Itse ymmärsin tämän Kortelaisen tarkoittaneen sellaista skenaariota, jossa Venäjä tulkitsee tilanteen olevan sellainen, että sota länttä vastaan on väistämättä näköpiirissä. Syitä tuollaiseen tilanteeseen voi keksiä vaikka kuinka paljon, alkaen juuri mainitusta USA:n (dollari)talousmahdin murenemisesta tai vaikka Venäjän talouden romahtamisesta. Tuossa tilanteessa Venäjä siis toimisi loogisesti ja miehittäisi puskurivyöhykkeitä Itämeren alueelta järjestääkseen ilmapuolustuksen Pietarin ja Muurmanskin alueiden suojaksi. Suomen "neutralointi" olisi isäntämaasopimuksen takia täysin looginen askel, samoin Baltian ja ehkä Ruotsin ja Norjan pohjoisosien miehittäminen. Ahvenanmaa, Gotlanti ja Bornholm olisivat Venäjälle tärkeitä vartioasemia Itämeren ilma- ja meriliikenteen kontrolloimiseksi, joten luultavasti myös ne miehitettäisiin.
Voihan noita syitä keksiä, mutta sitä voikin sitten miettiä kuinka todennäköisiä ne ovat.
USA:n talous porskuttaa jos ei nyt ihan samalla tahdilla, niin lähes samaan tahtiin kuin ennen talouskriisiä ja Venäjän talous ui syvemmällä kuin koskaan.
Tällöin todennäköisyys USA:n hyökkäykseen on siellä promilleluokassa ja Venäjänkin osalta puhutaan erittäin pienistä todennäköisyyksistä, koska valtiolla ei ole varaa hyökätä kuin heikkoja vastuksia vastaan, kuten Ukraina, Ruotsi tai Suomi.
Itse päädyn oman geo- ja talouspoliittisen näkemykseni perusteella melko erilaiseen johtopäätökseen kuin Kortelainen.
Jos Suomi ei ole Naton jäsen, on Venäjän hyökkäys mahdollinen, riippumatta siitä onko Suomella voimassa isäntämaasopimuksia tai muita sitoumuksia Natoon pl. täysjäsenyys.
Joku isäntämaasopimus on vaikutukseltaan siellä promillejen luokassa, koska A) Venäjä tietää ettei sopimuksella ole Suomelle mitään arvoa puolustuksellisesti B) Venäjä ei luottaisi Suomen puolueettomuuteen, vaikka isäntämaasopimus revittäisiin välittömästi ja Suomi katkaisisi yhteistyön Naton kanssa.
Sinänsä maantieteellisesti esittämäsi kuvio on mahdollinen muuten, mutta en usko hetkeäkään että Venäjä lähtisi nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kokeilemaan Naton turvatakuiden pitävyyttä. Eli Norja ja Baltia nähdäkseni jäisivät Venäjältä rauhaan, mutta Suomi ja Ruotsi olisivat toki mahdollisia kohteita.
Edelleen, Venäjä/Neuvostoliitto ei ole koskaan lähtenyt hyökkäämään ennalta kovempaa vastusta vastaan, enkä näe että näennäisestä Venäjän hallinnon epärationalisuudesta huolimatta näin tapahtuisi jatkossakaan.