Tässä täydennystä
@Satunnainen vastaukseeni, miksi Suomen demareissa ainakin osa innostuu Trumpista. Jatkan tässä, koska Suomen osuus ei liity USA:n pressan valintaan. Sopii ehkä demariketjuun parhaiten.
Demarien ykköstykki ohi Antti Rinteen eli Eero Heinäluoma on jo jonkin aikaa hakeutunut keskeisemmälle paikalle ulkopolitiikassa. Uskon Heinäluoman laskevan asian siten, että hankkimalla lisää kannuksia ulkopolitiikassa, tie presidentiksi helpottuu sitten joskus. Heinäluoma on yhdessä toveri Tuomiojan kanssa ajanut varsin suomettunutta linjaa. Tuomioja oli valmis vastustamaan EU:n Venäjälle asettamia pakotteita, jotka EU langetti Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja liittäessä Krimin Venäjään. Heinäluoma puolestaan katsoi, että vaikka EU on asettanut pakotteiden piiriin myös Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan keskeisesti päätöksen tehneitä henkilöitä, heidät voitaisiin silti kutsua Suomeen siitä riippumatta, että EU:n osalta he ovat unionin alueelle pääsykiellossa.
Vastaavia esimerkkejä löytyy muitakin aivan viime vuosilta, mutta jo mainitut yksin kertovat sen, että demarien tosiasiallisessa johdossa on varsin suomettuneita henkilöitä, jotka tarkastelevat asioita hyvin pitkälle Venäjän edun mukaisesti ja ovat valmiita irrottamaan Suomen EU:n asettamista Venäjä-vastaisista pakotteista, jos saavat siihen mahdollisuuden. Niin Heinäluoman kuin Tuomiojan NATO-kanta on ehdottoman kielteinen. Tilalle Heinäluoma tarjoaa eurooppalaista puolustusyhteistyötä ja erikseen vielä yhteistyötä Ruotsin kanssa. Tässäkin kysymyksessä Heinäluoma seuraa Venäjän näkemystä, sillä Venäjän voidaan olettaa, jos ei nyt maljoja kohottavan, niin ainakin sivuuttavan olankohautuksella Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön kehittyminen, kunhan se ei johda NATO-jäsenyyteen kummassakaan maassa. Eikä kyse ole yksin Suomesta. Demarit ovat olleet kärkkäitä neuvomaan, mitä Baltian maiden pitäisi tehdä Koivistosta Haloseen ja Halosesta Tuomiojaan. Milloin pitäisi jatkaa osana Neuvostoliittoa, ei itsenäistyä ja milloin pitäisi pysytellä NATO:n ulkopuolella. Kun kaikista tovereiden ohjeista huolimatta Baltian maat tekivät omat ratkaisunsa, valehdellaan sitten Halosen ja Tuomiojan tapaan, että ratkaisuilla ei ole vaikutusta Suomen asemaan.
Demarien Heinäluoman ja Tuomiojan sekä monien heidän hengenheimolaistensa tavoitteet ovat Suomen pitäminen kaikin keinoin NATO:n ulkopuolella, Suomen erityisaseman rakentaminen suhteessa Venäjään ohi EU:n yhteisen Venäjä-politiikan sekä riittävän alamaisuuden osoittaminen Venäjän suuntaan mm. tunnustamalla Venäjän suurvallaksi, jolla on omat etunsa niin Itämeren kuin jopa Ukrainan alueella. Saara Jantunen ja brittiläinen Keir Giles ovat todenneet, että Tuomioja lankeaa whataboutismiin ja itse lisään Heinäluoman, joka nostaa YLE:n politiikkaradiossa ainakin kuulemissani jaksoissa USA:n esille aina, jos Venäjän jokin teko Suomen lähialueilla on tuomittavissa.
Kun äärioikeistolainen Trump ja hänen esikuntansa ovat möläytyksillään murentamassa NATO:n periaatteita, hyväksymässä Krimiä osaksi Venäjää, lopettamassa tai merkittävästi lieventämässä USA:n Venäjä-vastaisia pakotteita, Heinäluoma ja Tuomioja saavat merkittävää apua USA:n suunnalta. Kuin tilauksesta keskellä Euroopan turvallisuus-, pakolais-, talous- ja muita ongelmia lännestä ratsastaa äärioikeiston edustaja, joka ajaa Venäjän suhteen äärioikeistolaiseen tapaan hyvin samanlaisia tavoitteita, mitä vasemmistodemarit ja vassarit ajavat. Kyse on merkittävästä vetoavusta, sillä juuri kun Suomessa Heinäluoman vihaama NATO-keskustelu oli palaamassa kansanäänestyksen muotoseikoista takaisin itse substanssiin, Trump toteaa, että USA ei välttämättä ole niin kiinnostunut, jos Venäjä uhkaa pieniä NATO-maita.
Heinäluoma näkeekin nyt yllättäen liennytystä ilmassa. Nyt on Ukrainan kriisin syttymisen jälkeen ensimmäistä kertaa toivoa näköpiirissä, Heinäluoma totesi muutama viikko sitten Porin Suomi-Areenassa. Samalla Heinäluoma lyttäsi mm. puolustusvoimien komentajan näkemyksen silppuriin. Uskon Heinäluoman nähneen hetkensä koittaneen. Aktiivinen panostaminen ulkopolitiikkaan nyt suomettaen Suomen entistä enemmän voi kantaa Eeron presidentiksi sen jälkeen, kunhan Niinistö on jatkonsa istunut.
Lähteitä:
Alpo Rusi muistuttaa Tuomiojaa: Suomi neuvoi Baltiaa Nato-jäsenyydessä – "aiheutui vahinkoa" - Kotimaa - VerkkouutisetTuomiojan merkinnän mukaan Suomi voisi vastustaa pakotteita | Talous | Kaleva.fiDuuman puhemiestä ei päästetä Suomeen – Heinäluoma: ”Ei ulkopoliittisen linjan mukaista” - Kotimaa - Ilta-SanomatNaton ja Venäjän lisääntyneet jännitteet | Politiikkaradio | Radio | Areena | yle.fiTutkija: Trump antaa Nato-lausunnolla siimaa Venäjälle | Yhdysvaltain presidentinvaalit | HSHeinäluoma lyttäsi Puolustusvoimien komentajan – ”Olen erittäin voimakkaasti eri mieltä” - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi