Pääkirjoitus | Maahanmuutto voisi auttaa työvoimapulassa, mutta onko kielimuuri seuraava kompastuskivi?
Ysaon yhteistyö Intiaan ja englanninkielinen koulutus ovat hyviä askeleita työvoimapulan voittamiseksi, mutta se ei vielä riitä. Tarvitaan paljon muutakin - työpaikoiltakin vaaditaan uudenlaista asennetta maahanmuuttajia kohtaan.
www.iisalmensanomat.fi
Hienoa ennen kaikkea nähdä maakuntalehdellä olevan myönteinen suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon.Yhteistyö intialaisen kumppanin kanssa rakentuu niin, että ensimmäisen kahden vuoden aikana opiskelijat opiskelevat kotimaassaan ja opettelevat riittävän suomen kielen taidon. Opintojen kolmantena vuonna he tulevat jatkamaan opintoja Ylä-Savoon ja työllistyvät tänne.
Toteutuessaan se voisi olla yksi potentiaalinen keino helpottaa osaajapulaa Ylä-Savossa. Merkittävä tekijä hankkeessa on se, että intialaiset opettelevat suomen kielen taidon. Toinen työvoimapulaa helpottava tekijä voisi olla englanninkielisen koulutuksen alkaminen Ylä-Savon ammattiopistolla.
Se taas herättää seuraavan kysymyksen: jos ulkomaalaiset opiskelijat saavat ammatissa tarvittavan pätevyyden, kuinka hyvin englannin kielellä pärjätään yläsavolaisissa teknologia-alan yrityksissä?
Joissakin yrityksissä työkielenä on jo englanti, mutta monessa muussa puhutaan suomee ja savvoo, tilanteen mukaan hilijoo tai kovvoo.
Kielimuuri ei ole välttämättä vain maahanmuuttajien ongelma, mutta se tulisi ratkaista, jos Ylä-Savon työvoimapulaan halutaan apua työperäisistä maahanmuuttajista.