Sekalaisia kysymyksiä jääkiekosta

  • 1 990 190
  • 8 416

Petofani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Anaheim, Raahe-Kiekko, PattU, Lippo
Muuttuuko jääkiekkomaila jäykkyys jos sitä jatketaan tupilla, vai tuntuuko se vain löysemmältä?
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Olen tässä vähän tehnyt tutkimuksia koskien Jääkiekon 1. Divisioonan/1-divisioonan sarjakautta 1990-1991.

Tuolloin Kärpillä ja JoKP:lla oli äärimmäisen korkeita yleisömääriä vähemmän yllättäen sarjan kärkijoukkueina.

Noille joukkueille saattaisi olla viimein löytynyt niiden vähän ellei melko paljonkin kadoksissa olleet sarjakauden yleisömäärät.

Tosin ehdot niille näyttäisivät olevan juurikin niiden äärimmäisen suuruusluokan myötä sarjatasolleen se, että ne kaiketi ovat olleet kotiotteluja ja vain pelkkään runkosarjaan jolloin päästäänkin itse kysymykseeni koskien Kärppiä:

Kun luin tuossa Kärppien Wikipedia-sivulla koskenutta yleisömäärää kauteen lähtökohtaisena keskiarvona niin se oli hyvin korkea sarjakaudelle 1990-1991 eli peräti 4307 katsojaa.

Koskisiko tuo todella ihan koko kautta vai onko tuossa mukana nk. Liigakarsinta vai pikemmin niin, että lukuun olisi jostain kumman syystä sisältynyt pelkkä nk. Liigakarsinta yksin?

Kärpät saattoi kerätä sarjaansa sarjakaudelle 1990-1991 eniten yleisöä osin siksikin kun se joutui erikseen vielä yrittämään nousua karsinnan kautta siinä missä JoKP keräsi ehkä kaiken jälkeen ihan vähän vähemmän kauteen yleisöä, mutta myös nousi suoraan SM-Liigaan seuraavaksi kaudeksi toisen ja viimeisen kerran.

Toivottavasti selvennystä löytyy niin voisi suorittaa vielä korjaukset tai keskittyä ehkä varmistamaan vielä JoKP:n osuus sarjakaudelleen!
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Koskisiko tuo todella ihan koko kautta vai onko tuossa mukana nk. Liigakarsinta vai pikemmin niin, että lukuun olisi jostain kumman syystä sisältynyt pelkkä nk. Liigakarsinta yksin?

Jääkiekkokirjassa ei jostain syystä ole mainittuna I divisioonan yleisömääriä.

Liigakarsinnoissa Kärpillä oli joka tapauksessa molemmissa kotipeleissään Lukkoa vastaan yli 6000 katsojaa. Olisikohan ollut jopa täysi tupa? En tiedä paljonko Raksilaan silloin mahtui yleisöä.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jääkiekkokirjassa ei jostain syystä ole mainittuna I divisioonan yleisömääriä.
Minäkin rupesin innoissani plaraamaan Jääkiekkokirjaa yleisömäärät kertoakseni mutta eihän niitä löytynyt. Vuosiin en ole kyseisen kauden opusta selannut ja nyt huomasin taas että sehän oli joku vikaperäinen versio mulla, sivut ladottu ihan päin sitä itseään, välistä puuttui sivuja kokonaan ja sitten oli joitain painettu kahteen kertaan.

Ei taida sellaista friikkiä olla jota tuollainen pieleen ladottu versio kiinnostaisi ja maksaisi siitä miljoonia? Voisin myydä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekkokirjassa ei jostain syystä ole mainittuna I divisioonan yleisömääriä.

Liigakarsinnoissa Kärpillä oli joka tapauksessa molemmissa kotipeleissään Lukkoa vastaan yli 6000 katsojaa. Olisikohan ollut jopa täysi tupa? En tiedä paljonko Raksilaan silloin mahtui yleisöä.

Liigakarsintaan Kärpillä oli kotiotteluihinsa tarkkoina yleisömäärinä näillä näkymin 6138 katsojaa ja 6323 katsojaa.

Erikoinen sattuma mitä siis tulee tuohon sarjan yleisömääriin.

Kärppien tilanne ainakin siten osin on varsin avoin.

Kuitenkin mitä toistaiseksi olen ennättänyt tutkimaan ja päivittämään jo muutaman vuoden takaisia aiempia mietintöjäni niin Kärppien parhaat runkosarjan pelitkin keräsivät hyvin lähelle tai aivan suurin piirtein juurikin ihan todella vähän paremmin yleisöä kuin miten itse liigakarsinta keräsi.

7.10.1990 ottelusta Kärpät-JoKP oli katsojaluku korkein eli 6326 katsojaa oli siinä ottelussa.

Suurimmillaan tosiaan luvut oli kaiken sisällyttäen jo äärimmäisen korkeita mitä tulee yleisömääriin, mutta vaihtoehtoisesti huonoimmillaan runkosarjaan ainakaan ei ollut niin hirveän korkeita otteluja.

Vähintään kuitenkin ihan kielteisimmilläänkin Kärpät näyttänevät keränneen mikäli vähimmäisesti yleisömääriä miettisi niin sen 70 000-75 000 katsojaa runkosarjaan, kenties ehkä jonkin verran myös sitä enemmän sinne hieman yli 80 000 katsojaan asti ja loput tulisi liigakarsinnan kotiotteluista tai ihan kaiken laskien, mutta ikävä kyllä ennen mahdollista joskus todella tarkkaan tehtävää lisäselvitystä asiaan ei taida välttämättä ihan liian helppoa olla sitä suorittaa.

Siten näyttää siltä, että JoKP saanee sentään yleisömääränsä selville tuon sarjakauden osalle kun sillä ei Kärpistä poiketen ollut mitään ylimääräisiä otteluja kaudelle suorana nousijana.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Olen tässä vähän tehnyt tutkimuksia koskien Jääkiekon Fazer-Liigan toista ja viimeistä sarjakautta eli 1995-1996.

Tuolloin Kärpillä ja Joensuun Kiekko-Karhuilla oli edelleen tietyistä ongelmista huolimatta taloudellisessa toipumisensa jaksossa korkeita yleisömääriä vähemmän yllättäen sarjan ainakin melko menettelevinä kärkijoukkueina.

Noille joukkueille saattaisi olla viimein löytynyt niiden vähän ellei melko paljonkin kadoksissa olleet sarjakauden yleisömäärät.

Tosin sarjakauteen 1990-1991 nähden nyt viimeinkin ei olisi epäselvyyksiä juuri mitään lukujen viimeinkin tarkentuessa niin Kärpille kuin Kiekko-Karhuillekin.

Kärppien ja Kiekko-Karhujen osalta luvut olisi tai ainakin tiettävästi nyt olen näitä laskemassa pelkkien kotiottelujen mukaan jolloin tietysti ihan äärimmäiset mahdolliset katsojaluvut voivat olla vielä vähän näitä etenkin Kärppiä koskien nyt tulevia lukuja suurempia, mutta ne tietenkin voivat sitten koostua jo esimerkiksi muista osuuksista hyvin laajalla koko sarjaa erikseen koskevien pelivaiheiden kautta tullen.

Molempien kausi ikävä kyllä sarjakautena päättyi Playoff-kaudelle mitä nyt Kiekko-Karhut ehti pelata Joensuuhun siitä puhuen vähän enemmän kausiotteluja ennen kuin senkin kausi päättyi ajallaan ennen pääsyä Jääkiekon Fazer-Liigan Nousukarsintoihin.

Ikävä kyllä Jääkiekon Fazer-Liigan Putoamiskarsinnan yleisömäärät tuntuvat olevan melkoisen kateissa eri lehdistäkin miettien.

Siinä vaiheessa kun luvut katosivat niin niitä ainakin kehuttiin yhdeksi suurimmista ellei suurimmaksi koko sarjatason lyhyessä historiassa tai ainakin hetkeen ja oletettavasti edellistä sarjakautta edes selvästi parempana.

Siinä vaiheessa kun ne kyseiset luvut ilmoituksineen katosivat niin niiden yhteisluvulla koko sarjaan tulisi aivan äärivähintään 445 000 katsojaa kaiken laskien ja voi olla enemmänkin koko lopullinen lukema kun ilmoitukset tai yleisömäärien kerronnat lakkasivat ilmestymästä melkoisen varhain keskellä kyseistä tapahtumaa!

Seuraavaan viestiin tuleekin Kärppien aiemminkin tutkitut, viimeksi todella kunnolla osin epäselvästi silloin avoimena ilmaisten 16.7.2019 olleen tilanteen valossa viimein nyt ilman todella suuria ihmeitä löytyneet Kärppien oikeat yleisömäärät sille sarjakaudelle jolloin näkee, että osuiko silloin ikävänkin laaja yleisömääräkantaveikkaus oikeaan vai ei?

Tuolloinhan äärimmäinen yläraja silloin oli noin 4000 katsojaa kauteen, mutta mene ja tiedä kunhan luvut olen vielä kerran laskenut ja julkaisen ne heti seuraavaan viestiin.

Ilman muuta myös Kärppien sarjakauden 1990-1991 yleisömäärien tietoja saa kertoa tilanteen niin ilmetessä ja salliessa!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
1988-89 3806 (liigassa)
1989-90 3143 (divarissa)
1990-91 ???? (divarissa)
1991-92 3412 (divarissa)
1992-93 3197 (divarissa)
1993-94 2879 (divarissa)
1994-95 1112 (kakkosessa) 1876 (noususarjassa)
1995-96 ???? (divarissa)
1996-97 ???? (divarissa)
1997-98 3986 (divarissa)
1998-99 4595 (divarissa)
1999-00 4646 (divarissa)

Valitettavasti noita kolmen puuttuvan kauden lukemia en ole onnistunut Jääkiekkokirjoista paikallistamaan. Kaudesta 1993-94 maininnan arvoista on yleisökeskiarvon putoaminen: syyskaudella, eli ennen suurta tyhjennystä, pelejä oli ollut seuraamassa lähes neljätuhatta katsojaa.

Viimeinkin voin täydentää tätä kysymystä erittäin pitkältä ajalta laittamalla tähän alle Kärppien Jääkiekon Fazer-Liigan sarjakauden 1995-1996 yleisömääriä seuraavasti:

Oulun Kärpät Jääkiekon Fazer-Liigassa 1995-1996

Kärppien yleisömäärät Jääkiekon Fazer-Liigassa 1995-1996 kaikkiaan: 52 678 katsojaa mistä runkosarjaan 50 435 katsojaa

Keskimäärin ottelua kohti yleisöä Kärpille Jääkiekon Fazer-Liigassa 1995-1996 kaikkiaan: 2290 katsojaa mistä runkosarjaan sen yksittäistä ottelua kohti 2293 katsojaa

Kärppien katsojaluvut olivat joihinkin vähän edeltäviin sarjakausiin nähden siis selvästi vähän vaatimattomampaan suuntaan menossa tuolloin.

Lisäksi tippuminen varhain Jääkiekon Fazer-Liigan Playoff-kaudelta pois aiheutti sitten mielipahan mitä puitiin melko paljon vaikka ilman muuta luottoa seuraavaksi sarjakaudeksi paremmasta olikin.

Aiempaan erittäin leveän yleisömäärähaitarin korkeimpaan mahdolliseen lukuun lienee laskettu aikanaan myös vierasottelujen yleisömäärät tai erinäiset katsojahuiput kuten myös ehkä kenties myös eräänlaisia paikalle saapumattomia, tietyin ehdoin silti aikansa sarjatason 'kausikortteja' lunastaneita henkilöitä jolloin luvut sitten näytti korkeammalta kuin miten olivatkaan sitten todella.

Toisaalta myös aivan alimmat mahdolliset luvut yksiselitteisesti tuntuivat ajoittain Kärpille käsittämättömän pieniltä enkä oikein itsekään niihin juuri uskonut, mutta silloisissa mietteissä neljä vuotta sitten ei vain ollut tarkempaa tietoa saatavillakaan!

Toisaalta mikäli olisi näin ollut, että Kärppien luvut olisi olleet aiempien mietteiden alakanttia niin silloin olisi pyöritty siinä vähän parempina tai tasapelissä eli kuin miten Kokkolan Hermes myöhemmin helkutisti paremmaksi yleisömääriään nostaneena pyöri silloin vielä runkosarjassa.

Hermeen luvut Kokkolaan runkosarjaan oli tuolle sarjakaudelle 1500 katsojaa keskimäärin ottelua kohti ja alimmat mahdolliset luvut Kärpille olivat oletetusti vain vähän tuota paremmat tai jo kerrotusti tasapelissä.

Etenkin kun siitä eteenpäin yleisömäärien keskivertokerronnat tulkinnasta ja ottelumäärien käytöstä riippuen nousivat siis läheltä ylähuippuja 3400 katsojan keskimääräiseen seurantaan ja yläraja oli seurannan keskimäärässä hehkutettuna peräti 4000 katsojaa kieltämättä jo vähän turhankin korkealta tuntuvana kiitos nyt kun yleisömääriä on paremmin tullut ilmi.

Kärppien paras yleisömäärä kaudella oli jo muutenkin runkosarjassa kiitos varhaisen poistumisen jatkosta eli 20.1.1996 otteluun Kalajoen Junkkareita vastaan tuli sitä seuraamaan 4689 katsojaa.

Muissa otteluissa vaikka välillä melko hyvin kävi väkeä niin huonoimmillaan joskus niihin tuli todella vähän yleisöä kaikista houkuttelukeinoista huolimattakin mitä silloin Oulussa yritettiin tehdä.

Onneksi nyt on tutkittu Kärppien tämä sarjakausi pakettiin hyvinkin lähtökohtaisesti ellei muuta hyvinkin näyttävän kouriintuntuvaa tietoa ilmene!

Mikäli tämä sarjakausi oli kovin yleisömäärissä ongelmallinen niin Kärpillä sentään kiitos varhain päättyneen Playoff-kauden ei ollut niin paljon otteluja sarjaan pelattavaksi toisin kuin Joensuun Kiekko-Karhuilla sitten aina erinäiset vaiheet aina Jääkiekon Fazer-Liigan Nousukarsintaan asti selvittäneistä joukkueista sitten puhumattakaan.

Ellei muuta ilmene niin hyvä näin ja seuraavaksi laitan tuonne JoKP:n puolelle nuo Joensuun Kiekko-Karhujen yleisömäärät Jääkiekon Fazer-Liigan 1995-1996 juurikin ratkenneelle sarjakaudelle.
 
Viimeksi muokattu:

axe

Jäsen
Lisäksi virallisesta pelaajarekisteristä puuttuu kenties kymmeniäkin nimiä ennen vuotta 1950, kun pöytäkirjat tulivat mukaan. Varsinkin sota-aikaan kokoonpanot saattoivat sisältää vähän ketä sattuu, eikä mukaan historiarekisteriin ole päässyt jos nimi ei ole ollut sanomalehtijutuissa, joista Aarne Honkavaara myöhemmin alkuaikojen rekisteriä keräsi, tai jos nimi meni Dynamolta ohi. Henkilökohtaisesti koskettavin huippuesimerkki on TBK/Tapparan historian ensimmäisen SM-sarjamaalin tehnyt Kyrklund (etunimi tuntematon), jota kotimainen jääkiekkohistoria pelaajarekistereineen ei tunnista ollenkaan, vaikka Hufvudstadbladet 24.1.1943 kertoo hänet TBK:n ensimmäisen pelin ensimmäisen maalin tekijäksi.

Kyrklundin lisäksi tässä nyt hiljattain pintautui kaksi viralliseksi nimetylle SM-pelaajarekisterille tuntematonta TBK-pelaajaa sota-ajoilta, Karl August Hjorth ja Nils-Erik Sundgren. Nimet on olleet TBK:n rosterissa ja maalien tekijöissäkin sanomalehtien ennakoissa ja raporteissa aikaisemminkin, mutta vain muissa kuin SM-sarjan peleissä.

Kun tosiaan pohjana on ollut se Dynamo Honkavaaran alkuperäinen työ kerätä nimiä ja maaleja, ja se työ aikanaan leimattiin SM-sarjan virallisiksi tilastoiksi, niin voisikohan nyt olla aika päivittää sitä historiaa puuttuvilla nimillä ja maaleillakin? Mulla on tiedossa tosiaan TBK:lle kolme ihan "uutta" SM-pelaajaa ja lisäksi useita tehtyjä maaleja ym. jotka on kerätty ihan samalla lailla kuin virallistetutkin tilastot pöytäkirjoja edeltävältä ajalta, eli lehtien raporteista, pelaajien muistiinpanoista ja muista vastaavista lähteistä, mutta jotka Honkavaara on aikanaan jostain syystä missannut. Onhan se vähän tilastoja nurjauttavaa, kun vaikka jollakin kaudella on vain kymmenelle pelaajalle ylipäätään saatu keksittyä syöttöpisteitä, ja niistä seitsemän on Ilveksen pelaajaa ja kolme Tarmon pelaajaa. Syy tähän on tietty se, että ainoa syöttöjä ylipäätään mihinkään kirjannut on ollut Honkavaara itse, joten niitä ei ole merkattu kuin Ilveksen peleistä ja päävastustajaa Tarmoa vastaan pelatuista matseista omat tilastomerkinnät ovat ehkä olleet tarkempia. Ja samaan aikaan virallisiin tilastoihin on saatu muilta joukkueilta esim. vain kymmenen maalin tekijä kun maaleja on kaudella tehty 40. Tai kun vaikka TBK:n kauden 1943-44 joukkueen listaa virallisiksi hyväksytyistä pelaajatilastoista, niin joukkueen koko on maalivahti ja viisi kenttäpelaajaa, mutta yksi ainoa viime viikolla pintautunut epävirallinen asiakirja toisi siihen jo viisi aiemmin puuttunutta nimeä lisää, niistä kaksi ihan uutta nimeä ja kolme sellaista jotka on pelanneet ko. kautta ennen ja sen jälkeen mutta nyt heidän statseissaan on vain puuttuva pelikausi 1943-44.

Kokonaanhan näitä ei tietenkään saada mitenkään kohdilleen, mutta jonkinlaiset päivitykset ja täydennykset pitäisi silti olla mahdollisia. Voisi olla jonkun esim. Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran juttuja ajaa tällaista asiaa. Sitten tietysti pitäisi olla joku yhtä jäärä kuin Dynamo aikoinaan tai minä nyt Tapparan ja TBK:n osalta, että kahlaisi läpi ne kaikki mitenkään saatavilla olleet epävirallisetkin materiaalit.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
1988-89 3806 (liigassa)
1989-90 3143 (divarissa)
1990-91 ???? (divarissa)
1991-92 3412 (divarissa)
1992-93 3197 (divarissa)
1993-94 2879 (divarissa)
1994-95 1112 (kakkosessa) 1876 (noususarjassa)
1995-96 ???? (divarissa)
1996-97 ???? (divarissa)
1997-98 3986 (divarissa)
1998-99 4595 (divarissa)
1999-00 4646 (divarissa)

Valitettavasti noita kolmen puuttuvan kauden lukemia en ole onnistunut Jääkiekkokirjoista paikallistamaan. Kaudesta 1993-94 maininnan arvoista on yleisökeskiarvon putoaminen: syyskaudella, eli ennen suurta tyhjennystä, pelejä oli ollut seuraamassa lähes neljätuhatta katsojaa.

Viimeinkin voin täydentää tätä kysymystä erittäin pitkältä ajalta laittamalla tähän alle Kärppien Jääkiekon 1. Divisioonan sarjakauden 1996-1997 yleisömääriä seuraavasti kun muistaa, että kyseisellä sarjakaudella nimenkin palattua jälleen divisioonanimen alle kun uutta selkeää suurta pääsponsoria ei löytynyt niin tuolloin pelattiin mielenkiintoisesti runkosarjassa tietyin ehdoin huomattavasti vähemmän ottelukierroksia ja tietyin ehdoin kuin normaalin kokoinen määrä.

Muutenkin sarjassa oli monia erilaisia vaiheita huomioiden myös erilaiset Noususarjat ja Putoamissarjat ja vielä niidenkin päätteeksi oli tietysti välillä Jääkiekon 1. Divisioonan Putoamiskarsinta ja tietysti nk. Liigakarsintaa koskeva osuus.

Joskin siinäkin välillä eräässä vaiheessa kun KalPa ei vielä SM-Liigan puolelta ollut mukana niin tuolloin joillekin myöhemmille tuon sarjakauden muistelijoille ei välttämättä ollut mielteistä ajatella erikoisvaiheiden alkutaivalta kuin nk. Liigakarsintana jolloin sitä pystyi pitämään ikään kuin Jääkiekon 1. Divisioonan nk. Tynkä-Playoff-kautena josta sitten tietysti joukkueita putosi.

Erikoisuuksista johtuen toisin kuin edeltävällä sarjakaudella niin ellei muuta haluta laskea mukaan niin Jääkiekon 1. Divisioonan paluusarjakaudella ei siis ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen yleensäkään pelattu Playoff-kautta kun oli niin monta muuta vaihtoehtoista sarjaa ratkaisemaan sijoituksia pääsyineen kohti sarjavoittoa ja nousua kuten myös putoamistakin.

Playoff-kausikin tuolloin edeltäneeseen Jääkiekon Fazer-Liigan Playoff-kauteen olisi ollut sellaiseksi osin siis miellettynäkin tai mietittynä silti tuntuvasti lyhyempi.

Eräänlainen juttu ja tietysti väistämättä myös Kärppien yleisömääriä hyödytti se, että päästiin aivan SM-Liigan porteille asti kuin siinä samalla myös esimerkiksi Jääkiekon 1. Divisioonan Putoamiskarsinta oli edeltävään sarjakauteen nähden lyhyempi ja vuorostaan etenkin Jääkiekon 1. Divisioonan Nousukarsintaa ja siihen päälle vielä nk. Liigakarsinta oli yhteensä jo vähän päälle toistakymmentäkin ottelukierrosta pitkä:

Oulun Kärpät Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997

Kärppien yleisömäärät Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 kaikkiaan: 98 114 katsojaa

Keskimäärin ottelua kohti yleisöä Kärpille Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 kaikkiaan: 3774 katsojaa

Kärppien yleisömäärät Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 sen runkosarjassa: 46 421 katsojaa

Keskimäärin ottelua kohti yleisöä Kärpille Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 sen runkosarjassa: 3095 katsojaa

Kärppien yleisömäärät Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 sen Noususarjassa: 27 423 katsojaa

Keskimäärin ottelua kohti yleisöä Kärpille Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 sen Noususarjassa: 3918 katsojaa

Kärppien yleisömäärät Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 kaikkiaan normaaliin sarjakauteen Liigakarsinnan unohtaen: 73 844 katsojaa

Keskimäärin ottelua kohti yleisöä Kärpille Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 kaikkiaan normaaliin sarjakauteen Liigakarsinnan unohtaen: 3357 katsojaa

Kärppien yleisömäärät Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 Liigakarsinnassa: 24 270 katsojaa

Keskimäärin ottelua kohti yleisöä Kärpille Jääkiekon 1. Divisioonassa 1996-1997 Liigakarsinnassa: 6068 katsojaa

Kärpille vielä runkosarja oli nyt aiempaan nähden tarkempien tutkimusten kuten myös uudelleen muistelujen perusteella sittenkin vähän pienempi ja vähäisemmän maineen sarja yleisölle.

Mikäli jo silloin olisi ollut ihan niin hurjaa kuin miten sanottiin niin se olisi ollut todella kova veto.

Ei toki ollut mitenkään huonoa ja hetken näytti jo pelkästään siihenkin se usein muisteltu 3500 katsojaa ottelulta tulevan, mutta sitten muutama huonompi yleisöottelu laski keskimääräistä kiinnostusta otteluun vähän päälle 3000 katsojan eli lähemmäs 3100 katsojaa.

Paras yleisömäärältään ollut ottelu runkosarjaan sekin nähtiin jo vuoden 1996 puolella eli Kärpät-Hermes 28.11.1996 pelattuna kun silloin oli 4435 katsojaa ja muutama muukin 4000 katsojan ottelu nähtiin joskin useimmiten yleisömäärät oli 3000-3500 katsojaa välillä tippuen jopa alle 2000 katsojankin, mutta ei paljon huonoimmillaankaan.

Paras muu erittäin mainittava yleisöottelu oli perinteinen 1990-luvun kilpailullinen Joensuun kohtaaminen eli Kärpät-Kiekko-Karhut-otteluun tuli paikalle vuoden 1997 aluksi päivämääränään 4.1.1997 pelattuna myös hyvin hieno määrä eli 4415 katsojaa.

Jääkiekon 1. Divisioonan Noususarjan suhteen Kärpillä kyllä riitti jo enemmän kiinnostusta kuten hienoja yleisöotteluja, mutta vieläkin ne ihan isoimmat mahdolliset huippuottelut yleisömäärissä antoivat odottaa itseään.

Eli usein oli niitä tuttuja 3500 katsojan, 4000 katsojan ja peräti 4500 katsojan ottelujakin mahtui joukkoon ollen sitten harmittavasti suurenematta missään vaiheessa edes huhuttuihin 5000 katsojan lukuihin puhumattakaan jo käytännössä paisutelluilta jutuilta kuulostaneilta 6000 katsojan tai 7000 katsojan otteluista!

Parhaimmaksi jäi Kärpät-Kiekko-Karhut jälleen kerran tämän parivaljakon ottaessa mittaa toisistaan 28.1.1997 nyt tosin 4880 katsojan silmien edessä.

Tuo kyseinen jälkimmäinen kohtaaminen Kiekko-Karhuja vastaan tietyin ehdoin voidaan laskea myös Kärppien parhaimmaksi ikään kuin koko runkosarjaan mikäli sen eri vaiheita huomioidaan ja käsitellään sellaisenaan yhteisesti.

Ikävä kyllä siis ei tietyin ehdoin ikään kuin kokonaiseksi runkosarjaksi laskien myös muut oheiset nousua määrittävät sarjat ei Kärppien otteluja keskimäärin katsonut sittenkään 3500 katsojaa tuolloin sarjakaudeksi 1996-1997 vaan vähän sen alle, mutta toki pitkään se näytti menevän 3500 katsojan yli ja varmaan siksi kun se sinnitteli ennen ihan lopun vajoamista vähän sen alemmas se onkin muistohuhuissa pysynyt niin hyvänä jo silloin.

Liigakarsinta siis tai sen tietyin ehdoin alkupään oletusarvoin myös nk. Tynkä-Playoff-kausi kiinnosti siis lopulta eniten sarjakaudelle 1996-1997 siinä mitä tuli Oulun Kärppiin.

Liigakarsinta olikin äärimmäisen suuria lukuja kerännyt tapahtuma, mutta itsessään luvut eivät lopulta olleet niin äärettömän suuren suuria kuin miten niitä välillä on hehkutettu.

Kuitenkin ne olivat äärimmäisen kovia ajoittain sarjatasolleen ja ennätyksiä uhkaaviakin katsojaluvuissa.

Vielä nk. Tynkä-Playoff-kaudeksi morkatun Liigakarsinnan alkupäässä Kärppien paras ottelu pelattiin 'vaatimattomissa' merkeissä FPS:n kanssa.

Forssalaiset pudottanut kohtalonottelu keräsi kuitenkin sekin enemmän kuin mikään siihen asti ollut ottelu eli 5688 katsojaa 8.3.1997 pelattuna.

Myöhempiin ja etenkin Liigakarsinnan loppupuolta lähestyttäessä oltiin toden totta Oulussa liigamaisissa tunnelmissa ja vielä Liigakarsinnan alkupuolen sen perus 5000 katsojaa vaihtui loppua hurjimmillaan pelottavankin korkeisiin väentungoksiin asti ja samaa nähtiin Kuopiossa Niiralan Susijengin suhteen kun KalPa:n kohtalonhetkiinkin väki alkoi niin helkkaristi kantaa ottaa!

On paha sanoa, että miten korkeita katsojaluvut aivan täydellisen lopullisesti oli sellaisenaan kun oli niin kovaa kiihkoa otteluihin!

Suurinta ainakin sitten sarjakauden 1990-1991 Oulussa päin.

Esimerkiksi Liigakarsinnan eräässä vaiheessa olleessa ottelussa katsojia pelkästään yhteenkin otteluun oli 6590 katsojan verran!

Kaikki huipentui kaudella vähintään tässä yhteydessä 7600 katsojaa keränneeseen otteluun 26.3.1997 pelattuna eli Kärpät-KalPa ja niin kovin ärsyttävän niukkaan 1-2 tappioon jolla sarjakautta ei voitu paljon enää pitkittää.

Viimein keskellä pääsiäislomia 1997 tai pikemminkin sanoen juuri sen kynnyksellä oli Kärppien aika ikävä kyllä haudata unelmanousunsa vielä silloin SM-Liigaan.

Liigakarsinnan päätös oli Susijengille suotuisampi kuin Kärpille.

Loppuunmyydyssä Niiralan Montussa ensimmäisen kerran sitten Itsenäisyyspäivän 1994 ja ottelun KalPa-Jokerit yhteydessä varmistui KalPa:n jatko SM-Liigaan siis sarjakaudelle 1997-1998 ottelussa KalPa-Kärpät 28.3.1997 pelattuna.

Täpärä voitto maalein 5-4 oli KalPa:lle ilo ja murhe Kärpille silloin.

Kärpät siis jäi Jääkiekon 1. Divisioonaan sarjakaudeksi 1997-1998 toki käytännössä ihmeittä hyvin ylivoimaisena yleisömäärien ykkösnimenä ja silloisten lähivuosien ylivoimaisesti kehittyneimpänä seurana kilpailemaan järkevästi sarjanoususta ja sarjapaikasta SM-Liigassa.

Hieno Liigakarsinta Kärpiltä ilman muuta kohottaa lopullisia katsojalukujakin tässä yhteydessä hyvinkin korkealle sarjakautta 1996-1997 koskien, mutta ihan hurjimpiin mahdollisiin juttuihin lienee laskettu kuitenkin yleisömäärissä jo vierasottelutkin tai katsojahuiputkin mukaan kun ihan noita viimeisiä mahdollisia otteluja huomioimatta muu mahdollinen sarjakausi ennen Liigakarsinnan laajaa vaihetta ei vain ollut niin kehutun huippua nyt kuitenkaan.

Ei ihan yltänyt myöskään aiemmin luulemiini tai väitettyihin kausilukemiin.

Lähimpänä toki arvio hurjimmillaan jopa 7000 katsojasta kauteen keskimäärin lähinnä päti Liigakarsinnan loppupuoleen sen tietenkin ollessa sellaisenaan hyvinkin lyhyt.

Toki sekin kaikki riippuu siitä, että mitä laskee mukaan.

Tietenkin mikäli Liigakarsinnan alkupuolen eli nk. Tynkä-Playoff-kauden unohtaisi sarjaan ja laskisi vain pelkät ratkaisevat Kärppien ottelut KalPa:n kanssa niin sitten keskimäärin kahta vaivaista ottelua kohden tulisi hurjimmillaan jo todella korkeita katsojalukuja varsinkin vielä oletetut katsojahuiput ja varaamattomaksi tai lunastamattomiksi jääneiden lippukorttien jäädessä saamatta kiitos yleisötungoksen alueelle!

Pienimmillään Liigakarsinnassa yksin luku nähtävästi oli pienin katsojaepäselvyyksin ottelua kohti keskimäärin 7000-7095 katsojaa enintään ja muuten tietenkin jonkin verran vähemmän aina 7000 katsojaa lähentelevästä luvusta pienimmillään juurikin tuohon kerrottuun keskimääräiseen lukuun asti.

Lisäksi mikäli vain esimerkiksi löytyisi varmuus vielä muutamaan epäselvään Kärppien sarjakauden 1990-1991 otteluihin koskien niiden yleisömääriä niin tämä kehuttu sarjakausi 1996-1997 saattaisi täpärästi vielä sittenkin jäädä tuon huippusarjakauden taakse.

Ehkä äärimmäisissä yleisöhuipuissa ja tunnelmassa sarjakausi 1996-1997 voi viedä voiton, mutta puhtaissa selkeissä yleisömäärissä ja halukkuuksissa seurata monta vähäiseltään merkityksenä oletettua ottelua kauteen vie näillä näkymin kuitenkin sarjakausi 1990-1991 Kärpille sen voittotittelin.

Sen näkisi vain kun saisi jotenkin noita sarjakauden 1990-1991 lopullisen lopullisia yleisömääriä jostain selville kun runkosarjassa tosiaan oli jo silloin muutama todella huippuluokan ottelu pelattuna yleisömääriin.

Sen näkee sitten kun ehtii joskin seuraavana vuoroon vielä tulee Joensuun Kiekko-Karhujen laskenta mitä sarjakauteen 1996-1997 tulee.

Tuleviin aikoihin jää enää onneksi näiden tietojen löydyttyä enää vain sarjakauden 1990-1991 tilanteet Kärppiä koskien.

Näillä näkymin aiemmin luulemani mukaisesti siitä tosin poiketen Kärpillä 3500 katsojaa keskimäärin koko sarjaan arvellusti kauteen olisi ollut vähimmäisluku ja oikeampi määrä on keskimäärin katsojista puhuen koko sarjaan ottelua kohti on nyt varmistuneestikin 3773 katsojaa ainakin ellei hurjimmillaan ehkä vielä ihan vähän isompi kaikkiaan.

Kaiken laajuuden huomioidenkin ei taida 4000 katsojaa ylittää eikä todellakaan välillä hurjan suuruisia 5000 katsojan, 6000 katsojan tai sitten etenkään 7000 katsojan yleisömääriä kauteen ottelu ottelulta arvellen!

Aavistuksen ne ovat myös pienempiä tällä hetkellä toisin kuin suurimmat mahdolliset Kärppien sarjakauden 1990-1991 yleisömäärät joskin kumpi näistä oli lopullisesti suurempi yleisömääriltään niin sitä vielä sellaisenaan etsitään!
 

Rocco

Jäsen
Muuttuuko jääkiekkomaila jäykkyys jos sitä jatketaan tupilla, vai tuntuuko se vain löysemmältä?
Ei muutu jäykkyys, mutta koska varsi pitenee, se taipuu enemmän kun taivutettavaa osaakin on enemmän.
 

mustaoranssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kuinkahan paljon maaleja meni ohi silloin kun kameroita ei ollut vaan maalituomarit punalamppujen kanssa. Silloin oli tosin verkko siinä maaliviivalla niin takaraudat heilutti edes verkkoa
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Roku

Hokiboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Olipas eilisen kierroksen yleisömäärät uskomattoman alhaiset eli alle 3000 tonnia neljällä paikkakunnalla ja vain puolet Nokia areenan kapasiteetista vaikka kyseessä oli kärkiporukat. Eikä edes Hifk kiinnosta enää kuten ennen. Ruotsissa oli viimekierroksella 5 ottelua loppuunmyytyjä pelejä. On se vain vaatimatonta Suomen jääkiekkokulttuuri. Missähän on vika vaikka sarja on just nyt todella tasainen.
 

Sven Tuuva

Jäsen
Suosikkijoukkue
IPK, Kalpa & Jokerit
Paljonko NHL-tulokassopimuksen tehnyt pelaaja saa palkkaa, jos hänet lainataan seuran puolesta Eurooppaan? AHL:ssä pelatessaan palkka on noin 10% siitä, että pelaisi ylhäällä. (+Allekirjoitusbonus)
 
Katsoin tuossa, että Kärpät - HIFK pelissä HIFK teki seitsemän maalia ja maaliodottama oli alle kaksi. Paljonko on yhden ottelun maaliodottama ennätys SM-Liigassa (siis mitatussa) historiassa?
 

Petofani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Anaheim, Raahe-Kiekko, PattU, Lippo
Kuinkahan moni käyttää ammattilaissarjoissa kakkoskorin mailoja?
 

Liitteet

  • Screenshot_20231223-134707.png
    Screenshot_20231223-134707.png
    743 KB · kertaa luettu: 194

MTE

Jäsen
Itse tuohon kasvattiseura -kysymykseen ei löydy vastausta, mutta jos haluaa perehtyä Eliteprospectsin tarinaan, niin se löytyy Ilta-Sanomista tämän linkin takaa. Kyseessä hieman vanha artikkeli, mutta ihan lukemisen arvoinen.
Kiitos linkistä. Monesti miettinyt näitä Elite Prospectsin taustoja, mutta tämä hyvä artikkeli selkeytti. Hienoa tietenkin että ovat saaneet siitä mahtavan tulonlähteen, mutta samaan aikaan kuitenkin korostavat vapaaehtoisten tärkeyttä joka on hieman ristiriitaista. Ruotsista on tiedot 6 div asti, mutta Suomesta vain 3 div. Toivottavasti saadaan Suomi ylläpitäjillekin kunnon palkkaus ja olisi hienoa nähdä laajennus 4 div tietoihinkin.
 

Sukee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miten muuten on noiden maanantai-pelien kanssa? Joskus miettinyt että miksei ikinä maanantaisin oikein löydy peliä mitä tiirailla ja nytkin kun katsoo tulevia pelejä Flashschoren otteluohjelmista merkittävissä sarjoissa sarjoittain niin

-DEL-liigassa, Liigassa, Mestiksessä ja SHL:ssä ei maanantai-pelejä
-NLA:ssa runkosarja loppuu maanantaina 04.03 7 pelin kierroksella
-Extraligassa yksi peli 12.02 maanantaina
-Allsvenskanissa kaksi peliä 05.02 maanantaina ja yksi peli 26.02 maanantaina

Pohjois-Amerikan maanantai-pelit Flashscoressa lienee heille sunnuntai-pelejä.

Mutta siis onko se joku kirjoittamaton sääntö että pelejä järjestetään maanantaille vain viimeisenä vaihtoehtona? Niiku ylipäätään joku jääkiekon oma homma? Vai jotain että yleisesti työviikko tulisi alkaa ilman peliä tai että maanantaisin yleisön saaminen paikalle olisi hankalampaa, tai jotain muuta?
 

Janatuine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen
Miten muuten on noiden maanantai-pelien kanssa? Joskus miettinyt että miksei ikinä maanantaisin oikein löydy peliä mitä tiirailla ja nytkin kun katsoo tulevia pelejä Flashschoren otteluohjelmista merkittävissä sarjoissa sarjoittain niin

-DEL-liigassa, Liigassa, Mestiksessä ja SHL:ssä ei maanantai-pelejä
-NLA:ssa runkosarja loppuu maanantaina 04.03 7 pelin kierroksella
-Extraligassa yksi peli 12.02 maanantaina
-Allsvenskanissa kaksi peliä 05.02 maanantaina ja yksi peli 26.02 maanantaina

Pohjois-Amerikan maanantai-pelit Flashscoressa lienee heille sunnuntai-pelejä.

Mutta siis onko se joku kirjoittamaton sääntö että pelejä järjestetään maanantaille vain viimeisenä vaihtoehtona? Niiku ylipäätään joku jääkiekon oma homma? Vai jotain että yleisesti työviikko tulisi alkaa ilman peliä tai että maanantaisin yleisön saaminen paikalle olisi hankalampaa, tai jotain muuta?
Ymmärtääkseni hokitessissä on sunnuntai määriteltynä vp., joten peliin valmistava treeni jäis välistä yms. Ja varmaan myös yleisölle huonoin päivä
 

Mäntynen12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mistä DEL-liigan otteluita saa seurattua? Netistä jonkun striimin kautta? Kuuluuko johonkin kanavapakettiin? Itellä MTV Katsomo + sport, ja aika lailla kaikkea muuta tarjolla paitsi DEL
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Nyt kun 3-3 jatkoaikoja on melko paljon niin eikö kannattaisi hankkia etua hankkimalla oikein nopea taitava pelaaja, joka ei pärjää 5-5 pelissä erikoismieheksi? . Nyt suurimmalla osalla joukkueita voitot ja tappiot jatkoajalla/rankuilla on tasan. Kyseessä on kuitenkin aivan eri laji.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös