Haluan ilmoittaa, että olen pohdiskelujen jälkeen laittanut asiat tärkeysjärjestykseen ja katson läpi kaikkien omien mielikuvien Stubbista tai ehdokkaiden puolueista, sisäpoliittista näkemyksistä äänestäen lähes puhtaasti ulko- ja turvallisuuspolitiikka edellä. Ja ääneni tulee menemään Stubbille. Tässä maailmassa (etenkin naapurissa) on pahoja ihmisiä, jotka haluavat pahoja asioita ja sen realismin mukaan pitää asiaan suhtautua. Humaanius ja diplomaattiset kyvyt ei terroristeihin auta.
Poikkeuksellinen tilanne sai tekemään poikkeuksellisen valinnan.
Yksi nyanssi tähän lisää. Jokainen pitkässä parisuhteessa oleva, siis tarkoitan vuosikymmeniä vuosien sijaan, tietää, että kodin ja puolison merkityksen niin iloissa kuin suruissa. Puoliso on peili, voimanantaja, taakkojen jakaja, myös neuvonantaja elämän eri osa-alueissa.
Suomella on ollut, sattumaa tai ei, vaikeina aikoina merkittävään rooliin nousseet presidentin puolisot, joiden vaikutusta maamme historiaan voisi joku tutkija pöyhiä väitöskirjan edestä.
K.J. Stålberg joutui luotsaamaan Suomen ensi vuosia raskaan, maata rikkoneen sisällissodan jälkeen. Opettajataustainen Ester Ståhlberg oli kiinnostunut sosiaalihuoltoon ja lastensuojeluun liittyvistä asioista. Hän työskenteli sisällissodan orpojen auttamiseksi ja oli perustamassa lastensuojelutoimintaa, josta syntyi myöhemmin Pelastakaa Lapset- järjestö. Ester oli sovitteleva luonne, joka heijastui presidentin toimintaan maan eheyttäjänä erittäin vaikeana aikana yli yhteiskuntarajojen. K.J. Ståhlbergin lasten mukaan isä selvisi lapualaisten kyydityksestä niin helpolla Esterin sovittelevan, rauhallisen toiminnan vuoksi. Esterin vuonna 1933 julkaisema romaani "Katso, unennäkijä tulee", käsittelee juutalaisuutta Max Jakobsonin vanhempien kautta. Se on rohkea kannanotto antisemitismiin aikana, jolloin Hitler oli vasta nousemassa valtaan Saksassa.
Risto Rytin presidenttikausi oli luvalla sanoen hirveän ajan keskellä. Vannoutunut anglofiili joutui veljeilemään Natsi-Saksan kanssa isänmaan pelastamisen tähden. Ryti joutui valitsemaan aina vain huonon ja vielä huonomman välillä. Työssä Rytiä tuki vahva puoliso Gerda Ryti. Gerda oli opiskellut taidehistoriaa ja kirjallisuutta sekä Saksassa, että Englannissa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Hän oli kielitaitoinen kosmopoliitti, jota Risto Ryti arvosti. Jatkosodan aikana Gerda piti useita radiopuheita kansalle, tärkein oli vetoomus kesällä 1944, jolloin Neuvostoliiton joukot riehuivat läpi Kannaksen.
J.K. Paasikivi jatkoi käytännössä siitä, mihin Ryti jäi, ensiksi Mannerheimin takana, sitten varsinaisena presidenttinä. Paasikivi oli aivan politiikan polttopisteessä jo 1930-luvun lopulta alkaen. Suuri kysymys oli, miten selvitä hengissä itänaapurin kanssa, miten selvitä kommunismista. "Hirveää" on sana, joka toistuu Paasikiven muistelmissa. Ilman Alli Paasikiveä ei Juho Kusti olisi ainakaan selvinnyt. Alli Paasikivi oli näyttävä seurapiirinainen, joka työskenteli yli 30 vuotta Kansallis- Osake- Pankissa nousujohtoisella uralla. Alli jätti uransa ja muutti miehensä diplomaattiuran mukaisesti niin Tukholmaan kuin Moskovaan. Alli Paasikivellä oli erittäin suuri vaikutus kulisseissa Juho Kustin ajatteluun ja päätöksiin. Käytännössä miehensä yksityissihteerinä hän luki ensin tämän saamia viestejä ja jopa päätti mitkä menevät eteenpäin Juho Kustille saakka. J.K. Paasikivi arvosti erittäin paljon vaimonsa ajattelua ja osaamista, mieleen tulee Clementine Churchillin vaikutus ja tuki Winston Churchillin toiminnassa.
Urho Kekkonen on varmaan kiistellyin maamme presidentti, toiset pitävät parhaana, toiset maanpetturina. No Kekkonen sukkuloi Neuvostoliiton kainalossa olevaa Suomea keskellä kylmää sotaa. Urhon kulmikas ja jyräävä luonne nostivat hänet korvaamattomaksi, ainakin omasta mielestään. Ainoa jota Kekkosen sanotaan todella kuunnelleen oli vaimo Sylvi Kekkonen. Sylvi oli pienikokoinen, reumaa sairastanut nainen, mutta erittäin älykäs ja voimakastahtoinen. Hän työskenteli suojelupoliisin edeltäjässä tavatessaan tulevan miehensä. Sylvi harrasti kirjallisuutta, julkaisi joitain omia teoksia, mutta ennen kaikkea rauhoitteli ja tasoitteli Kekkosen kulmia, oikoi tämän kirjallisia ja suullisia esiintymisiä etukäteen. Sylvi Kekkonen avasi myös Suomen suhteita Kiinaan 1950-luvun alussa, johtamalla poliittisesti monenkirjavan kulttuurivaltuuskunnan, yli kuusi viikkoa kestänyttä Kiinan vierailua. Sylvi piti Kiinan yhteysksiä yllä loppuelämänsä ajan. Sylvin kuolemalla oli vaikutuksia Kekkosen alkoholinkäytön ja ihmissuhteiden ongelmiin.
Ja takaisin näihin vaaleihin. Tykkään Tommolan Mikan "uudesta roolista" tehdä presidentin vaaleihin liittyviä, vähän erilaisia juttuja. Tommola on oman vauhdikkaan, rennon tyylinsä takana selvästi aika älykäs kaveri. Osaa kaivaa esiin erilaisia näkökulmia. Näin Tommolan haastattelut niin Antoniosta kuin Suzannesta. Ehkä oli Antoniota kohtaan vähän epäreilua, että hän puhui suomea ja Suzanne sai puhua, Tommolan ehdostuksesta, englantia. Niin tai näin, onhan tuo Suzanne todella älykkään, rakentavan ja sosiaalisesti lahjakkaan oloinen puoliso. Nyt valitsemme presidenttiä erittäin haastavaan tulevaisuuteen, joten puolison puolesta Stubbin valinnassa voi olla rauhallisin mielin. Kotioloissa Alex saa varmasti hyviä vinkkejä, rakentavaa palautetta ja ja vahvaa tukea.