sampio kirjoitti:
Minkälainen etiketti näissä tilanteissa yleensä on? Välittäjä arvioi ja tutkii, ja minä seison tumput suorina? Mitä eri seikkoja kannattaa siivoamisen lisäksi ottaa huomioon tätä arviointia varten? Olen kutsunut jo kaksi ison ketjun välittäjää, meininkinä oli kutsua yksi hiukan pienemmän puulaakin edustaja. Katsotaan nyt, kuka palvelee parhaiten ja on osaavimman oloinen.
Tähän sampiolle vielä vähän.
Keräile valmiiksi sähkö-, vesi- ja lämmityslaskut parilta viime vuodelta, samoin kiinteistöveroliput. Välittäjien pitäisi niitä ehdottomasti kysyä. Samaten kirjoita lyhyt lista mahdollisista viime aikoina tehdyistä remonteista, jos teetetty jossain, niin lasku / kuitti näkyviin. Samaten jos olet hankkinut isompia romuja, niin koitapa kaivella kuitit, mahdolliset takuupaperit ja käyttöohjeet valmiiksi. Hyvä välittäjä kyselee noitakin, ostajaehdokkaat sitten viimeistään ainakin. Esim. öljykattilasta ja säiliöstä, kuumavesivaraajista, keittiökalusteista, kiukaista yms. kamasta kysellään paljonkin.
Keskustele välittäjäehdokkaittesi kanssa myös siitä, mikä osa hinnasta on kiinteistökauppaa ja mikä osa voidaan laittaa irtaimiston myyntinä. Harva esimerkiksi tietää, että kunnallistekniikan liittymät voidaan myydä kiinteistökaupan ulkopuolella irtaimistona, eli tuolta osin kaupasta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Hyvä välittäjä tietää niiden hyväksyttävän arvon kunnassasi. Samaten esimerkiksi jos liiteriin jää puita tai kauppaan kuuluu vaikkapa ruohonleikkuri, niin niille voidaan laskea jokin käypä hinta ja sisällyttää irtaimistoon. Ostaja tuosta tokikin hyötyy, etkä sinä, mutta tuollaistenkin asioiden huomioiminen kaupantekotilanteessa saattaa olla se viimeinen naula.
t. hanu