Täällä pidetään aika varmana sitä, että Niinistö asettuu ehdolle ja tulee ihan heittämällä valituksi uudelleen. Ehkä näin käykin, mutta muutama pointti täytyy ottaa keskusteluun. Vaalivuonna Niinistö kuitenkin täyttää jo pyöreitä eli 70. Toki monet ovat tuon ikäisinä vielä hyväkuntoisia ja kaikin puolin virkeitä, ja Kekkosen aikana ja varsinkin Neuvostoliitossa tuon ikäiset vasta lähestyivät parasta valtiomiesikää, mutta nuoruutta ihannoiva nykyaika on arvaamaton. Esimerkiksi päälle seitsemänkymppisellä Lipposella ei ollut viime vaaleissa mitään mahdollisuuksia, edes kaikki omatkaan eivät äänestäneet häntä.
Tietysti Lipposen mahalaskuun vaikutti myös se, että hän oli ollut jo pitkään politiikan ulkopuolella, mutta ikä on asia, jolla Niinistöä tullaan ihan varmasti lyömään. Hänen etunsa on toki se, että hän on istuva presidentti, eikä ainakaan tällä hetkellä ole näköpiirissä mitään sellaista, mikä uhkaisi Niinistön suosiota. Mutta sitäkään ei tiedetä, mitä Niinistö itse miettii. Haluaako hän käyttää vielä elämästään kuusi vuotta presidenttinä toimimiseen? Muistetaan se, että vuoden 2000 presidentinvaaleihin Niinistö ei halunnut lähteä. Seuraaviin hän lähti, mutta päätöstä piti nähdäkseni kypsytellä pitkään. Ja jos olette sattuneet näkemään Tuukka Temosen paljastuksia kulissien takaa, niin kaikenlainen kampanjointi on myrkkyä Niinistölle. Vieläkö hän haluaa lähteä siihen mukaan? Ikää on taas kuusi vuotta enemmän, ja presidenttinä on tullut jo oltua.
Jos ajoitusta ajatellaan, niin Halonen oli presidenttinä juuri sopivan ikäinen. Aloittaessaan alle 60-vuotias, lopettaessaan alle 70. Niinistön pienehkö ongelma on se, että hän tuli valituksi liian myöhään. Niinistön kaksi kautta olisi ollut ilmoitusasia, jos hän olisi päässyt presidentiksi jo 2006 tai olisi sen viisi vuotta nuorempi. Kannattaa miettiä myös sitä, minkä ikäistä äänestäjäkunta on seuraavissa vaaleissa. Nämä lienevät viimeiset presidentinvaalit, joissa suuret ikäluokat lähtevät vielä sankoin joukoin uurnille. Toisaalta nuoria äänestäjiä tulee taas lisää - kysymys on siitä, miten paljon ja miten aktiivisia he ovat. Olisiko moni ennen vuotta 2012 uskonut, että vihreiden ehdokas on toisella kierroksella? Väitän, ettei kovin moni. Silti tulevaisuudessa tällaiset Haavisto-ilmiöt eivät ole enää yllätyksiä. Niitä tulee varmasti. Vuoden 2012 vaalit ennustelivat jo tulevaisuutta, sillä jatkossa on hyvin todennäköistä, että presidentinvaalien taistot tullaan käymään oikeiston ehdokkaan ja punavihreän ehdokaan välillä.
Selvennykseksi sanottakoon, että minusta viime presidentinvaalien kakkoskierroksella oli kaksi hyvää ehdokasta. Niinistö on ollut hyvä presidentti, mutta sitä olisi varmasti ollut Haavistokin.