Orson Scott Card : Ender *****
Cardilla on lahja kirjoittaa uskomattoman sujuvaa tekstiä, joka suorastaan lukeutuu itsestään - kiitoksesta vähintään osa on osoitettava myös kääntäjälle. Tarina on mielenkiintoinen, kun nuori ja erittäin lahjakas Andrew Wiggin on maan suurin toivo ötökkäsodassa. Saattaa kuulostaa hieman b-leffamaiselta, mutta kirja on kaikkea muuta. Erittäin viihdyttävä teos, joka tulee suorastaan ahmittua.
Orson Scott Card : Kuolleiden Puolustaja *****
Enderin tarina jatkuu ja saavuttaa nyt suurempia filosofisia tasoja. Tarinan kerronta jatkuu uskomattoman sujuvana ja viihdyttävä, ja kirjan päätyttyä vallan harmittelee sen loppumista. Pidin ehkä jopa hieman Enderiä enemmänkin.
Orson Scott Card : Kansanmurha ****
Sarjan kolmas-osa sisältää aiempia enemmän uskonnollista ja filosofista pohdintaa - paikoitellen ehkä hieman liikaakin, mutta siitä huolimatta pitää mielenkiinnon yllä ja hetkittäisistä suvannoista huolimatta kirjaa ei todellakaan malta jättää kesken.
Alfred Bester : Murskattu Mies ****
Scifi-dekkari jonka ahmii nopeasti, vaikka Besterin teksti ei aivan Cardin sujuvuuteen pystykään. Loppu pitäisi kyllä lukea uudelleen, kun en ensi lukemalta oikein saanut siihen otetta.
Carl Sagan : Ensimmäinen Yhteys ****
Sagan luo upean tarinan, joka käyntiin päästyään vie kyllä mukanaan. Tästähän on tehty myös kehuttu elokuva, mutta kyllähän kirja elokuvan voittaa. Kirjan loppu on myös palkitsevampi kuin elokuvassa.
George Orwell : 1984 ****
Synkkä kuvaus "tulevaisuudesta" vuonna 1984. Ihmisellä ei ole enää lainkaan yksityisyyttä eikä omaa ajattelua sallita - Isoveli valvoo. Välillä tuntuu, että nykypäivänä ei enää olla kovin kaukana tuosta, joskus tuntuu että päättäjistä 2+2 todellakin on 5. Orwellin teksti (=käännös) on sujuvaa ja helppolukuista. Tarina etenee tasaiseen tyyliinsä loppuun asti. Kirja on tavallaan varsin dieselmäinen, mutta pistää ajattelemaan. Hyvä lukukokemus.
George Orwell : Eläinten vallankumous ****
Maatilan eläimet kyllästyvät ihmisen ylivaltaan ja tekevät vallankumouksen. Kun ihminen on ajettu pois ja eläimet toimivat keskenään niin sittenhän kaikki ovat tasa-arvoisia...vaan miten onkaan. Todella nopealukuinen satiirinen ja yhteiskuntakriittinen satu, jota lukiessa vähän väliä nousee vino hymy huulille. Kirjaa lukiessa sen tapahtumat on helppo rinnastaa todellisen maailman asioihin. Näinhän ne asiat ovat.
Vernor Vinge: Taivaan Syvyydet *****
Noin 760 sivua laadukasta, viihdyttävää ja kiinnostavaa avaruusoopperaa. Upeaa, että tällaista julkaistaan Suomessa.
Alussa kestää hetken ennenkuin pääsee kirjaan sisälle, mutta sitten se viekin täysin mukanaan. Tarina pysyy kiitettävän hyvin kasassa ja säilyy johdonmukaisena.
Kyllä tätä mielellään suosittelee scifistä pitäville, erityisesti Babylon 5:n ystäville uskoisin kirjan toimivan loistavasti.
Vernor Vinge - Linnunradan Ääret ***
Kirjan alku on kankea. Mielenkiintoisten ekan parin kymmenen sivun jälkeen juna jotenkin hyytyy eikä meinaa millään lähteä uudestaan käyntiin. Reilut 200 sivua saa lopulta lukea ennenkuin kirja imaisee kunnolla mukaansa, mutta sen jälkeen se viekin tehokkaasti eteenpäin, kunnes taas aivan loppuosissaan hieman hyytyy.
Viihdyttävä, mutta ei yllä viihdyttävyydessään Taivaan Syvyyksien tasolle.
Alastair Reynolds - Ilmestysten Avaruus *****
702 sivua megalomaanista avaruusoopperaa. Näillä suurilla tarinoilla tuo alkuun pääsy kestää hetken - tässäkin noin 200 sivua, mutta kun kirja pääsi vauhtiin niin kyllähän sen nautinnolla luki.
Lukeminen ei ihan heti lopu, kun tämä ilmeisesti aloittaa neliosaisen sarjan.