Sijoitusvinkkejä?

  • 1 089 240
  • 6 087

Kaspar11

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Pittsburgh Penguins
Eli näkisitkö,että nyt olisi aika jopa tankata?
Tämä kiinnostaisi aloittelijaakin. Tuntuu että osakkeissa on ilmaa tällä hetkellä jonkin verran. Ei ole oikein uskaltanut kyytiin. Sampo vaikuttaisi sille, että nousu potentiaalia vielä olisi. ?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miten viisaammat näkevät tämän kuvion?

Meinasin jo vastata, mutta sitten huomasinkin tämän ehdon. Jos olisin täyttänyt ehdon, olisin vastannut näin:

Viime vuodet jonkinlaista alisuoriutumista, ja kurssi on siksi jokseenkin laahannut. Nyt tuntuu siltä, että tämä saattaisi vihdoin olla ohi, ja tuo eilinen pääomamarkkinapäivä vakuutti ainakin minut siitä, että Sampoon kannattaa sijoittaa. No, olin minä edeltävänä päivänä palannut jo omistajaksi, joten enemmän tuo vahvisti sitä, että tuo oli oikea liike.

”Tylsä osinkokone” on ollut Sammon kutsumanimi pitkään. Se on sinänsä ihan osuva sellainen, hyvässä mielessä. Salkkua tasapainottava sijoituskohde.
 

Rannelaukaus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eli näkisitkö,että nyt olisi aika jopa tankata?
Mikäpä minä olen sijoitusvinkkejä jakamaan, viisas en ainakaan, mutta en ole nähnyt kestäviä perusteita nykyiselle arvostustasolle. Samaa mieltä näyttävät olevan monet analyytikotkin Inderesiä myöten. Itse olen tankannut ja Sampo on nykyisin salkun suurin yksittäinen suora osakeomistus. Nordea on keskisuurena. Molemmilta kovaa suorittamista, vaikken Sampon kulusuhteen uskokaan pysyvän noin hyvänä koronan jälkeen. Vakuutusliiketoiminta on erittäin ennustettava osinkokone ja oli taitavasti suojattu epidemialtakin. Nyt on jo viitteitä, että aliarvostus lähtisi purkautumaan omistusten uudelleenjärjestelyn myötä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
en ole nähnyt kestäviä perusteita nykyiselle arvostustasolle. Samaa mieltä näyttävät olevan monet analyytikotkin Inderesiä myöten.

Jep. Ja Inderes on ennusteissaan jopa maltillisimmasta päästä, kun sen tavoitehinta on ”vain” 41€. Moni muu kotimainen taho on antanut yli 45€:n hintoja.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tesla tullut taas alle 700. Uskaltaisikohan tähän mukaan? Mitä mietteitä?

Samalla on tässä Bitcoin ja muut kryptovaluutat tullut samassa rytäkässä alaspäin Teslan vanavedessä, yhden miehen twiitailut ilmaisesti vaikuttanut paljon, mutta onko tässä samalla jonkinlainen "kupla" puhkeamassa samalla? jokatapauksessa tuon Teslan ohella hyvä pohdinta että voisiko nyt olla hyvä aika sijoittaa noihin kryptovaluttoihin jos on hieman jälkijunassa noiden kanssa ja sijoittamista miettinyt, ainakin kurssit on viimeviikosta mukavasti alaspäin tullut. Saattaisi olla "ostajan markkinat".
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pelasin hieman lottoa ja ostin puhtaasti tunnuslukujen nojalla osaketta, josta en tiedä mitään paitsi sen mitä kuvauksessa lukee eli toimialan. Kyseessä on sellainen firma kuin
Icahn Enterprises L.P. - Depositary units

En oikein ymmärrä kyseisen osakkeen arvostusta ja koska markkinat ovat aina oikeassa, niin ajattelin opetella sen kantapään kautta, koska haluan ymmärtää miten arvostustaso pitäisi laskea / muodostaa ja kuulla muilta kommentteja asiasta.
Firman osinkotuotto on ~13,5% eli osake maksaa 60 dollaria ja osinko on 8 dollaria vuodessa eli kyseessä on osinkokone, jonka tulevaisuus ei vakuuta. Pari viimeistä vuotta tuotto on ollut heikko, mutta firman velkaantumisaste on "ainoastaan" 32%.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hommasko kukaan Kreaten listautumisannissa osakkeita muualle kuin Nordnetin, Op:n tai Dansken tileille? Onko ollut ongelmia?
Itsellä selvityksessä vieläkin Mandatumilla kun ei näy AOT:lla nuo osakkeet ja piti tulla 2-3 vrk listautumisen jälkeen.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei ole mennyt kolmea vuotta mutta kirjoitushetkellä tuotot ko osakkeista viestipäivän 23.3 päätöskursseista:

Uber 22,40 -> 28 = +25%
Royal Caribbean 28,19 -> 43,19 = +53%
Fortum 12,28 -> 15,63 = +27%
Sampo 23,28 -> 28,10 = +21%
NFH 2,84 -> 4,18 = +47%
Intrum 98,34 -> 140,5 = +43%

Ihan komea ralli ollut viimeiset pari viikkoa, kyllä vituttaisi jos olisi odotellut vielä ostopaikkoja. Noi lukemathan ei ole vielä edes nousu pohjista vaan todelliset pohjat osassa paljon alempana.

Tähän päivitystä, että Norwegian Finans Holdingista tuli tänään ostotarjous, 95 norjan kruunua. Kurssi nyt euroissa 8,7€ ja nousi vähän yli ostotarjouksen. Itse luovuin nyt omasta positiosta kun mentiin yli ostotarjouksen, eli lopullinen saldo tuolle ostolle oli +206%.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mukavasti listautumisia tulossa, ainakin Orthex, Sitowise, Nightingale ja huhuissa jopa Fazer tuloillaan. Aion osallistua jokaiseen antiin ja väitän, että tässä jää roimasti plussalle.

Vielä hieman risoo tuo Kreate. Samat 35 lappua edelleen tilillä, yritän puntaroida ostaako lisää preemiolla vai kuitata ohuen ohut pikavoitto.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Onko joku analysoinut ETFien hinnoittelua tarkemmin?
Kyseiset rahastot ovat pörssilistattuja instrumentteja, joten niiden hinta luonnollisesti muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuitenkin ne sisältävät nipun osakkeita, jotka usein myöskin ovat pörssissä listattuja ja joiden niidenkin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Teoriassa täydellisellä markkinoilla ETF:n arvo olisi täysin sama kuin sisällön yhteenlaskettu arvo, mutta miten käytännössä on?
Jos painoarvoltaan iso osake romahtaa tai raketoi, niin millä viiveellä tuo hinta heijastuu ETFn hintaan? Onko jossain laskelmia paljonko on ETF-osuuden "book-value"? Heiluttaako koira häntää vai häntä koiraa eli nostaako ETF osakkeen arvoa vai painoarvoltaan iso osake ETF:n arvoa?
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onko joku analysoinut ETFien hinnoittelua tarkemmin?
Joskus olen tarkistanut ETF:n Net Asset Valuen ennen ostamista. Ikinä noissa isoissa likvideissä ei ole ollut mitään merkittäviä eroja NAV:n ja osakkeen arvon välillä. Nekin erot todennäköisesti siitä, että NAV ei ihan joka sekunti päivity. Väittäisin, että joku algo/treideri korjaisi äkkiä, jos noissa esiintyisi merkittäviä hinnoitteluvirheitä.
 

Jotun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, SJ Sharks, Joe Thornton
ETF-markkinoilla toimii markkinatakaajia, jotka käytännössä varmistavat, että osto- ja myyntihinnat pysyvät aina "oikeina". ETF:ien arvo päivitetään yleensä kerran tai kaksi päivässä ja em. takaajat pitävät spreadin kurissa ja kaupankäyntihinta on hyvin suurella todennäköisyydellä lähellä oikeaa päiväkohtaista arvoa (net asset value), jonka voi tarkistaa ETF:n tiedoista. Fyysiset ETF-rahastot pyrkivät saamaan tietyn indeksin tuoton omistamalla indeksiin kuuluvia osakkeita, joten osakkeiden hinnat ohjailevat ETF:ien arvoa, ei toisinpäin. Synteettiset ETF:t pyrkivät samaan mutta ne eivät omista osakkeita vaan homma hoidetaan johdannaisilla.

Edit: Markkinatakaajia, ei lainatakaajia
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Joskus olen tarkistanut ETF:n Net Asset Valuen ennen ostamista. Ikinä noissa isoissa likvideissä ei ole ollut mitään merkittäviä eroja NAV:n ja osakkeen arvon välillä. Nekin erot todennäköisesti siitä, että NAV ei päivittynyt vielä. Väittäisin, että joku algo/treideri korjaisi äkkiä, jos noissa esiintyisi merkittäviä hinnoitteluvirheitä.
Kiitos, arvostan vastausta. Tuota toki itsekin mietin, että ilmaisia lounaita ei markkinoille jätetä eli ainakaan alennuksella ei saa osakkeita ostettua ETF:ssä, mutta en tiedä voiko ETFiä sortata yhtä helposti kuin osakkeita, vai olisiko ETF:n "ylihinnoittelu" mahdollista.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yhdysvalloissa on ilmeisesti nähtävissä jo aika selviä merkkejä inflaation kiihtymisestä ja korkojen noususta. Tämä taas saattaa johtaa siihen, että kasvuyhtiöiden kurssit ottavat kunnon korjauksen alaspäin. Seppo Saarion neuvo on, että kasvuyhtiöitä salkussaan pitävän sijoittajan on seurattava näitä kahta tekijää herkeämättä, ja jos noiden kiihtymisestä on merkkejä, kasvuyhtiöiden osakkeet kannattaa myydä heti.

Saa nähdä, että realisoituuko tuo. Kasvuyhtiöiden hype etenkin teknologiapuolella on ollut pitkään tosiasia, ja etenkin moni tuoreempi sijoittaja on todennäköisesti sijoittanut pelkästään niihin. Jos nyt alkaa laskuvaihe noissa, niin se saattaa olla hyvinkin ruma ja paniikkimyynnit korostavat vain tilannetta.

Hyvä esimerkki kotimaan pörssistä on hypetetyn Qt:n kurssin putoaminen parissa viikossa huipuista 15%. Tuo on, kuten hiljattain mainitsin, Saarion mukaan tilanne, jossa osake kannattaa myydä, koska lasku todennäköisesti jatkuu, ja nyt saa realisoitua edes osan voitosta. Toki tuossa voi hyvinkin olla taustalla myös voittojen kotiutusta ja siitä seurannutta myynnin kierrettä. Periaatteessa hinta olisi hiljalleen houkuttelevalla tasolla, mutta ehkä nyt ei kannata lähteä kyytiin ennen kuin näkee, mihin suuntaan tuossa mennään.

Itse pohdin, että mitä tekisin parin Jenkki-pörssin lääketieteen yhtiön kanssa. Toisessa olen voitolla edelleen 25%, mutta huipuista tultiin jo yli 20% alas. Tuossa kuitenkin hyväksyn korkean volaliteetin vuoksi isomman pudotuksen, kuin Saarion nyrkkisäännössä, ja edelleen tuon puljun suhteen analyytikot ovat hyvin positiivisia, mikä ei toki ole tae mistään, vaikka jotain indikoikin. Toisen osalta tultiin taas viime yönä melkein 15% alas, ja nyt ollaan ostohinnasta jo lähes 25% tappiolla. Onneksi on sen verran pieni potti, että ehkä tämän osalta voi katsoa sulamista ja toivoa käännettä parempaan. Varsin nopeat liikkeet ovat tuollekin tyypillisiä, etten ehkä panikoisi vielä.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Tähän päivitystä, että Norwegian Finans Holdingista tuli tänään ostotarjous, 95 norjan kruunua. Kurssi nyt euroissa 8,7€ ja nousi vähän yli ostotarjouksen. Itse luovuin nyt omasta positiosta kun mentiin yli ostotarjouksen, eli lopullinen saldo tuolle ostolle oli +206%.
Hieman aiheen vierestä, mutta mitähän Bank Norwegianin luottokorteille mahtaa tapahtua, mikäli tuo ostotarjous menee läpi? Itseltäni moinen löytyy ja kaikinpuolin tyytyväinen olen ollut, korttihan on täysin ilmainen, luottorajakin reilusti korkeampi kuin mitä "perinteisten" pankkien luottokorteissa olisi. Kylkeen vielä vakuutukset sekä mahdollisuus Norwegianin lentopisteiden keräämiseen. Onko joku perehtynyt tarkemmin?
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hieman aiheen vierestä, mutta mitähän Bank Norwegianin luottokorteille mahtaa tapahtua, mikäli tuo ostotarjous menee läpi? Itseltäni moinen löytyy ja kaikinpuolin tyytyväinen olen ollut, korttihan on täysin ilmainen, luottorajakin reilusti korkeampi kuin mitä "perinteisten" pankkien luottokorteissa olisi. Kylkeen vielä vakuutukset sekä mahdollisuus Norwegianin lentopisteiden keräämiseen. Onko joku perehtynyt tarkemmin?

Tuskin ostajan idea on ostamaansa liiketoimintaa kusta, vaan eiköhän pankki jatka toimintaa normaalisti. Toki jotain synergiaetuja voidaan hakea.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Yhdysvalloissa on ilmeisesti nähtävissä jo aika selviä merkkejä inflaation kiihtymisestä ja korkojen noususta. Tämä taas saattaa johtaa siihen, että kasvuyhtiöiden kurssit ottavat kunnon korjauksen alaspäin. Seppo Saarion neuvo on, että kasvuyhtiöitä salkussaan pitävän sijoittajan on seurattava näitä kahta tekijää herkeämättä, ja jos noiden kiihtymisestä on merkkejä, kasvuyhtiöiden osakkeet kannattaa myydä heti.

Saa nähdä, että realisoituuko tuo. Kasvuyhtiöiden hype etenkin teknologiapuolella on ollut pitkään tosiasia, ja etenkin moni tuoreempi sijoittaja on todennäköisesti sijoittanut pelkästään niihin. Jos nyt alkaa laskuvaihe noissa, niin se saattaa olla hyvinkin ruma ja paniikkimyynnit korostavat vain tilannetta.

Hyvä esimerkki kotimaan pörssistä on hypetetyn Qt:n kurssin putoaminen parissa viikossa huipuista 15%. Tuo on, kuten hiljattain mainitsin, Saarion mukaan tilanne, jossa osake kannattaa myydä, koska lasku todennäköisesti jatkuu, ja nyt saa realisoitua edes osan voitosta. Toki tuossa voi hyvinkin olla taustalla myös voittojen kotiutusta ja siitä seurannutta myynnin kierrettä. Periaatteessa hinta olisi hiljalleen houkuttelevalla tasolla, mutta ehkä nyt ei kannata lähteä kyytiin ennen kuin näkee, mihin suuntaan tuossa mennään.
Tämä olisi ollut hyvä vinkki viikko sitten. Isompien hype-osakkeiden hinnat ovat tippuneet jo 30-50% eli plug Powerit ja EHangit.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämä olisi ollut hyvä vinkki viikko sitten. Isompien hype-osakkeiden hinnat ovat tippuneet jo 30-50% eli plug Powerit ja EHangit.

Olisi kiva nähdä mikä on "minimivaatimus 200% tuotto 6kk" -kerhon jäsenten salkkujen keskituotto nyt 1kk ajanjaksolla. Osa sijoittajista saa nähdä oikeasti ensimmäistä kertaa, mitä tarkoittaa riski.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä olisi ollut hyvä vinkki viikko sitten. Isompien hype-osakkeiden hinnat ovat tippuneet jo 30-50% eli plug Powerit ja EHangit.

Eivätkös kaikki maailman sijoittajat olekaan lukeneet Saarion "Raamattua"? Syyttäkööt itseään. :)

Sinänsä tuo on hyvinkin looginen ohje. Kasvuosakkeiden arvo koostuu arvioon joskus tulevaisuudessa saatavista tuotoista, ja korot ja inflaatio iskevät juurikin näihin. On ihan loogista, että tässä tilanteesta rotaatio käy kohti arvo- ja osinko-osakkeita.

Arvioin vähän omaa salkkuani, ja siellä on kyllä jonkin verran näitä joillain mittareilla tulkittuna "maltillisempia" kasvuosakkeita, mutta näiden kohdalla on noihin hypetettyihin nähden onneksi se ero, että ne tekevät jo nyt ihan kohtuullista tulosta, eli eivät mene millään muotoa samaan kategoriaan. Voi olla, että nekin ottavat nyt osumaa, mutta en näe mitään syytä ainakaan heti ryhtyä myyntilinjalle, vaikka esim. Harvian kohdalla tuo Saarion nyrkkisääntö on jo toteutunut.

Oma salkku on ottanut parissa viikossa osumaa vain maltilliset 5%, että ihan hetkeen ei ole vielä paniikin aika.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Olisi kiva nähdä mikä on "minimivaatimus 200% tuotto 6kk" -kerhon jäsenten salkkujen keskituotto nyt 1kk ajanjaksolla. Osa sijoittajista saa nähdä oikeasti ensimmäistä kertaa, mitä tarkoittaa riski.
Siellä vastataan että vielä ollaan 125%. Paitsi ne jotka eivät ole.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Sinänsä tuo on hyvinkin looginen ohje. Kasvuosakkeiden arvo koostuu arvioon joskus tulevaisuudessa saatavista tuotoista, ja korot ja inflaatio iskevät juurikin näihin. On ihan loogista, että tässä tilanteesta rotaatio käy kohti arvo- ja osinko-osakkeita.

Arvioin vähän omaa salkkuani, ja siellä on kyllä jonkin verran näitä joillain mittareilla tulkittuna "maltillisempia" kasvuosakkeita, mutta näiden kohdalla on noihin hypetettyihin nähden onneksi se ero, että ne tekevät jo nyt ihan kohtuullista tulosta, eli eivät mene millään muotoa samaan kategoriaan. Voi olla, että nekin ottavat nyt osumaa, mutta en näe mitään syytä ainakaan heti ryhtyä myyntilinjalle, vaikka esim. Harvian kohdalla tuo Saarion nyrkkisääntö on jo toteutunut.
Näiden hypeosakkeiden kohdalla kannattaa myös pitää mielessä se, että vetyosastolla myös fundamentit tukevat kehitystä. Arvostukset ovat olleet pilvissä, mutta se ei poista mihinkään sitä asiaa, että kehitys tällä sektorilla tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa käynnissä olevasta kierrosta huolimatta.

Arvostusten karatessa pilviin aina nähdään myös raju korjaus ja tätä ei kannata pelätä. Se kuuluu asiaan. Mikään ei voi nousta jatkuvasti 200% vuodessa. Tälläinen raju pudotus yleensä myös korjaa rajusti ylöspäin. Tämä liike tarjoaa yleensä myös uusia myyntipaikkoja tai vaarallisia ostopaikkoja. Sinällään vetysektoriin sijoittaminen ei todellakaan nyt ole poissuljettua, vaikka nähtäisiin rajuja korjauksia ylöspäin maltti kannattaa pitää. Koska näihin kannattaisi laittaa sitten rahaa kiinni? Tässä asiassa vastaavissa tilanteissa aikaisemmin kiirettä ei ole yleensä ollut.

Vaikka salkku ottaisi osumaa rajustikin, kannattaa muistaa, että voitot ja tappiot tulevat vasta myytäessä. Tämän suhteen keskellä matkaa saavutettu 200% 6kk tuotto ei ole mitään oikeaa tuottoa. FOMO:ssa tehdyt ostot harvoin ovat pitkässä juoksussa hyviä ja paniikissa tehdyt myynnit vastaavasti harvoin ovat oikeita liikkeitä.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
No täältä voisin Plug Powerin osakkeenomistajana vastata, että vielähän nuo reilu vuosi sitten ostetut laput näyttävät olevan vähän yli 1000 % voitolla. Toki harmittaa, että ehdin myydä vain vähän yli puolet noista tammikuussa 65-71 taalan hintahaarukassa ja isoimmasta myyntierästä sain vain 70,70 $ osakkeelta, kun kurssi kävi yli 75:ssäkin. Onhan tuo toki isossa kuvassa hyvä hinta, kun päätöskurssi on vain yhtenä päivänä ollut korkeammalla. Kun olisi myynyt koko potin niin olisi anstiotulot tuon päälle laskien käytännössä jo aika lailla varmistanut pääsyn tämän vuoden verolistoille, mikä olisi ihan hauskaa sekin omalla tavallaan.

Eniten tietty silti harmittaa miksen alun perin ostanut enemmän noita osakkeita. Tai shortannut Teslaa tammikuussa, kun mieli teki. No, ns. saavuttamattomia tuottoja voi aina laskeskella loputtomasti. Tärkeää onkin pitää katse tulevaisuudessa. Osakeanteja taas pukkaa, eiköhön noista Sitowisen ja Orthexin anneistakin lähtökohtaisesti kannata pikkupikikset rahastaa.

Mielenkiintoinen on myös Altian / Arcuksen tilanne. Nämähän ovat fuusioitumassa siksi joksikin Anorakiksi. Altia kai aikoo vielä osinkoja maksaa reilusti ennen fuusiota, mutta silti Arcus treidaa ilmeisesti ihan reilulla alennuksella Altiaan nähden huomioiden omistusten tuleva jakautuminen fuusion jälkeisessä yhtiössä. Olettaen fuusion toteutuvan. Altian osakkeenomistajilla voisi siis tuossa olla hyvä paikka tehdä lähes "varmaa" tuottoa vaihtamalla Altian osakkeet Arcuksen osakkeiksi. Yleensähän nämä arbitraasit tuppaavat purkautumaan niin päin, että kalliimman lapun hinta laskee halvemman tasolle.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Yhdysvalloissa on ilmeisesti nähtävissä jo aika selviä merkkejä inflaation kiihtymisestä ja korkojen noususta.

Jep, ja kertoo myös paljon markkinoiden mekanismista ja tavallaan ajatusmaailmasta sekä odotuksista kun korkojen pikkaisenkin noustessa all time low´sta, niin heti on erilaiset tahot mediassa ja otsikoissa kyselemässä FED:n päätöksiä ja toimia kun tilanne muuttuu. Tuntuu siltä, että osakemarkkinalla pyörivien tahojen mielestä nyt vaan pitäisi kaikkien toimien olla ainoastaan osakkeita tukevia ja jokaiseenkin "uhkaan", olkoon vaikka normaalia talouden heilahtelua, pitäisi heti ampua tykillä ja saada kurssit raketoimaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös