No kyllähän tässä ideologinen painotus näkyy.. Siis vaikka en esittänyt, että IMO tarvittaisiin 6h työpäivä, vaan toin esiin, että se voi alakohtaisesti olla tuottavuuden kannalta hyvä juttu, on nämä kokeilut ja tulokset jotenkin pyrittävä selittämään ideologisesti vääriksi. Syyt ovat aina jossain muualla tai EU hanke tai AY liike tai…
Kyse on oikeasti tuottavuudenkasvun ”hedelmistä” joita on koko viimevuosisata käytetty työajan lyhentämiseen palkkasumman kasvattamisen lisäksi. Mikä ihmeen oimituisuus olis siinä, että tämä kehtiys myös jatkuu? Koska ”otsasi hiessä on sinun leipäsi ansaittava”?
Palataan jälleen arvoasetelmaan, onko yhteiskunnan tarkoitus lisätä taloudellista kasvua ja toimeliaisuutta, vai ihmisten hyvinvointia? Kuten kaikki toivottavasti tietää, on talouden kasvu ja onnellisuuden kasvu erottautuneet länsimaissa toistaan jo ajat sitten, Suomessa laskutavasta (mittarista) riippuen 80 –luvulla tai 90 –luvulla.
Eli kaiken tuottavuuden kasvun tuoman lisäarvon sijoittaminen rahaan ei lisää onnellisuutta.. joka ainakin Mulle on se yhteiskunnan päätavoite, ihmisten onnellisuuden ja tyytyväisyyden lisäämine. Ja kas tässä pohjoismaiset sosiaalidemokratiat on ollu menestyksekkäitä vrt mihin tahansa muuhun maailmaan.
Tuottavuus kasvaa lopulta automaation ja AIn kautta edelleen, mutta yhä vähemmällä ihmistyöpanoksella. Tähän ilmeisesti ei pidä varautua ja tätä tukevia yhteiskunnallisia muutoksia ajaa, koska se on vaan ideologisesti väärin, että saman saa vähemmälläkin työllä.
Kutsumusammatti sitten erikseen, kuten Yrittäjät, jotka tekee sitä mitä he intohimoissaan haluavat. Heille vapaa-aika on yhtä työn kanssa (tai jos ei ole, onkohan oikealla alalla yrittämässä?)
Kun työelämän historiaa katsoo, voi olla, että haaveilija-Marinin visiot eivät ehkä sittenkään ole hölmöimmästä päästä, vaikka niin annetaan ymmärtää.
- Jari Rauhamäki, Insinööriliiton viestintäpäällikkö