Tämä yritetään vaietta kuoliaaksi. Politiikassa on edelleen mukana suomettumisen sameissa vesissä likaantuneita konkareita.
Kuten Ilkka Kanerva. Kanervan ETYJ höpötykset ja NATO kommentit herättää lähinnä kiusallista myötähäpeää.
Tämä yritetään vaietta kuoliaaksi. Politiikassa on edelleen mukana suomettumisen sameissa vesissä likaantuneita konkareita.
Tätä voi todellakin kysyä ja ihmetellä. Vaikka totuus itänaapurista (sekä Neuvostoliitosta että Venäjästä) on ollut koko ajan niin monen ml. valtiojohdon tiedossa, niin mikä on lopulta estänyt suomalaisia päättäjiä puhaltamaan (teatteri)pelin poikki?Mielenkiintoinen sarja. Iso kiitos YLE:lle, Tervolle ja Luodolle sen mahdollistamisesta. Jälkimmäinen oli taustatoimittajana ja osasi pitää sarjan pääosin koossa Tervon kanssa.
Hienoa oli myös sarjassa esitetty näkemys, kuinka suomettuminen ei ollut vain teeskentelyä ja peliä, vaan Suomen rämettämistä Venäjän ja oman edun nimissä. Jos kyse olisi ollut suomalaisten osalta vain pelistä ja teeskentelystä, miksi Gorbatsovin ja Jeltisin Neuvostoliiton/Venäjän heikkouden vuoksi Suomen käteen antama NATO-avain upotettiin Suomenlahteen ja varoiteltiin Baltian maita NATO-fantasioista.
Oman poliittisen uran suojelu. Asioiden muuttamiseen liittyy riski vaalien suhteen.Liioiteltu itsesuojeluvaisto?
Olisi pidetty neukut ulkona sisäpolitiikasta.niin mikä olisi ollut märkäkorvien sankarillinen vaihtoehto harjoitetulle politiikalle?
Historiankirjoitus varmaan tuo joskus paremman vastauksen. Siihen asti sanoisin, että Paasikivi piti jopa kaikkein vaikeimpina aikoina Neuvostoliiton kauempana Suomen sisäpolitiikasta. Kekkonen hyödynsi omaksi edukseen Neuvostoliittoa Suomen sisäpolitiikassa moneen kertaan, ja avasi Neuvostoliitolle suoran käytävän vaikuttamiseen Suomessa. Sen mukana KGB sai ison vaikutusvallan Suomessa. KGB oli se linkki, jota kautta suomalaiset poliitikot asioita hoitivat ja joita KGB kuuli ja joille KGB kertoi, mitä heiltä odotetaan.Tätä voi todellakin kysyä ja ihmetellä. Vaikka totuus itänaapurista (sekä Neuvostoliitosta että Venäjästä) on ollut koko ajan niin monen ml. valtiojohdon tiedossa, niin mikä on lopulta estänyt suomalaisia päättäjiä puhaltamaan (teatteri)pelin poikki?
Liioiteltu itsesuojeluvaisto?
Ei ole nyt tähän hätään laittaa lähdettä, mutta jossain artikkelissa oli pätkiä historian oppikirjoista 80-luvulta, niin aika väritettyä opetusta se oli.Muistan 1980-luvun peruskoulun olleen myös jo varsin kaukana mistään klassisesta suomettumisesta. Perusopetus oli hyvinkin isänmaallista, ja maamme historiaa käsiteltiin hyvinkin oikeistolaisin painotuksin joskaan Neuvostoliittoa ei mistään arvosteltukaan. Ei meistä lapsista mitään stalinisteja yritetty kasvattaa.
Tämäkään ei mielestäni sovi yhteen suomettuneesta Suomesta enää 1980-luvun oloissa. Ilmiö oli olemassa, mutta kovinkaan arkista se ei ollut. Koin suomettumista lähinnä siinä miten kotimainen media käsitteli ulkomaanpolitiikkaa.
Historiankirjoitus varmaan tuo joskus paremman vastauksen. Siihen asti sanoisin, että Paasikivi piti jopa kaikkein vaikeimpina aikoina Neuvostoliiton kauempana Suomen sisäpolitiikasta. Kekkonen hyödynsi omaksi edukseen Neuvostoliittoa Suomen sisäpolitiikassa moneen kertaan, ja avasi Neuvostoliitolle suoran käytävän vaikuttamiseen Suomessa. Sen mukana KGB sai ison vaikutusvallan Suomessa. KGB oli se linkki, jota kautta suomalaiset poliitikot asioita hoitivat ja joita KGB kuuli ja joille KGB kertoi, mitä heiltä odotetaan.
Nyt tuo tuntuu oudolta, mutta tuohon aikaan KGB ja sen johtaja Suomessa eli Viktor Vladimirov ohjasi monia asioita.
Ei ole nyt tähän hätään laittaa lähdettä, mutta jossain artikkelissa oli pätkiä historian oppikirjoista 80-luvulta, niin aika väritettyä opetusta se oli.
Oleellinen kysymys, johon en pysty antamaan kovinkaan täydellistä vastausta. Tuskin kukaan, koska kuten YLE:n sarjastakin kävi selville, tutkittua tietoa ei vielä ole riittävästi.On hyvä että historiasta keskustellaan ja kyseenalaistetaan, mutta oliko hänellä tosiasiassa muita vaihtoehtoja kuin toimia kuten toimi? YYA-sopimus velvoitti, mutta mitään vallankumousta ei kuitenkaan Suomessa nähty.
Wikipediasta:Toivottavasti jatko-osissa nähdään, kun Kepun uimalakkimies ehdotti YYA-sopimuksen allekirjoituspäivää
Suomen toiseksi itsenäisyyspäiväksi. Slurp!
Bolsevikkeja ei päähän silitelty, joskin ne ehkä lakaistiin maton alle. Makuasioita näkeekö sen suomettumisena tai ei.
Opetusta 70-luvulla, sain koulussa (Kouvolan lyseo), jossa selvä enemmistö opettajajista oli avoimen porvarillisia. Historian opettaja varsinkin. Neuvostoliittoa käsiteltiin täysin kliinisesti ja tunteettomasti.Muistan 1980-luvun peruskoulun olleen myös jo varsin kaukana mistään klassisesta suomettumisesta. Perusopetus oli hyvinkin isänmaallista, ja maamme historiaa käsiteltiin hyvinkin oikeistolaisin painotuksin joskaan Neuvostoliittoa ei mistään arvosteltukaan. Ei meistä lapsista mitään stalinisteja yritetty kasvattaa.
Tämäkään ei mielestäni sovi yhteen suomettuneesta Suomesta enää 1980-luvun oloissa. Ilmiö oli olemassa, mutta kovinkaan arkista se ei ollut. Koin suomettumista lähinnä siinä miten kotimainen media käsitteli ulkomaanpolitiikkaa.
Ei ole nyt tähän hätään laittaa lähdettä, mutta jossain artikkelissa oli pätkiä historian oppikirjoista 80-luvulta, niin aika väritettyä opetusta se oli.
Jos vaistonvarainen itsesuojeluvaisto on nöyristelyä, niin mikä olisi ollut märkäkorvien sankarillinen vaihtoehto harjoitetulle politiikalle? Ja kuinka Suomi olisi nyt parempi maa asua?
Muistissa on - sekä seinällä...Käytettyyn aikaan nähden hyvä pljäys. Olisi voinut olla kriittisempi, mutta ei kaunistellut mitään. Honka-liitto olisi pitänyt olla mukana. Honka-liitto – Wikipedia
Aika hyvin Paasikivi ennusti tulevat tapahtumat suomettumisen aikakaudella.Ja Paasikivi silti päiväkirjoissaan murehti kansakunnan sieluun tulevaa haavaa, kun piti teeskennällä että musta oli valkoista.
Jep, ja niiden päiväkirjojen julkaiseminen 80-luvun alkupuolella oli aika maanjäristys. Paasikiven-Kekkosen linjan toinen legendaarinen perustaja ei ollutkaan järin Paasikiven-Kekkosen linjalla...Aika hyvin Paasikivi ennusti tulevat tapahtumat suomettumisen aikakaudella.
Tuosta ku sais laatuisan värikopion, niin olisi minunkin seinällä. Todella hieno pala historiaa. Viherrän kateudesta. Tuohan on aito? lisää vihreyttäMuistissa on - sekä seinällä...