Jep. Eli ajatus jota hain oli juuri se että onko yhteisöveron kasvu seurausta siitä, että yritysten keskimääräiset liikevoitot ovat kasvaneet esim 10%->11,4% vai siitä, että yhteisöveroa maksavien yritysten määrä olisi kasvanut 14%. Jälkimmäinen olisi se yhteiskunnan kannalta toivottava asia, mutta nyt on käynyt tuo edellämainittu.
14% kasvu yhteisöveroa maksavien yritysten määrässä ei tarkoita 14% yhteisöveron tuoton kasvua, oletan että muotoilit tämän epätarkasti?
Mutta joo, koska investointeja ei ole tehty, poistot ja varaukset vähenevät ja liikevoitto kasvaa, lyhyellä tähtäimellä näyttää hyvältä mutta pidemmällä aikavälillä meno on kylmää. Siksi investointien määrä pitää saada kasvuun joka viimeisempien tilastojen mukaan on tapahtumassakin.
Itse olisin sitä mieltä, että tärkeämpää olisi laskea työllistämisen kustannuksia ja sitä kautta tehdä useammista yrityksistä kannattavia kuin pyrkiä tekemään niistä kannattavista yritykistä entistä kannattavampia. Jos siis nämä nyt pitää vastakkain asettaa.
Molempia tarvitaan. Työllistämisen kustannukset auttavat työvoimavaltaisia-aloja (esim. palvelu- ja asiantuntija-alat) ja yhteisöveron alennus sekä pääoma- että työvoimavaltaisia aloja.
Laitetaanpa lauantaipäivän ratoksi hyvin yksinkertaistettuja laskelmia jolla pyrin havainnollistamaan vaikutuksia.
Yritys A, pääomavaltainen teollisuuslaitos (sanotaan nyt vaikka sellutehdas).
Liikevaihto 1000
Henkilöstökulut 100
Tulos ennen veroja 100
5% henkilöstökulu (HK) alennus tarkoittaa pre-tax tuloksen nousemista 100->105 siitä yhteisövero 24% -> nettotulos kasvaa 4%
20% prosentin yhteisöveroalennus tarkoittaa nettotuloksen kasvua 76->80 eli nettotulos kasvaa 5,2%
Jos molemmat toteutetaan, nettotulos kasvaa 76-> 84 eli 10,5%
Yritys B, työvoimavaltainen palveluyritys (sanotaan nyt vaikka konsulttiyritys)
Liikevaihto 1000
Henkilöstökulut 600
Tulos ennen veroja 100
5% henkilöstökulu (HK) alennus tarkoittaa pre-tax tuloksen nousemista 100->130 siitä yhteisövero 24% -> nettotulos kasvaa 30%
20% prosentin yhteisöveroalennus tarkoittaa nettotuloksen kasvua 76->80 eli nettotulos kasvaa 5,2%
Jos molemmat toteutetaan, nettotulos kasvaa 76 -> 104 eli 37%
Tässä ei tietenkään ole huomioitu koko tuotantoketjun muutoksia eli käytännössä nettotulokset kasvavat enemmän.
Mitä tämä maksaa? 1,42% alennus työvoimakustannuksissa maksaa 850M€, siitä nopeasti laskettuna 5% alennus maksaisi ~3 kertaa eli rapiat 2.5 jaardia joka tulisi työntekijöiltä ja/tai valtiolta. 4%. yhteisveron alennus maksoi arvioidusti 800M€ eli teoriassa noin 13% yhteisöveron alennus maksaisi saman kuin työvoimakustannusten 5% alennus. Tämä siis ilman dynaamisia vaikutuksia.