Sotaleffat (ja -sarjat)

  • 40 698
  • 293

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tein viime viikolla yhden elämäni parhaimmista pikku ostoksistani. Hankin nimittäin tälläkin palstalla kehutun Taistelutoverit dvd-boksin itselleni. Sen innoittamana päätin rykäistä ketjunpoikasen pystyyn tarkoituksenani kerätä tänne kommentteja sotalehvoista. Elokuvista yleensä ja joistain erikseenkin on ketjuja vaikka kuinka, mutta olkoon tämä omistettu sotagenrelle.

Vielä sen verran, että itse en ole katsonut kovin suurta pinoa elokuvia yleensäkään, mutta seuraavassa joitain poimintoja uusimmista.

Pelastakaa sotamies Ryan
Karmivan "kaunis" alku, hienoja henkilökuvia ja näyttelyä. Loistava elokuva, mutta varsinkin maihinnousun kuvaus oli jotain todella puhuttelevaa. Henkilökohtainen suosikkini oli Hanksin porukan tarkka-ampuja, en vain muista nyt nimeä.

Olimme sotilaita
Raaka ja sekava eli kaiketi sodan oloinen. Kotirintaman tuntemuksien kuvaamisesta plussaa, mutta vähintään saman verran miinusta Gibsonin ramboilusta. Mel-pojan elokuvissa veri lentää, ja yleensä kaikki päänlävistykset kuvataan vielä hidastettuina. No, huvinsa kullakin. Ei yllä minun kategoriassani Ryanin tai Mogadishun tasolle.

Isku Mogadishuun
Mielestäni lähes Ryanin veroinen elokuvana. Kirjan luettuani leffa tuntui hiukan pettymykseltä, mutta sotakuvauksena loistava. Joku kuvasi jossain ketjussa elokuvan tunnelmaa ahdistavaksi positiivisessa mielessä, ja sitä se on minunkin mielestäni. Karu ja realistinen. Ehkä pientä jenkkihymistelyä lopussa. Hieno elokuva.

...jatkan kahden maissa, siihen asti kirjoittelemisiin...

... ja jatkuu...

Windtalkers
Ei herättänyt suuria tunteita puolesta eikä vastaan, lukuunottamatta alkua, mikä oli mielestäni loistava. Hienoja tehosteita ja mäiskettä, mutta jotain jäi puuttumaan. Hyvä leffa, mutta en jaksaisi katsoa viitä kertaa kahden kuukauden sisään, kuten Mogadishua.

Veteen piirretty viiva
Erilainen sotaelokuva, siinä lienee yleisin kuvaus täsätä leffasta. Sitä se olikin. Välillä erilaisuus kantoi, välillä puudutti. En ole nähnyt tätä kuin kerran, joten ehkä toinen kerta avaisi filmiä enemmän. Ensimmäisellä kerralla se ei iskenyt aivan niin kovin, kuin olen kuullut kehuttavan. Parempi kuitenkin, kuin Gibsonin Vietnam-viritelmä.

Taistelutoverit
Niin. Tätä en ollut nähnyt ennen marraskuun alkua, mutta korjasin tilanteen ostamalla boksin. Täytyy sanoa, etta sarja on aivan mahtava, loistava ja suuremmoinen... suomen kielen ilmaisut loppuvat, niin haltioitunut tästä sarjasta olen. Näyttelijäsuoritukset, tehosteet, lavastus, kaikki vain niin hienoa. Sarjan pituus verrattuna yksittäiseen elokuvaan mahdollistaa syvällisemmät henkilökuvat, ja muutenkin tämä teos nousee näiden mainitsemieni teosten yläpuolelle. Onneksi omistan boksin, olisin muuten 10 hienoa kokemusta köyhempi.


Tässä siis kiireesä raapustamiani kommentteja muutamasta elokuvasta. Mielipiteet varmasti vaihtelevat, mutta uskaltautukaa kertomaan omanne.
Kuningas vaikenee taas vähäksi aikaa.
Kiitän.

edit we were soldiers --> olimme sotilaita
 
Viimeksi muokattu:

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hyviä sotaleffoja hmmm?

Tora tora oli hyvä leffa Pearl Harbourin hyökkäyksestä. Itse pidän enemmän sotaleffoista, jotka kuvaavat sotaa mahdollisimman aidosti. Tosin on sitten näitä Apocalypse Now tai Full Metal Jacket tyyppisiä, joiden totuuspohja on toisenlainen.

Länsirintamalta ei mitään uutta on mielestäni hyvä ekan maailmansodan kuvaaja. Kuinka lähdettiin liput liehuen sotaan, jonka muutamissa taisteluissa kuoli 60 tuhatta sotilasta parissa tunnissa kun rintamalinja siirtyi muutaman sata metriä.

Johnny got his gun on samanlainen sodanvastainen elokuva. Harmi etten saanut videolle kun se tuli Turnerin elokuvakanavalta. Metallican one videossahan on pätkiä tästä leffasta.

Oliver Stone on tehnyt kaksi hyvää vietnaminsodan leffaa. Siis Platoon ja born on the 4th of july.

Huonoin tekele on Pearl Harbour. Elokuvantekijät eivät tienneet mitä he yrittivät saada aikaan. Titanic-tyylinen rakkaus tarina yhdistettynä sotaelokuvaan oli karmea tuotos. Leffan toinen tähti on pilottina saksalaisia vastaan. Tämän lisäksi hän ampuu Zeroja alas Pearl Harbourissa ja osallistuu Tokion pommituksiin. Vau! Mihin ihmeeseen tarvitsevat amerikkalaiset armeijaa? Pari tällaista tyyppiä lisää, niin sakut ja japsit olisi lyöty parissa tunnissa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Meikäläiseltä löytyy VHS-versiona monia aiheeseen liittyviä tai edes jotenkin sivuavia elokuvia ja sarjoja. Tässä listaa:

Elokuvat:

-Pelastakaa stm. Ryan
-Veteen piirretty viiva
-Platoon
-Syntynyt neljäs heinäkuuta
-Taivas ja Maa
-Full Metal Jacket
-Tuntematon Sotilas (Laine)
-Tuntematon Sotilas (Mollberg)
-Täällä Pohjantähden Alla
-Akseli ja Elina
-Hylätyt talot, autiot pihat

TV-sarjat:

-Taistelutoverit
-Tuntemattomalle Jumalalle

Näistä voisin mainita erityiskommentin TV-sarjasta Tuntemattomalle Jumalalle:

Tämä viisiosainen, noin neljä ja puoli tuntia kestävä sarja tuli televisiosta uusintana toissa kesänä. Sarjan juoni on mielestäni uskomattoman hieno.

Tarinan päähenkilö (Esko Salminen) on venäläisiin desantteihin soluttautunut brittiagentti (tms.), joka jäljittää englantilaista tiedemiestä Brian Smithiä (niin ikään Esko Salminen). Brian Smith on maailman etevin vetypommin kehittäjä, joka on tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa Ob-joella, pelästynyt aseen tuhovoimaa ja paennut vieden mukanaan tarvittavan informaation ja tullut Helsinkiin.

Brittiagentti on lentokoneessa aikeissa hypätä Suomeen. Eletään jatkosodan loppuaikaa ja hänet ammutaan alas. Kone syttyy palamaan ja hän siinä mukana. Hän hyppää liekeissä laskuvarjolla ja onnettomuudekseen putoaa bensiiniasemalle, jonka sytyttää palamaan.

Asemalla ovat tankkamassa helsinkiläinen ikääntynyt kirurgi Brander (Matti Oravisto) tyttärensä Irenen (Jonna Järnefelt) kanssa. Irene jää palavan bensiiniaseman sisään. Pahoin palanut desantti pelastaa hänet ennen kuin pyörtyy.

Kirurgi Brander haluaa pelastaa tyttärensä pelastaneen miehen, vaikka tämä onkin vihollisdesantti. Häneltä löytyy taskuistaan valokuva, joka esittää tiedemies Brian Smithiä. Brander leikkaa pahoin palaneen desantin kasvot antaen tälle väärän miehen ulkonäön.

Desantti viedään kuulusteluihin, eikä hän muista mitään. Ei edes sitä kuka hän on. Häntä ollaan jo teloittamassa, mutta tulee rauha ja Valtiollisessa Poliisissa vaihtuvat johtomiehet. Johtajaksi tulee Aarnio (Taneli Mäkelä). Tämä ottaa desantin palvelukseensa antaen tälle uuden henkilöllisyyden. Hänen nimekseen tulee kuin kohtalon oikusta Ivan Smith. Ivan Smith saa tehtäväkseen maahan tulevan valvontakomission turvallisuudesta vastaamisen.

Maahan tulee myös muutakin väkeä. Amerikansuomalainen Raymond Makinen (Pirkka-Pekka Petelius) saapuu swing-bändinsä kanssa maahan mukamas kiertuelle ja kauppaamaan uutta kasvisuutejuomaa. Todellisuudessa he ovat tiedemies Brian Smithin ja vetypommin jäljillä. Lisäksi englantilainen agentti Cathreine Twiney (Satu Silvo) etsii Smithiä. Twiney on sattumalta sekä Ivan Smithin, että Bryan Smithin entinen rakastajatar. Vaikka Ivan Smithin kasvot ovat muuttuneet, tunnistaa Twiney hänet. Lisäksi Bryan Smithin perässä on myös venäläinen naisagentti (Mari Rantasila).

Elokuvan juoni on todella monimutkainen ja se ei aukea muutamalla katselukerrallakaan. On presidentin murhayritystä, partisaanien veritekoja, inkeriläislasten luovutuksia, asekätkijöiden pidätyksiä jne jne. Ivan Smith rakastuu ja vihitään Irene Branderin kanssa. Isä Branderia yritetään ValPon toimesta luovuttaa Venäjälle epäiltynä venäläisten sotavankien murhaamisesta lääketieteellisiin tarkoituksiin. Ivan Smith estää tämän lähettämällä Branderin vankileirille.

Elokuva oli ainakin meikäläisen mieleen kahdella ensimmäisellä katselukerralla. Kolmannella kerralla alkoi ärsyttää sen sisältämä ylidramatisointi. Tekotaiteellisuutta on haettu liikaa. Joka tapauksessa parhaita Suomessa tehtyjä TV-elokuvia ja uskomattoman hieno ja taitavasti kirjoitettu juoni.

Suosittelen ainakin kerran katsomaan. Mutta katsokaa rauhassa. Muuten saattaa käydä niin ettei juoni avaudu ja leffa tuntuu tylsältä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Stolk-2
Oliver Stone on tehnyt kaksi hyvää vietnaminsodan leffaa. Siis Platoon ja born on the 4th of july.

Korjaus. Stonen Vietnam-trilogian kolmas osa on Taivas ja Maa. Elokuva kertoo muistaakseni tositarinan vietnamilaisesta tytöstä, joka joutuu vuoroin Vietkongin ja vuoroin toisen osapuolen kidutettavaksi, muuttaa kaupunkiin, pääsee palvelijaksi rikkaaseen perheeseen, tulee isännän viettelemäksi ja lopulta raskaaksi, saa potkut.

Tämän jälkeen hän myy tupakkaa tms. jenkkisotilaille. Lopulta hän rakastuu amerikkalaiseen kersanttiin ja muuttaa tämän kanssa Yhdysvaltoihin sodan loputtua. Kulttuurishokki on melkoinen ja sodassa mielenterveytensä osittain menettänyt mies sekoaa lopulta lopullisesti tehden itsemurhan.

Mielestäni todella koskettava elokuva. Paras Stonen elokuvista. Suosittelen.
 

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Herrasmiesten Sotaelokuvakerho (since 2001) suoritti viime keväänä äänestyksen kaikkien aikojen parhaista sotaelokuvista ja tulos oli seuraavanlainen:

1. Yksi Silta liikaa (A bridge too far, 1977)
2. Zulu (Zulu, 1964)
3. Sukellusvene U-96 (Das Boot, 1981)
4. Rautaristi (Cross of Iron, 1977)
5. Tuntematon sotilas, 1955
6. Isku Mogadishuun (Black Hawk down, 2001)
7. Panssarikenraali Patton (Patton, 1970)
8. Ilmestyskirja. Nyt (Apocalypse. Now, 1979)
9. Talvisota, 1989
10.Waterloo (Waterloo, 1970)
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Sotaleffat ja -sarjat, joista allekirjoittanut diggaa..

Sotaelokuvat
-Pelastakaa stm. Ryan
-Veteen piirretty viiva
-Platoon
-Syntynyt neljäs heinäkuuta
-Full Metal Jacket
-Tuntematon Sotilas (Laine)
-Sukellusvene U-96 (Das Boot, 1981)
-Ilmestyskirja. Nyt (Apocalypse. Now, 1979)
-Good Morning, Vietman!
-M*A*S*H

Sotasarjat
-M*A*S*H
-Taistelutoverit
 

Kidd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Alaska Aces
Taistelutoverit tuli, näki ja voitti. Aivan ehdottomasti paras sotasarja mitä koskaan on tehty, ja asettaa riman korkealle tuleville yrityksille.

Suomalaisista sotaelokuvista ykkönen on tietysti Tuntematon sotilas, mutta toisin kuin varmaan moni muu pidän ehdottomasti enemmän uudemmasta versiosta. Talvisota seuraa kakkosena.
Rukajärven tie on ihan ok leffa, ei loistava muttei huonokaan.

Pelastakaa sotamies Ryan iski aikoinaan kuin miljoona volttia, mutta sitten tuli Taistelutoverit. Katselin tässä männä päivänä sekä Taistelutovereita että Ryanin pelastamista, eikä Pelastakaa se Ryan enää tuntunutkaan niin erikoiselta.

Isku Mogadishuun yllätti positiivisesti! Bakara Marketin tapahtumat kaikessa karuudessaan on oivallinen valinta sotaelokuvien ystäville.

Sodan arvet on myös aika mielenkiintoinen leffa, pääosissa Sean Penn ja Michael J. Fox.

Siinäpä muutama leffa ja yksi loistava sarja.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tykkää kans sotaleffoista. Jossain vaiheessa olen tullut listanneeksi johonkin ketjuun parhaimmat sotaleffat jotka olen nähnyt, koska siitä on kuitenkin aikaa jo melkoisesti lienee paikallaan tehdä uusi lista, (jokunen uusi kuva on noussut listalle).

Ykkösenä edelleen, selkeästi parhaimpana ja monivivahteisimpana sotaleffana jonka kuunaan olen nähnyt on Terrence Malic'in "Veteen piirretty viiva". Leffa on karun kaunis sotaleffaksi, samalla se näyttää hienolla tapaa sen kuinka merkityksettömiä me yksilöinä loppujen lopuksi olemme suuressa lihamyllyssä. Loisto leffa loisto musiikilla. *****

Hitusen huonommaksi jää Oliver Stonen "Platoon". Jokunen aika sitten leffa tuli tsiigattua uudelleen ja nyt se avautui minulle jopa vieläkin parempana. Leffa ei siis ole menettänyt otettaan vuosien saatossa. *****

Kolmannelle sijalle nostaisin parhaimman näkemäni meri- ja sukellusvenesotaa käsittelevän filmin - Das Boot. Minusta se on otteeltaan selkeästi tiiviimpi ja parempi kuin "Stalingrad". ****

Seuraavassa leffassa taasen on mukana eräs, mielestäni, parhaimmista yksittäisistä kohtauksista. Filmi on "Full metal jacket" ja kohtaus se jossa tämä "lihapulla" kilahtaa veskissä lopullisesti. Hullu! ****

Seuraavalle sijalle onkin sitten tunkua reippaanlaisesti mutta Laineen Tuntematon saa nyt tämän kunnian. ****

Sitten kysymys leffaniiloille. Onko kukaan mahtanut nähdä Elem Klimow'in "Tule ja katso"? Leffaa on kehuttu todella hyväksi sotarainaksi, mielessä on käynyt sen tilaaminen ulkomailta kun suomessa se ei ilmeisesti ole saatavilla.

vlad#16.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Uskomatonta, että vasta yksi kirjoittaja on maininnut huikeaakin huikeamman Pattonin, jossa George S. Scott näyttelee George Pattonia, joka ei siis ole mikään fiktiivinen hahmo. Myös Karl Malden tekee loistosuorituksen kenraali Bradleynä. Aivan huikea elokuva.
 

Bouwmeester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hpk
Myös allekirjoittaneen mielestä taistelutoverit on erittäin korkeatasoinen sotasarja ja sen DVD-boksi tulevaisuuden ehdottomia pakko-ostoksia.

Sotaelokuvista kiistaton ykkönen on klassikkoelokuva Rautaristi. Myös Platoon ja Pelastakaa sotamies Ryan ovat aivan erinomaisia. Unohtaa ei tietenkään sovi myöskään tuota Pattonia.

Isku Mogadishuun on sen sijaan erittäin persoonaton ja tavallaan kylmä sotaelokuva, joka ei ainakaan minussa herättänyt minkäänlaisia tunteita, kuten sotaelokuvat yleensä. Pääosanesittäjät ovat kyseisessä elokuvassa hajuttomia ja värittömiä ja ensimmäisen puolentunnin paskanjauhannan jälkeen on vuorossa aimo annos erikoisefekti pitoista mättöä, joka ei oikein jaksanut innostaa. Yleensä sotaelokuvissa on ainakin katsojan kannalta selkeä hyvä vastaan paha jaottelu, jolloin toisen puolelle voi tavallaan samaistua myös omalta kotisohvaltaan. Sen sijaan Isku Mogadishuun elokuvassa on oikeastaan yksi ja sama miten siinä loppujen lopuksi käy, koska elokuvan alun juoniasettelu ei herätä intohimoja suuntaan taikka toiseen.

Selkeää, eikö?
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti vlad
Sitten kysymys leffaniiloille. Onko kukaan mahtanut nähdä Elem Klimow'in "Tule ja katso"? Leffaa on kehuttu todella hyväksi sotarainaksi, mielessä on käynyt sen tilaaminen ulkomailta kun suomessa se ei ilmeisesti ole saatavilla.

Muistaakseni se tuli TV:stä joskus kauan aikaa sitten?! Taisin olla hieman liian nuori ymmärtääksen leffan taiteellisuutta, mutta oli kyllä erittäin mielenkiintoista nähdä elokuvaa (erityisesti taistelukohtauksia) Neuvostoliittolaisesta näkökulmasta. Muistaaksen varsinasta sotaa ei kuitenkaan loppujen lopuksi ollut kovin paljon...

Täysin erilainen, mutta samasta näkökulmasta kuvattu Vihollinen porteillani oli sotafriikille mielenkiintoinen Stalingrad -kuvaus. Valitettavasti draamalliset ainekset eivät nousseet alkupuolen taistelukohtauksien tasolle.

Erityisesti haluaisin kuitenkin nostaa puheeksi Sodan tuleet - massiiviinen TV-sarja massiivisesta kirjasarjasta! Sekä draama että taistelukohtaukset toimivat erinomaisesti. Valitettavasti jatko-osaan vaihdettiin kaksi päänäyttelijää, mikä ärsytti suunnattomasti, koska alkuperäiset esittäjät vastasivat erinomaisesti kirjan hahmoja, korvikkeet tuntuivat todellakin korvikkeilta... Suosittelen myös kirjasarjaa kaikkine osineen.

Lyhyesti:

Atlantin valli murtuu - hyvä taistelukuvaus hyvillä näyttelijöillä. Saksalaisetkin puhuivat saksaa...

Die Brücke - saksalaisteinit jäävät yksin puolustamaan siltaa kotikaupunkinsa lähelle.

Hamburger hill - vietnamkuvaus, ensimmäisiä sotaleffoja, jonka itse aikanaan näin oikein elokuvateatterissa, ja siksi ehkä jätti paremman vaikutelman kuin oikeasti olikaan?!

Sissit - Suomalainen sotaleffa, joka ansaitsisi enemmän huomiota. Käsitteli omaan aikaansa nähden arkaluontoisia aiheita, kuten lottien seksuaalikäyttäytymistä tai sotilaan hermojen romahtamista. Löytyy hyvin varustetuista kirjastoista.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Korjaus. Stonen Vietnam-trilogian kolmas osa on Taivas ja Maa. Elokuva kertoo muistaakseni tositarinan vietnamilaisesta tytöstä, joka joutuu vuoroin Vietkongin ja vuoroin toisen osapuolen kidutettavaksi, muuttaa kaupunkiin, pääsee palvelijaksi rikkaaseen perheeseen, tulee isännän viettelemäksi ja lopulta raskaaksi, saa potkut.

Olen nähnyt tuon, mutta tuo leffa ei tee vaikutusta minuun. En tiedä miksi. Hyviä leffoja täällä on mainittu, kuten Patton, Das boot, Stalingrad, Hamburger Hill ja muita.

Eräs helmi joka tuli mieleen on Midway. Hyvä kuvaus Midwayn taistelusta. Mielestäni yhtä hyvä kuin Tora Tora.

Kultaako aika muistot vai eikö lauantai ollut mahtava päivä 80-luvulla. Ainakin ylen kakkosella. Tuli englannin liigan tai saksan liigan ottelu ja illalla tuli aina länkkäri tai sotapätkä.
 

Maxwell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, #14, Pens
Voisin laittaa tähän oman top-5

1.Pelastakaa sotamies Ryan
2.Full metal jacket
3.Gettysburgh (Se pitkä versio missä on Tom Berrenger)
4.Vihollinen porteilla
5.Stalingrad




Karmivan "kaunis" alku, hienoja henkilökuvia ja näyttelyä. Loistava elokuva, mutta varsinkin maihinnousun kuvaus oli jotain todella puhuttelevaa. Henkilökohtainen suosikkini oli Hanksin porukan tarkka-ampuja, en vain muista nyt nimeä.

Jackson oli kyseisen kaverin nimi, näyttelijän nimi oli muistaakseni Barry Pepper.
 

St. Pat

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NUFC, Les Canadiens
Himmel, sukeltakaa!

Alkuun: on olemassa sukellusvene-elokuvia ja sitten on Das Boot. Ei voi kuin ihmetellä kuinka loistava kuvaus se onkaan verrattuna amerikkalaisiin esim. U-571

Patton- loistava elokuva. teki lähtemättömän vaikutuksen silloin joskus kun sen ensimmäisen kerran näin.

The Longest day- Mikä määrä tähtiä samassa elokuvassa, sakasalaiset puhuvat saksaa jne. Hieno, melkein dokumentti. Mukana muuten myös suomalaisia Dakotoja.

He vaelsivat auringossa on mielestän myös hieno kuvaus.

Peckinpahin Rautaristi on kanssa hyvä. Samoin Tora Tora Tora..

Kotimaisiata iskee tietty Tuntematon ja Talvisota.

Nykypäivänä tehdyissä filmeissä ikävänä piirteenä on sekaan yleensä ängetty joku tylsä romanssinpokanen. Peral Harbour, Rukajärven tie...
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Muistaakos kukaan muu katsoneensa joskus sarjaa nimeltä Black sheep squadron? Sarja tuli "legendaariselta" Sky Channel:ltä ja alkuperäinen nimi taisi olla Baa, baa Black sheep mutta tuolla em. nimellä sitä esitettiin. Siinä kerrottiin jostain rähjäisestä hävittäjäyksiköstä Tyynellä valtamerellä. Lentokohtaukset jäivät erityisesti mieleen.
 

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Master Chief
Muistaakos kukaan muu katsoneensa joskus sarjaa nimeltä Black sheep squadron? Sarja tuli "legendaariselta" Sky Channel:ltä ja alkuperäinen nimi taisi olla Baa, baa Black sheep mutta tuolla em. nimellä sitä esitettiin.
Tuli 1982 ihan Suomen televisiostakin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Kidd
Suomalaisista sotaelokuvista ykkönen on tietysti Tuntematon sotilas, mutta toisin kuin varmaan moni muu pidän ehdottomasti enemmän uudemmasta versiosta.

Minä myös, kuten olen moneen kertaan täällä maininnut. Jatkoajan Leffakerho-ketjuun kirjoitin kertaalleen todella pitkän viestinkin aiheesta, joten suurimman osan perusteluista voinee lukea sieltä. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti, joten luetellaan nyt tässäkin vielä pähkinänkuoressa:

1. Uudempi on juoneltaan huomattavasti enemmän kirjan mukainen

2. Näyttelijäsuoritukset OVAT parempia uudemmassa. Vanhassa roolihahmot ovat korostettuja ja lähes kaikki vaikuttavat enemmän tai vähemmän kylähulluilta. Kirjaan verrattuna uudemman hahmot ovat todellisempia.

3. Vaikka uudemmassakin näyttelijät ovat liian vanhoja, vanhassa tuo menee jo liiallisesti yli. Rahikainen, nuori lusmuileva naistenmies on vanhassa yli nelikymppisen, ylipainoisen Kaarlo Halttusen näyttelemä... uskottavuus kärsii.

4. Tekniikka totta kai vaikuttaa

Uudemman morkkaaminen johtuu pitkälti siitä, että sitä verrataan vanhaan elokuvaan, joka on aikanaan ollut uskomaton hitti ja massiivinen tekele sen ajan mittapuun mukaan. Todellisuus kuitenkin harmaantuu tässä eikä oteta huomioon sitä, että vanhempi versio olikin melkoisesti vääristynyt kirjasta. Tässä osin siis uudempi palaa teoksen alkulähteille mutta suuren yleisön silmissä meneekin metsään. Minulle, 80-luvulla syntyneelle tuo vanhemman version aikanaan tuoma isänmaallisuuspuuska tms. ei enää ole merkinnyt samaa kuin sen ajan ihmisille. Siksi pystyn ehkä vertaamaan jotenkin objektiivisemmin näitä kahta elokuvaa keskenään.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Tuli itekkin tuo taistelu toverit suorastaan ahmittua reilu kuukausi sitten.
Pitkään oli sarja hyllyssä katsomattomana ja yhtenä iltana, kun ei ollut mitään tekemistä ajattelin, että sama vaikka kattoo onko tämä mistään kotoisin. No olihan se. Pariin iltaan tuli kaikki jaksot kattottua ja parhaillaan harkitsen uusinta rundia.
Aivan loistava sarja ei voi muuta sanoa.

Sitten tämmöisestä elokuvasta kun Enemy at the gates. Kannattaa katsoa, jos ei ole vielä tähän päivään mennessä katsonut.

Hyviä sotaleffoja on aika monta ja en muista puoliakaan niistä jotka olen katsonut.
Pitääkin kattoo nuo listat uudestaan läpi, niistä leffoista ja sarjoista joita täällä on kehuttu. Mielummin sitä katsoo hyvää sotaleffaa, kun jotain kauniita ja rohkeita.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti repe_joke
Sitten tämmöisestä elokuvasta kun Enemy at the gates. Kannattaa katsoa, jos ei ole vielä tähän päivään mennessä katsonut.

Meikäläisen yksi suosikkielokuvista. Aivan uskomattoman hieno tekele. Erityisesti se trailereissakin pyörinyt kohtaus, jossa saksalaisten pommikonelaivue lentää takaa yläviistosta kuvattuna raunioituneen Stalingradin yllä pudottaen pommilastinsa... Mielestäni yksi hienoimpia kohtauksia, mitä tiedän.

Suomalaisista elokuvista hienoinpia kohtauksia on mielestäni Täällä Pohjantähden Alla-elokuvan Syrjäntaan taistelu. Siis se, missä Kivivuoren Osku kaatuu. Jotenkin se on... vaikuttava.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti werther
Tuli 1982 ihan Suomen televisiostakin.

Tuli vai? Mikäs kanava sitä esitti? Kun en muista siltä ajalta muita ulkomaisia tv-sarjoja kuin Taisteluplaneetta Galactigan ja Dallasin.
 

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Master Chief
Tuli vai? Mikäs kanava sitä esitti? Kun en muista siltä ajalta muita ulkomaisia tv-sarjoja kuin Taisteluplaneetta Galactigan ja Dallasin.
Kanavasta ei ole muistikuvaa, mutta pakko oli olla TV1 tai TV2. Meillä ei näkynyt mitkään muut kuin ne tavalliset kaksi kanavaa. Sarjan nimenä oli muuten "Raikulipojat lennossa".
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Kunnian polut

Aivan loistava ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva elokuva oli myös viime talvena Suomessakin nähty Paths of Glory eli Kunnian polut, jonka Stanley Kubrick ohjasi v.1957 . Kirk Douglasin rooli eversti Daxina oli uskomaton, kuvakulmat ja taistelukohtaukset olivat aikaansa edellä. Eikä taistelukohtauksia ja räiskettä ollut liikaa. Elokuva kuvasi sodan turhuutta mitä parhaimmiten. Harmittaa teidän puolesta, jotka ette katsoneet kyseistä elokuvaa.

Lisää leffasta: http://us.imdb.com/title/tt0050825/
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Platoon on minulle kyllä ehdoton ykkönen. Vaikuttava leffa, joka tuntuu vieläpä kerta kerran jälkeen paremmalta.

Muita maininnan arvoisia ovat tietenkin Tuntemattomat, Full Metal Jacket, Veteen piirretty viiva, Ryan, Enemy at the gates, jotka nyt ekana tulevat mielen.
Diggaan myös näistä 70-80 luvun pätkistä kuten Navaronen tykit, Navaronen haukat, Likainen tusina, Kwai-joen silta ym.ym., mutta nimiä on ihan liikaa muistettavaksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös