Kyllä suomalaisen yleisurheilun tulevaisuus näyttää pitkälti samalta kuin se on ollut oikeastaan koko 2000-luvun. Vuosituhannen alussa päästiin vielä nauttimaan 90-luvun hedelmistä, mutta sanotaanko että Ateenan olympialaisista lähtien tilanne on melko samanlainen ollut.
Lahjakkuuksia on jopa enemmän kuin ennen. On Lipsasen, Murron, Helanderin, Junnilan ja Purolan kaltaisia talentteja, jotka ovat etenkin euroopan mittakaavassa todella lupaavia. Samaan aikaan kuitenkin myös esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa pusketaan maailmantähtiä alle 20-vuotiaana aikuisten kisoihin. Tuonne 16-18v saakka noin karkeasti sanottuna pysytään jokseenkin mukana parhaimpien talenttien suhteen, mutta sitten kehitys pysähtyy. Huipulle noustaan järjestelmästä huolimatta, ei sen vuoksi.
Suomalaisten menestys on jo pitkään noudattanut tuttua kaavaa. Tarvitaan riittävän kova lupaus, jolle löytyy osaava ja intohimoinen valmentaja (usein oma isä). Nämä kituuttelevat vaikeissa olosuhteissa ja taloudellisissa ahdingossa, mutta silti jossakin kohtaan tulee läpimurto. Suurin osa vastaavista (tai lähes vastaavista talenteista) jää huonojen olosuhteiden ja/tai vammakierteiden alle.
Mitä olen törmännyt omalla "urheilu-urallani" ja mitä olen viimeisen kymmenen vuoden aikana harjoittelumetodeja seurannut, niin yhä enenevissä määrin kaikissa lajeissa harjoitellaan ememmän kimpassa ja mennään lajiharjoitukset edellä. Suomalaiset ovat maailman parhaimpia oheisharjoittelijoita. Usein punttitulosten perusteella ollaan lajissa maailman parhaita, mutta silti ne tulokset eivät realisoidu kuin korkeintaan sairaustuvalla. Yksi hyvä esimerkki on Thomas Röhler, joka on viitisen vuotta lähestynyt keihäänheittoa keihäänheittoa aivan eri kulmista kuin yleensä. Hänen jokainen tekemisensä perustuu siihen, miten keihäs lentäisi pisimmälle. Ei siihen, ollaanko kevättalvella elämänsä fyysisessä iskussa.
Pekingin olympialaisten aikoihin muistan lukeneeni, että esimerkiksi Jamaikassa pikajuoksijat nimenomaan juoksevat enemmän kuin muut. He tekevät voimaharjoitukset lajinomaisesti jne. Heillä ei ollut psrin viikon välein takareidet riekaleina. Samoin esimerkiksi Suomessa Risto Ulmala on aina lähestynyt eri tavalla kestävyysjuoksua kuin perinteisesti täällä on ajateltu. Tulokset puhukoot hänenkin kohdalla puolestaan.
Resurssit ovat tietysti kaiken a ja o. Nuoret pitää saada kiinnostumaan yleisurheilu pallopelien sijaan. Yleisurheilupiirien pitää keskittää osaamista. Entisillä pituushyppääjillä on varmasti annettavaa myös muiden lajien puolelle jne. Samat lainalaisuudet eri lajeihin kuitenkin pätevät. Toki tekniset asiat ovat erikseen, mutta mitä tulee fyysisen suorituskyvyn maksimoimiseen.