Olen aika varma, että tuo otetaan propagandaan. Ei ehkä ihan tuossa muodossa, mutta "jälleen kerran on Suomi liittoutunut sotilaallisesti venäjää uhatakseen"."Perkeleen suomalaiset huijarit. Taas liittoutuivat niiden natsien kanssa"
Olen aika varma, että tuo otetaan propagandaan. Ei ehkä ihan tuossa muodossa, mutta "jälleen kerran on Suomi liittoutunut sotilaallisesti venäjää uhatakseen"."Perkeleen suomalaiset huijarit. Taas liittoutuivat niiden natsien kanssa"
Sanoisin että ne alkuvaiheen neuvottelut ja eleet olivat ihan paikallaan - turha lähteä avoimesti haastamaan riitaa. Sitten kun ei selvästi napannut niin olisi varmaan voinut nopeammin viilentää yritystä, mutta joka tapauksessa viime kuukaudet ovat olleet Suomelta ja Ruotsilta jo sangen passiivisia. Ja ainakin Suomen osalta näyttää siis sangen positiiviselta.Olisi alusta alkaen vastata tylysti vaan, että "meidän hakemuksemme on jätetty. Siinä lukee kaikki tarvittava nato-jäsenyytemme liittyen" ja lopettaa lähtöruutuun aiheeseen liittymättömilä asioilla itseisarvoamme alentava kaupankäyminen.
Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että mitä konkreettista esimerkiksi Suomi on tehnyt Turkin vaatimuksesta? Se, että pidetään keskustelussa kohtelias sävy on minusta ihan normaalia diplomatiaa.Edeenkin olen sitä mieltä, että Suomi-Ruotsi on alusta lähtien diilannut Unkarin ja Turkin venkoilun aivan päin peppua. Tälläinen despoottien edessä hattu kourassa nöyristely on ollut aikas noloa seurattavaa. Kun tuollaiset yksinvaltiuteen pyrkivät johtajat saavat tällaisen vapaa kortin, jossa länsimaiden polittinen skene käy alati kumartelemassa heittin edessään ja mediakenttä itkee ilosta hollywood-kyltin kokoisilla otsikoilla jokaisesta pienestäkin armopalastaan, ei ne sitä viulua pois luovuta vapaaehtoisesti.
Minusta sekä Suomi että Ruotsi ovat toimineet suht kohtuullisesti vallitsevassa tilanteessa. En minä tuollaiselle tylytyslinjalle olisi lähtenyt, eihän se ole oikeastaan koskaan kuulunut sen enempää Suomen kuin Ruotsinkaan toimintamalleihin. Siksihän meillä on historiaa mm. rauhan välittämisestä.Olisi alusta alkaen vastata tylysti vaan, että "meidän hakemuksemme on jätetty. Siinä lukee kaikki tarvittava nato-jäsenyytemme liittyen" ja lopettaa lähtöruutuun aiheeseen liittymättömilä asioilla itseisarvoamme alentava kaupankäyminen.
Edeenkin olen sitä mieltä, että Suomi-Ruotsi on alusta lähtien diilannut Unkarin ja Turkin venkoilun aivan päin peppua. Tälläinen despoottien edessä hattu kourassa nöyristely on ollut aikas noloa seurattavaa.
Kun tuollaiset yksinvaltiuteen pyrkivät johtajat saavat tällaisen vapaa kortin, jossa länsimaiden polittinen skene käy alati kumartelemassa heittin edessään ja mediakenttä itkee ilosta hollywood-kyltin kokoisilla otsikoilla jokaisesta pienestäkin armopalastaan, ei ne sitä viulua pois luovuta vapaaehtoisesti.
Olisi alusta alkaen vastata tylysti vaan, että "meidän hakemuksemme on jätetty. Siinä lukee kaikki tarvittava nato-jäsenyytemme liittyen" ja lopettaa lähtöruutuun aiheeseen liittymättömilä asioilla itseisarvoamme alentava kaupankäyminen.
Ollaan hiljaa niin saadaan kalaa.
Vähän samat fiilikset. Venkoilu jatkunee vielä hamaan tulevaisuuteen, vaikka Turkilta ratifiointi olisikin tulossa. Eiköhän Unkarissa syyt keksitä.Orban on sitten palannut Unkariin. Naiivi puoli minussa toivoo sen tarkoittavan sitä, että Unkari ratifioi piankin Suomen hakemuksen, mutta pessimistinen puoli minussa jyrää tällä hetkellä tuon hiljaisen ja toiveikkaan äänen alleen, ainakin toistaiseksi.
Tässähän tämä koko asian pihvi on. Ideaalimaailmassa Sale olisi todennut Erdolle että nyt kun perkele viivyttelit niin SÄ tulet tänne meilleppäin kylään ja tuot muuten tullessas ne puuttuvat paperit ja sitten kätellään ja hymyillään kameroille.Uskon kuitenkin, että tämä nykyinen toimintatapa on, vaikkakin vähän nöyrryyttävä, niin reaalipolitiikan mukainen ja nopein tapa päästä maaliin.
Ikuinen pessimisti Toni Alaranta on ollut suht optimistinen Turkin suhteen nyt tällä viikolla, joten niiltä osin itsellänikin on orastavan positiiviset fiilikset. Mutta mikäänhän ei ole koskaan varmaa.Kaiken tämän sirkuksen jälkeen kun Erdo toteaisikin tiedotustilaisuudessa, että kiittää Salea käynnistä ja hyvistä keskusteluista mutta että Suomi ei ole tehnyt vielä tarpeeksi ratifioinnin eteen.
Vai meidän syyksi tämäkin vielä yritetään työntää. Itse uskon, että tänään illalla voi jo alkaa korkkailla OTAN oluita.Jos pessimististä foliohattua yrittäisin kaivaa itsestäni esille, niin saattaisin kehittää mielessäni kauhuskenaarion siitä, kuinka Unkari ja Turkki kyllä ratifioivat Suomen hakemuksen, mutta papereiden toimitus viivästyy lakon, vatsatautiepidemian, ankaran myrskyn, Ankaraan iskevän myrskyn, unohduksen sekä käyttöön varatun lentokoneen turbiiniin lentäneen pelikaanin vuoksi.
Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että mitä konkreettista esimerkiksi Suomi on tehnyt Turkin vaatimuksesta? Se, että pidetään keskustelussa kohtelias sävy on minusta ihan normaalia diplomatiaa.
Mediasta voin johonkin rajaan olla kanssasi samaa mieltä. Mutta eivätkö molemmat maat ole vastanneet esimerkiksi luovutusvaatimuksiin suunnilleen niin, että se on oikeuslaitoksen asia, ei politiikkojen asia?Ehkä sun kannattaa kysyä sellaiselta, joka tuollaista on esittänyt. Minä puhuin vain julkisesta poliittisesta nöyristelystä, kun alennutaan keskusteleen aiheeseen liittymättömistä, perusteettomista, kansainvälisiä sopimuksiakin rikkovista vaatimuksista sekä median varauksettomista ilosanomien toitottamisesta tyhjistä lupauksista, joita on tullut vuoronperään ehdottomienkin kieltämisten kanssa. Aivan turhaa bensan heittämistä liekkeihin, mikä on vain pitkittänyt tätä showta. Niin kauan posetiivari veivaa kampea kuin apina tanssii.
Isossa kuvassa homma on kyllä minusta mennyt vähän näin, ainakin Suomen suhteen. Mutta Ruotsin ja Turkin välillä onkin enemmän historiallista kitkaa.Kohtelias sävy on tietenkin normaalia diplomatiaa ja sen voi säilyttää myös alentumatta despoottien poliittisiksi käsinukeiksi. Ilmoittaa kohteliaasti vaan, että "ihan kiva, mutta juu ei"
Olisihan tuo melkoista spedevisiota. Niinistön pompottaminen Turkkiin tuon tyyppiselle haistattelureissulle olisi kaikkien diplomatian toimintatapojen ja tanssisääntöjen vastainen manööveri. Olisi karmea loukkaus Suomea ja Niinistöä kohtaan. Erdoganin toiminta noteerattaisiin muuallakin, eikä lievimmin Washingtonissa. Suurin kärsijä olisi Turkki itse.Kaiken tämän sirkuksen jälkeen kun Erdo toteaisikin tiedotustilaisuudessa, että kiittää Salea käynnistä ja hyvistä keskusteluista mutta että Suomi ei ole tehnyt vielä tarpeeksi ratifioinnin eteen.
IS:n seurannasta:
"Ruotsalaisprofessori laukoi täyslaidallisen Suomen liittymisestä Natoon ilman Ruotsia
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun valtiotieteiden professori Kjell Engelbrekt sanoo SVT:n haastattelussa, että Suomen pääsy Naton jäseneksi ilman Ruotsia "ei ole positiivista kenellekään, ei Ruotsille, Suomelle tai Natolle".
Tätä on tässä ketjussa kysytty nyt parin viime päivän aikana noin miljoonakuussataa kertaa. Emme valitettavasti pääse lypsylle.Turkki ja Unkari ratifioivat Suomen, jolloin Suomesta tulee Naton jäsen.
Jos kerran kaikkien jäsenmaiden täytyy ratifioida uudet jäsenmaat, niin täytyykö myös Suomen ratifioida Ruotsin jäsenyys?
Turkin tekemisistä riippumatta kohdistaisin katseet yhä Unkariin, että mitä Unkari tekee lähiviikkoina. Ratifioiko molemmat maat vai vaan toisen? Ruotsalaisprofessorien kiukuttelut Turkin toimien suhteen ovat niin kauan turhia, kun ei tiedetä mitä Unkari tekee ratifiointien kanssa: ratifioiko molemmat maat vai vaan toisen?En minäkään pidä Suomen ja Ruotsin Nato-polun erkanemista hyvänä asiana. Se sisältää minusta arvaamattomia tulevaisuuden riskejä.
Joo, tuo kysymys pitäisi nostaa tämän ketjun UKK:ksi (FAQ). :-(Tätä on tässä ketjussa kysytty nyt parin viime päivän aikana noin miljoonakuussataa kertaa. Emme valitettavasti pääse lypsylle.
Kyse on kuitenkin siitä, kuinka suuri ero on sanoilla " ilman" ja "ennen". En usko, että Suomen suhde Ruotsiin on kokenut mitään mainittavaa kolausta.Tuota pitää lukea oikein, korostus sanoille "ilman Ruotsia". Se ei ole positiivista.