Mainos

Sote – karkki vai kepponen

  • 27 425
  • 273

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Tämä on ihan selvä peli: jos lääkäri käyttää viranomaisvaltaa suhteessa kansalaiseen, niin silloin hänen tulee toimia virkasuhteessa. Hammashoidossa on enää ihan muutamia virkasuhteisia lääkäreitä, jotka tekevät päätöksiä esim. lasten oikomishoitoon liittyen ja viimekädessä päätöksen tekee viranhaltija mistä on vastaavasti valitusoikeus ja oikaisupyynnön paikka jos kokee joutuneensa oikeusmurhan kohteeksi.

Tämä ”viranhaltija” ei ole varsinaisesti suojatyöpaikka, vaan kansalaisen oikeusturvan ja yhdenmukaisen kohtelun kannalta oleellinen osa miksi merkittävää valtaa käyttävät lausuntojen kirjoittajat ja päätöksien tekijät ovat virassa.

Sellaiset henkilöt joiden ei tarvitse olla virkasuhteessa, on jo muutettu toimiksi, joten ei hätää. Lahdessa kaikki virat muutettiin toimiksi ja koko perusterveydenhuolto ulkoistettiin pörriäiselle kun ne ovat niin ihquja ja tehokkaita eikä niitä sido turhat rasitteet. Samalla saivat otettua käyttöön yksityisen työehtosopimuksen eli hoitajien matalammat palkat saivat seurakseen matalammat lomaoikeudet. Vastaavasti: lääkäreillä ei ole yksityistä työehtosopimusta, joten jokainen lääkäri oli vapaa neuvottelemaan oman sopimuksensa ja palkkakulut meni firmalla samoin tein +30%.

Ja miten kävi Lahden perusterveydenhuollon? On vittu sekaisin enemmän kuin koskaan, mutta hyvin menee eikä yksittäistapauksia voida kommentoida.
Käsi ylös virheen merkiksi. Tosiaan viranomaispäätökset, valitusoikeus ja kansalaisen oikeusturva. Ihan valideja pointteja tuon suhteen. Toinen asia on, että pitäisikö tuolle kuviolle tehdä lainsäädännöllisesti jotain, mutta se ei varsinaisesti liity lääkäreiden asemaan, työmäärään ja työnkuvaan paljonkin.
Nuo ulkoistukset on kyllä surullinen esimerkki päin persettä vedetyistä hankkeista. Tuossakin esimerkissä näkee hienosti miten nallekarkit jaetaan eri ammattiryhmien kesken.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Jotenkin tätä tasapainoa pitäisi yrittää saada resurssien osalta enemmän siirrettyä ennaltaehkäisevään toimintaan. Merkittävästi halvemmaksi tulee esim. diabeetikolla hoitaa valtimotaudin riskit mahdollisimman optimaalisesti niin, ettei potilas sairastuisi ahtauttavaan sepelvaltimotautiin ja joutuisi esim. ohitusleikkaukseen. Paras hoitomyöntyvyys tämänkaltaisissa tilanteissa on omalääkäri-tyyppisessä pitkässä hoitosuhteessa.

Hyvin samaa meinasin kirjoittaa, mutta tässähän se paremmin onkin. Ennaltaehkäisyyn pitäisi kannustaa kaikkien arjessa ja työpaikoillakin enemmän, mutta samalla juuri nuo sairaudet on niitä, jotka velloo perusterveydenhuollon tasolla väestönkin ikääntyessä. Niissä auttaisi tosiaan omalääkärit ilman, että tarvitsee kuormittaa erikoissairaanhoitoa. Paitsi kun menee pahaksi ja tarvitaan vaikka ohitusleikkausta. Toki kokemuksesta tiedän, että tuo esh-jakso on kovin lyhyt, tällöin jatkon tulee olla tehokasta. Ja hyvä olisi ajatella, että ylipaino aiheuttaa ongelmia muuallekin, jalat on nopeammin vioittuneet jne.

Erikoissairaanhoidossa on sitten toki kaltaiseni, joilla on lapsesta asti ollut sairaudet, joita perustaso ei vaan voi hoitaa. Itsekin sanon säästäväni perustasoa paljolta turhalta, kun saan soitella ongelmani suoraan yliopistollisen poleille. Noissa ainakin itseä palvelee jo omalääkärit, toki vain erikoisalojensa. Mutta näissä pätee juuri tuo, että luottamus asiantuntijaan pysyy vahvempana, kun ei joudu aina vääntämään samoja asioita uudelleen. Mutta auttaisiko perustason omalääkäri sitten, kun onkin joku pitkittynyt flunssa tai muu ohimenevämpi yksittäinen murhe? Ei välttämättä. Kunhan saa jonkun äkkiä kiinni ja tuolla olisi tiedot pysyvästä lääkityksestäni. Voisiko tällaisessa hyödyntää yksityisiä kattavammin? Ehkä, mutta kaltaisissani on niitä vähävaraisia, joita ei houkutella yksityiselle edes palveluseteleillä.

Onneksi akuutteihin tilanteisiin on nykyään Omaolot ja päivystysnumerot. Molempia olen hyödyntänyt aivan lähiaikoina ja aikaa+vaivaa kyllä säästi henkilökunnaltakin. Omaolon kautta tullut kontakti avarsi hieman myös tuota, että tk-tasolla tarvitaan myös ne koneen kautta kommunikoivat lääkärit.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Vähän asian sivuun, mutta kun pelastuslaitokset mukana tässä nykyisessä systeemissä:

"Pelastustoimen valtiollistaminen toisi alalle yhtenäisen johtamis- ja koordinointimallin. Nykyisessä 22 alueen hyvinvointialuemallissa pelastustoimen vaikutusmahdollisuudet pitää yllä palvelutasoa ja kehittää toimialaa sosiaali- ja terveystoimen rinnalla ovat rajalliset.

Alijäämäinen taloustilanne hyvinvointialueilla on jo murentanut pelastustoimen suorituskykyä. Hyvinvointialueiden talousongelmat voivat jatkuessaan vaarantaa pelastustoimen kyvyn suoriutua tehtävistään. Tämä vaikuttaa pelastuspalvelujen laatuun ja saatavuuteen sekä altistaa pelastushenkilöstön ja kansalaiset riskeille onnettomuustilanteissa."
 

MustaHaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, #24
Jotenkin tätä tasapainoa pitäisi yrittää saada resurssien osalta enemmän siirrettyä ennaltaehkäisevään toimintaan. Merkittävästi halvemmaksi tulee esim. diabeetikolla hoitaa valtimotaudin riskit mahdollisimman optimaalisesti niin, ettei potilas sairastuisi ahtauttavaan sepelvaltimotautiin ja joutuisi esim. ohitusleikkaukseen. Paras hoitomyöntyvyys tämänkaltaisissa tilanteissa on omalääkäri-tyyppisessä pitkässä hoitosuhteessa.

Terveyskeskuslääkäreiden virkapohja myös junnaa suunnilleen samalla tasolla kuin 90-luvulla, uusia virkoja ei juurikaan ole perustettu. Samalla väestö ikääntyy, lausuntoja tarvitaan kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan. Muutenkin kirjaamiseen yms. kaikennäköiseen paperin pyörittelyyn menee aivan valtavasti aikaa. Erikoissairaanhoidosta myös siirretään jatkuvasti uusia asioita perusterveydenhuollon tehtäväksi. Toki lääketiede myös "melkoisesti" kehittynyt 90-luvulta.
Valitettavasti yleensä se paras myöntyvyys esim. tupakoinnin lopetukselle, kolesteroli lääkkeen aloitukselle ja elämäntapa muutoksille on ensimmäisen sydäninfarktin jälkeen. Työterveydessä olisi erityisen tärkeätä pyrkiä ennaltaehkäisyyn, kun siellä ainakin osassa firmoista esim. kolesteroleja mitataan, mutta helposti jäädään vain seuraamaan tilannetta. Kolesteroli lääkitys on monille myös punainen lakana, jota ei saa mainita ja jota ei missään nimessä aloiteta.

Toinen seikka ennaltaehkäisyyn on lasten ylipainoon puuttuminen. Keho myönteisyys on ihan kiva, mutta ei sitä saa äärimmilleen viedä. Lapsen ylipainon hoidossa ensisijainen rooli on kuitenkin vanhemmilla. Nykyään vanhemmuus on valitettavan usein sitä, että lapsi saa päättää asioista. Ei se näin kuulu mennä. Lapselle rajat ovat rakkautta. Se ettei mikään ole väärin/kiellettyä antaa täysin väärän kuvan elämästä. Vanhemman rooli on valvoa ja kasvattaa omaa lastaan, ei ala-asteikäisen kuulu saada päättää mitä kännykällä katsotaan, se on vanhemman rooli tietää mitä se lapsi kännykällä tekee.

Julkisen ja yksityisen puolen suurin ero on potilas materiaali. Nytkin joku Mehiläisen jantteri vauhkoo, että enemmän on hoidettava julkisella. Jos ihan rehellisiä ollaan niin ei niitä monisairaita mummeleita missään 15 min hoideta ja samalla uusitaan lääkkeet, tehdään tutkimukset, käydään läpi lälaboratoriokokeita. Täysin absurdia verrata näitä kahta toimiaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä on ihan selvä peli: jos lääkäri käyttää viranomaisvaltaa suhteessa kansalaiseen, niin silloin hänen tulee toimia virkasuhteessa. Hammashoidossa on enää ihan muutamia virkasuhteisia lääkäreitä, jotka tekevät päätöksiä esim. lasten oikomishoitoon liittyen ja viimekädessä päätöksen tekee viranhaltija mistä on vastaavasti valitusoikeus ja oikaisupyynnön paikka jos kokee joutuneensa oikeusmurhan kohteeksi.
Kyllä hallinto-oikeuteen valituskelpoisia päätöksiä tekevät ihan työsuhteessa olevatkin ainakin terveydenhoidon ulkopuolella. Terveydenhoito ei ole minulle alana tuttua, niin en siihen ota kantaa.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio

Lancetissa maaliskuussa julkaistun tutkimuskatsauksen mukaan yksityistäminen johtaa laadullisesti huonompaan palveluun. Julkaisussa siis käytiin läpi 13 OECD-maissa tehtyä tutkimusta ja niiden tuloksia läpi. Linkki Oxfordin yliopiston artikkeliin, jossa hyvä tiivistelmä Lancetin julkaisun sisällöstä, jonka silmäilin myös läpi.

Ongelmia mm. valikoiva asiakkaiden sisäänotto, valikoiva palveluiden tarjoaminen, korkeampi määrä tarpeettomia kuolemia, sekä korkeampi riski saada infektio sairaalassa yksityisen siivouspalvelun myötä.
 

Byvajet

Jäsen
Soininvaara eroaa HUS:n hallituksesta. Ihmisiä ei voida hoitaa Suomessa halvemmalla kuin verrokkimaissa, kun väestörakennekin on huonompi. Tätä me kai sitten olemme äänestäneet.

Demokratiassa voidaan tietysti päättää, että sairaita hoidetaan vähemmän ja huonommin, elleivät nämä maksa itse hoitoaan. Monessa maassa näin tehdäänkin. Silloin pitää kuitenkin myös päättää näin. Nyt meillä laki takaa oikeuden laadukkaaseen hoitoon määräajassa, mutta terveydenhuollon rahoitus ei vastaa sitä, mitä laki lupaa. Se saattaa HUS:n hallituksen ja ehkä myös jotkut hyvinvointialueiden hallitukset kohtuuttomaan tilanteeseen.

Jos halutaan, että Suomessa käytetään sairaanhoitoon merkittävästi vähemmän rahaa kuin vertailukelpoisissa maissa, pitää lakeja oikeudesta hoitoon muuttaa vastaamaan supistettua rahoitusta. Aivan vähäiset rajaukset eivät riitä, vaan pitäisi päättää jostain sen kokoisesta kuin että nykyaikaisia syöpähoitoja ei anneta yli 65-vuotiaille, elleivät nämä maksa hoitoaan itse. En usko, että suomalaiset hyväksyisivät tällaista, en minä ainakaan hyväksyisi.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Hyvinvointialueet kilpailuttavat nyt kiireen vilkkaa puitesopimuksia erilaisista palveluista, siis kaikenlaista ei terveydenhoitoon suoraan liittyvää. Esim. vartiointiin ja kiinteistönhoitoonhan menee miljoonia rahaa per sopimuskausi. Tätä ei helposti tule mietittyä näiden rahavirroisaa.

Osaan kilpailutiksista tutustuttani täytyy päätä pyöritellä mitä tämä kiire saa aikaan. Jotkut tehty asiallisesti, ihan päin helvettiä osa. Kiireen takia siellä ympätään kaikenlaista yhteen kilpailutukseen. Luvassa on valituksia ja muodon takia melkoisia summia kustua rahaa, kun töitä joudutaan teettämään joko heikosti määritellyin ehdoin tai sitten melkoisten lisätyökustannusten kanssa. Tulee mieleen sanonta NHL-seurasta, jolle saisi yhden kerran vuodessa sanoa "ei noin" ja saisi siitä palkkion.

Yhteen rakentamiseen liittyvään kilpailutukseen pistinkin viestiä Savon suuntaan muodosta, joka olisi estänyt kunnon kilpailun kun samaan oli ympätty palveluita, joita tekee yhden katon alla vain muutama jättifirma Suomessa. Ja kun tällaset firmat saavat semi-monopolin, on laskutus härskiä. Onneksi siellä reagoitiin. Kilpalua muutettiin, ja molempiin osa-alueisiin saatiin tiedossa olevilla spekseillä aito kisa ja erikokoisia, jopa ammattitaitoisenpia firmoja mukaan. Luulen alan perusteella, että kyseinen HVA säästää tällä parin seuraavan vuoden aikana kuusinumeroisen summan rahaa. Eli muistakaa savolaiset kiitellä minua euron per asukas -säästöstä!
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Osaan kilpailutiksista tutustuttani täytyy päätä pyöritellä mitä tämä kiire saa aikaan. Jotkut tehty asiallisesti, ihan päin helvettiä osa. Kiireen takia siellä ympätään kaikenlaista yhteen kilpailutukseen.

Ylipäätään tällä toimistoduunari-tasolla tarvitaan henkilöstöä paljon, että hankinnat toimii, laskutus toimii, palkanlaskenta pelittää jne.

Itsellä kokemusta hallinnon puolelta ja joo, siellä pari päällikköä olisi ehkä karsittavissa, mutta tämä duunaripuoli on se, joka kommunikoi kuitenkin hoitohenkilöstöllekin.

Muuten nuo ostetut palvelut on hieman hankalassa tilassa nyt. Itsekin kärsin tästä, kun yhtäkkiä erikoissairaanhoito ei vastaakaan minun fysioterapian ostopalvelun jatkosta. Viime vuosi meni vielä helposti, koska päätöksen ehti antaa Tyks. Tämäkin niitä, miksi kaltaisteni olisi hyvä olla sairastaja yliopistollisen johtamalla hyvinvointialueella.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Soininvaara eroaa HUS:n hallituksesta. Ihmisiä ei voida hoitaa Suomessa halvemmalla kuin verrokkimaissa, kun väestörakennekin on huonompi. Tätä me kai sitten olemme äänestäneet.
Olen kyllä aina arvostanut Soininvaaraa ja tämän jälkeen arvostan vielä enemmän.

Kaveri on valmis viskaamaan hillotolpan pois ihan sen takia, että kun kaikki tehdään väärin. Tuo eroaminen on tekee lienee hänen kassaansa jonkun 20k loven, mutta periaatteista on hyvä pitää kiinni.
 

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United
Olen kyllä aina arvostanut Soininvaaraa ja tämän jälkeen arvostan vielä enemmän.

Kaveri on valmis viskaamaan hillotolpan pois ihan sen takia, että kun kaikki tehdään väärin. Tuo eroaminen on tekee lienee hänen kassaansa jonkun 20k loven, mutta periaatteista on hyvä pitää kiinni.
Juu kyllä vastuun pakoileminen on arvostuksen paikka.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

En tiedä mikä olisi oikea ketju, laitetaan tähän.

Henkilö hakeutunut Saksaan hoitoon kun Suomesta ei hoitoa saa. Sattuneesta syystä törmännyt samaan asiaan viime vuosina useamman kerran. En tiedä onko Suomen terveydenhoito millä tilalla. Olisiko yleinen mielipide että Suomessa on hyvä tai jopa erinomainen hoidon laatu ja taso. Tästä kai voi olla montaa mieltä ja riippuu myös mihin verrataan.
 

Tuamas

Jäsen

En tiedä mikä olisi oikea ketju, laitetaan tähän.

Henkilö hakeutunut Saksaan hoitoon kun Suomesta ei hoitoa saa. Sattuneesta syystä törmännyt samaan asiaan viime vuosina useamman kerran. En tiedä onko Suomen terveydenhoito millä tilalla. Olisiko yleinen mielipide että Suomessa on hyvä tai jopa erinomainen hoidon laatu ja taso. Tästä kai voi olla montaa mieltä ja riippuu myös mihin verrataan.

Sinänsä näissä on se, että tapaukset ovat isossa kuvassa äärimmäisen harvinaisia, kuten jutussa mainitaan, mutta koska näihin usein liittyy inhimillinen kulma sekä rahankeruu, nämä saavat julkisuutta.

Suomessa annetaan 35 000 uutta syöpädiagnoosia vuosittain, eli ulkomaille hoitoon hakeutuu muutama promille potilaista.

Itselläkin on laajennetussa tuttavapiirissä muutama, jotka ovat hakeutuneet Saksaan, kun Suomessa hoidot lopulta lopetettiin, lopputuloksena oli todennäköisesti hiukan pidempi elinaika kuin ilman lisähoitoja (toki näitä on mahdoton mitata ja arvioida), mutta lopputulos oli sama.

Yleisesti ottaen Suomessa syöpähoito, kun siihen lopulta pääsee (taas tuttavapiiristä, ongelmat ovat pikemmin olleet perusterveydenhuollon kyvyttömyys/haluttomuus diagnosoida, kuin syöpähoidon taso) on korkeatasoista ja esimerkiksi biologisia lääkkeitä annetaan/kehitetään yhä useammin (vaikka ne ovat aivan järisyttävän kalliita).
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Sitä mietin oman kokemukseni kautta, että Marinin hallitus olisi voinut jättää Kela-korvaukset fysioterapiaan, johon perustasolla/erikoissairaanhoidossa lääkärit laittoi lähetettä ja sai itse valita paikan. Noita käyntejä itselläkin oli usein enemmän kuin yksi pienen ajan sisään ja siinä se korvaus tuntui.

Nykyinen hallitus kun keksi palauttaa Kela-korvauksia, unohtivat he nämä pienemmät yrittäjät. Mehiläiset ja Terveystalot kiittää ja kumartaa, toiset etsii muita ratkaisuja. Oma lääkärinikin taisi luulla, että korvaukset palautui myös tuollaisiin fysioterapioihin, oli vähällä laittaa lähetettä, mutta kas, eipäs toiminutkaan. Samaan aikaan on perustasolla aika ruuhkaa fysioterapeuteilla.

Annoin eilen tukeni luottoyritykselleni. He alkuun olivat vähän kärvistelleet tämän kanssa, mutta nyt hyvinvointialueeltakin löytyy toimijoita, jotka ostavat yksityiseltä yritykseltä palveluja. Itse väitän tuonkin yrityksen fysioterarpeutteja aika moniosaajiksi verrattuna moniin tk-fyssareihin. Toisaalta oma tunnin käyntini vastasi yhteen kysymykseen, mihin ei kolme erikoislääkäriä ole keksinyt selkeää vastausta.

Verrastan tätä vähän lääkkeiden korvaukseen, koska on vaivoja, joihin ei vain kannata napsia lääkkeitä, jos omilla liikkeillä pystyy vaikuttamaan.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Kilpailun pitäisi pitää terveyspalvelujen hinnat kohtuullisena. Eiku...
Tämä on valitettavasti totta. Täältä puuttuu todellinen kilpailu markkinoilla. Väestöä on liian vähän ja etäisyydet ovat liian pitkiä eri asutuskeskusten välillä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Ja kun vallassa on 'pro business' porukka eikä 'pro market', niin näille voi varsin hyvin antaa vielä vähän lisää velkarahaa valtion budjetista, vaikka IMF on jo oven takana.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Päivittäistavaramarkkinoilla meillä on erittäin huono tilanne. Tavaraa on vaikka kuinka paljon joka lähtöön, mutta kilpailua eri sektoreilla kaupanalalla ei näy juuri lainkaan. Tilanne muualla Euroopassa on aivan erilainen (värikynää käytetty).
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Luulisi päättäjienkin huomaavan, että hammaslääkäreillä ja silmälääkäreillä kilpailua on, koska heidän palveluita on aina yksityisellä käytetty paljon. Eikä tuo paha, koska nuo ovat asiakkaille itselleenkin aika rutiinijuttuja.
 
4

444

Ja kun vallassa on 'pro business' porukka eikä 'pro market', niin näille voi varsin hyvin antaa vielä vähän lisää velkarahaa valtion budjetista, vaikka IMF on jo oven takana.
Yllättäen otto-oikeuden käyttöönottoa vastustaa EK. Yllättyneet parijonoon.
Otto-oikeus siis mahdollistaisi kilpailu- ja kuluttajaviraston puuttumisen yrityskauppoihin, vaikka liikevaihtorajat eivät ylittyisi.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tämä on valitettavasti totta. Täältä puuttuu todellinen kilpailu markkinoilla. Väestöä on liian vähän ja etäisyydet ovat liian pitkiä eri asutuskeskusten välillä.
Näinhän se on. Julkista puolta ajetaan alas joka sitten pakottaa osan sakista yksityiselle puolelle. Sitten jossain haja-asutus alueella saattaa olla se yksi toimija, joten asiakas on käytännössä monopolin armoilla. Suurimmissa kaupungeissa taas parhaat paikat on viety ja varmaan se hintataso on yhteisellä tasolla. En sano että kartellia on olemassa, mutta voi olla että se riittää että kolmen suuren toimijan välillä on yhteisymmärrys että ei tässä ole tarvetta mihinkään hintakilpailuun. Ja jos joku pienempi toimija koittaa myydä vähän halvemmalla niin ostetaan se markkinoilta pois ja saadaan se samaan veneeseen.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Näinhän se on. Julkista puolta ajetaan alas joka sitten pakottaa osan sakista yksityiselle puolelle. Sitten jossain haja-asutus alueella saattaa olla se yksi toimija, joten asiakas on käytännössä monopolin armoilla. Suurimmissa kaupungeissa taas parhaat paikat on viety ja varmaan se hintataso on yhteisellä tasolla. En sano että kartellia on olemassa, mutta voi olla että se riittää että kolmen suuren toimijan välillä on yhteisymmärrys että ei tässä ole tarvetta mihinkään hintakilpailuun. Ja jos joku pienempi toimija koittaa myydä vähän halvemmalla niin ostetaan se markkinoilta pois ja saadaan se samaan veneeseen.
Juuri näin on asianlaita. Tänne tarvittaisiin suuria ulkomaisia kauppaketjuja ihan vain sen takia , että täällä olisi kunnollinen kilpailutoiminta eri sektoreilla kaupan- ja palvelualoilla.

Tänne ei saada tarpeeksi ulkomaisia investointeja kaupanalalla, koska täällä on liian pieni väestön määrä ja Suomen pinta-ala on todella suuri väestön määrään nähden. Jopa pääkaupunkiseutu on todella pieni verrattuna suuriin kaupunkiseutuja maailmanlaajuisesti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Yritän parhaani mukaan olla liikaa ajattelematta nykyistä sote-"ratkaisuamme", se on aivan liian turhauttavaa. Talous ja demografia ovat mitä ovat, mutta niihin puuttumattakin voitaisiin niin valtavasti aidosti tehostaa ja parantaa systeemiä. Ja se ettemme näin tee, on täysin oma vika, puhtaasti vain omaa kyvyttömyyttämme. Valtaisa skandaali, joka saa merkitykseensä nähden täysin mitätöntä ja täysin osittaista huomiota mediassa ja poliittisessa keskustelussa. Puolueet vain hyväksyvät tilanteen, lähtevät siitä että näillä mennään.
 

Byvajet

Jäsen
Talous ja demografia ovat mitä ovat, mutta niihin puuttumattakin voitaisiin niin valtavasti aidosti tehostaa ja parantaa systeemiä.

Vaikka väestörakenteemme on huono, Suomi käyttää terveydenhuoltoon vähemmän rahaa kuin verrokkimaat. Silti kansainvälisesti vertaillen Suomessa saa edelleen hyvää terveydenhoitoa.

Joskus on vain hyväksyttävä, että kaikkea ei voi järkeistää ja tehostaa loputtomiin, vaan ainoa ratkaisu on tehdä poliittinen valinta ja kaataa toimintoihin lisää rahaa. Tämä koskee kaikkia yhteiskunnan perustoimintoja koulutuksesta ja sosiaalityöstä terveydenhuoltoon.

Ymmärtäisin valituksen tehottomuudesta, jos se näkyisi tilastoista, mutta kun ei näy.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös