Arja Alho antoi suoraa ja kovaa kritiikkiä demareiden viime vuosien touhusta. Arvosteli mm. puoluesihteerejä, jotka ovat keskittyneet puolueen kannalta epäolennaisiin kysymyksiin. Alho on tunnettu terävästä kielestään eikä ole mielistellyt puolueen johtoa tai presidentti Halosta. Siksi onkin ollut sivuraiteella jo pitkään.
Tähän voi sen verran palata, että Alhohan puhui siinä pitkälti aivan asiaa. Demarit ovat lähteneet (tässäkin) hallituksessa liikaa työn tarjontaa lisäävän politiikan mukaan.
Eilisellä kyselytunnilla pääministeri Katainen totesi, että hallitus tulee loppukaudellakin ilmeisesti keskittymään nimenomaan työn tarjonnan lisäämiseen. Jännittävää nähdä, miten Rinne tähän reagoi. Suuret ratkaisut on toki tehty, mutta katsotaan, mitä loppukaudella saadaan aikaan.
Sanoisin, että nimenomaan kiista tarjonta-kysyntä -lähtöisen ajattelutavan välillä on se, mistä riippuu sosiaalidemokraattien uskottavuus. Jos Rinne tuo tähän muutokseen ja alkaa kyseenalaistaa tätä Urpilaisen liian pitkälle hyväksymää juhanavartiaisten ainoaksi oikeaksi markkinoimaa ajattelutapaa, demarien kannatuskin tullee nousemaan.
Tarjontalähtöisellä ajattelutavalla tarkoitan juuri tätä, jossa työvoimaa potkitaan työmarkkinoille ilman, että uusia työpaikkoja on olemassa. Ajattelutavan pitäisi olla päinvastainen. Tähän kuuluvat
- Opiskeluaikojen rajaukset
Eikö tällaisessa työllisyystilanteessa ole valtion kannalta järkevämpää että ihmiset opiskelevat/uudelleen kouluttautuvat kuin että heidät lyödään työttömyyskortistoon. Missä ovat toimenpiteet esim. uudelleen kouluttautumisen helpottamiseksi?
- Lakisääteisen eläkeiän väkisin nostamiset
Nykyinen joustava järjestely nostaa de facto koko ajan todellista eläkeikää. Eläkeiän nousun taustalla on, väittäisin, ihan muut tekijät kuin lakisääteinen luku:
Etusivu - Etk.fi Kysymys on siitä, että ikääntyville työntekijöille on
kysyntää myös yli 60-vuotiaina. Tämä on tietysti alakohtaista.
- Vuorotteluvapaan heikennykset
Käsittämätöntä että Lauri Ihalainen oli romuttamassa puoluetoverinsa Jukka Gustafssonin aloitteesta luotua järjestelmää. Tässä työllisyystilanteessa on nimenomaan inhimillisesti perusteltua, että pitkän työuran tehneet saavat huilata ja antavat näin heikommassa työmarkkina-asemassa oleville nuoremmilla työntekijöille työpaikan.
- Kotihoidontuen heikennykset
Kotiäidit työmarkkinoiden käytettäviksi? Todellisuudessa kuntien kustannukset nousevat päivähoitokustannusten noustessa. Koska nykyisillä työmarkkinoilla ei ole työvoimapula vaan pula työpaikoista, tällä muutoksella ei synnytetä yhtään uutta työpaikkaa. Valitettavasti osalle demareista ideologinen kysymys -> uskotaan päivähoidon holhoavaan voimaan. Sama asia tulee esiin esikoulun pakollisuudessa ja oppivelvollisuusiän nostossa...