Tuo ”autetaan vieraskielisiä kielen oppimisessa” on vaikea juttu toteuttaa käytännön työelämässä, jossa jokaisella sekunnilla on rahamääräinen arvo työnantajalle ja työntekijöille itselleenkin. Jos joku asia saadaan riittävällä selvyydellä kommunikoitua englanniksi huomattavasti nopeammin kuin suomeksi, niin ihmiset tuppaavat sitten ymmärrettävästi käyttämään englantia. Jollain hoitoalalla tuohon liittyy vielä asiakas-/potilasturvallisuus, kun yksinkertainen väärinymmärrys voi vaarantaa toisen ihmisen terveyden. Ja varmaan suurin osa ihmisistä pyrkii myös vapaa-ajallaan saamaan asiat hoidettua mahdollisimman tehokkaasti ja siksi ruokalähettien jne. kanssa mahdolliset keskustelut on yksinkertaista käydä englanniksi.
Se että Suomessa koulutetaan vieraskielisiä sellaisiin ylempiin korkeakoulututkintoihin, joilla ei työllistytä Suomen työmarkkinoilla, on aika perustavanlaatuinen epäkohta niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Oletan, että yliopistot sun muut noita tarjoavat rahoituksen takia.
Mitä tulee tuohon motivaatioon opetella suomea, niin ikävä kyllä monille Suomi on, ainakin ajatuksen tasolla, välietappi ja portti unionin markkinoille. Jos ajatus on lähteä täältä jollain aikataululla muualle, ja työelämässä ja arjessa pärjää siedettävästi englannilla, niin ymmärrän kyllä heikon motivaation opetella aikuisiällä sellaista kieltä, jolla on käyttöä vain pienessä Suomessa.