Mainos

Sekalaisia kysymyksiä jääkiekosta

  • 2 027 080
  • 8 434

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viime aikojen armeija keskustelusta tuli mieleeni. Barkov ja Komarov ovat käsittääkseni Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia? Ovatko käyneet Suomen armeijan? Venäjän nykyiset lait ilmeisesti mahdollistavat kaksoiskansalaistensa kutsumisen armeijaan vaikka olisivat toisen valtion armeijan käyneetkin. Onko siis mahdollista että Putin ihan piruuttaan määrää Barkovin ja Komarovin puna-armeijaan?
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
- Millainen oli Jääkiekon SM-liigan logo ennen vuotta 1995? Tai löytyisikö sitä mistään Internetistä enää?
SM-liigan 10-vuotisjuhlakirjan "Vauhdikasta viihdettä 1975-85" kannessa ovat molemmat siihen mennessä käytetyt logot.
 

Liitteet

  • Vauhdikasta viihdettä 1975-85.jpg
    Vauhdikasta viihdettä 1975-85.jpg
    55,8 KB · kertaa luettu: 706

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Kiitän Mr.Foxia, ylempi logo lienee uudempi ja alempi vanhempi.?
Juuri näin!

Alempi oli käytössä kaudesta 1975-76 aina kauteen 1984-85 asti.
Ylempi vastaavasti kaudesta 1985-86 luultavasti kauteen 1996-97 asti.
Tuo linkittämäsi logo tuli käyttöön ilmeisesti vasta kaudesta 1997-98 lähtien.

En ole aivan varma näistä kausista - käytin lähteinä lähinnä Jääkiekkokirjoissa käytettyjä logoja sekä 90-luvulla Jääkiekkolehdissä näkyneitä logoja. Kauden 1996-97 Jääkiekkolehdissä käytettiin vielä tuota keskimmäistä logoa ainakin historiatilastojen yhteydessä. Kauden 1997-98 Jääkiekkolehdissä oli käytössä jo tuo uudempi - linkittämäsi - logo.

EDIT: pikaisella selaamisella en löytänyt Jääkiekkolehdistä mitään juttua tuosta 90-luvun logovaihdosta.

Joka tapauksessa Jääkiekkolehden numerossa 6/1997 oli kauden 1997-98 otteluohjelma. Ohjelman yhteydessä käytettiin vielä wanhempaa logoa. Jääkiekkolehden numerossa 7/1997 oli vastaavasti joukkue-esittelyt (perinteinen Kultanumero). Joukkue-esittelyiden yhteydessä käytettiin jo tuota uudempaa logoa.
 
Viimeksi muokattu:

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Liigatähdet - Jääkiekon SM-liiga 30 vuotta 1975-2005
Ari Mennander, Pasi Mennander (ISBN 951-20-6684-x)

Sivu 16: Jääkiekon SM-liigan virstanpylväät
"SM-liiga perustetaan. Maan huippuseurat päättävät vihdoin itsenäisesti omista asioistaan."

Tällä sivulla on hyvä kuva tuosta ensimmäisestä logosta.
Logon alareunassa ympyrän ulkopuolella lukee puoliympyrän muodossa: "JÄÄKIEKON SM-LIIGA R.Y."

Sivu 124: Jääkiekon SM-liigan 1. kausi 1975-76
"Seppo Repo teki historiaa"

Sivulla on myös hyvä kuva ensimmäisestä logosta.

Sivu 177: Jääkiekon SM-liigan 9. kausi 1983-84
"Liigahallitus hyväksyi SM-liigan uuden merkin kokouksessaan 11.6.1984. Merkin suunnitteli taiteilija Jorma Mattila Tampereelta. Uuden merkin valintaperusteena oli aikaisempaa tehokkaampi oman lajin ilmeneminen."

Sivulla on hyvä kuva toisesta logosta.

Sivu 283: Jääkiekon SM-liigan 23. kausi 1997-98
"SM-liigan merkkiä nykyaikaistettiin kaudelle 1997-98. Perustana oli vanhan merkin pelaajahahmo, mutta logon muodoksi tuli soikio."

Sivulla on hyvä kuva kolmannesta logosta.

EDIT: kai muuten tiedät, että SM-liigan neljännestä logosta (kaudesta 2005-06 kauteen 2012-13) on juttua Jatkoajan keskustelupalstallakin.
Luonnollisesti tuolle tuoreimmallekin uudistukselle eli viidennelle logolle (kaudesta 2013-14 eteenpäin) on palstalla oma ketjunsa.

22.08.2005 - JA: SM-liiga uudisti logonsa
09.08.2013 - JA: SM-liigan nimeksi Liiga

Internet Archives Wayback Machine auttoi löytämään SM-liigan uutisen vuoden 2005 uutisesta.
Valitettavasti kyseisessäkään uutisessa ei esitelty entisiä logoja.

22.08.2005 - SM-liiga uudisti logonsa

"Jääkiekon SM-liiga Oy on uudistanut logonsa. Uuden logon on suunnitellut hämeenlinnalaisen Mainostoimisto Precisin AD Matti Lyly.

Uudessa logossa keskeisiä elementtejä ovat pelaajahahmo, kiekko ja liike. Samat elementit löytyvät myös liigan vanhasta logosta.

- Logoa suunniteltaessa tavoitteena oli säilyttää vanhan logon vahvuudet. Vanha logo on hyvin tunnettu, eikä tätä tunnettuutta saa hävittää, Matti Lyly sanoo.

Uusi logo on aiempaa toimivampi eri mediaympäristöissä, internetistä korkealuokkaisiin painotöihin.

- Kyseessä on SM-liigan historian neljäs logo. Viime vuosina logoon kohdistuneet vaatimukset ovat kasvaneet, sen pitää toimia hyvin erilaisissa yhteyksissä, painotuotteista tekstiileihin ja jopa matkapuhelimiin. Koimme, että nyt on päivityksen aika, Jääkiekon SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Urpo Helkovaara sanoo.

Uusi logo tulee jääkiekkoyleisölle tunnetuksi liigakauden alkaessa. Muun muassa liigan viralliset internet-sivut saavat uuden ulkoasun ennen kauden avauskierrosta 15. syyskuuta.
"
 
Viimeksi muokattu:

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Viime aikojen armeija keskustelusta tuli mieleeni. Barkov ja Komarov ovat käsittääkseni Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia? Ovatko käyneet Suomen armeijan? Venäjän nykyiset lait ilmeisesti mahdollistavat kaksoiskansalaistensa kutsumisen armeijaan vaikka olisivat toisen valtion armeijan käyneetkin. Onko siis mahdollista että Putin ihan piruuttaan määrää Barkovin ja Komarovin puna-armeijaan?

Komarovilla ainakin oli Venäjän kansalaisuus Suomen rinnalla, tästä oli juttua mm. miehen siirtyessä KHL:aan ilman, että rasitti tuolloista ulkomaalaiskiintiötä. Barkovillekin eri lähteet tarjoavat kaksoiskansalaisuutta, joten mennään näillä. Komarov on suorittanut asevelvollisuutensa, tuossa pari vuotta takaperin oli eri medioissakin juttua kuinka Komarov "hämmensi" inttijutuillaan pakkaa NHL:ssa. Barkov ei käsittääkseni ole vielä asevelvollisuuttaan täyttänyt, johtuen jo nopeasta siirtymisestä pienempiin kaukaloihin. Asevelvollinen hän kuitenkin on kansalaisuuden perusteella ja eiköhän sitä lehdistä saada lukea jos/kun mies astuu armeijan harmaisiin tai hommaa vapautuksen.

Venäjä muutti lakia – kaksoiskansalaiset halutaan armeijaan | Uusi Suomi

Tuon US:n muutaman vuoden takaisen uutisen perusteella Venäjä voisi määrätä Barkovin suorittamaan asevelvollisuuttaan Venäjällä, riippumatta mitä hän on Suomessa tehnyt tai ollut tekemättä. Olettaen toki, että tekeminen ei viittaa Venäjän kansalaisuudesta luopumiseen. Komarov puolestaan täytti 28 tammikuussa, joten hän ei tuossa uutisessa mainittuun ikähaarukkaan enää kuulu. Ellei laki ole muuttunut tuon jälkeen, ei Komarovia enää "ihan piruuttain" puna-armeijaan kutsuta.

Kun tuo laki Venäjällä muuttui, parin yksilön "tarinoista" uutisoitiin Suomessakin. En kuitenkaan jaksa uskoa siihen, että esimerkiksi Barkovin tapauksessa kutsuntalappua tulisi ihan ensimmäisten joukossa. Nykytilanteesta en täysin ole kartalla, mutta eri syitä välttää palvelus löytyi ainakin aiemmin vähän laidasta laitaan. Samoin ulkomailla vakituisesti asuva ja mediahuomiota nauttiva ammattilaisurheilija lienee jo muutenkin sellainen paketti, että tuon kutsumisesta ei ainakaan ulkomailla mitään mediahyötyä saa. Kotimaassakin voi olla vähän tahmeaa jos ehdoin tahdoin yritetään hakea mukaan sellaisia henkilöitä, jotka edustavat urheilussakin toista maata. Selitä sitä sitten lojaaliksi... Tosin kaikki on tuolla mahdollista ja tämän kun kirjoitin, niin todennäköisesti Barkov saa huomenna kutsukirjeen postista ja Venäjän sisäinen tiedotus repii jutusta parhaan irti.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
"Vauhdikasta viihdettä 1975-85" -kirjan kansikuvien perusteella sain tehtyä seuraavanlaiset logot: Ensimmäinen logo – Wikipedia ja Toinen logo – Wikipedia
A-haa... sulla oli siis näin jalot periaatteet kysellä noiden logojen perään!

Mä löysin tuosta toisesta logosta vielä yhden version, joka saattaa olla parempi (muokattavaksi) kuin se kirjan kannesta napattu. Kyseessä on ilmeisesti SM-liiga-aiheinen postikortti, joka on scannattu tai valokuvattu nettiin. Muistaakseni se löytyi Markkinapaikka-sivustolta, mutta eihän sellaista tietystikään enää löydy... onneksi tuli välittömästi tallennettua. Mitenkään hirvittävän suurikokoinen/-resoluutioinen sekään ei ole, mutta ehkä siitä jotain saisi aikaiseksi?

Jos sulla vain innostusta ja taitoa riittää tuon muokkaamiseen, niin s'il vous plait.
 

Liitteet

  • SM-liiga logo 1985-1997.jpg
    SM-liiga logo 1985-1997.jpg
    58,2 KB · kertaa luettu: 1 096

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Harvinaisen tyhmä kysymys, mutta jääkiekkoon liittyvä kuitenkin!

Legendaarinen Haalarimies - Dirlanda - Levi After Ski ehkä joskus keväällä 2010

Tietääkö joku Haalarimiehen oikeaa henkilöllisyyttä?
YV:llä voi lähestyä, jos epäilee, että Haalarimies ei halua henkilöllisyyttään julkiseksi.

Mulle nimittäin kerrottiin ihan uskottava tarina Haalarimiehen henkilöllisyydestä. Kyseessä on ihan SM-liigakiekkoilija. Ei nyt ehkä mikään runkopelaaja, mutta 100+ peliä kuitenkin... Illanvieton edetessä mulle ei aivan kirkasta kuvaa jäänyt, että kenen sisko seurustelee kenenkin kanssa ja paneskeleeko Haalarimies jonkun siskon kanssa. Alkoholilla saattoi olla osuutta asiaan - joko kertojan tai kuulijan tai molempien käyttämänä.

Isokokoiselle miehelle sanottu "Huamenta Helenius!" antaa tietysti viitteitä eräästä pelaajasta ja eräästä joukkueesta. Ei kai niitä isokokoisia heleniuksia niin hirvittävän montaa ja hirvittävän monessa seurassa ole SM-liigassa pelannut... Tosin Haalarimies ja helenius eivät ole samaan aikaan samassa joukkueessa pelanneet.
 
Viimeksi muokattu:

vilho

Jäsen
Oon ollu siinä käsityksessä, että kyseessä olisi henkilö, joka on tehnyt viimeksi Ilveksen paidassa hattutempun paikallispelissä. Errrrittäin tärkeänä sivuhuomiona, että syötti vielä yhden maalin. Pellisen Jaakko.

Ei millään tapaa varma, mutta mm. ikätovereita erään heleniuksen kanssa.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ei millään tapaa varma, mutta mm. ikätovereita erään heleniuksen kanssa.
Aika tavalla sama tarina, joka mulle kerrottiin...

Isokokoinen helenius vei ensin ajatukseni aivan toisaalle ja toiseen joukkueeseen. Vasta hetken päästä tajusin, että tarinaa kertonut nainen oli ehkä 15 vuotta itseäni nuorempi. Päästyäni oikeaan joukkueeseen ja oikealle vuosikymmenelle oikeastaan ainoa mieleeni tullut nimi oli Sami Sandell. Michael Keränen ja Matias Sointu tyrmättiin heti kättelyssä.
 
Miten Suomesta tulee suhteessa niin paljon enemmän (laatu)veskareita kuin Pohjois-Amerikasta?

Nojaan tämän kysymykseen vetämällä mutkia suoraksi oikein urakalla ja totean että Pohjois-Amerikassa vedot ovat paljon lujempia ja tarkempia kuin täällä joten luulisi että vaikeudet suhteessa pohjois-amerikkalaisiin kollegoihin alkaisi viimeistään siellä kun vedot tulevatkin yhtäkkiä nopeammin, lujempaa ja tarkemmin.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Miten Suomesta tulee suhteessa niin paljon enemmän (laatu)veskareita kuin Pohjois-Amerikasta?
Maalivahtivalmennus taitaa tähän olla syynä. Ymmärtääkseni P-Amerikassa ei ole pahemmin veskarien valmentamiseen panostettu, mikä aiheuttaa sen, että esim. Suomi on suhteessa edellä maalivahdeista puhuttaessa.

Suomalainen molarivalmennus on aivan älyttömän kovaa luokkaa, ja se yksi suomalaisen jääkiekon ylpeydenaiheista. Voisi olla "pikkuisen" heikommat mitalitilastot Leijonilla, jos maalivahtien taso ei olisikaan niin hyvä kuin mitä se on..
 
Maalivahtivalmennus taitaa tähän olla syynä. Ymmärtääkseni P-Amerikassa ei ole pahemmin veskarien valmentamiseen panostettu, mikä aiheuttaa sen, että esim. Suomi on suhteessa edellä maalivahdeista puhuttaessa.

Joo kyllä mä sen tiedän että maalivahtivalmennus on kovaa luokkaa mutta lähdin lähestymään tätä tuon vedon ja maalintekotaidon kautta. Näitähän kuitenkin pelissä veskarit yrittää estää. Jos Suomen paras maalintekijä tekee 16 maalia Kanadalla on heittää 61 kovempaa maalintekijää ja jenkeillä 33 eli yhteensä 94 hyökkääjää.

Ts. siellä veskarit joutuvat koko uransa torjumaan laadukkaampia vetoja ja maalintekijöitä vastaan kun suomalaiset pääsevät (yleensä) vasta parikymppisinä aikaisintaan näitä torjumaan jatkuvasti.

Ja kuten todettua mutkat on suoria.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
NHL-osiossa mietittiin, että minkä verran pelaajalla vähintään pitää olla kauden aikana otteluja mestarijoukkueen riveissä, jotta saa kannua nostella. Joten kysytään samaa kotoisesta Liigastamme. Eli montako runkosarja -ja/tai playoff matsia täytyy olla ja miten kenttäpelaajat ja maalivahdit tässä tilastoidaan?
 

Kalmari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, LäKi, KK-V, PaRa, Suomalaiset NHL:ssä
Jos en nyt täysin väärin muista, niin runkosarjasta kolmasosa peleistä (20 ottelua) ja play offeissa yksi peli. Poffien peli voi olla mikä vain (säälikierroksella pelattua peliä ei taideta laskea). Esimerkiksi Timo Lindström sai HIFK:ssä nimen kannuun, kun puki yhteen peliin Lukkoa vastaan välieräsarjassa 2011.
 

JJT

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nyt iski todellinen ajatuskatko: kuka oli se linjatuomari, joka istuu aloituksissa näkymättömän jakkaran päällä?
 

Kennel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Löytyykö tietoa, missä ajassa Nemo Nokkosmäki vei Ässät 2-0 johtoon Tapparaa vastaan 1.12.1994? Jostain syystä tuo maalintekoaika puuttuu ainakin Satakunnan Kansan ja Iltalehden tilastoista.

Olisiko näin, että tuota aikaa ei jostain syystä ole ikinä merkitty pöytäkirjaankaan, kun Tapparankin historiasivuilla (jotka muuten ovat Liigan parhaat) ei kyseistä tietoa ole: http://www.tappara.fi/liiga/ottelut/9495/assat2.html

Tsekkasin Urheiluarkistosta. Maali syntyi ajassa 26:17. Ottelupöytäkirja liitteenä.
 

Liitteet

  • 20150625_132616b.jpg
    20150625_132616b.jpg
    724,4 KB · kertaa luettu: 561

Noma

Jäsen
Onko jollain tietoa, että minkä tasoinen sarja tuo MHL(KHL:n farmisarja) on?

Hyvin vaihtelevan tasoinen sarja. Huonoimmat joukkueet ovat oikeasti huonoja, mutta parhaissa puhutaan jopa Mestis-tasoisista organisaatioista. Eli suoranaisesti ei voi esimerkiksi pelaajan pistemääristä sanoa hänen tasostaan mitään, vaan pitäisi tietää joukkueen taso ja ehkä jopa se, ketä vastaan ne pisteet on tehty.
 

wloff

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kysyn vaikka täällä kun en parempaakaan paikkaa keksi.

Millaiset ehdot IIHF:n ja NHL:n välisessä siirtosopimuksessa on, etenkin varaamattomien pelaajien kohdalla? Päteekö niiden rekryämiseen tuo kesäkuun 15. päivän takaraja, jonka jostain kuulin? Onko korvaus vanhalle seuralle sama riippumatta pelaajan varausstatuksesta?

Tai löytääkö jostain ylipäätään jotain infoa sopimuksen sisällöstä? Olen tässä yrittänyt googlailla, mutta huonolla menestyksellä.
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Enpä ainakaan muista onko koskaan mitään koottua tietopakettia näkynyt, tiedot on lähinnä jouduttu kaivamaan lehtijuttujen sivulauseista tai tämän palstan tietäjiltä.

Muistaakseni varauksella ei ole väliä, korvaus on kaikista sama. Sehän myös maksetaan vain kerran, eli ensimmäisen NHL-sopimuksen kohdalla. Tuo siirtoraja koskee tietenkin vain Euroopassa sopimuksenalaisia pelaajia, jossain vaiheessa oli toukokuun loppu ja aikanaan jopa heinäkuu, mutta nykyään taitaa olla tuo 15.6. Tämän vuoden varaukset tietysti voivat tehdä myöhemminkin sopimuksen.

Aika mutulla ikävä kyllä nyt tuli heitettyä, osaavammat voi korjata. Lieköhän näitä juttuja edes virallisesti julkistettu koskaan?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös