Ruotissa demarivaltionvarainministeri esittää syksyn budjettineuvotteluissa, että 7,5 miljoonan ruotsalaisen kolmea eri veroa lasketaan keskittyen pieni- ja keskituloisiin. Ruotissa halutaan että raha liikkuu ja että ihmisille jäisi enemmän rahaa kulutukseen.
Muutenkin demarit Ruotsissa toimivat hyvin eri tavalla kuin kollegansa Suomessa. Vuosi sitten koronakurimuksessa Ruotsi alensi yritysten verotusta ja nosti kotitalousvähennyksen ylärajaa - kun taasen täällä sitä laskettiin. Ruotsi myös alensi työnantajamaksuja nuorten osalta, samalla kun nosti opintotuen ylärajan 60 ikävuoteen.
Ruotsissa on valtiotasolla puolueesta riippumatta melko selkeä pyrkimys siihen, että taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy, tai vähintään säilyy vaikka sitten valtion kustannuksella (eli valtion verokertymää pienentämällä). VVM Magdalena Andersson sanoi vuosi sitten: "Ajatuksena on erittäin selkeä panostus työhön, työhön, työhön. Vain siten, että kaikki, jotka pystyvät tekemään töitä, myös ovat töissä, saamme resursseja joilla puuttua yhteiskunnan muihin ongelmiin." Heureka saatana Suomen hallitus!!
Katselin eilen illalla Hjalliksen ohjelmaa, jossa olivat vieraana STTK:n pomo Antti Palola ja Teknologiateollisuuden työmarkkinapäällikkö Minna Helle. Kaikki olivat monesta asiasta samaa mieltä miten Suomen taloutta pitäisi saada piristettyä, mutta usein Palola totesi keskustelun jälkeen, ette "emme ole valmiit muuttamaan tätä" tms. Eli ensin todetaan, että joku edistävä muutos olisi hyvä tehdä, mutta sitten pakitti samantein ettei työntekijäpuoli ole valmis muutokseen. Mä en epäile etteikö työntekijät lattiatasolla olisi valmiit esim. suhdannemuutoksien aiheuttamiin joustoihin, jotta työpaikat säilyvät. Että ei tarvitsisi lomauttaa. Mutta isot herrat Hakaniemessä eivät halua muutosta. Työntekijät ovat liittonsa vankeina.
Nyt koronan jälkeen talous nousee kohisten ja moni firma on kusessa osaavan työvoiman puutteen edessä. 150 000 avointa työpaikkaa ja 300 000 työnhakijaa eivät kohtaa. Hallituksen tulisi todella pikaisesti helpottaa työperäisen maahanmuuton kankeita pykäliä, helpottaa veroalennuksin paikkakuntaa vaihtavaa työntekijää (esim. poistaa varainsiirtovero asunnonmyynnin yhteydessä) ja antaa yrityksille jotain helpotuksia vaikka työnantajamaksuja keventämällä. Pahaa vaan pelkään, että Suomen vasemmistopainotteinen hallitus ei pysty Ruotsalaisten kollegoidensa ajatuksen juoksuun ja sama vääntäminen ja velanotto jatkuu hallituskauden loppuun saakka.