Olen asunut tähänastisen elämäni aikana Raahessa, Oulussa ja Ylivieskassa. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa ja ajattelin listata ne näiden kolmen kaupungin osalta. Kotiseudulla on kuitenkin aina oma paikkansa sydämessä, joten aloitetaan Raahesta.
Plussat:
+ Idyllinen kaupunki meren rannalla. Tunnelmallinen Vanha Raahe puutaloineen nivoutuu mutkattomasti uudempaan liikekeskustaan.
+ Hyvät liikuntasuorituspaikat kaupungin kokoon nähden. Löytyy jäähalli, tekojää, pesäpallostadion hiekkatekonurmella, pesiken junnukentät hiekkatekonurmella, jalkapallokenttä tekonurmella (olikohan vielä lämmitettäväkin?), alle 10 vuotta sitten kunnostettu yleisurheilukenttä, kuntosaleja ja -klubeja löytyy moneen lähtöön, tilava ja toimiva liikuntahalli, 70x50 m kuplahalli tekonurmipinnalla mm. pesiksen ja jalkapallon talviharjoitteluun, remontin alla oleva uimahalli, jossa mm. 2 kpl 25 m altaita sekä tennishalli. Kamppailulajien harrastajille on oma urheilutalonsa.
+ Toisen asteen koulutusmahdollisuudet hyvät
+ Pikaruoka/mättöruokakulinaristien taivas. 6 etnistä pizzeriaa ja 1 "kotimainen", kotipizzaa ja rollsia saa kahdesta paikasta, kuten myös scanburgeria, hesburger, subway, 5 grilliä ja kirsikkana kakun päällä 2 kotimaista kebab-paikkaa, joista saa Suomen parhaimmat kebabit.
+ Tornitalon kiinalainen ravintola 13. kerroksessa. Ravintolasta ja maisemahissistä avautuu hienot näköalat.
+ TK:n päivystys myös öisin ja viikonloppuisin. Sairaala onnistuttu ainakin tähän asti pitämään kaupungissa.
+ Tulevat / suunnitelmissa olevat suurhankkeet (Pyhäjoen ydinvoimala, Mustavaaran kaivoksen sulatto) tuovat piristystä alueen taloudelle.
+ Tonnimäärältään Suomen kuudenneksi suurin satama.
+ Työpaikkaomavaraisuus Suomen korkeimpia.
+ Superpesisjoukkue
Miinukset:
- Erikoiskaupan palveluissa ei ole juuri valinnanvaraa. Monen raahelaisen auton nokka kääntyykin joko Ouluun tai Ylivieskaan. Kaupalliset palvelut hajallaan kaupungissa.
- Ei AMK-tason koulutusta muutamaan vuoteen. Nuorten pakko lähteä opiskelemaan muualle.
- Heikot joukkoliikenneyhteydet. Lähin rautatieasema n. 35 km päässä Vihannissa tai Ruukissa, joissa ei pysähdy nopeimmat junat. Onnibussin 8-tien reitti on tuonut pientä parannusta liikenneyhteyksiin.
- Jos mättö ei maistu, ravintolatarjonta on suppea.
- ankean ja pysähtyneen kaupungin imago elää sitkeästi, vaikka kehitystä on tapahtunut melko paljon viimeisen 20 vuoden aikana.
- asukasmäärän lasku on näkynyt kaupungin palveluiden heikentymisenä.
- naisvaltaisten alojen työpaikkojen puute, mikä on osaltaan johtanut siihen, että moni perhe asuu Oulussa, josta mies käy töissä Raahessa.
Tässä oli tärkeimpiä mitä tuli mieleen. Jatkan myöhemmin juttua Oulusta ja Ylivieskasta.