Suomen oikeuslaitos näytti taas ”närhen munat”

  • 1 802 356
  • 11 460

scholl

Jäsen
Muistaakseni jokin aika sitten lakia muutettiin niin, että elinkautisvangin ehdonalaisuuteen pääsemisestä voi päättää hovioikeus, eikä presidentin armahdusta tarvita.

Lähes 20v kakkua on pitkä aika, enkä sinänsä kannata amerikkalaistyylisiä 40-60v kakkuja. Jonkinlainen valvontajärjestelmähän kuuluu tuohon ehdonalaiskuvioon, joten ainakin alkuun tullee olemaan valvonnan alla. Ehdonalainen saattaa myös aika pienistä rikkomuksista löytää itsensä pian taas telkien takaa.

Suomessa kokeillaan nykyään koevapautta, mikä on vapaana oloa ennen tuomion loppumista. Näin jonkun ohjelman telkkarissa siitä. Vankilasta tulee joku terveydenhoitaja yllätyskäynnille kotiin ja tekee huumetestit ja puhalluttaa, pitää olla koko ajan tavoitettavissa, ei saa käyttää päihteitä, ei saa tuosta vain matkustaa etc. Vankilasta pystyvät katsomaan kartalta, missä henkilö menee, koska GPS paikannin aina mukana. Eli siis koevapaudessa henkilö on 24h valvonnassa. Tähän koevapauteen Nikita Valjakkala saatetaan siirtää keväällä.

Koevapaus ei tarkoita samaa kuin ehdonalainen vapaus. Koevapaus on tavallaan vielä linna-aikaa, mutta himassa.

Ei kai elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen? Kun henkilö on kärsinyt tuomiotaan riittävän kauan niin hänet voidaan armahtaa. Kun hänet on armahdettu niin ei hän ole ehdonalaisessa, vaan tuomionsa kärsineenä kokonaan vapaa.
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei kai elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen? Kun henkilö on kärsinyt tuomiotaan riittävän kauan niin hänet voidaan armahtaa. Kun hänet on armahdettu niin ei hän ole ehdonalaisessa, vaan tuomionsa kärsineenä kokonaan vapaa.
Elinkautisesta pääsee nimen omaan ehdonalaiseen. Kolmen vuoden ehdonalaisen jälkeen on kokonaan vapaa.
 

scholl

Jäsen
Elinkautisesta pääsee nimen omaan ehdonalaiseen. Kolmen vuoden ehdonalaisen jälkeen on kokonaan vapaa.

Selvä. Sinänsä omituista, koska elinkautinen voi päättyä vain armahdukseen ja armahdus koetaan sillä tavalla, että tuomio annetaan anteeksi. Se siis tarkoittaakin käytännössä sitä, että armahdus astuukin voimaan vasta kolmen vuoden päästä.

Onneksi meillä on muuten vähemmän muslimeja. Jos olisi pyhä kuukausi niin ihan juhlamielessä saatettaisiin vapauttaa murhamiehiä riippumatta siitä paljonko tuomioita on kärsitty.
 
Elinkautisesta pääsee nimen omaan ehdonalaiseen. Kolmen vuoden ehdonalaisen jälkeen on kokonaan vapaa.

Eikös se mene niin, että jos presidentti armahtaa, niin tekijä on täysin vapaa. Siinä ei ole mitään "koeaikoja" tai ehdonalaisia. Vielä vuosi sittenhän elinkautisvanki ei voinut päästä vapaaksi muuten kun presidentin armahduksella.

Nythän tuota lakia on muutettu niin, että hovioikeus voi päästää elinkautisvangin ehdonalaiseen vapauteen. Siihen ei siis tarvita presidenttiä. Tällöin ei kuitenkaan ole kyse armahduksesta ja siksi vanki on ensin ehdonalaisessa vapaudessa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Mikä se oli tämä Kanaali-Koskinen tms., jonka kukkahattutädit aina vapauttaa ja tyyppi kolaa heti jonkun. Vastaava taparikollinen, -murhaaja.

Onhan se selvää, että Suomessa teet mitä vaan niin et istu kauaa. Valjakkala on istunut yllättävän kauan.

Tätä ketjua tympäisee lukea, aina rupeaa vituttamaan kun rupeaa miettimään tätä kotimaatamme, rikollisten Eldoradoa.

Kanaali-Koskinen, oikeus- ja vankeinhoitojärjestelmämme legendaarisimpia kyykyttäjiä. Tässä yhteenveto:

- Kolaa Raumalla vuonna 1979 kaksi ihmistä. Ei ilmeisesti täysillä lyhdyillä, joten 12 vuotta riittää. Syyttäjä vaatii pakkolaitokseen eristämistä, mutta tämä vaatimus hylätään, koska herra Kanaali-Koskinen on kuitenkin riittävän viksu.

- Ei ole viksu. Pahoinpitelee vankitoverinsa Sörkassa henkihieveriin. Siirretään Kakolaan, mutta hänen katsotaan olevan edelleen riittävän viksu, eikä häntä laiteta pakkolaitokseen.

- Ei ole riittävän viksu. Pahoinpitelee vankitoverinsa ja kolaa toisen Kakolassa. Nyt kriteerit pakkolaitokseen siirtämiselle (ilmeisesti juuri ja juuri) täyttyy.

- Päästetään vuonna 1997 ehdonalaiseen. Pitäähän herra Kanaali-Koskisellekin mahdollisuus antaa.

- Kolaa vuonna 1998 jonkun Porissa. Porin käräjäoikeus tuomitsee Kanaali-Koskisen (jälleen) puolilyhdyillä tehdystä taposta 11 vuodeksi vankeuteen. Herra Kanaali-Koskinen katsoo kokeneensa vääryyttä ja hän valittaa Turun hovioikeuteen. Turun hovioikeus katsoo herra Kanaalin kärsineen suunnatonta vääryyttä ja määrää Porin käräjäoikeuden tarkistamaan antamansa tuomion. Tuomio alenee 8,5 vuoteen. Kanaali valittaa jälleen hoviin. Turun hovioikeus auttaa jälleen poloista hädässä ja alentaa tuomion 7 vuoteen.

- Kanaali vapautuu maaliskuussa 2005 ehdonalaiseen, koska oikeusjärjestelmä katsoo Kanaalin olevan valmis vapauteen totuttautumiseen.

- Tammikuussa 2006 herra Kanaali riehuu junassa, josta hänet poistetaan väkivaltaisen käytöksen takia. Mikkelin asemalla hän joutuu käsirysyyn viiden poliisin kanssa. Häneltä löydetään luvaton ase ja huumeita.

- Oikeusjärjestelmämme mukaan herra Kanaali ei ilmeisesti kuitenkaan ollut tehnyt mitään niin pahaa, että hänet pitäisi laittaa takaisin lukkojen taakse. Niinpä herra Kanaalille avautuu mahdollisuus maaliskuussa 2006 Joensuussa poliisin pakenemiseen ja tunkeutumiseen eläkeläispariskunnan asuntoon. Kanaali passitetaan häkkiin 11 kuukaudeksi.

- Kanaali vapautuu Riihimäen vankilasta ehdonalaiseen ja tunkeutuu Hämeenlinnassa jonkun asuntoon ja sammuu sohvalle. Asunnon omistaja soittaa paikalle saavuttuaan poliisit. Herra Kanaalilta löytyy kaikkien suureksi tyrmistykseksi luvaton, ladattu ase.

- Käräjäoikeuden mukaan asuntoon tunkeutuminen ja luvaton ase eivät riitä ehdonalaisen vapauden menettämiseen. Ilmeisesti käräjäoikeus katsoi, että "voihan sitä kunniakkaalle herra Kanaali-Koskisellekin sattua mokia, eikä tuommoisesta pikkujutusta voida tätä vapauteen sopeutumisen mahdollisuutta viedä".

- Herra Kanaali on siis vapaalla ja on varmasti tehnyt tämän sopeuttavan ja ihmisläheisen oikeusjärjestelmämme ansiosta parannuksen.


Lähde: Wikipedia http://fi.wikipedia.org/wiki/Jarmo_Koskinen_(surmaaja)
 
Viimeksi muokattu:

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Lähes 20v kakkua on pitkä aika, enkä sinänsä kannata amerikkalaistyylisiä 40-60v kakkuja.
Kannattaa muistaa, että murha tai tappo on lopullinen toimenpide.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Mika "jalkajousi& rynkky" Muranenkin haluaa vapaalle jalalle vajaan 13 vuoden istumisen jälkeen. Saas nähdä miten tuossa käy, todennäköisesti ihan vielä ei ulos pääse, mutta mistäs sen tietää vaikka ovi kävisikin. Itse olen kyllä sitä mieltä, että ehei vielä, muutama vuosi lisää tekee gutaa.
Perjantain IS:ssä oli juttua kyseisestä äijästä.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Olen ilmeisen turhaan odottanut tähän ketjuun vaatimuksia siitä, että Jere Karalahdelle langetettaisiin epäillyistä rötöksistään mahdollisimman ankara rangaistus, esimerkiksi noin kymmenen vuotta kuritushuonetta. Onko nyt siis todellakin niin, että tässä ketjussa esiintyneet ankaramman rangaistuskäytännön puolestapuhujat ryhtyvät kukkahattutädeiksi heti, kun kirves olisi heilahtamassa "äijäjääkiekkoilijan" kohdalla? Suomalainen vaatetusteollisuus ainakin hymyilee: nyt siis voidaan puhua kukkahattujen lisäksi myös esimerkiksi hamekankaista ja kuin itsestään kääntyvistä takeista. En tosin tiedä, olisiko niistä vientiartikkeleiksi, kysyntää niillä ei Suomen ulkopuolella liene.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Onko nyt siis todellakin niin, että tässä ketjussa esiintyneet ankaramman rangaistuskäytännön puolestapuhujat ryhtyvät kukkahattutädeiksi heti, kun kirves olisi heilahtamassa "äijäjääkiekkoilijan" kohdalla?

Vai olisiko sittenkin niin, että Karalahden tapauksesta ei tiedetä vielä yhtään mitään? Jos perusteet tuomiolle löytyvät, toivon toki lain ja järjestyksen ystävänä miehelle Suomen lain mukaista tuomiota - joka tulee todennäköisesti silti olemaan kansainvälisten mittapuiden mukaan perkeleen lyhyt.

Ei se, että jätkä on joskus sohinut kiekkoa kaukalossa, tai nauttii jostain käsittämättömästä syystä kovan äijän mainetta, lievennä ainakaan minun silmissäni vastuuta tippaakaan. Päin vastoin, luulisi juuri nimenomaan tämän kaverin hiljalleen jo tajuavan, miten kannattaisi elää.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen ilmeisen turhaan odottanut tähän ketjuun vaatimuksia siitä, että Jere Karalahdelle langetettaisiin epäillyistä rötöksistään mahdollisimman ankara rangaistus, esimerkiksi noin kymmenen vuotta kuritushuonetta.

Nimimerkillä Maple Leaf tuntuu olevan meitä muita huomattavasti enemmän tietoa siitä, mitä Jere on oikeasti tehnyt. Itselläni ei ole ainakaan mitään muuta tietoa kuin se, että Jereä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, ja tältä faktapohjalta on aika vaikea lähteä huutelemaan asiasta yhtään mitään.

Toki Neuvostoliitossakin tuomittiin ihan miten vain huvitti, ilmeisesti haluat samankaltaisen järjestelmän Suomeen? Vai pitäisikö sittenkin odottaa vähän vielä lisätietoja ennen kuin alkaa tilailemaan itselleen uutta kukkahattua, tuulipukua, hamekangasta ja Neuvostoliiton lippua salkoon vedettäväksi?
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
toivon toki lain ja järjestyksen ystävänä miehelle Suomen lain mukaista tuomiota - joka tulee todennäköisesti silti olemaan kansainvälisten mittapuiden mukaan perkeleen lyhyt.
Ei hätää, perinteisesti Suomen oikeuslaitos käyttää huumetuomioissa kovinta mahdollista rangaistusskaalaa, päinvastoin kuin esim murhissa, raiskauksissa ja pedofiliassa.

Pakko kyllä sanoa sen verran, etten ihan tajua miksi esimerkiksi huumekauppa, niin tuomittavaa kuin onkin, on rangaistavampaa kovemmalla asteikolla kuin esimerkiksi murhat? Huumekauppa kun yleensä on kahden narkin välistä toimintaa, josta suoranaisesti ei aiheudu haittaa kuin käyttäjälle itselleen. Murhasta taas se syytön osapuoli kärsii melko kohtuuttomasti. Tämä siis niissä tapauksissa kun noita rassukoita tuomitaan parin piripussin diilaamisesta, tottakai isomman mittakaavan diileistä pitääkin saada kovemmat tuomiot.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Ei hätää, perinteisesti Suomen oikeuslaitos käyttää huumetuomioissa kovinta mahdollista rangaistusskaalaa, päinvastoin kuin esim murhissa, raiskauksissa ja pedofiliassa.

En siis kommentoinut varsinaisesti että Jeren pitäisi saada 30v hirttoköydessä, vaan sitä, että tulipa sieltä millainen tuomio tahansa niin esim. Amerikassa olisi varmasti rapsahtanut monin verroin raskaampi kakku, joten Jerkusta ei välttämättä kannata tehdä mitään marttyyrihahmoa.

Suomessa on näitä huumetuomioita tullut sen verran vähän, etten osaa suoralta kädeltä antaa mitään kannanottoa tuomioiden pituuteen vs. esimerkiksi naurettavan lyhyet raiskaustuomiot.

Pakko kyllä sanoa sen verran, etten ihan tajua miksi esimerkiksi huumekauppa, niin tuomittavaa kuin onkin, on rangaistavampaa kovemmalla asteikolla kuin esimerkiksi murhat?

Nää on näitä kysymyksiä nämä. Amerikassahan huumetuomiot ovat karanneet jo täysin hanskasta, mitä en sinänsä maan poliittisen ja uskonnollisen historian huomioiden kovinkaan paljon ihmettele. Huvittavasti sielläkin lakimuutoksia ajetaan siitä perspektiivistä, että tuomiot kohdistuvat pääsääntöisesti mustaan kansanosaan, eikä niinkään tuomioiden kovuuteen.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Nimimerkillä Maple Leaf tuntuu olevan meitä muita huomattavasti enemmän tietoa siitä, mitä Jere on oikeasti tehnyt. Itselläni ei ole ainakaan mitään muuta tietoa kuin se, että Jereä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, ja tältä faktapohjalta on aika vaikea lähteä huutelemaan asiasta yhtään mitään.

Epäilen, että ML viittaa siihen, että iltapäivälehden jutun perusteella ollaan valmiita antamaan ankariakin tuomiota. Äijäkiekkoilijan kohdalla tuntuu olevan kovasti halua tietää faktoja ja odottaa oikeuslaitoksen tuomioita.
Tässä on siis havaittavissa selvä epäjohdonmukaisuus.

Kuinkakohan monta 'hittiä' tulisi, jos täältäkin hakisi termiä 'munista hirteen' tai 'saunan taakse'?
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Kuinkakohan monta 'hittiä' tulisi, jos täältäkin hakisi termiä 'munista hirteen' tai 'saunan taakse'?

Kenties montakin, mutta ainakaan minua "rahoitti huumekauppaa" ei saa yhtä punaisen raivon valtaan kuin "raiskasi kuuden kaverinsa kanssa 10-vuotiaan pikkutytön" tai "ajoi viidennen kerran 2,7 promillen humalassa pikkulasten yli suojatiellä".
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Kenties montakin, mutta ainakaan minua "rahoitti huumekauppaa" ei saa yhtä punaisen raivon valtaan kuin "raiskasi kuuden kaverinsa kanssa 10-vuotiaan pikkutytön" tai "ajoi viidennen kerran 2,7 promillen humalassa pikkulasten yli suojatiellä".
Raiskauksista, saati lasten raiskauksista jaettavat tuomiot ovat tässä maassa naurettavan pieniä. Se on päivänselvää mutta...

Tässä nyt jotkut ottavat huumekaupan rahoittamisen jonkinlaisena pikkurikkeenä, vähän kuin varastaisi työpaikalta toimistotarvikkeita.

Pitää muistaa, että huumekauppaa edistämällä tuhoaa välillisesti huomattavasti useamman ihmisen elämän, kuin tekemällä itse yksittäisen julman rikoksen.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Kenties montakin, mutta ainakaan minua "rahoitti huumekauppaa" ei saa yhtä punaisen raivon valtaan kuin "raiskasi kuuden kaverinsa kanssa 10-vuotiaan pikkutytön" tai "ajoi viidennen kerran 2,7 promillen humalassa pikkulasten yli suojatiellä".

En minä aikaaan lainkaan pohtinut rikoksien luonnetta tai vakavuutta vaan sitä kuinka vähillä tiedoilla täälläkin ollaan valmiita tuomitsemaan tuntemattomia ihmisiä.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Tässä nyt jotkut ottavat huumekaupan rahoittamisen jonkinlaisena pikkurikkeenä, vähän kuin varastaisi työpaikalta toimistotarvikkeita.

Jep, näinhän se tuntuu olevan, varsinkin jos erehtyy lukemaan näitä Karalahtea koskevia ketjuja. Liekö ongelma sitten sankarin sokeassa puolustelussa, ongelman mittakaavan ymmärtämättömyydessä vai missä, mutta jonkinlainen disconnect tuntuu tapahtuvan.

Itse en jaksa vielä tässä vaiheessa juuri metelöidä, koska rikoksen vakavuudesta huolimatta se ei ole tunteita herättävä rikos, toisin kuin raiskaukset, pahoinpitelyt ja muut vastaavat. Saa palkkansa jos saa, jos selviää näpäytyksellä ranteelle tai saa 20 vuoden kakun, silloin on aika ihmetellä tuomion oikeudenmukaisuutta.

Pitää muistaa, että huumekauppaa edistämällä tuhoaa välillisesti huomattavasti useamman ihmisen elämän, kuin tekemällä itse yksittäisen julman rikoksen.

Noinhan se kieltämättä ainakin kovemmassa huumekaupassa on. Ongelma esimerkiksi Yhdysvalloissa onkin, että makuuhuoneensa nurkassa hamppupuuta kasvattava humanisti voi saada tuomion ikään kuin kovana ja ammattimaisena huumelevittäjänä.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Epäilen, että ML viittaa siihen, että iltapäivälehden jutun perusteella ollaan valmiita antamaan ankariakin tuomiota. Äijäkiekkoilijan kohdalla tuntuu olevan kovasti halua tietää faktoja ja odottaa oikeuslaitoksen tuomioita.
Tässä on siis havaittavissa selvä epäjohdonmukaisuus.

Tätäpä juuri tarkoitin. Pyydän anteeksi, että ilmaisin ajatukseni epäselvästi, mutta onnekseni ainakin msg ymmärsi hajanaisen tekstini perusviestin.

Joidenkin kirjoittajien epäjohdonmukaisuus tässä tapauksessa on kuitenkin ymmärrettävää. Onhan oikein tutkimalla tutkittu, että kovempia rangaistuksia vaaditaan herkemmin silloin, kun lainrikkoja ei ole läheinen, tuttu tai muuten tiedetty. Heti, kun rikollisen teon tehnyt ihminen kuuluukin tavalla tai toisella kovempia rangaistuksia vaativan kaverin elinpiiriin, vaatimukset lievenevät. ("Rattijuoppojen rangaistuksia on kovennettava. Paitsi naapurin Pera, se nyt on toinen juttu, kunnon mies, sattui vain tarttumaan pikkujoulujen jälkeisenä aamuna krapulassa rattiin, sattuuhan näitä.")
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Noinhan se kieltämättä ainakin kovemmassa huumekaupassa on. Ongelma esimerkiksi Yhdysvalloissa onkin, että makuuhuoneensa nurkassa hamppupuuta kasvattava humanisti voi saada tuomion ikään kuin kovana ja ammattimaisena huumelevittäjänä.
Eikä vain yhdysvalloissa.

Suomessa huumausainerikos on törkeä, mikäli kyseessä on vahvat huumausaineet (eli pl. kannabis). Tämän lisäksi huumeen voidaan olettaa olevan myyntitarkoitukseen mikäli sitä löytyy riittävästi, eli esimerkiksi amfetamiinissa muutamia grammoja. En tiedä kenen etua palvelee tuomita perusnarkki (tai "viihdekäyttäjä") törkeästä huumausainerikoksesta linnatuomioon esimerkiksi muutaman gramman hallussapidosta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vai olisiko sittenkin niin, että Karalahden tapauksesta ei tiedetä vielä yhtään mitään
No tästä se nyt ei ainakaan voi johtua, sillä asiasta spekuloitu ja vaikka kuinka moneen kertaan iltapäivälehdissä ja niiden "uutisoinnint" ovat ennenkin riittäneet varmojen mielipiteiden esittämiseen. Tietenkään vielä ei ole tiedossa vaikka Jere saisikin tuon Maple Leavesin esittämän tuomion, joten voihan olla että tuomio tuleekin olemaan ennennäkömättömän ankara.

edit: arvasin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös