Kalervo Kummola kertoi tämän illan urheiluruudussa, että Doug Shedden toimii suojakilpenä Jukka Jaloselle. Mikäli tämän kevään MM-kisoissa ei tule menestystä, niin syyn ottaa Doug Shedden ja Jukka Jalonen säilyy kotimaassa kovalta arvostelulta. Jukka Jalosen päätavoite on Vancouverin olympiakisat, missä on tarkoitus pärjätä hyvin. Vaikuttaa siltä, että tämän kevään MM-kisoista ei Kummola odota jostain syystä menestystä.
Eiköhän tuon suojakilpiasetelman ole pystynyt lukemaan lähes kaikki jo etukäteen. Ehkä Kale ajatteli, että jos uuden valmennusjohdon alaisuudessa ei tulekaan heti menestystä, niin Jalonen säästyy siltä ryöpytykseltä, jonka Westerlund sai pelillisesti heikon 2005 kisojen jälkeen. ( Jos Suomi olisi siinä mennyt rankkareista jatkoon huippumateriaalin omannutta Venäjää vastaan, niin olisikohan tullut ryöppyä? )
Mitä tulee menestymättömyyteen, niin jos joskus, niin nyt Suomella on tiukka paikka näin etukäteen ajateltuna. Kyllä Kummolakin sen ymmärtää. Syitä tähän ovat mielestäni mm. seuraavat:
1. Kanada sijaintina:
Tästä hyötyvät selvästi eniten isäntämaa itse ja USA. Eikä haitanne muitakaan "suuria". Eli se etu, että suomalaiset ovat aina kiinnostuneita kisoista, mutta vastaavasti muiden maiden edustajat välttämättä eivät, pienenee. Toki Venäjän tilanne voi olla se, että suurin osa pelaajista tuleekin euroopasta ja loukkaantumisten takia muille tulee poisjääntejä.
2. Pieni kaukalo 1:
Miten käy pelitavan? Pelimme on aina perustunut tarkkaan puolustukseen, kovaan liikkeeseen ja vastaiskuihin. Tähän yhdistettynä laadukas maalivahtipeli. Näissä kisoissa vaaditaan kuitenkin enemmän yksilö- ja kiekollista taitoa. Lisäksi Suomen maajoukkue ei ole koskaan pelannut pienessä kaukalossa ilman kahden viivan syötön sääntöä. World Cupissa 2004 (edelliset pienessä kaukalossa) tästä oli meille selvää etua, koska karvaus oli helpompi ulottaa vastustajan alueelle, nyt pitää tätäkin miettiä uudestaan. Missä Suomi pelaa viimeiset harjoitusottelunsa? Isossa vai pienessä kaukalossa? Jos takoo lentokentällä pisteitä, ei se tarkoita sitä, että pienessä kaukalossa sama onnistuu tuosta vain.
Sheddenillä on kokemusta pienestä kaukalosta, mutta Jalosella ei. Eli kumman "kirjalla" kannattaa mennä? Luulen, että tuo pieni kaukalo on syy, miksi Sheddenillä näihin kisoihin mennään. Eikä esimerkiksi suomalaisella "suojakilvellä".
3. Pieni kaukalo 2:
Tuomarit! Kuinkahan moni tulevista raitapaidoista on viheltänyt pienissä kaukaloissa? Taklauksia tulee väistämättä enemmän, samoin kahakoita maalin edustoilla. Jos joukkueemme on pienikokoinen, kestääkö kantti? Saako suomi kovasta liikkeestään enää etua, kun tilaa on vähemmän ja kiekon pitää liikkua samalla nopeammin kuin ennen. Isossa kaukalossa Suomi on pakottanut vastustajaa jäähyihin, nyt ollaan ehkä enemmän laidoissa kiinni ja väännetään. Mielenkiintoista nähdä.
4. Uusi valmennusjohto: vaikuttaa aina! Nopean aikataulun kisoissa rutiinit ovat tärkeitä, jotta voidaan keskittyä itse peliin. Mitä vähemmän yksilötaitoa joukkueessa on, sitä tärkeämmäksi muodostuvat pienet asiat henkisellä puolella. Nyt on sisäänajon paikka, huolimatta siitä, että Shedden on mukana vain kerran. Muut kuitenkin jäävät ja heille kisat 2009 ovat varmasti helpommat.
Eli asetelma on monella tapaa erilainen, kuin normaalisti. Kaukalon koko, uusi valmennus, pelaajien saatavuus, tuomarit... Muuttujia on moneksi. Lisäksi NHL:n pudotuspeleistä voi tulla useita pelaajia kesken kisojen. Näissä kisoissa vaakakuppi kallistuu väistämättä Kanadan ja USA:n kannalle, mutta onneksi pelit alkavat 0-0 tilanteesta ja teot kentällä ratkaisevat.