eli siis siinä vaiheessa kun junnun voi laittaa ahl:aan niin sopparista kuluu kausi vaikka pelejä ei olisi yli kymmentä nhl:ssa sillä kaudella?
Kyllä koska junnu pelaa silloin NHL-oraganisaatiossa. Mutta jos junnun lainaa vaikka takaisin Eurooppaan tai palauttaa CHL:ään ennen kuin 10 NHL-ottelua on täynnä niin sopimusvuotta ei kulu. Edmonton palautti Leon Draisatilin WHL:n Kelownaan 37 pelatun NHL-ottelun jälkeen, niin tällöin tuo ensimmäinen sopimuskausi luonnollisesti kului.
Asia ei mene ihan noin yksinkertaisesti. 18- tai 19-vuotias pelaaja voi pelata AHL:ssä, ja hänen sopimuksensa voi silti liukua vuodella eteenpäin. Sopimuksen liukumissääntö ei ole siten mitenkään yhteydessä pelikelpoisuuteen AHL:ssä, vaan sopimus liukuu ihan pelaajan iän perusteella. Tomas Tatar on tästä paras esimerkki. Tatar siirtyi heti varauksensa jälkeen AHL:ään pelaamaan, ja hänen sopimuksensa liukui seuraavien kahden kauden ajan eteenpäin. Eli käytännössä hänen tulokassopimuksensa oli voimassa viiden kauden ajan.
Tomas Tatar | General Fanager
Kasperi Kapanen ja William Nylander ovat ensi kauden osalta hyviä esimerkkejä tästä, koska molemmat käsittääkseni viettävät kauden Toronton AHL-joukkuuessa. Sekä Kapanen että Nylander ovat 19-vuotiaita pelaajia, ja heidän sopimuksensa liukuu vuoden eteenpäin vaikka he pelaavat ensi kauden AHL:ssä, tietenkin edellyttäen että NHL:n puolella pelimäärä jää alle kymmeneen.
CHL:stä varattujen pelaajien osalta ei myöskään voida sanoa oletuksen olevan se, että he heidän sopimuksensa astuu voimaan heti kun ovat kelpoisia siirtymään AHL:ään. Otetaan nyt tuo aiemmin mainittu Ivan Barbashev esimerkiksi. Barbashev voisi pelata AHL:ssä jo tulevalla kaudella, koska on loppuvuodesta syntynyt ja siten täyttää tämän vuoden puolella 20 vuotta. Mutta häneen pätee kuitenkin tuo sopimuksen liukumissääntö edelleen ensi kauden osalta, koska CBA:n määritelmien mukaan hänen ikä sopimuksen tehdessään viime vuonna oli 18 vuotta ja siten hänen sopimuksensa liukuu kahden kauden ajan eteenpäin.
Barbashevin osalta voisi mainita pienen erityissäännöksen, eli jos Barbashev olisi tehnyt sopimuksensa vasta tämän vuoden puolella, eikä jo viime vuonna, niin hänen sopimuksensa ei enää liukuisikaan eteenpäin. Eli jos pelaaja tekee sopimuksensa CBA:n määritelmien mukaan 19-vuotiaana, mutta on loppuvuodesta syntynyt ja siten täyttää saman vuoden aikana 20 vuotta (16.syyskuuta ja 31.joulukuuta välisenä aikana), tähän ei pädekään sopimuksen liukumissääntö. Huolimaton joukkue voisi polttaa tämän säännön nojalla pahimmissa tapauksessa pelaajan kaksi ensimmäistä tulokassopimusvuotta, vaikka pelaaja viettäisikin ne molemmat CHL:ssä (signaamalla Barbashevin kaltaisen pelaajan tammikuun 1 ja helmikuun 28 välisenä aikana draftia seuraavana vuotena, jolloin pelaajan ikä CBA:n näkökulmasta on 19 vuotta ja koska on loppuvuodesta syntynyt, ei sopimuksen liukumissääntö päde; ja koska signattiin jo alkuvuodesta kuluva kausi ei myöskään liu eli sopimus astuisi samantien voimaan ja siinä olisi tehokkaasti tuhlattu pelaajan kaksi ensimmäistä tulokassopimuskautta, vaikka tarkoituksena olisikin pelaajan edelleen pelaavan seuraavankin kauden junnuissa). Niin tyhmää joukkuetta tuskin löytyy että tekisi tuollaisen moan. Tosin mokasihan Rangers esimerkiksi Anthony Duclairin kanssa, koska tekivät sopimuksen heti vuoden vaihteen jälkeen, jolloin hänen tulokassopimuksensa oli mahdollista liukua vain vuodella eteenpäin, eikä kahdella kuten olisi tapahtunut tekemällä sopimus muutamaa päivää aikaisemmin edellisen vuoden puolella. Duclair ei ole tosin loppuvuodesta syntynyt, eli syy ei ollut tässä kappaleessa kuvaillussa säännössä, vaan siinä että hänen ikänsä sopimuksen tekohetkellä CBA:n näkökulmasta oli 19 vuotta eli sopimus liukui ainoastaan vuodella, eli sen kauden jolloin sopimus signattiin ja Duclair pelasi junnuissa, eteenpäin.