallisessa tietoudessa jo pelatessaan high schoolissa, ja jatkoi samalla tähtilinjalla collegessa. Voidaan siis sanoa, että Manning on ollut kliseinen superstara pelinrakentaja jo pienestä pitäen. Hän on tällä hetkellä 33-vuotias ja häntä pidetään jo nyt yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaista pelinrakentajista. Peyton on jo nyt kaikissa tärkeissä QB-tilastoissa (heitetyt jaardit ja touchdownit jne.) top 5:ssa. Ja jos hän jatkaa uraansa vielä viitisen vuotta, tulee hän murskaamaan kaikki Favren nykyiset ennätykset. Eli tilastojen puolesta Manningia voidaan jo lähes nyt tituuleerata kaikkien aikojen kovimmaksi (sillä oletuksella, että jatkaa korkella tasollaan sen 4-5 kautta). Suurin heikkous hänen urallaan onkin ollut playoffsmenestys. Manning on pelannut NFL:ssä 12 kautta ja on 10 kertaa johtanut Coltsin postseasonille. Hänen uransa alkuvuosia leimasivat vuosittaiset playoffs-tappiot, usein Peytonin ja Coltsin arkkiviholliselle, Tom Bradyn johtamalle New England Patriotsille. Hetken aikaa Manningista alettiin jo puhua samaan tyyliin kuin Dan Marinosta. Eli omistaa kaikki maailman tilastot, muttei tule ikinä voittamaan Super Bowlia. Kaudella 2006 Peyton sitten hiljensi nämä kriitikot viemällä Indyn loppuun asti. Huomattavaa on kuitenkin, ettei Manning noissakaan playoffseissa pelannut lähelläkään omaa tasoaan, vaan Colts pääsi Super Bowliin pitkälti playoffseissa huimasti parantaneen puolustuksensa ansiosta. Oikeastaan vasta tällä kaudella Manning on mielestäni haudannut menneisyyden playoffshaamut, ja pelannut tällä postseasonilla ehkä uransa parasta futista. Jos Colts voittaa tämän kauden Super Bowlin, on Manningilla kaksi mestaruutta. Tämän myötä hän alkaisi hilata itseään lähelle Joe Montanaa, jota taidetaan yleensä pitää modernin ajan parhaana pelinrakentajana (jätetään Johnny Unitasit ja Otto Grahamit pois näistä keskusteluista, koska he pelasivat niin totaalisen erilaisena aikakautena). Ja jos Manning vielä ennen uransa loppua saa yhden tai kaksi mestaruussormusta lisää, sinetöinee hän asemansa kaikkien aikojen parhaana pelinrakentajana.

Indyn joukkue on siis hyvin pitkälti yhtä kuin Peyton Manning. #18 on täydellisen pelinrakentajan protyyppi, joka vastaa myös hyvin pitkälti Indyn hyökkäyksen pelivalinnoista. Hyökkäyksen todellinen koordinaattori Tom Moore antaa Manningille pari kuviota joista valita ja Manning sitten tekee päätöksensä nähtyään millaiseen muodostelmaan vastustajan puolustus ryhmittyy. Tämän vuoksi line of scrimmagessa tullaan jälleen näkemään Manningin kuuluisia käsimerkkejä ja kuulemaan hänen huutojaan. Indylla ei kovin kummoista juoksupeliä ole, joten jaardit on otettava heittämällä. Nimet Reggie Wayne, Dallas Clark, Pierre Garcon ja Austin Collie tulevat matsin aikana tutuiksi, sillä oikeastaan kenellekkään muulle Manning ei tulekaan heittämään. Coltsin onneksi kaikki neljä ovat huikeita playmakereita. Puolustuksessa Indy pelaa ns. cover 2-puolustusta, eli heidän takapuolustajansa ovat lähtökohtaisesti melko syvällä, eivätkä ole aloituslinjan tuntumassa tuomassa painetta vastustajan hyökkäyslinjalle. Periaatteessa siis Indy pelaa melko varovaista puolustusta. Mutta heidän puolustajansa ovat ehkä nopeimpia koko liigassa, joten vaikka safetyt Bethea ja Bullitt ovat ennen snapia 15-20 jaardia scrimmagesta, ehtivät he silmän räpäyksessä aloituslinjan tuntumaan taklaamaan pallonkantajan lähtötelineisiinsä. Coltsin ei yleensä tarvitse paljoa blitzata (tuoda ylimääräisiä heittoryntääjiä säkittämään QB:ta), sillä heidän DE:t Freeney ja Mathis ovat koko liigan parhaita säkkikoneita. Indyn kannalta onkin aivan järkyttävä menetys jos superstara-DE Freeney ei pysty ottelussa nilkkavammansa takia pelaamaan.

Saints
Vaikkei Saints pelillisesti ole mikään tuhkimotarina (ollut kova jengi jo pari kolme kautta), niin kaipa se muutoin täyttää cinderella storyn tunnusmerkit. Kaikki tietävät mitä New Orleansin kaupungille tapahtui muutama vuosi sitten. Hurrikaani Katriinan iskiessä joutui Saints evakkoon New Orleansista ja pelasi suurimman osan 2005 kauden kotipeleistään vieraskentillä. Saintsin kotiareena, Superdome, toimi veden varaan joutuneiden ihmisten pelastuspaikkana ja monet muistavat varmasti valokuvat ja uutispätkät ihmisistä, jotka odottivat pelastusta Superdomen uumenissa. 2006 kaudella Saints palasi New Orleansiin ja heidän season home opener ottelu Atlantaa vastaan valittiin Monday Night Football-otteluksi (legendaarinen maanantai-illan ottelu). Taisi kyseinen matsi rikkoa jotain katsojaennätyksiä ja olihan se melu stadionilla aikamoinen. Paljon onkin juttuja kirjoitettu siitä miten tuo hurrikaanitragedia vahvisti New Orleansin kaupungin ja Saintsin välistä suhdetta. Tuota ennen Saints ei välttämättä ollut mikään New Orleansin suosituin jengi. Menestystä ei juuri koskaan tullut eikä siellä pahemmin tähtipelaajiakaan pelannut. Mutta tuon luonnonkatastrofin jälkeen Saints alkoi edustaa kaupungin asukkaille jonkinlaista uutta toivoa ja tämän kauden Super Bowl runin aikana koko kaupunki on mennyt kai aika sekaisin Saintsin menestyksestä. Lienee helppo todeta, että New Orleansin kaupungille Super Bowl-voitto olisi paljon merkittävämpi asia kuin Indianapolisin kaupungille.

Pelillisellä puolella Saints on erittäin viihdyttävää futista pelaava joukkue. Hyökkäys varsinkin on koko liigan valovoimaisin ja muistuttaa hyvin paljon 2007 kauden New England Patriotsin ennätyksiä murskannutta hyökkäystä. Kapellimestarina toimii QB Drew Brees, joka on protyyppipelinrakentaja Manningiin verrattuna alimittainen kääpiö (vain 183 cm). Mutta minkä Brees fysiikassa häviää, voittaa hän järkkymättömällä asenteellaan ja huimalla heittotarkkuudella. Breesin completion percentage oli tällä kaudella 70.62, joka on uusi NFL-ennätys. Kovin montaa harhaheittoa on siis turha Breesilta Super Bowlissa odottaa. Saints heittää palloa joka puolelle. Syvään Indyn puolustuksen selustaan Marques Colstonille (joka on muutoin kyllä ollut pudotuspeleissä vaisu) ja Devery Hendersonille. Keskelle kenttää J.Grönvallin loistavasti kuvailemalle Jeremy Shockeylle. Unohtamatta lyhyitä heittoja Reggie "Kim Kardashianin poikaystävä" Bushille, jotka ex-USC stara pyrkii sitten muuntamaan pitkiksi juoksuiksi pallon kanssa. Puolustuksessa Saints on perusluonteeltaan vähän aggressiivisempi kuin Colts. DC Williams kutsuu paljon blitzejä ja yrittää näin häiritä Manningin heittotyöskentelyä. Itse en kyllä usko, että tuo tulee onnistumaan. Samaa on yrittänyt joka ikinen joukkue viimeisen viiden kauden ajan, ja lähes aina Manning on nuo haasteet pystynyt selättämään.

Kovat on siis odotukset tämän kauden Super Bowlin suhteen. On oikeastaan ihan mukavaa ettei oma suosikki Steelers tänä vuonna ole finaalissa. Nyt voi matsia katsoa ihan ilman mitään paineita. Indyn voittoa Manningin takia toivon, mutta ei mulla todellakaan ole mitään Saintsiakaan vastaan. Myös Brees on huipputyyppi, jolle suo kaiken menestyksen. Toivon siis jännittävää ja tasaista Super Bowlia, joka toivon mukaan ratkeaa viimeisen kahden minuutin aikana siihen, että viimeiseksi palloa pitävä joukkue tekee voittopisteet aivan ottelun loppuhetkillä. Olen useasti tuolla NFL-ketjussa kirjoitellut miten en tykkää otteluista, joissa molemmat puolustukset ovat umpipaskoja ja hyökkäykset viettävät touchdownjuhlia ottelun päättyessä 51-45. Mutta Coltsin ja Saintsin kohdalla kyse ei ole siitä, että puolustukset olisivat jotenkin surkeita, vaan molempien hyökkäykset vaan oikeasti ovat parasta mitä tällä planeetalla kukaan pystyy esittämään. Joten teen poikkeuksen ja toivon paljon pisteitä tässä ottelussa. Joku 35-33 lopputulos olisi ihan kiva. Stover voisi käydä kenkäisemässä voitto-FG:n ajan umpeutuessa, vai mitä ovat mieltä kaikki Ravens-fanit :). Ellei Colts sitten marssita kentälle keppien varassa kinkkaavaa Vinatieria sentimentaalisista syistä.
 

Mietsuslav

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En ole tällä kaudella seurannut oikeastaan yhtään NFL:ää, mutta täytyyhän SB katsoa. Siinä mielessä jännittävä kohtaaminen, että mielestäni lähes aina näissä on lähtöasetelmana kova hyökkäys vs. rautainen puolustus. Nyt kuitenkin vastakkain kaksi kovaa hyökkäystä ja molemmillta puutteet löytyvät puolustuksesta.

e. Sama huomio olikin jo ylempänä. Hyvää analyysia muutenkin!
 

delete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Cowboys, Crocodiles, Tappara
SB lähestyy ja kuume sen kun nousee. Todella mielenkiintoinen ilotulitus (ehkä) odotettavissa. Minun papereissani suosikkina on edelleen Manningin poppoo. Tässä on jo jotain katsauksia tullut joukkueiden eri osa-alueisiin. Itse voisin muutaman sanan tarinoida joukkueiden takakentistä.

Molemmilla joukkueilla on varsin pätevät db:t. Cornereina pääosin aika nuoria kavereita, varsinkin Coltsilla. Mutta päällisin puolin ihan super bowl kaliperiltä takakentätkin näyttävät. Ehkä ne kovimmat starat molemmilta löytyvät safety osastolta.

Indyn alottavat kornerit ovat vaihdelleet aika paljon kauden aikana. Ehkä heistä paras on ollut rookie Powers. Kaveria on kuitenkin vaivannut loukkaantumiset pitkin kautta, joten hänen pelaaminen on epävarmaa? Coltsin Hayden ja Jennings ovat liigan mittapuussa sitä hyvää keskikastia kornereiden osalta. Myös rookie Lacey on hyvin tuntumassa. Veikkailisin, että Indyn allottavat cornerit SB:ssä onkin hieman kokeneemmat Jennings ja Hayden. Tosin riippuu miten toipilas Powers on? Coltsin cb nelikko on vähän kookkaampi kuin Saintsin vastaava. Myöskään mitään isoa pituuseroa ei tule suhteessa Indyn kornereiden ja Saintsin rissujen välillä. Ellei laske mukaan Colstonia (6-4). Eliitti safety löytyy myös Coltsin rosterista. Sehän on tietenkin Fs Beathea. 4 intteriä ja lähemmäs sata taklausta. Ei ollenkaan hullummin. Toinen safety sai Bob Sandersin loukkaantumisten myötä tilaisuutensa. Ja ihan kohtuu hyvin on Melvin Bullit paikkansa täyttänyt. Voipi olla että juuri Bullit pelaa paljon Te Schokeytä vastaan. Ihan mielenkiintoinen matchup. Muutenkin Coltsin takakentällä pitäisi pystyä vartioimaan Saintsin rissut, tämä siis toki vain paperilla.

Saintsin alottavalla korneri kaksikolla (Green & Porter) oli yhteensä 6 intteriä. Ja loukkaantumisia oli myös molemmilla kauden aikana. Greer ja Porter ovat mielestäni vielä piirun verran laadukkaampia kornereita mitä Coltsin vastaava pari. Sitten ehkä cb leveydessä tappiota tulee. Gayta en ole koskaan pitänyt kovin ihmeellisenä cornerina. Rookie Malcom Jenningsistä en osaa juuri mitään sanoa. Safety tilanteen näen myöskin Saintsilla hieman parempana. Kaikkihan nyt tietävät yhdeksän intterin pallohaukan? Tarkoitan tietenkin veteraani Darren Sharperia joka pelaa uutta kevättä. Tätä kaveria Manningin on syytä varoa. Jos nimittäin Sharper pallon koppaa kiinni, niin aika usein numerot vaihtuvat tulostaululla. Myös toinen safety sai pro bowl valinnan tänä vuonna, joten kovasta kaverista on kysymys. Roman Harperille ei syötönkatkoa tänä vuonna herunut, mutta taklauksia kuitenkin yli sata kappaletta. Mitä tulee sitten Saintsin db:t vastaan Coltsin rissut, niin Porter ja Green varmasti pärjäävät omia ukkojaan vastaan. Eri asia on sitten koetaanko tuplata Wayne? Tämähän sitten antaa tilaa Carsonille ja Collielle kuten Jets pelissä kävi. Mielenkiintoista on myös nähdä miten Saints aikoo hoitaa Clarkin pois pelistä. Tämä on mielestäni melkein Manningin vaarallisin ase.

Varsin tasaväkistä on siis takakenttä vertailussakin. Saintsilla ehkä vähän paremmat safetyt sekä alottava cb kaksikko. Leveydessä Colts hieman parempi. Tuskinpa kuitenkaan takakenttä pelaajat pääsevät hirvittävästi loistamaan kun pelinrakentajina heiluu kaverukset Manning & Brees. Sankarin vittaa olisi taas tarjolla. Omaa suosikkia en ole vieläkään onnistunut poimimaan…
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Eliitti safety löytyy myös Coltsin rosterista. Sehän on tietenkin Fs Beathea. 4 intteriä ja lähemmäs sata taklausta. Ei ollenkaan hullummin. Toinen safety sai Bob Sandersin loukkaantumisten myötä tilaisuutensa. Ja ihan kohtuu hyvin on Melvin Bullit paikkansa täyttänyt.
On kyllä hyvä osoitus Coltsin front officen (lue Bill Polian) taidoista, ettei Bob Sandersin jatkuva poissaolo ole tuon enempää näkynyt Indyn takakentän pelissä. Tosin Sanders on kyllä missanut jo niin paljon pelejä, että tuskin moni enää edes muistaa, että Eraser Sanders on Coltsin pelaaja. On kyllä todella harmi, ettei näin hyvä pelaaja pysty pysymään terveenä. Sanders valittiin 2007 kaudella liigan parhaaksi puolustuspelaajaksi, mutta on tuon jälkeen pystynyt pelaamaan kahden kauden aikana vain kahdeksassa ottelussa. Koko uransa aikana Sanders on missannut 49 matsia eli 51% kaikista uransa mahdollisista otteluista. Hän on ruumiinrakenteeltaan (173/91) safetyksi vähän turhan heppoinen ja kun pelityyli vielä on, sanotaanko rämäpäinen, niin eihän se kroppa tuollaista pieksentää kestä.

Kaikkihan nyt tietävät yhdeksän intterin pallohaukan? Tarkoitan tietenkin veteraani Darren Sharperia joka pelaa uutta kevättä. Tätä kaveria Manningin on syytä varoa. Jos nimittäin Sharper pallon koppaa kiinni, niin aika usein numerot vaihtuvat tulostaululla.
Sharper on kyllä tällä kaudella ollut aika huimassa tikissä. Hänestä on muodostunut vähän tuollainen vanhempi, ja ei ihan niin räjähtävä, versio Ed Reedista. Sharperilla on tosiaan potentiaalia nousta esiin tuolta takakentältä ja napata pari syötönkatkoa Manningilta. Peyton on muutenkin noita inttereitä postseason-urallaan viskonut aika huolella, joten sanoisin, että on melkein yllätys jossei sieltä vähintään se yksi irma tälläkin kertaa tule.

Mitä tulee sitten Saintsin db:t vastaan Coltsin rissut, niin Porter ja Green varmasti pärjäävät omia ukkojaan vastaan. Eri asia on sitten koetaanko tuplata Wayne? Tämähän sitten antaa tilaa Carsonille ja Collielle kuten Jets pelissä kävi. Mielenkiintoista on myös nähdä miten Saints aikoo hoitaa Clarkin pois pelistä. Tämä on mielestäni melkein Manningin vaarallisin ase.
Niin, tämä on mielenkiintoista nähdä. Eivät Porter tai Green kuitenkaan ole mitään Darrelle Revisin tasoisia jätkiä, jotka suht pimentoon Waynen pystyisivät vartioimaan. Pakkohan Waynea on ainakin osittain koittaa tuplailla, eli pitää Sharperia aina siellä puolella kenttää missä Wayne on. Tämän taas kaiken järjen mukaan pitäisi jättää Garcon ja Collie single coverageen, josta he kyllä pystyvät sen verran eroa puolustajaan repimään, että Manningille muodostuu ikkuna johon pallo heittää. Jonkinlaista aluepuolustusta Saintsin on melkein koitettava pelata, eivät nuo cornerit mielestäni kuitenkaan niin hyviä ole.

Jos vielä vähän koittaa molempia joukkueita luonnehtia, niin Colts on tosiaan tuollainen tappavan tehokas kone. Harvemmin he tällä kaudella ovat mitään 40+ pistettä tehneet, mutta kuitenkin joka pelissä ovat vähintään jossain vaiheessa ottelua saaneet koneensa käyntiin. Saintsilla on paremmat eväät tehdä se 40+ pistettä, koska heidän tyylinsä hyökätä on ehkä vähän enemmän syvään hyökkäävä ja siten pystyy tuottamaan nopeita hyökkäysvuoroja, joilla tehdään pisteitä lyhyessä ajassa. Kun molemmat hyökkäykset toimivat täysillä sylintereillä, on Saints ehkä hitusen tulivoimaisempi. Mutta toisaalta Breesin orkesterilla on paljon suurempi todennäköisyys mennä epävireeseen. Mm. Dallas aika hyvin pystyi pimentämään Saintsin kirkkaimmat tähdet. Colts taas on, kuten jo sanoin, kone. Ei välttämättä loihdi samanlaista ilotulitusta kuin Saints, mutta vastaavasti heitä on lähes mahdotonta pysäyttää kokonaan. Saintsilla on pientä taipumusta olla vähän on/off-joukkue, vaikka aika laillahan he ovat on-asenossa koko kauden olleet :).
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tajuan säännöt pääpiirteissään, mutta onko jotain simppeliä juttua, mihin pelin seuraamisessa tulisi kiinnittää huomiota? En noviisina lähde arvioimaan mitään taktisia kuvioita tai yksittäisten pelaajien ratkaisuja, mutta onko kokonaisuuden kannalta sääntöjen lisäksi jotain oleellista, mikä tulisi ymmärtää, että ottelusta saa edes hiukan irti?
 

Siili

Jäsen
Eivät Porter tai Green kuitenkaan ole mitään Darrelle Revisin tasoisia jätkiä, jotka suht pimentoon Waynen pystyisivät vartioimaan. Pakkohan Waynea on ainakin osittain koittaa tuplailla, eli pitää Sharperia aina siellä puolella kenttää missä Wayne on. Tämän taas kaiken järjen mukaan pitäisi jättää Garcon ja Collie single coverageen, josta he kyllä pystyvät sen verran eroa puolustajaan repimään, että Manningille muodostuu ikkuna johon pallo heittää. Jonkinlaista aluepuolustusta Saintsin on melkein koitettava pelata, eivät nuo cornerit mielestäni kuitenkaan niin hyviä ole.

Saints tykkää aika paljon blitzailla safetyilläkin, joka tuli selvästi esiin Vikingsia vastaan, kun Sharper ja Harper kävivät vuorotellen jyräämässä Favrea heti heittojen jälkeen. Mielenkiintoista nähdä miten paljon tuota samaa vielä yritetään Peytonia vastaan. Näin Saintsin kannattajana pelottaa aika paljonkin, että Manning vetää parit isot pelit, jos tuota samaa jatketaan ja safety on puoleltaan poissa. Teoriassahan tuo on hyvä, että saataisiin iskuja Manningiin sekä häirittyä rytmiä, mutta käytäntö on sitten eria asia miten tuon kerkeää tehdä.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Saints tykkää aika paljon blitzailla safetyilläkin, joka tuli selvästi esiin Vikingsia vastaan, kun Sharper ja Harper kävivät vuorotellen jyräämässä Favrea heti heittojen jälkeen. Mielenkiintoista nähdä miten paljon tuota samaa vielä yritetään Peytonia vastaan. Näin Saintsin kannattajana pelottaa aika paljonkin, että Manning vetää parit isot pelit, jos tuota samaa jatketaan ja safety on puoleltaan poissa. Teoriassahan tuo on hyvä, että saataisiin iskuja Manningiin sekä häirittyä rytmiä, mutta käytäntö on sitten eria asia miten tuon kerkeää tehdä.
Onhan se Peytonkin pelkkä ihminen. Joten epäilemättä jos painetta tulee päälle ja jokaisen heiton jälkeen löytää itsensä nurmen pinnasta, niin kyllä se väkisin vaikuttaa päätöksen tekoon ja heittotarkkuuteen. Mutta sitten taas jos maailmassa on se yksi pelinrakentaja jota ei välttämättä ihan hulluna kannata blitzata niin se on Manning. Kyllähän tämä Manning-hehkutukseni alkaa nyt vähän kuulostaa siltä, ettei häntä voisi mitenkään pysäyttää, mutta jos Peytonia hulluna blitzaa koko ajan, niin hän kyllä tuntee oman hyökkäyksensä niin hyvin, että tietää aina mistä se vapaa vastaanottaja löytyy, jolle pallon voi nopeasti dumpata. Toki täysi blitzaamattomuus ei sekään toimi, koska melkein kuka tahansa pelinrakentaja pystyy operoimaan tehokkaasti kunhan saa tarpeeksi aikaa. Kaipa Saintsin kannalta on tärkeää osata tuoda painetta oikealla hetkellä. Mikään all out all the time blitzaus ei Peytoniin toimi. Jos Favreen ja Minnesotaan vertaa, niin väittäisin, että blitzaaminen Vikingsia vastaan toimi paremmin kuin mitä Coltsia vastaan tulee toimimaan. Favre, niin kovan luokan konkari kun onkin, niin ei kuitenkaan ole samanlainen tietokone kuin Manning. Ja Coltsilla on myös ehkä koko sarjan paras O-line heittoblokkauksessa. Kuten Coltsin joukkue muutenkin, on hyökkäyslinja hioutunut niin hyvin yhteen, että osaavat lähes aina muuttaa blokkauskuviot oikeanlaisiksi ja sopeutua puolustuksen asettamiin haasteisiin. Juoksublokkauksessahan Coltsin O-line on paska, mutta heittohyökkäyksessä Peyton ja O-line on aika lyömätön yhdistelmä.

Mielestäni Sharperin vahvuudet ovat kyllä enemmän coveragessa ja ball skillseissa kuin juoksupuolustuksessa tai blitzaamisessa. Mutta mielenkiintoista tämäkin nähdä millaiseen ratkaisuun Williams (Saintsin puolustuksen koordinaattori) päätyy.
 

jm16

Jäsen
onko kokonaisuuden kannalta sääntöjen lisäksi jotain oleellista, mikä tulisi ymmärtää, että ottelusta saa edes hiukan irti?
Sen ymmärtäminen ja myös hyväksyminen, että aika usein jenkkifudis on eräänlaista asemasotaa jossa pyritään valtaamaan tilaa kentältä, ilman että jokaisella yrityksellä pitäisi tehdä pisteitä.

Muistan elävästi vielä sen, kun eräs ensimmäisistä Suomessa vierailleista oikeista valmentajista kysyi luennolla kuulijoilta, että "mikä teidän mielestänne on se vähimmäisvaatimus mihin hyökkäyksen pitäisi aina kentällä ollessaan pyrkiä?". Ensimmäinen vastaaja vastasi tietenkin, että "TD", seuraava "FG" jne. Kun kukaan ei kuitenkaan sitä koutsin mieleistä vastausta keksinyt, kertoi tämä sitten lopulta, että "se että hyökkäys pystyy neljännellä yrityksellä potkaisemaan pallon yli puolen kentän, vastustajan kenttäpuoliskolle". Tuntui kieltämättä vähän turhankin vaatimattomalta tavoitteelta silloin, mutta vinha perä siinä vaan taitaa kuitenkin olla.
 

anticatabolic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Eagles/-Flyers, Real Madrid
Mukavaa huomata, ettei meikäläinen ole SB-veikkauksissa yksin yli 60 pojon veikkauksen ja Saintsin mahdollisuuksien osalta.

Koko pari viikkoa tähän on nyt valmistauduttu, joten hajotkaa tähän. Hyvä hyökkäysvoittoinen peli saadaan aivan varmasti:

Pelianalyysi: SB XLIV Indianapolis Colts vs. New Orleans Saints

Manning vs. Sharper kirjoitti:
Indianapolis Colts hyökkäys: Hyökkäys total 8th, Heittohyökkäys 2nd, Juoksuhyökkäys 32nd
vs.
New Orleans Saints puolustus: Puolustus total 25th, Heittopuolustus 26th, Juoksupuolustus 21th
Minnesota Vikingsiä vastaan New Orleans antoi päälle 400 jaardia. "Rynnijä" Adrian Peterson juoksi kolme td:tä ja Saints antoi 150 juoksujaardia. Minnesotan heittohyökkäys oli kuitenkin se tekijä, jolla New Orleansin puolustus sahattiin palasiksi. Minnesotan hyökkäyksen turn overit pitivät New Orleansin mukana pelissä sekä myöhemmin tappoivat vierasjoukkue Vikingsin jatkoajan kolikonheiton pienoisella avustuksella. Pelissä nähtiin muutenkin ennätysmäärä pass interference -liputuksia, joka viestii osaltaan siitä, että heittoa ei kyetä pysäyttämään.

Ennen toisen quartterin loppua Manningin hyökkäys oli Jetsiä vastaan enemmän kuin kusessa. Tom Moore (mies mikin ääressä) & Peyton Manning duo heitti New York Jetsin puolustuksen palasiksi vieden toisen puoliskon selvästi 17-0. Hyökkäys on täynnä playmakereita. Austin Collie ja Pierre Garcon olivat Jetsiä vastaan receiving leaders, johtuen lähinnä Jetsin puolustuksen pelaamisesta. Dallas Clarkia käytettiin enemmän pelin loppua kohti.

New Orleansin puolustus antaa paljon, mutta samalla ottaa paljon. Annetut jaardit saatiin takaisin blitsaamalla, agressiivisella pass rushilla turnovereiden kautta. Manningilta ja Addailta näitä on turha odottaa samassa mittakaavassa. Petersonin fumblaukset johtuivat liiasta home run -hakuisuudesta.

Brees vs. Colts pass rush kirjoitti:
New Orleans Saints hyökkäys: Hyökkäys total 1st, Heittohyökkäys 4th, Juoksuhyökkäys 6th
vs.
Indianapolis Colts puolustus: Puolustus total 18th, Heittopuolustus 14th, Juoksupuolustus 24th
Coltsin puolustus antoi Jetsiä vastaan gimmick peleillä ne pisteet, mitä Jetsille loppupeleissä irtosi. Braylon Edwardsin 80 jaardista ja Brad Smithin wild cat heittoa lukuunottamatta hyökkäys oli todella uninen. Tuloksena alle 100y rushing, alle 300 passing. Luultavasti tähän ei pystytä kummassakaan kategoriassa SB:ssä.

New Orleans pelasi huomattavasti kovempaa puolustusta vastaan, mikä sillä on nyt vastassa. Pelin uudelleen katsottuani New Orleansin drivejen epätasaisuus pisti silmään huomattavasti. Parhaimmillaan hyökkäys etenee väkisin 10/10/10/20/10/td, heikoimmillaan blokit kusevat totaalisesti ja Brees juoksee henkensä edestä. Hyökkäyksen jaardit 258. 15 kertaa uudet. 3rd down conversion vain 3/12. Kolme ja ulos tarkoittaa aina palloa Manningille, joten huonolla clock managementilla peliä ei varmasti voiteta. Brees kohtaa jälleen yhden cover 2 puolustuksen, jota vastaan analystien mukaan miehellä on ollut pienoisia vaikeuksia saints vuosinaan.

Hyökkäyksien ja puolustuksien esittelyt

Indianapolis Colts hyökkäys:

QB: Peyton Manning
RB: Joseph Addai, Donald Brown
WR: Reggie Wayne, Pierre Carcon (heittomerkillä), Austin Collie,
TE: Dallas Clark
O-line: Charlie Johnson, Ryan Lilja, Jeff Saturday, Kyle DeVan, Ryan Diem
Hyökkäys pelaa perinteisesti 2TE, 3/4WR, 1RB settejä. Fulari on siis täysin vieras käsite. Manning shotgunissa, kolme rissua, Clark ja Addai ei ole mikään harvinainen ilmestys.

Hyökkäystä kuvaa hieman Air Coryale/West Coast/Spread elementtinen lähestymistapa. Run/pass-ratio painottuu heittoon, mutta heittomuodostelmista juostaan vetäytyvää puolustusta vastaan. Muodostelmilla levitetään puolustusta, Clark tai bäkki jää blokkaamaan. Blitziä vastaan otetaan hot readi Clarkille. Reggie Wayne on ehkä nfl:n paras ns. route runner. Waynen ylipuolustaminen avaa Garconin tai Collien 1 vs. 1. Garcon on joukkueen ns. se nopea rissu. Isoja pelejä tulee aina jollekin, puolustus saa valita kaverin kuka ne ottaa.

Manning operoi Jeff Saturdayn kanssa ns. puolustuksen oletettuun pelaamiseen perustuvaa blockisääntöä. Esim. Charlie Johnsonin päältä tuleva overloadi (blitziä Johnsonin päältä tullaan luultavasti näkemään) pakottaa Manningin kutsumaan sille puolelle ylimääräisen blokin tai muuttamaan peliä. Coltsin zone blocking heittolinja on todella hyvä ja ennenkaikkea tasainen, pelipaikkansa parhaita athleteja se ei kuitenkaan sisällä. Manning on säkitetty olikohan 13 kertaa kaudella, joka on tuolla heittoratiolla aivan uskomattoman vähän. New Orleans tulee antamaan suuria heittopelejä urakalla painopisteen siirtyessä Reggie Waynen ja Dallas Clarkin suuntaan vasta pelin edetessä. Voidaan puhua ns. Larry Fitzgerald ilmiöstä viime super bowlissa.

Vaikka Coltsin juoksuhyökkäys oli liigan paskin kaudella, tämä ei haittaa New Orleansin ollessa pakotettu antamaan painetta. Addai saattaakin olla SB:n kovin sleeper.

New Orleans Saints hyökkäys:

QB: Drew Brees
RB: Pierre Thomas, Reggie Bush
WR: Marques Colston, Devery Henderson, Robert Meachem
TE: Jeremy Shockey, David Thomas
O-Line: Jermon Bushrod, Carl Nicks, Jonathan Goodwin, Jahri Evans, Jonathan Stinchcomb

New Orleansilla oli alkukaudesta 50/50 run/pass-ratio. Sittemmin Dallas pelistä lähtien ration ollessa heittopainotteisempi hyökkäys on takkuillut paikoitellen. Pisteet pleijjareissa on tehty heittopeleillä, mutta aivan ilmeisesti juoksupeli tulee olemaan elintärkeää Coltsin pientä, pass rushaavaa linjaa vastaan. Jeremy Shockey on eittämättä vieläkin kylmänä, vastuuta jaetaan TE David Thomasille luultavasti Vikings pelin tapaan.

Saintsilla ei ole niin selkeää ykkösrissua, kuin Coltsin Reggie Wayne. Devery Henderson on helvetin nopea rissu, joka tosin saattaa droppailla palloja. Robert Meachem on taas pelannut nousevalla käyrällä koko loppukauden. Marques Colston on NFL-rissujen kummajainen, mainitsemisen arvoista kaverissa lienee varmat kädet sekä hyvin epätavallinen tausta nfl:n super-rissulle: http://sports.yahoo.com/nfl/news;_y...g=cr-pushingcolston020410&prov=yhoo&type=lgns

Saintsin linjasta kävin läpi tackelit viimeksi, nyt käydään guardit. Jahri Evans ja Carl Nicks (343 lbs) ovat avainasemassa nyt, kun Saints pyrkii juoksemaan Coltsin nopean pienen tampa 2 yli. Tästä lieneekin luontevaa siirtyä Coltsin puolustukseen.

Indianapolis Colts puolustus:
D-line: Dwight Freeney, Daniel Muir, Anthonio Johnson, Robert Mathis (Raheem Brock)
LB: Clint Session, Gary Brackett, Phillip Wheeler
DB: Jerraud Powers, Melvin Bullitt, Anthoine Bethea, Kelvin Hayden (Jacob Lacey pelaa paljon, Deleten jo aikaisemmin mainitsema Jerraud Powers on kylmänä enemmän tai vähemmän - game time decision).

Dwight Freeneyn ja Jerraud Powersin pelaaminen on todella iso juttu puolustuksen toimivuuden kannalta. Juoksua vastaan Coltsilta on turha odottaa Pat - ja Kevin Williamsin tasoista gappien dominointia ja taskuun tulee saada painetta endien Mathis ja Freeney kautta paljon. Mikäli frontti ei saa painetta tarpeeksi, takakenttä poltetaan luultavasti todella nätisti. Coltsin puolustuksen linja käyttää juoksu-/heittorotaatiota paljon. Raheem Brock on kova pass rusher. Muir ja Johnson taas pelaavat juoksua hyvin.

Coltsin LB:t ovat pieniä. Sikäli heiltä pyydetään nyt varmaa taklauspeliä. Puolustuksen tulee siis olla täyttä kuminauhaa Redzonella. Reggie Bushin kanssa tämä korostuu vielä siten, että näpeille kannattaa iskeä entistä enemmän. Colts on blitzannut nfl.comin mukaan jopa 10 prosenttia peleistä (tähän joku hymiö).

Takakentästä tuli jo hyvin asiaa esille. Safetyistä sen verran, että hyvin iskevät ja sitä todella tarvitaan. Bullittin puolelle Hendersonille pommia olisi hyvä kokeilla.

Artikkeleita:

http://national-football-league-nfl.suite101.com/article.cfm/super-bowl-xliv-defensive-preview
http://thesportsunion.com/wordpress/2010/02/04/super-bowl-preview-colts-defense-v-saints-offense/
http://www.indysportsnation.com/sports/pro/isn-colts-lookahead-saints-100125,0,5737497.story

New Orleans Saints puolustus:


D-line: Will Smith, Remi Ayodele, Sedrick Ellis, Bobby McCray
LB: Scott Shanle, Jonathan Vilma, Scott Fujita
DB: Tracy Porter, Roman Harper, Darren Sharper, Jabari Greer

Kusessa ollaan luultavasti tälläkin puolella. Tai aivan varmasti ollaan. Tässä tullaan todella tärkeään asiaan. Kuten tiedämme, Coltsin heikkous on ollut juoksupelin puute. Juuri juoksua vastaan Saintsin defence on heikoilla. Will Smith, Bobby McCray ja Sedrick Ellis eivät ole maailman parhaita juoksun pysäyttäjiä. Mielestäni nyt kannattaisi yrittää viimeistään uskottavaa juoksupeliä. Ja näinhän tässä ei tietenkään käy...

Jonathan Vilmaa lukuunottamatta LB:t eivät ole mitään Brian Urlachereita. Scott Shanle on pakan heikoin lenkki.

Safetyt tukevat juoksupuolustusta hyvin. Harper ei ole paras peittämään, Sharper on taas todellinen pallohaukka. Cornerikaksikko on vakuuttava.

Artikkeleita:
http://sportsillustrated.cnn.com/2010/writers/don_banks/02/03/saints/index.html
http://www.nfl.com/superbowl/story?...emplate=with-video-with-comments&confirm=true
http://sports.yahoo.com/nfl/blog/sh...-t-hiding-his-plans-to-batter-?urn=nfl,216267
 
Viimeksi muokattu:

anticatabolic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Eagles/-Flyers, Real Madrid
Saints puolustus jatkuu:

Gregg Williamsin kolmanneksi alimmassa linkissä mainittu Manningin iskeminen ja pocket pressure on itsestään selvyys. Gregg Williamsin toivo Coltsin hyökkäystä vastaan on sekoittaa Coltsin blokkaajat ja antaa ns. kuuluisia different lookseja. Safetyt Sharper ja varsinkin Roman Harper tulevat blitzaamaan pelissä luultavasti osana tarkoituksena sekoittaa Coltsin linjan blokkaajia. Zone Blitzien käyttäminen linjan sekoittamiseen Dallas Clarkin ja Austin Collien peittämiseen olisi aivan helvetin typerää, toisaalta Dallas Clark varsinkin Shanlea vastaan on painajainen. Gregg Williams kutsuu aivan varmasti aggressiivisen pelin, joten äijää sisään ja Peytonille iskua. Hyvin todennäköistähän on se, että Manning heittää jälleen 300 jaardia, eihän tässä tarvitse enää muuta kuin pelata ja heittää se!

Muutama idea pelin ratkaisusta:

Kickerit:

Garrett Hartley vs. Matt Stover. Sellainen kolmensadan FG:n ero jälkimmäisen hyväksi. Todetaan vielä, että kickerien kokemus on ollut enemmänkin myrkyllistä tämän kauden pleijjareissa, mutta tuskin tässä pelissä. Coltsilta löytyy vielä Adam Vinatieri rosterista, mies jota ei suuret pelit pitäisi erikoisemmin jännittää.


Pitkät drivet ja kumman puolustusta väsytetään:


Mikäli hyökkäys ei pysy kentällä, nfl:n paraskin puolustus väsyy ja sunnuntaina sellaista ei kentällä valitettavasti nähdä. Saintsin vahva juoksupeli, pitkät drivet olisivat myrkkyä Coltsille, mutta Coltsin ollessa nfl:n murskaavin joukkue second halfilla Saintsin toivo on pitää tällöin pallo hyökkäyksellä. Puoliaikaan mennessä Saintsin tulisi mielellään johtaa peliä, ainakin yhdellä scorella.

Pass rushin väsyttäminen on vastaavasti Coltsin ase. Tämä nähtiin Jetsiä vastaan. Minnesota eteni NFCCG:ssä pari viimeistä drivea aivan leikitellen. Jatkoajalla tämä olisi luultavasti jatkunut, mikäli tails never fails olisi kutsuttu.

Manning vs. Brees:

Nyt on kehissä sellaiset pelinrakentajat, ettei viimeistä stoppia mitä suurimmalla todennäköisyydellä tehdä puolustuksella. Eli Manning ja Ben Roethlisberger tekivät sen jo aikaisemmin, olisi ihme, jos nämä kaverit eivät siihen pystyisi two minute drillissä. Varsinkin Peyton Manningin osalta voisin heittää rahat likoon winning driven puolesta. Breesinkin osalta kolme ja ulos ei luultavasti toistu enää SB:ssä.

Sitten vaan jännittämään kuinka puihin tällä kertaa mentiin. Rahat menee saintsille mikäli kerrointa vaan riittää.

edit tulipas sitä kirjoitettua paljon samaa asiaa

Mielestäni Sharperin vahvuudet ovat kyllä enemmän coveragessa ja ball skillseissa kuin juoksupuolustuksessa tai blitzaamisessa. Mutta mielenkiintoista tämäkin nähdä millaiseen ratkaisuun Williams (Saintsin puolustuksen koordinaattori) päätyy.
Ei mies ole hassumpi taklaamaan lainkaan, ja ihan ookoo räjähtävyys ainakin omasta mielestäni, joten varmaan nähdään noissa blitzeissä. Samaa mieltä siitä, että peitoissa kaveri on aivan häikäisevä.
 
Viimeksi muokattu:

Rocco

Jäsen
Tajuan säännöt pääpiirteissään, mutta onko jotain simppeliä juttua, mihin pelin seuraamisessa tulisi kiinnittää huomiota? En noviisina lähde arvioimaan mitään taktisia kuvioita tai yksittäisten pelaajien ratkaisuja, mutta onko kokonaisuuden kannalta sääntöjen lisäksi jotain oleellista, mikä tulisi ymmärtää, että ottelusta saa edes hiukan irti?

Kannattaa lähteä siitä, että peli on kenttäasetelmien valtaamista. Vaikka etenemistä ei tapahtuisi kuin 20 jaardia ja sen jälkeen neljännellä yrityksellä pallo potkaistaan pois, tarkoitus on kuitenkin antaa vastustajalle huono kenttäasetelma, ja itselle saada hyvä sellainen. Hyväkään hyökkäys ei tee usein pisteitä jos pitää jatkuvasti lähteä hyökkäämään 90 jaardin matkaa, jos vastustaja pääsee jatkuvasti hyökkäämään puolesta kentästä. Tämä on monesti asia mitä ei huomaa pelissä seurata. Samasta syystä moni miettii aina, että miksi ei 4 ja 1-tilanteessa yritetä sitä yhtä helppoa jaardia edetä, vaan pallo potkaistaan pois. Tässä mielessä peli muistuttaa pesäpalloa tietyltä osin. Ensin pitää saada pelaaja ykköselle, sitten tulee uudet kolme lyöntiä seuraavalle, ja tällä koitetaan saada pelaaja kakkoselle ja kolmoselle ja lopulta kotipesään asti. Ja jollei onnistuta niin lyödään koppi. Vähän sama jenkkifutiksessa. Edetään varmasti se 10 jaardia että saadaan uudet neljä yritystä ja siirretään pelin painopistettä kauemmas omalta maalialueelta.

Samasta syystä joskus ihmetellään tätä "läjään juoksemista." Jos tarvitaan edetä 30 senttiä, sitten valitaan peli millä edetään 35 senttiä. Se riittää. Aina ei tarvitse hakea 50 jaardin kuningaspelejä.

Puoliajan lopussa ja pelin lopussa kannattaa myös tutustua pelikellon kulkuun. Pelikello jää käyntiin aina juoksupelin jälkeen, sekä onnistuneen heittopelin jälkeen. Joukkue, jolle aika on tärkeää, pyrkii suorituksien jälkeen hakeutumaan ulos sivurajasta, koska tällöin pelikello pysähtyy. Samoin tekee aikalisä. Tämän takia aikalisiä käytetään monesti vain pelikellon pysäyttämiseen, eikä mihinkään erikoisiin taktiikkajuttuihin. Lisäksi valmentajien "challenge", eli jonkun pelitilanteen videotarkistus polttaa yhden aikalisän pois jos tuomio ei muutu. Tämän takia näitä tarkistuksia teetetään vain jos ollaan hyvin varmoja että tuomio muuttuu.
 

anticatabolic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Eagles/-Flyers, Real Madrid
Ei mies ole hassumpi taklaamaan lainkaan, ja ihan ookoo räjähtävyys ainakin omasta mielestäni, joten varmaan nähdään noissa blitzeissä. Samaa mieltä siitä, että peitoissa kaveri on aivan häikäisevä.
Sen verran otetaan takaisin kasvojen menetyksen pelossa, että tuo räjähtävyys alkaa kiistatta todella olla menneen talven lumia, ei siitä pääse mihinkään. Samalla voisi kuitenkin OT:nä mainostaa näitä Sharperin drillipätkiä, näitähän vaahteran takakentän kaverit jauhavat 20 asteen pakkasessa viikottain jo tammikuusta lähtien: http://stacktv.stack.com/video.aspx?videoID=1155151579_112

http://sports.yahoo.com/nfl/news?slug=tsn-boldpredictionssaint&prov=tsn&type=lgns Lisäksi suosittelen lukemaan tämän pelianalyysin 10 bold predictions. Todella hyvä ja plussana erittäin tiivis analyysi siitä mitä odottaa superbowlissa.
 

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Sen verran otetaan takaisin kasvojen menetyksen pelossa, että tuo räjähtävyys alkaa kiistatta todella olla menneen talven lumia, ei siitä pääse mihinkään. Samalla voisi kuitenkin OT:nä mainostaa näitä Sharperin drillipätkiä, näitähän vaahteran takakentän kaverit jauhavat 20 asteen pakkasessa viikottain jo tammikuusta lähtien: http://stacktv.stack.com/video.aspx?videoID=1155151579_112

Treenaapas se puolivaloilla ja löysällä tekniikalla. Toimiko tuossa äänet? Minä en kuullut mitään joten meni vähän ohi, että mitä siinä sanottiin.

En tunne Sharperia niin hyvin, että alkaisin kertomaan missä se on hyvä ja missä ei. Sanon vain, että juoksupuolustamisessa ja blitzaamisessakin homma eroaa varmaan eniten heittopuolustamiseen nähden siinä, että pitää osata lukea peliä eri tavalla ja se jälkeen välttää/poistaa blokkeja. Monesti DB:t eivät ensinnäkään lähde puolustamaan sitä juoksua ajoissa, koska eivät yksinkertaisesti onnistu lukemaan peliä juoksupeliksi tarpeeksi nopeasti. Tai sitten he jäävät muuten vain tai edellisestä asiasta johtuen blokkeihin liian helposti. Toki asiaan vaikuttaa ihan fyysiset edellytyksetkin, mutta nuo asiat on varmaan ne tärkeimmät.
 

delete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Cowboys, Crocodiles, Tappara
Sanon vain, että juoksupuolustamisessa ja blitzaamisessakin homma eroaa varmaan eniten heittopuolustamiseen nähden siinä, että pitää osata lukea peliä eri tavalla ja se jälkeen välttää/poistaa blokkeja. Monesti DB:t eivät ensinnäkään lähde puolustamaan sitä juoksua ajoissa, koska eivät yksinkertaisesti onnistu lukemaan peliä juoksupeliksi tarpeeksi nopeasti.

Db:n ensisijainen tehtävä on kuitenkin se heiton puolustaminen. Esim. miespuolustuksessa ei kovin paljoa heti snapin jälkeen ehdi pälyilemään mitä siellä linjassa tapahtuu. Tosin riippuu hieman myös siitä miten cb pelaa, läheltä vai kauempaa. Yleensä miespuolustuksessa pelataan sisäpuoli ensiksi pois ja tästäkin johtuen ei oikein kunnolla näe mitä pelinrakentaja tekee. Jos taas pelataan ulkopuoli ensiksi, niin siinä pystyy hieman sivusilmällä vilkaista mitä siellä linjassa tapahtuu. Aluepuolustuksessa tilanne on hieman eri. Aikaa on vähän enemmän kun on se oma tontti mitä pitää vartioida. Tosin ei tässäkään tapauksessa voi jättää täysin huomioimatta mitä kukin rissu tekee. Aluepuolustus vaatii hieman enemmän pelin lukua takakentältä. Esim jos pelataan peitto kakkosta, jossa cornereilla on flat alue. Oletetaan, että yhdellä puolella on tuplarissut ja molemmat ampuvat pysty kuvioon. Tällöin kornerin on luovuttava omasta alueesta ja vaihdettava miespuolustukseen. Muuten safety on pulassa puolustaessaan yksin syvää aluetta kahta rissua vastaan. Nykyään NFL:n rissut ovat tosi hyviä blokkaamaan ja aika usein myös isompia mitä vastassa olevat kornerit. Kyllähän tosin löytyy myös loistavia taklaavia cornereita kuten Winfield. Safetyt ovat sitten asia erikseen. FS yleensä keskittyy ensiksi heittoon ja sitten juoksuun. SS taas monesti on se ylimääräinen tukimies.

E: sen verran vielä pelin lukemisesta cb:n kohdalla, että yksi peruslukuhan menee niin, että jos hyökkäyksen linjamiesten eka askel on eteenpäin. Kyse on juoksupelistä. Jos taas taaksepäin, luultavasti heittoa tulee.

E2: Ja jos vielä siitä miten cornerin pitäisi lukea peliä aikaisemmassa kuvaamassani tilanteessa (flat alue ja kaks rissua omalla puolella). Senhän pitäisi mennä niin, että korneri lukee mitä tekee sisempi rissu. Eli jos lähtee pystyyn, luku siirtyy ulompaan rissuun. Jos tämäkin lähtee pystyyn, mennään mukana. Jos taas sisempi rissu juoksee vaikka 5 ja ulos kuvion mennään tämän kaverin mukana ja annetaan ulomman rissun tehdä mitä tekeekin. Jotenkin näin sen pitäisi muistaakseni mennä?
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Tätä tapahtumaa on jo jonkin aikaa odotettu ja nyt se on ihan hollilla. Kuulun siihen ryhmään, joka seuraa vain SB:t eikä koko kautta. Joskus kyllä parannan tapani ja alan seuraamaan tätä lajia paremmin. Joka tapauksessa suuri kiitos teille, jotka seuraatte lajia tiiviisti ja tiedätte siitä paljon. Raporttejanne ja kirjoituksianne on ollut todella mielenkiintoista lukea.

Niiden perusteella on tulossa todella hyvä SB, joten valvominen ja seuraavan työpäivän kärsimysnäytelmä ei ole turhaa. Täytyy vielä katsoa boksilta tuo Road to SB ja sitä kautta lisätä tietoutta näistä joukkueista sekä menneestä kaudesta. Mitään suosikkia allekirjoittaneella ei ole, mutta Saintsille mestaruus merkitisi varmaan enemmän, kannatetaan sitä. Tärkeintä on kuitenkin viihdyttävä ja tasainen matsi.
 

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Db:n ensisijainen tehtävä on kuitenkin se heiton puolustaminen.

Siksipä se juoksupuolustaminen onkin vaikea laji takakentän miehille. Toiset pystyy tekemään sen luvun nopeammin kuin toiset ja reagoimaan siihen.

Esim. miespuolustuksessa ei kovin paljoa heti snapin jälkeen ehdi pälyilemään mitä siellä linjassa tapahtuu. Tosin riippuu hieman myös siitä miten cb pelaa, läheltä vai kauempaa. Yleensä miespuolustuksessa pelataan sisäpuoli ensiksi pois ja tästäkin johtuen ei oikein kunnolla näe mitä pelinrakentaja tekee. Jos taas pelataan ulkopuoli ensiksi, niin siinä pystyy hieman sivusilmällä vilkaista mitä siellä linjassa tapahtuu. Aluepuolustuksessa tilanne on hieman eri. Aikaa on vähän enemmän kun on se oma tontti mitä pitää vartioida. Tosin ei tässäkään tapauksessa voi jättää täysin huomioimatta mitä kukin rissu tekee. Aluepuolustus vaatii hieman enemmän pelin lukua takakentältä. Esim jos pelataan peitto kakkosta, jossa cornereilla on flat alue. Oletetaan, että yhdellä puolella on tuplarissut ja molemmat ampuvat pysty kuvioon. Tällöin kornerin on luovuttava omasta alueesta ja vaihdettava miespuolustukseen. Muuten safety on pulassa puolustaessaan yksin syvää aluetta kahta rissua vastaan. Nykyään NFL:n rissut ovat tosi hyviä blokkaamaan ja aika usein myös isompia mitä vastassa olevat kornerit. Kyllähän tosin löytyy myös loistavia taklaavia cornereita kuten Winfield. Safetyt ovat sitten asia erikseen. FS yleensä keskittyy ensiksi heittoon ja sitten juoksuun. SS taas monesti on se ylimääräinen tukimies.

Toki pelattava puolustus vaikuttaa pelinlukemiseen ja siihen kuinka suuri vastuu kullakin pelaajalla ylipäänsä on mihinkin tehtävään kentällä. Ja tottakai siihen vaikuttaa myös se mitä hyökkäys tekee.

Tarkoitin sanoa sitä, että jos oletetaan kahden pelaajan pelaavan samaa puolustusta samaa hyökkäystä vastaan niin aina siinä tulee eroja ja nuo erot muodostuvat juoksupuolustamisessa takamiesten kohdalla yleensä siitä kuinka nopeasti ne tunnistavat hyökkäyksen pelin eli lukevat peliä, kuinka nopeasti ne reagoivat lukuunsa ja kuinka hyvin he osaavat tämän jälkeen sijoittua oikein ja päästä irti mahdollisesta blokista. Luku koostuu yleensä useammasta asiasta vaikkakin jokin yleensä on se ensimmäinen luku mistä kaikki lähtee. Ja ei ne pelaajat tietenkään tuolla tasolla mieti, että mitä vastustaja tekee vaan kaikki pitäisi olla niin selkärangassa, että se reagointi vastustajan tekemiseen tulee ilman sen kummempaa miettimistä. Toisilla paremmin ja toisilla huonommin.

Tämän jälkeen päästään sitten siihen kuinka hyviä pelaajat ovat taklaamaan. Jos ei koskaan pääse taklauspaikkaan niin ei ole mitään hyötyä vaikka olisit maailman paras taklaaja ja toisaalta jos olet aina vapaana taklaamassa, mutta et osaa taklata niin ei hyvä sekään. Tämä siis raaka kärjistys asiasta.

E: sen verran vielä pelin lukemisesta cb:n kohdalla, että yksi peruslukuhan menee niin, että jos hyökkäyksen linjamiesten eka askel on eteenpäin. Kyse on juoksupelistä. Jos taas taaksepäin, luultavasti heittoa tulee.

Totta. Tosin tuossakin hyökkäys voi yrittää huijata esim. playaction pelillä. Ja tuo on vain se ensimmäinen luku pelin lähtiessä käyntiin vaikkakin samalla pitää seurata mitä se rissu mahtaa puuhastella.

E2: Ja jos vielä siitä miten cornerin pitäisi lukea peliä aikaisemmassa kuvaamassani tilanteessa (flat alue ja kaks rissua omalla puolella). Senhän pitäisi mennä niin, että korneri lukee mitä tekee sisempi rissu. Eli jos lähtee pystyyn, luku siirtyy ulompaan rissuun. Jos tämäkin lähtee pystyyn, mennään mukana. Jos taas sisempi rissu juoksee vaikka 5 ja ulos kuvion mennään tämän kaverin mukana ja annetaan ulomman rissun tehdä mitä tekeekin. Jotenkin näin sen pitäisi muistaakseni mennä?

Tämä taas riippuu ihan siitä miten puolustus on suunniteltu. Jos se on noin niin sitten se on niin. Lisäisin tuohon kuitenkin sen, että samalla kun korneri tekee lukuaan niin hän ei saa päästää sitä ulompaa rissua missään nimessä vapaasti kuvioonsa.
 

delete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Cowboys, Crocodiles, Tappara
Lisäisin tuohon kuitenkin sen, että samalla kun korneri tekee lukuaan niin hän ei saa päästää sitä ulompaa rissua missään nimessä vapaasti kuvioonsa.
Kyllä juurikin noin. Unohtui kertoa, että totta kai cb:n pitää hidastaa mahdollisimman paljon rissua kenen päällä pelaa ja siinä sivussa vahtia mitä se toinen tekee. Vähän offtopikiksi menny, mutta kuten Troykin kirjoitti niin pelaajissa on isoja eroja. Osa kornereista osallistuu todella kärkkäästi juoksupeliin välillä maksaenkin siitä kovan hinnan, esim runningback pass peleissä. Yleensä ottaen cornerit ovat niitä heikoimpia taklaajia puolustuksen puolella, poikkeuksiakin tosin on.
 

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Vähän offtopikiksi menny, mutta kuten Troykin kirjoitti niin pelaajissa on isoja eroja. Osa kornereista osallistuu todella kärkkäästi juoksupeliin välillä maksaenkin siitä kovan hinnan, esim runningback pass peleissä.

Tämä on muuten hyvä pointti tuosta pelinlukemisesta. Eli sekin on tosiaan huono jos lukee liian nopeasti tai vaillinaisesti peliä ja menee noihin hämäyspeleihin. Ja se viimeistään tekee hommasta haastavaa. Mutta eiköhän se siitä off-topicista riitä. Tästähän voisi jauhaa maailman tappiin. =)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös