Ymmärrän tottakai ydinaseeseen liittyvän kauhut, joiden pitäisikin olla kaikkien tiedossa. En vain pidä siitä, että esim. naapurillamme sellainen on, mutta meillä ei. Lähtökohtaisesti en pidä Venäjää tai jotain muuta maata meitä parempana tai oikeutettuna tekemään jotakin mitä me emme saisi tehdä.
Voi olla realismia, että ydinaseen hankkimisen haitat ylittävät siitä saatavat kiistattomat hyödyt. En kuitenkaan katso, että moraali tai etiikka vaatii meitä pidättäytymään ydinaseen hankinnasta nykyisin, kun niin monella muullakin maalla sellainen on. Mielestäni Suomi ei maana ole sen huonompi kuin vaikkapa Yhdysvallat.
Niin olisi hyvin mielenkiintoista nähdä mitä siitä seuraisi jos Suomi päättäisi yksipuolisesti irrottautua kv. ydinsulkusopimuksesta ja ryhtyä valmistamaan itselleen ydinasetta.
Tuolloin Suomi menettäisi (minusta) oikeuden esittää kritiikkiä niitä muita maita kohtaan jotka myös rakentavat itselleen ydinasetta irrottauduttuaan ydinsulkusopimuksesta tai muutoinkaan ryhdyttään valmistamaan itselleen ydinasetta. Vaikka muiden maiden motiivit voivat poiketa Suomen vastaavista niin kaikesta huolimatta katsoisin, että Suomi menettää tuolloin oikeuden esittää kritiikkiä muita maita kohtaan. Tuolloin Suomen on myös turha esittää vaatimuksia ydinaseettoman maailman saamiseksi koska ne ovat täysen perusteettomia vaatimuksia jos maamme on juuri hankkinut itselleen ydinaseen. Aikamoista kaksinaismoralismia etten sanoisi - toki tätä harjoittavat nyt monet muut maa mutta miksi meidän tulisi hypätä samaan kelkkaan mukaan?
Ei myöskään pidä unohtaa niin poliittista kuin myös taloudellista painostusta jonka kohteeksi maamme varmasti joutuu. EU:n taholta varmasti esitetään hyvin voimakasta kritiikkiä sen johdosta, että olemme livenneen ydinsulkusopimuksesta - pahimmillaan jokunen EU-maa voi asettaa maamme talousboikottiin vaikka voidaankin ajatella, että ydinaseemme on ehdottoman puolustuksellinen ase mutta tämä ei välttämättä saa kaikkia maita vakuuttuneeksi asiasta. Kritiikkiä varmasti esitetään muiltakin tahoilta - YK:n taholta mutta ensimmäisenä varmasti idän suunnalta, ja se kritiikki ei välttämättä ole rakentavinta mahdollista. Pahimmillaan Suomi joutuisi Venäjän asettamaan talousboikottiin ja kaasuhanat sulkeutuisivat välittömästi. Varmasti Venäjälläkin tajuaisivat miksi Suomi aseen hankki - ei Iranin tai Pohjois-Korean tuoman uhan tähden vaan Venäjän muodostaman uhkakuvan tähden. Onko Suomella varaa siihen, että joudumme talousboikottiin Venäjän taholta ja kenties monen muun maan taholta? Jos Venäjä sulkee kaasuhanat välittömästi niin mistä korvaavaa energiaa, tai jos Venäjältä ei myöskään tule sähköä? Siihenkin Suomen on varauduttava, ja jo ennakolta. Eli "pommin" rakentamisen ohella on myös rakennettava korvaavaa energiaa mutta mitä? Kuinkahan moni maa tällaisessa tilanteessa, jossa Suomi kenties joutuu jonkin sortin painostuksen kohteeksi, myy esim. uraania mahdollista uutta ydinvoimalaa varten - jollemme sitten kaiva sitä omasta kallioperästä (jota sitäkään ei rakenneta hetkessä - ja kuka sellaisen rakentaa). Hiilivoima, vesivoima etc. kaikki vaativat investointeja eikä niitäkään rakenneta hetkessä ja jos Venäjä sulkee energiahanat niin korvaavaa energiaa tarvitaan heti - ja jos esim. Ruotsi reagoi asiaan negatiivisesti ja ryhtyy painostustoimiin Suomea kohtaan niin jälleen yksi ongelma lisää - sieltäkään ei sähköä tai muutakaan apua. Tuskin kansankodissa katsotaan kovinkaan hyvällä Suomen ydinaseistusta vaikka uhka ei kohdistukaan Ruotsiin.
Olisin sitä mieltä, että kokonaisuudessa riskit ovat liian suuret jotta ydinasetta kannattaa ryhtyä hankkimaan. Minusta moraalisia ja eettisiä arvoja ei voida unohtaa jos haluamme, että Suomen maine säilyy kv. politiikassa. Taloudelliset riskit ovat huomattavan suuret, yhdistettynä siihen, että joudumme mahdollisesti yhden tai useamman maan asettamaan talousboikottiin. Energiaongelma ja korvaavan energiamuodon mahdollisimman nopea hankkimen tuottanee ongelmia - etenkin kun Venäjä varmasti reagoi hyvin nopeasti tilanteeseen, ja voidaan tällaisessa tapauksessa suosiolla unohtaa ydinvoiman lisärakentaminen jollemme sitten hanki uraania pimeiltä markkinoilta tai ryhdy aktiivisesti hyödyntämään maamme uraanivaroja. Vaikka ydinaseen rakentaminen työllistää ja mahdollisten hiili- ja vesivoimaloiden rakentaminen työllistää lisää niin silti taloudelliset riskit ovat minusta aivan liian suuret.
vlad.
P.S. Mainitaan vielä sen verran, että MLRS-järjestelmään ei voida sijoittaa muita kuin konventionaalisia taistelukärkiä, variaatioita on sitten monia erilaisista miinoitejärjestelmistä lähtien ja päätyen esim. 90 kg:n taistelukärkeen. Eli jos Suomi tähän järjestelmään ryhtyy sijoittamaan ydinlatausta niin melkoista modifiointa tarvinnee, ja katsooko Yhdysvallat sitä sitten kovinkaan hyvällä.