Pientä viilausta. Kyllä yleisurheilukouluja järjestetään, mutta kerran kaksi viikossa tapahtuva toiminta ei tähtää varsinaisesti kilpaurheiluun. Se on yksi tapa saada seuraan rahaa ja monelle lapselle ainut tapa harrastaa edes jotain liikuntaa. Tapa on myös halpa. Kauden leikkimieliset ja monipuoliset treenit maksaa 100-200 euroa vuodessa. Siis yhden kuukauden jäkiskuntannuksen verran. Toinen pointti urheilukouluihin on se, että siellä nuori huomaa, että onko yleisurheilu se mitä haluan kovemmalla temmolla kokeilla. Siis askel kilparyhmään on lähellä ja monesti valmentajat ehdottavat niille ryhmän vaihtoa jotka omaavat innostusta ja luontaista kykyä yhteen tai meneen lajiin. Yhteenvetona urheilukoulut harrastetoimintana antavat huikeasti eväitä aktiivisempaan liikkumiseen ja mahdollistavat piilevien kykyjen löytämisen.
Kilparyhmät urheiluseuroilla treenaavat 3-5 kertaa viikossa mahdollisimman monipuolisesti kaikkia yleisurheilun osa-alueita. Ottelutyylinen treenaaminen vahvistaa kaikkia ja antaa monipuolisemmin ärsykkeitä. Tässäkin tulee tietty ongelmakohta esiin, mutta isossa kuvassa se on pieni. Tietty porukka lopettaa yleisurheilun, koska se käy liian raskaaksi. Heille esim. kuulantyöntö tai moukari olisivat mielilajeja, koska omaavat hieman liikaa painoa ikäryhmäänsä verrattuna. Valmennus kuitenkin pitää suorittaa ryhmänä, eikä yksilötreenaus onnistu resurssipulan takia. Myös nuori eriytyisi liikaa varsinaisesta ryhmästä ja tulisi ulkopuolinen olo. En kuulukkaan ryhmään ja sit halutaan lopettaa. Valitettavaa, mutta silti arkipäivää. Isommissa keskuksissa, esim. pääkaupunkiseudulla varsinaiset heittoryhmät ovat mahdollisia, mutta sitten jää hirvittävän iso potentiaali käyttämättä pienemmiltä alueilta. Ymmärrän varsin hyvin, että 75 kiloinen 11-vuotias ei hirveästi nauti pikajuoksutreeneistä tai hyppytreeneistä, mutta ne olisivat hänen ensisijainen mahdollisuus saada räjähtävyyttä jalkoihin. vaikea tilanne.
Sitten liian aikaisin aletaan erikoistumaan johonkin tiettyyn lajiin. Lapsi ei vielä ymmärrä, että vaikka hyppyihin haluaakin panostaa, niin kuulatreeni antaa erittäin paljon monipuolisuutta. Tosiaan ottelutyylinen treeni antaa eniten, mutta sekin on vaikeaa saada onnistumaan lajitekniikoiden hirvittävän määrän takia. Suurimmalla osalla seuroista ei ole niin montaa valmentajaa, että saataisiin paras tietotaito kuhunkin treeniin.
Oma 11v. treenaa 4-5 kertaa viikossa ja nyt on onnistuttu saamaan valmentajistoon osaajat pitkille, keskipitkille, pikamatkoille, kuula, kiekko, moukari ja hyppyihin sinne päin osaaja. Toki heitot ovat yhden takana, keskarit/pitkät yhden ja pikamatkat yhden takana. Yleisvalmentaja sitten pääosan treeneistä vetää ja lajispessut treenit tiputellaan sinne tänne ohjelmaa. Kuitenkin yleisvalmentaja tekee sen raaimman työn ja antaa lajivalmentajille sitten mahdollisuuden tekniikoiden hiomiseen. Mitä monipuolisemmin 6-14-vuotiaat treenaavat ja kilpailevat sen paremman fysiikan he saavat ja näin ollen 15-18 vuotiaana lajivalinta on helpompi tehdä. Tottakai nopea sprintteri juoksee enemmän kisoissa pikamatkoja ja isompi mörssäri tuöntää ja heittää, mutta treenaaminen pitäisi koko nuoruusajan olla erittäin monipuolista.
Valitettavaa vain on, että poikia on vaikea saada yleisurheilun puolelle. Bandy, futis ja kiekko vie paljon nuoria ja samalla todella lupaavia pois yleisurheilusta. Pitäisi saada niitä kovia tähtiä lyhyille- ja keskipitkille matkoille, jotta seksikkyyn yleisurheiluun kasvaisi. Laji on kuitenkin todella monipuolinen ja turvallinen sekä antaa todella hyvän fysiikan. Toivottavasti saadaan nostetta lajiin, koska se on ainoa mahdollisuus saada niitä kärkinimiä maailmalle.