Mainos

Sekalaisia kysymyksiä jääkiekosta

  • 2 027 602
  • 8 432

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Sinälläänhän sääntö on pelkkä kuriositeetti kun nuo pelitilannerankkarit ovat niin harvinaisia ylipäätään.
Taannoinhan piti linjan tarkentua ja rankkareita piti viheltää helpommin. Oma mielipiteeni on, että rikotun pelaajan pitäisi vetää tai max pelaajan joka on ollut kentällä rikkeen sattuessa. Tai sitten vaihtoehtoisesti kakkonen, jos kentällä on ollut pelkkiä puukäsiä tai taktisesti järkevämpää ottaa se.

En nyt vähättelisi kuitenkaan säännön merkitystä. Suuri ero kuitenkin kuka vetää ja yksittäisessä pelissä saattaa olla ko. tapahtumalla suurikin merkitys.
 

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Liigassa mikään sääntö ei määrää, kuka ampuu. Valmentaja saa päättää vapaasti. Muutomia vuosia sitten oli sääntö, että rikottu pelaaja ampuu, mutta siitähän luovuttiin vähin äänin.

Jos rikottu pelaaja oli joukkueen puukätisin pakki, niin varmasti loukkaantui tilanteessa sen verran että ei kyennyt rankkaria suorittamaan.

Ja tilalle sitten se varmin ampuja.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Jos kesken pelin tuomitaan rankkari, niin kuka vetää? Saako valita vapaasti, kentällä olevista vai ampuuko rikottu pelaaja?
Muutomia vuosia sitten oli sääntö, että rikottu pelaaja ampuu, mutta siitähän luovuttiin vähin äänin.

Ei ole kyllä liigassa moista sääntöä ollut eikä ole vielä tällä kaudellakaan. NHL:ssä rankkarin pitää ampua rikottu pelaaja ja IIHF:n (sitä myöten myös Suomen) sääntöihin tämä on tulossa ensi kaudella. En löytänyt asiasta IIHF:n tiedotetta, mutta pidän tätä lähdettä luotettavana, varsinkin kun muistelen lukeneeni samasta asiasta myös suomalaisista lehdistä viime toukokuussa.
 

paze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Ulvilan Pesä-Veikot, Pesäkarhut, BVB 09
Ei ole kyllä liigassa moista sääntöä ollut eikä ole vielä tällä kaudellakaan.

On ollut, mutta aikaa tästä on todella kauan.

Asiaan, tuli tuossa kautta rantain tarkastettua asia ihan Arto I. Järvelältä, ja tuollaista sääntöä ei siis tosiaan SM-liigassa noudateta. Tämä varmaan riittänee tästä.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Mistä on peräisin ässäosiossa käytettävä "Chewbacca"-lemppari Forsbackasta? Nimelle lienee joku syvempi merkitys?
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
MacRef kirjoitti:
Ei ole kyllä liigassa moista sääntöä ollut

Ihan varmasti on. Vaikka vanha olenkin, en sentään niin dementoitunut. Olisikohan -80 lukua ollut, kun tuota kokeiltiin?
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olisikohan -80 lukua ollut, kun tuota kokeiltiin?

Tapparan sivuilla on mukavaa nippelitietoa rankkareistakin. Eli linkin takaa löytyy kaikki Tapparan peleissä tuomitut rankkarit.

Eksyin tuonne kun googletin "Sami Ruusunen". Muistin nimittäin, että hän ampui yhden rankkarin kaudella 1988-89. Onkohan tuo sääntö ollut silloin voimassa? Ruusunen olisi ollut aika erikoinen valinta rankkarinvetäjäksi, vaikka Flinck olikin valmentamassa ja joukkue muutenkin sysipaska. Siellä olisi kuitenkin tarjolla ollut esimerkiksi Makkonen, ja Raitanenkin oli vielä tohon aikaan liekeissä (samassa ottelussa 3+1) ja ehkä Levokin olisi tosta suoriutunut kun oli sentään Ässien paras pistemies kyseisellä kaudella. En kyllä yhtään muista mistä rankkari tuomittiin, eli rikottiinko Ruususta tilanteessa.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Ööh, eikös tuo mennyt ennen vanhaan tai pipokaudella juurikin niin että rikottu ampui?
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
...ja ehkä Levokin olisi tosta suoriutunut kun oli sentään Ässien paras pistemies kyseisellä kaudella...
Varmasti olisi, vielä siihen aikaan kun valmensi meitä alasarjalaisia tuossa 90-luvun loppuvuosina pisti takuuvarmasti rankkarit treeneissä sisään.

Kiitokset ^^, Chewbacca-asia selvisi minullekin.
 
Junnujen osalta tämä peliajan seuranta olisi todella mielenkiintoista ja tärkeää, mutta se edellyttäisi tilastoinnin kuntoon saattamista. Näin tylyä kritiikkiä uskallan heittää siksi, että tiedän tuon peliajan tilastosysteemin ja olen siihen itsekin osallistunut.

On pitänytkin usein kysyä peliaikojen tilastoinnista. Miten se käytännössä hoidetaan SM-liigassa ja alemmilla tasoilla? Entäpä NHL:ssä? Ken tietää, saa vastata.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Ihan varmasti on. Vaikka vanha olenkin, en sentään niin dementoitunut. Olisikohan -80 lukua ollut, kun tuota kokeiltiin?

Ok, hyväksytään. Tuo on sen verran kauan, etten itse asiaa kykene muistamaan, kun en silloin vielä liigapelejä mitenkään aktiivisesti seuraillut tai muuten mukana ollut. Kyseessä kuitenkin pidempi aika kuin Olkun määrittelemä "Muutamia vuosia".
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Onko joku käynyt katsomassa KHL-lätkää Riikassa? Vinkkejä? Reilun kuukauden päästä saattaisi tulla mahdollisuus tuollaiseen kuin puolivarkain.

Saturday 21. November, 2009 17:00
Dinamo Riga - Lokomotiv Yaroslavl
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko joku käynyt katsomassa KHL-lätkää Riikassa? Vinkkejä?
Kävin viime vuoden lopulla tsekkaamassa Dynamo Riga - Barys Astana -pelin. En oikein tiedä, mitä vinkkejä kaipaat, mutta kokemus oli kaikin puolin mainio. Riika on mukava kaupunki (pieksee mielestäni esim. Tallinnan helposti) ja jäähalli on komea ja toimiva. Lippuja sai hyville paikoille kohtuuhintaan. Matsissa oli hieno fiilis, yleisö eli hyvin mukana ja - mikä parasta - bisseä sai juoda katsomossa. Holhousvaltiossa elävälle kiekkofanille tuollainen tuntui todella ylelliseltä.
 
14 joukkueen playoffit?

Ajatellaan että kauden jokainen ottelu päättyisi 3-2 kotivoittoon varsinaisella peliajalla. Tällöin jokaisella joukkueella olisi 29 suoraa voittoa ja 29 suoraa tappiota. Maaleja kukin joukkue olisi tehnyt 145 ja päästänyt 145. Välisarjojen ulkopuolella jokaisella joukkueella olisi kaksi kotivoittoa ja kaksi vierastappiota jokaisesta joukkueesta ja välisarjojen sisällä voitot olisivat 3-2 niiden joukkueiden osalta, jotka kohdattiin kolmesti kotona ja 2-3 niiden osalta jotka kohdattiin kolmesti vieraissa.

Tässä tapauksessa sarjataulukon avulla joukkueita ei voitaisi järjestää paremmuusjärjestykseen, joten kuinka playoff-joukkueet ja karsija määrättäisiin? Pelattaisiinko 14 joukkueen playoffit, arvotuilla ottelupareilla? Entäpä ensimmäisen playoffkierroksen jälkeen, kun jäljellä on 7 joukkuetta? Nostetaanko joku ensimmäisellä kierroksella tippunut joukkue mukaan playoffeihin? Entäpä karsija, se olisi kenties joku noista ensimmäisellä kierroksella tippuneista, mutta kuka?

Uskallan väittää että saamaton SM-liigan hallitus ei ole tällaista pähkinää miettinyt ja kun näin tapahtuu ollaan löysät housuissa ja änkytetään.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Eipä tuollaista edellä mainittua vaihtoehtoa varmaankaan ole pohdittu. Niin äärimmäisen epätodennäköistä se on, ellei asioita hoideta sopupelinä, mikä taas aiheuttaisi yleisön äänestämisen jaloillaan. Voisi kuvitella, että runkosarjan jälkeen pidettäisiin pikaisesti hallituksen kokous, jossa muutoksista sovittaisiin.

Yleensähän viimeisenä vaihtoehtona järjestyksen ratkaisevien asioiden listassa on arpa. Todennäköisesti näin on myös liigassa. Kukaan tuskin haluaisi kuitenkaan jättää kaikkia pudotuspelipaikkoja arvan käsiin. Voisi kuvitella, että päätös olisi sellainen, että arvotaan kaksi suoraan kahdeksan joukkoon pääsevää joukkuetta, jonka jälkeen lopuista arvotaan kuusi otteluparia, joista voittajat puolivälieriin. Samalla tietysti arvottaisiin pelikaavio, koska runkosarjasijoitusten perusteella ei voitaisi päättää ottelupareja.

Toinen vaihtoehto olisi se, että ensimmäisellä kierroksella pelaisivat kaikki, jonka jälkeen parhaiten esiintyneistä (vähiten tappioita) yksi pääsisi suoraan välieriin. Tämä aiheuttaisi kuitenkin pitkän pelitauon keskelle pudotuspelejä. Edellisessä vaihtoehdossa tauko tulisi alkuun.

Karsijaa sitten ratkottaisiin 1. kierroksella hävinneiden kesken.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
En oikein tiedä, mitä vinkkejä kaipaat, mutta kokemus oli kaikin puolin mainio.
Vähän kiireellä selitettynä, mutta mahdollinen hotelli olisi Knights Court osoitteessa 127 Kr. Valderama Street, joka sijaitsee Riikan keskustassa.

Missä päin halli sijaitsee keskustaan nähden? Onko pitkä matka? Kokemuksia paikallisista takseista/julkisista? Lipunmyynti? Saako lippuja hyville paikoille ovelta vai pitääkö turvautua paikalliseen Lippupalveluun (=mikä?)? Onko Riikan lauantai-illan yöelämästä mitään kokemuksia?

Näihin jos voisit vähän heitellä vinkkejä! Jäähallioluen hinta on tietysti aina kiinnostava asia...
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Uskallan väittää että saamaton SM-liigan hallitus ei ole tällaista pähkinää miettinyt ja kun näin tapahtuu ollaan löysät housuissa ja änkytetään.


Pitäisikö sinun mielestäsi tällaisen täysin teoreettisen pähkinän miettimiseen sitten tuhlata resursseja?

Kai se nyt on sarjasta riippumatta selvä, että aina on teoreettinen mahdollisuus, että kaikki tie-breakerit (SM-liigassa käsittääkseni järjestyksessä maaliero, tehdyt maalit, keskinäiset ottelut. Toki tuohon voisi lisätä lisää tiebreakereita vaikka voitot, jäähyt, jäähyt keskinäisissä otteluissa, laukaukset kohti maalia, laukaukset kohti maalia keskinäisissä otteluissa jne. jne. yleisömääriä myöten, mutta teoriassa nekin kaikki voisivat olla tasan) ovat tasan ja silloin jää viimeiseksi vaihtoehdoksi arpa.

Esittämässäsi skenaariossa siis järjestys arvottaisiin ja sen mukaan lähdettäisiin 10 joukkueen playoffeihin ja huono-onnisin karsintaan.



Tuskinpa saamaton SM-liigan hallitus on sitäkään teoreettista pähkinää pahemmin pohtinut, että teoriassa runkosarjapeli tai pudotuspeli voi kestää ikuisesti. Siinä sitten ollaan löysät housussa kun näin tapahtuu ja Lukko ja SaiPa tahkoavat marraskuun runkosarjaottelun rankkarikisaa vielä kesäkuussa ja ottelusiirtoja on rästissä kasoittain?
 
Pitäisikö sinun mielestäsi tällaisen täysin teoreettisen pähkinän miettimiseen sitten tuhlata resursseja?

Esittämässäsi skenaariossa siis järjestys arvottaisiin ja sen mukaan lähdettäisiin 10 joukkueen playoffeihin ja huono-onnisin karsintaan.

Toisin sanoen arpa ratkaisisi yhtä hyvien joukkueiden välillä.

Oikeastaan aluksi mietin miten toimitaan jos esim. kymmenes ja yhdestoista ovat tasapisteissä, tehneet ja päästäneet yhtä paljon maaleja, voittaneet suoraan ja jatkoajalla yhtä monta peliä ja pelanneet keskinäiset tasan kaikilla mittareilla (voitot, pisteet, tehdyt ja päästetyt maalit...). Ilmeisesti tässäkin tapauksessa arpa ratkaisisi. Tämä on vielä jossain määrin mahdollinen tilanne, vaikka ei kovin todennäköinen olekaan. Näistä aatoksista tuli sitten mieleeni tuo kaikkien aikojen tasaisin sarja.

Mitä tulee siihen löysät housussa änkyttämiseen, niin se oli vain sellainen heitto. Olen havainnut moisten heittojen olevan suuressa muodissa, joten ajattelin josko minustakin olisi muotitietoiseksi. Tarkemmin kun ajattelen on moisten juttujen kertominen osoitus melkoisen matalasta kokonaisuuden hahmottamiskyvystä.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Oikeastaan aluksi mietin miten toimitaan jos esim. kymmenes ja yhdestoista ovat tasapisteissä, tehneet ja päästäneet yhtä paljon maaleja, voittaneet suoraan ja jatkoajalla yhtä monta peliä ja pelanneet keskinäiset tasan kaikilla mittareilla (voitot, pisteet, tehdyt ja päästetyt maalit...). Ilmeisesti tässäkin tapauksessa arpa ratkaisisi.


Näinhän se varmaan on. Runkosarjan jälkeen olisi kyllä aikaa myös järjestää uusintaottelu heti sarjan päätöstä seuraavana päivänä muun otteluohjelman kärsimättä ja ilman kohtuuttomuuksia. (eli millekään joukkueelle ei silti tulisi kohtuutonta kolmen päivän peliputkea)
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
On pitänytkin usein kysyä peliaikojen tilastoinnista. Miten se käytännössä hoidetaan SM-liigassa ja alemmilla tasoilla? Entäpä NHL:ssä? Ken tietää, saa vastata.

Ulkomaisista sarjoista en tiedä. SM-liigassa, Mestiksessä ja Nuorten SM-liigassa, joissa peliaikatilastointia tehdään, on kaikissa käytössä sama tietokoneohjelma, jolla homma tehdään. Homma käy siten, että tilastoija käyttää kelloa ohjelmassa pelikellon mukaisesti ja merkkaa ohjelmaan kentällä olevat pelaajat. Ja kun pelaajat vaihtavat, niin tilastontekijä tekee saman vaihdon ohjelmassa.
 
Ulkomaisista sarjoista en tiedä. SM-liigassa, Mestiksessä ja Nuorten SM-liigassa, joissa peliaikatilastointia tehdään, on kaikissa käytössä sama tietokoneohjelma, jolla homma tehdään. Homma käy siten, että tilastoija käyttää kelloa ohjelmassa pelikellon mukaisesti ja merkkaa ohjelmaan kentällä olevat pelaajat. Ja kun pelaajat vaihtavat, niin tilastontekijä tekee saman vaihdon ohjelmassa.

Okei. Kuinka montaa pelaajaa yksi tilastoija seuraa ja kuinka monta henkilöä on kiinni tuossa peliajan seurannassa koko ottelussa?
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Missä päin halli sijaitsee keskustaan nähden? Onko pitkä matka? Kokemuksia paikallisista takseista/julkisista? Lipunmyynti? Saako lippuja hyville paikoille ovelta vai pitääkö turvautua paikalliseen Lippupalveluun (=mikä?)? Onko Riikan lauantai-illan yöelämästä mitään kokemuksia?

Näihin jos voisit vähän heitellä vinkkejä! Jäähallioluen hinta on tietysti aina kiinnostava asia...
Kaupungin keskustasta kävelee muistaakseni puolessa tunnissa hallille, sellaisella rauhallisella askelluksella. Bussilla ja taksilla pääsee tietty myös, molemmista ihan hyviä kokemuksia. Liput matsiin taidettiin ostaa päivää aiemmin keskustassa olevasta ostoskeskuksesta, siitä mistä löytyy myös Stockmann. En muista, oliko juuri Stockalla joku lipunmyyntipiste, kandee kysäistä vaikka hotellin respasta tarkempia tietoja. Kaupungin yöelämään ei tullut tutustuttua. Tämän kummempaa infoa ei ikävä kyllä ole nyt tarjolla...
 

ilu

Jäsen
Kai se nyt on sarjasta riippumatta selvä, että aina on teoreettinen mahdollisuus, että kaikki tie-breakerit (SM-liigassa käsittääkseni järjestyksessä maaliero, tehdyt maalit, keskinäiset ottelut. Toki tuohon voisi lisätä lisää tiebreakereita vaikka voitot, jäähyt, jäähyt keskinäisissä otteluissa, laukaukset kohti maalia, laukaukset kohti maalia keskinäisissä otteluissa jne. jne. yleisömääriä myöten, mutta teoriassa nekin kaikki voisivat olla tasan) ovat tasan ja silloin jää viimeiseksi vaihtoehdoksi arpa.

Liigan kilpailusäännöt eivät taida olla julkisessa levityksessä, mutta Jääkiekkoliiton alaisissa valtakunnallisissa sarjoissa (mm. Mestis, A-C1 -junnut) tie-brakerit ratkotaan seuraavassa järjestyksessä:

2.5.2. Järjestys sarjataulukossa
Tasapisteiden sattuessa ratkaisee järjestyksen sarjataulukossa koko sarjan maaliero (tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus).
Jos maaliero on sama, ratkaisee järjestyksen tehtyjen maalien lukumäärä. Jos tehtyjen maalien lukumäärä on sama, ratkaisee järjestyksen joukkueiden sarjassa pelaamien keskinäisten otteluiden tulos. Mikäli tilanne on edelleen tasan, on vähemmän rangaistusminuutteja sarjassa saanut joukkue paremmalla sijalla.

ref: http://www.finhockey.fi/kilpailutoiminta/kilpailusaannot/saannot/?num=206720

Arvasta tuossa ei mainita, mutta perinteisestihän sitä keinoa käytetään mikäli muu vertailu ei tuo eroa joukkueiden välille. En ainakaan muista että arpaan olisi Suomessa jouduttu turvautumaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös