Mainos

Sarjajärjestelmä

  • 10 543
  • 128

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Jos Pelicans ei pysty jatkamaan ensi kaudella pelaamistaan liigassa, on minun ehdotukseni sarjamuodosta tällainen.

12 joukkuetta pelaa viisinkertaisen sarjan = 55 ottelua + 1 välisarjapeli sen kotikentällä, jolla vain 27 kotiottelua = yhteensä 56 peliä runkosarjassa.

8 joukkueen play-offit (best of 7)

Runkosarjan 2 heikointa ja mestiksen 4 parasta pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka 2 parasta kauden 2005-06 liigaan.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täysin samaa mieltä Johanneksen kanssa.

Sellainen tarkennus tosin, että jos Pelikaanit pelaavat ensi kaudellakin, niin sitten 20 joukkueen kolminkertainen sarja ilman pleijareita. Voittaja siis ratkeaa runkosarjan perusteella ja karsintoja ei tarvitse järjestää, koska kaikki halukkaat ja pari halutontakin ovat jo liigassa.
 

JJO

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, San Jose Sharks, HJK
Parannusehdotuksia SM-liigan mahtavaan pelisysteemiin! Kaikki pelaa, kaikki voittaa!

Keksin monta hyvää keinoa systeemin parantamiseksi niin, että pikkuseurat pysyvät TPS:n, IFK:n ja Kärppien vauhdissa. Tärkeintähän ei ole kilpailu paremmuudesta vaan että mahdollisimman moni joukkue jaksaa pelata kauden loppuun eikä ammattiylpeys lopu kesken! Tällä kaudella nähtiin mieletöntä parannusta edelliseen verrattuna kun 1 joukkue aiempaa enemmän jaksoi loppuun asti luovuttamatta! Eikä SM-tuot.. eikun liiga kärsinyt pelin tasossa lainkaan!

1. Sijoille 11-13 sijoittuneet joukkueet saavat 5 ylimääräistä keskinäistä ottelua, joista jaetaan täydet pisteet. Näin pienten seurojen mielenkiinto pysyy yllä kauden loppuun kun mahdollisuus playoffeihin pääsyyn kasvaa!

2. Edellisellä kaudella sijoille 1-8 päätyneet joukkueet saavat seuraavalla kaudella vain 1 pisteen voitosta. Näin pienten seurojen mielenkiinto pysyy yllä kauden loppuun kun mahdollisuus playoffeihin pääsyyn kasvaa!

3. Kielletään NHL-avut lakkokausilla, koska kaikilla ei ole niihin varaa. Vähintään asetetaan raja yhteen pelaajaan. Näin pienten seurojen mielenkiinto pysyy yllä kauden loppuun kun mahdollisuus playoffeihin pääsyyn kasvaa!

4. Kun joukkueiden määrä nostetaan 14:a, muutetaan playoff-järjestelmä sellaiseksi, että 12 joukkuetta pääsee mukaan kevään huipennukseen! Ensin 8 joukkueen "alkupleijarit" paras kolmesta järjestelmällä, ja siitä sitten suoraan puolivälieriin jossa pelataan huiman jännittävällä "paras viidestä" systeemillä! Siten mahdollisimman moni joukkue saa rahakkaita ja yleisöä mielettömästi kiinnostavia kotiotteluita playoffien alkukierroksilla. Näin pienten seurojen mielenkiinto pysyy yllä kauden loppuun kun mahdollisuus playoffkotiotteluista kasvaa!

5. Pidennetään sijoille 11-13 sijottuneiden joukkueiden kotipelien erätaukoja 2:lla minuutilla, jotta joukkueet ehtivät myydä enemmän olutta erätauolla ja tanssitytöt ehtivät vetää ylimääräisen numeron. Lisäksi aikaa on uusille, entistä mielenkiintoisemmille erätaukokisoille! Näin pienten seurojen talous paranee ja mielenkiinto pysyy yllä kauden loppuun kun mahdollisuus playoffeihin pääsyyn kasvaa!

Näin saadaan SM-tuot.. eikun liiga todelliseen nousuun!
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
-10 joukkueen avoin liiga
- 6 joukkueen play-offit,kaksi parasta suoraan välieriin
- Kaksi viimeistä karsii mestiksen kahden parhaan kanssa. Olisko pelitapa paras kolmesta vai kaksinkertainen sarja?

Nykytyylillä liigan uskottavuutta ei voi kehua..Itse Jukurien kannattajana katson miellummin voittavaa mestisjengiä kuin rämpivää liigajengiä kuten Pelicans..jos vaikka Jukureista repästäs kaksi ketjua avainpelaajia kesken kauden niin varmaan jäis hallille menemättä..
 

SjV

Jäsen
Laitetaan oma korsi kekoon.
Runkosarja: 12x4 (, joukkueiden vähenys, joko Lahtelaisten konkka tai ensin kauden jumbo.)
PO: 8 parasta ja kaikki paras 7 systeemillä, loput 4 sitten pelaavat vaikka Mestiksen 2 parhaan kanssa kaksin kertaisen sarjan neljästä liigapaikasta (,jos liiga avataan)

Pelipäivät sitten ti, to ja la tai ke, la, su. Kuitenkin selkeät päivät, eikä niin kuin nyt että lähes joka päivä.

Lakkautetun paikalliskierrosten tilalle Suomen CUP (vaatii rahakkaan sponssin, jotta kiinnostais kaikkia). Avoin kaikille liiton+liigan sarjaseuroille, pääsy vaatimuksena "lämmin"jäähalli. Alku kierrosten ottelut pelataan edelliskaudella heikommin sijoittuneen kotiotteluna. Metsis joukkueet mukaan 2(/3) kierroksella ja Liiga 3(/4) kierroksella. Joka kierroksen otteluparit arvotaan ilman mitään ennakkosijoittelua (paitsi saman hallin/kaupungin päällekäisyydet).
 

jtuominen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS(+Länsirannikko)
Oma toivomus.

Joukkueita olisi liigassa joko 12 tai 14, ihan sama, kunhan olisi parillinen määrä. Runkosarja muodostuu nelinkertaisesta sarjasta ilman mitään välisarjoja tms rakennelmia.
Pleijareihin selviää kahdeksan parasta, jotka selvittävät mestaruuden alusta loppuun saakka paras seitsemästä systeemillä.

Kahdeksan ulkopuolelle jääneet 4-6 joukkuetta pelaavat samanaikaisesti paikasta pääsarjassa kahden Mestiksen parhaan joukkueen kanssa. Kaksinkertainen sarja 6-8 joukkueen kesken ja kaksi viimeisintä putoavat/jäävät Mestikseen.

Sarja olisi avoin nousulle ja vastaavasti liigasta putoamiselle. Henk.koht mielipiteeni mahdollisiin liiallisiin satsauksiin joukkueiden voimavaroihin nähden on se, että jos kaatuu velkoihin niin menköön. Muita joukkueita tulee tilalle jotka kenties osaavat hoitaa taloutensa niin etteivät mene nurin. Ja siirtoraja voisi olla vaikka vuodenvaihde.

Edit: Ja ehdottomasti pisteet 2-0, jos ja kun voittaa jatkoajalla -> kaikki tai ei mitään eli kunnon tunteet peliin. Tietenkin pisteet jaetaan 1-1 silloin jos lisämaalia ei saada aikaiseksi enää.
 
Viimeksi muokattu:

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Joukkueiden määrään ja muihin yksityiskohtiin sen kummemmin puuttumatta haluaisin välieräsarjojen innostamana esittää oman mielipiteeni ottelumääristä liigan eri vaiheissa.

Pohjois-Amerikan sarjoissahan ei ole piitattu tasavertaisista peliohjelmista tuon taivaallista - otteluohjelmat muodostetaan näennäisen satunnaisesti siten, että oman divisioonan joukkueita vastaan pelataan paljon, muita vastaan vähemmän. Kaikki joukkueet eivät kohtaa kauden aikana ollenkaan, AHL:ssä esimerkiksi Toronto Roadrunners ja St. John Maple Leafs pelaavat kuluvassa runkosarjassa vastakkain yhteensä kaksitoista kertaa.

Täällä on pyritty samanaikaisesti pitämään kiinni perinteisistä tasakierroksista ja kuitenkin lisäämään paljon lipputuloja tuovia paikallispelejä. Aikaansaatu sekasikiö on toimimaton ja epätasainen. Lisäksi ennen niin innolla odotettujen paikallisottelujen arvo on typistynyt.

Oma ehdotukseni olisi, että tasakierroksista ja teennäisistä välisarjoista luovuttaisiin kokonaan. Sarjaohjelma tulisi muodostaa siten, että jokainen joukkue pelaa saman määrän otteluja (viitisenkymmentä lienee sopiva määrä), kaksi joukkuetta eivät pelaa vastakkain useammin kuin kuudesti, eivätkä harvemmin kuin kahdesti. Lisäksi "home and home" -sarjoja (ensin toisen joukkueen kotiottelu, seuraavana tai sitä seuraavana päivänä toisen) tulisi suosia. Työtähän tällaisen "dynaamisen" sarjaohjelman laatiminen teettäisi hiukan enemmän, mutta uskoisin sen johtavan nykyistä mielenkiintoisempaan lopputulokseen.

Ainoa tuollaiseen sarjajärjestelmään nimenomaan Suomessa liittyvä ongelma on kiinnostavien otteluparien puute. En tiedä, kuinka joukkueiden omat kannattajat asian näkevät, mutta minun näkemykseni mukaan tietyt joukkueet (JYP, SaiPa, Pelicans) eivät kiinnosta kotikaupunkinsa ulkopuolella missään. Vielä suuremmalta osalta joukkueista (edellämainitut, Kärpät, HPK, tietyllä tavalla myös TPS ja Blues) puuttuu kokonaan ns. hegemoniavastustaja. Lisäksi pääkaupunkin joukkueet tuntuvat kiinnostavan kaikkialla, myös niiden seurojen kotikaupungeissa, jotka (siis seurat) eivät kiinnosta pääkaupungissa juuri lainkaan.

Epätasaisen sarjaohjelman aiheuttamia lipputuloeroja voisi tasoittaa esimerkiksi niin, että kiinnostavia joukkueita vastaan useammin kotiotteluita pelaavat maksaisivat vähemmän kiinnostavia vastaan pelaaville jonkinlaisen laskukaavan mukaan. Täydellistä urheilullista tasaväkisyyttä ei järjestelmä takaisi, mutta erot nykyiseen välisarjasysteemiin tuskin olisivat kovin suuria.

Esimerkkitapaukseksi voisi ottaa vaikkapa Jokerit:

Kiinnostavia vastustajia ovat paikallisvastustaja HIFK, pikkuveli Blues, 90-luvun kiistakumppani TPS ja 2000-luvun kiistakumppani Kärpät. Näistä Jokerit pelaisi IFK:ta vastaan kuusi ottelua, Bluesia, TPS:ää ja Kärppiä vastaan viisi tai kuusi. Tampereen joukkueita ja HPK:ta vastaan pelattaisiin kausittain neljä tai viisi kertaa, muita vastaan neljä tai vähemmän.

6+6+5+5+5+4+4+4+3+3+3+2=50

Ensimmäinen kuutonen on siis paikallisotteluiden vakiomäärä, toinen kuutonen ottelumäärä (ainakin toistaiseksi) kausittain vaihtelevasti Bluesia, TPS:ää tai Kärppiä vastaan, kaksi ensimmäistä vitosta ottelumäärät kahta muuta tämän "kakkoskategorian" joukkuetta vastaan, kolmas viitonen ottelumäärä kausittain vaihtelevasti Tapparaa, Ilvestä tai HPK:ta vastaan, kaksi seuraavaa nelosta ottelumäärät kahta muuta "kolmoskategorian" joukkuetta vastaan jne.

Tietysti nämä esimerkkijoukkueet ja -kategoriat ovat täysin hatustavedettyjä, eivätkä välttämättä vastaa niiden ja Jokerien keskinäisten otteluiden todellista kiinnostavuutta. Joku tilastonikkari voisi kehitellä vastaavan sarjaohjelman todellisten yleisömäärien perusteella - samantien vaikkapa kaikille liigajoukkueille.

Runkosarjan jälkeen kahdeksan joukkuetta jatkaisi pudotuspeleihin, jossa ottelusarjan voittoon tarvittaisiin jokaisessa vaiheessa neljä voittoa. Paras viidestä -systeemissä yksittäisen ottelun arvo on liian suuri. Kaksi ensimmäistä ottelua voittanut joukkue on jo lähes varmasti jatkossa, kun paras seitsemästä -sarjassa kaksi voittoa suuntaan tai toiseen ei ratkaise vielä juuri mitään. Samalla siirtyminen pohjois-amerikkalaiseen systeemiin (kaksi ottelua kotietujoukkueen kotona, kaksi toisen, loput kuten nykyisinkin) voisi tuoda lisämielenkiintoa ottelusarjoihin ja suurentaa kotiedun merkitystä.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Omasta mielestäni sm-liigan ja Elitserienin säännöt ja sarjasysteemit pitäisi ensin samankaltaistaa. Jos vaikka kummassakin sarjassa olisi 12 joukkuetta, niin suomalaiset joukkueet pelaisivat nelinkertaisen sarjan keskenään ja tämän päälle kerran jokaista Elitserienin joukkuetta vastaan. Se mitä ruotsalaisia joukkueita vastaan pelataan vieraissa ja ketä kotona, se pitäisi tietenkin arpoa.Näin runkosarjan ottelumääräksi tulisi 56 ottelua. Omissa maissa kuitenkin ratkaistaan play offien jälkeen oma mestaruus. Ennen seuraavan kauden alkua syksyllä voitaisiin pelata Ruotsin ja Suomen mestarien välillä ottelu, jossa panoksena olisi kauniin pytyn lisäksi vaikkapa 200 000 euroa. Ottelu pelattaisiin sen joukkueen kotiluolassa, joka keräsi eniten pisteitä runkosarjassa. Näin pääpaino pysyisi edelleen kansallisten mestaruuksien voittamisessa.

Sanoisin, että tämä järjestely antaisi roiman piristysruiskeen suomalaiselle jääkiekkoilulle ja pistäisi tuotteen uuteen uskoon. Tosin taitaa olla melkoisia unikuvia. En usko, että Ruotsin puolella olisi tähän järjestelyyn kovinkaan suurta intoa. Yhteiset edut ovat kuitenkin ilmeiset. Imagollisesti tämä olisi suuri voitto molempien maiden kiekkosarjoille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Suomen väestöpohja ja maamme yrityselämän taloudellinen potentiaali riittää maksimissaan 10 liigaseuran elättämiseen. Pelkästään pääsylipputuloilla ei elä yksikään liigaseura. Koska tätä tosiasiaa eli yli-isoa SM-liigaa ei myönnetä, me kaikki kärsimme myöntämättömyyden seurauksista.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Blue line, Ruotsissa laajennetaan liigaa 14 joukkueeseen en muista tapahtuiko se jo ensi kaudeksi vai sen jälkeen. Eli tällöin Suomessakin tarvitaan se 14 joukkuetta.

Ja cobol, Jokereiden kantilta katsottuna playoffit pitäisi lopettaa. Luulisi että kiinnostaisi katsoa playoffeja mutta kyllä jossain on vika jos kaukalopallomatsi Porissa kiinnostaa enemmän ihmisiä kuin jääkiekkomatsi Helsingissä joka on "pikkuisen" suurempi. Ei ainakaan Jokerien playofftuloilla elä ketään ;)
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viestin lähetti korkki
Ei ainakaan Jokerien playofftuloilla elä ketään ;)

Jos ihan asiallisesti vastaisin, niin juuri näillä elää. Jokereiden halliin mahtuu 13 600 maksanutta katsojaa playoffeissa. Jos ottelua ei televisoida, paikalle saatiin tälläkin kaudella lähes 9 000 maksanutta katsojaa. Tuo määrä oli seuraamassa Kärppien vierailua Areenalla siinä ottelussa, jota ei telkkarista päässyt kurkkimaan. Valitettavasti tämä edelleenkin voimassa oleva SM-liigan kauden 2004 playoffien katsojaennätys on Jokereilla. Valitettavasti siksi, että juuri näillä katsojamäärillä elätetään tosiasiassa SM-liigan muita joukkueita. Muualla maailmassa ottelun järjestänyt kotijoukkue saa pitää lipputulot nettona. SM-liigassa kaiken vie SM-liiga ja jakaa sen sitten kaiken maailman hankintoihin ja byrokratian pyörittämiseen savuna ilmaan heittettäväksi -:)
 

Teme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Viestin lähetti blue line
Omasta mielestäni sm-liigan ja Elitserienin säännöt ja sarjasysteemit pitäisi ensin samankaltaistaa. Jos vaikka kummassakin sarjassa olisi 12 joukkuetta, niin suomalaiset joukkueet pelaisivat nelinkertaisen sarjan keskenään ja tämän päälle kerran jokaista Elitserienin joukkuetta vastaan. Se mitä ruotsalaisia joukkueita vastaan pelataan vieraissa ja ketä kotona, se pitäisi tietenkin arpoa.Näin runkosarjan ottelumääräksi tulisi 56 ottelua. Omissa maissa kuitenkin ratkaistaan play offien jälkeen oma mestaruus. Ennen seuraavan kauden alkua syksyllä voitaisiin pelata Ruotsin ja Suomen mestarien välillä ottelu, jossa panoksena olisi kauniin pytyn lisäksi vaikkapa 200 000 euroa. Ottelu pelattaisiin sen joukkueen kotiluolassa, joka keräsi eniten pisteitä runkosarjassa. Näin pääpaino pysyisi edelleen kansallisten mestaruuksien voittamisessa.

Sanoisin, että tämä järjestely antaisi roiman piristysruiskeen suomalaiselle jääkiekkoilulle ja pistäisi tuotteen uuteen uskoon. Tosin taitaa olla melkoisia unikuvia. En usko, että Ruotsin puolella olisi tähän järjestelyyn kovinkaan suurta intoa. Yhteiset edut ovat kuitenkin ilmeiset. Imagollisesti tämä olisi suuri voitto molempien maiden kiekkosarjoille.

Kertakaikkisen loistava skenaario. Itsekin olen joskus Kärppä-palstalle samansuuntaisen kehitelmän raapustellut. Tämä "NHL-malli" olisi loistava yhteistyön avaus. Tämähän olisi hyvin pitkälle sama systeemi kuin NHL:ssä nyt. SM-Liiga edustaisi itäistä konferenssia ja Elitserien sitä läntistä.

Tulevaisuudessa olisin iloinen, jos yhteistyö syvenisi niin, että konferensseja ei jaettaisi puhtaasti valtioiden rajan mukaan, tai otteluita eri maiden joukkueiden kesken ainakin lisättäisiin. Siinä mielessä on oma lehmä ojassa, että olisi hienoa päästä vääntämään "paikalliskamppailuja" Luleåta vastaan. Onhan Luleå kuitenkin lähempänä Oulua kuin yksikään SM-Liigajoukkueen kotikaupunki.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Viestin lähetti cobol
Jos ihan asiallisesti vastaisin, niin juuri näillä elää. Jokereiden halliin mahtuu 13 600 maksanutta katsojaa playoffeissa. Jos ottelua ei televisoida, paikalle saatiin tälläkin kaudella lähes 9 000 maksanutta katsojaa. Tuo määrä oli seuraamassa Kärppien vierailua Areenalla siinä ottelussa, jota ei telkkarista päässyt kurkkimaan. Valitettavasti tämä edelleenkin voimassa oleva SM-liigan kauden 2004 playoffien katsojaennätys on Jokereilla. Valitettavasti siksi, että juuri näillä katsojamäärillä elätetään tosiasiassa SM-liigan muita joukkueita. Muualla maailmassa ottelun järjestänyt kotijoukkue saa pitää lipputulot nettona. SM-liigassa kaiken vie SM-liiga ja jakaa sen sitten kaiken maailman hankintoihin ja byrokratian pyörittämiseen savuna ilmaan heittettäväksi -:)
No olet kyllä oikeassa. Lähinnä tarkoitinkin noiden säälipleijarien katsojalukuja.

Toisaalta, täällä playofftulot menevät samaan pooliin tasoittamaan eroja, toisaalla on käytössä erilaisia systeemejä tasoerojen kaventamiseen mm. varausjärjestelmä.

EDIT: Ja keskiarvo taitaa kuitenkin olla runkosarjan puolella parempi. Mikä kyllä johtuu puhtaasti kausikorteista.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viestin lähetti korkki
No olet kyllä oikeassa. Lähinnä tarkoitinkin noiden säälipleijarien katsojalukuja.

Toisaalta, täällä playofftulot menevät samaan pooliin tasoittamaan eroja, toisaalla on käytössä erilaisia systeemejä tasoerojen kaventamiseen mm. varausjärjestelmä.

Aivan. Täällä ne rahat annetaan seuralle X, Y ja Z, jotka törsäävät ne ihan minne sattuu ja tekevät tappiota silti, vaikka saavat täysin ilmaista eli ei omalla työllä hankittua rahaa joka kausi. Tällainen sosiaaliapu on yksi syy siihen, miksi SM-liigaseurojen ei tarvitse pistää tuotettaan kuntoon. En kannata lainkaan nykytyylin jatkamista, koska se passivoi osan seuroista. Niin käy aina kun saa rahaa vastikkeettomasti. Se haittaa pitkässä juoksussa vastikkeellisen rahan hankkimista.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Siltä varalta, että asia ei ole kaikille selvä, niin pikkaisen tietoa Jokereiden kausareista ja syystä, miksi kausareita on playoffeissa paljon vähemmän.

Jokereilla on noin 5 000 kausikorttipaikkaa runkosarjassa. Näistä merkittävä osa on yhteistyöyritysten paikkoja, jotka periytyvät aina Areenan rakentamisurakoista lähtien. Nämä yritykset säilyttävät kausikorttipaikkansa aina, vaikka eivät ostaisi lainkaan playoff-kortteja. Koska playoff-otteluita on ennalta arvaamaton määrä ja ne pelataan viikonpäivinäkin vähän miten sattuu, monet yritykset jättävät kausarina playoffit kokonaan väliin.

Tieto kausareiden määrästä perustuu Virmasen haastatteluun. Tieto vaihtuvuudesta playoffeihin perustuu ihan omiin havaintoihin omien paikkojemme ympärillä eli väki on runjosarjassa kovasti erilaista kuin playoffeissa. Seuraavan vuoden runkosarjassa vieressä on taas samojen yritysten edustajat.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti cobol
Aivan. Täällä ne rahat annetaan seuralle X, Y ja Z, jotka törsäävät ne ihan minne sattuu ja tekevät tappiota silti, vaikka saavat täysin ilmaista eli ei omalla työllä hankittua rahaa joka kausi.
Mikäs nyt närästää. Kekustellaanko tässä nyt play-off rahojen jaosta vai niistä "matkustuskorvauksista". Siis niistä rahoista joita ainakin IFK ja Jokerit maksavat siitä ilosta että keräävät enemmän yleisöä välisarjoissa kuin muut.
Siitä olen samaa mieltä että Suomeen ei mahdu 12:sta IFK:n budjetilla toimivaa joukkuetta. Se on kuitenkin eri aisa että mahtuuko tänne 12 joukkuetta.
Se että Harkimo kuvittelee jääkiekon olevan helvetin hyvää bisnestä jollain aikavälillä ei tarkoita että muidenkin pitää niin tehdä. Joku voi haluta "tuottaa" jääkiekkoa vaan siitä ilosta että näkee paikkakunnallaan pelattavan liigakiekkoa. Silloin pääasia ei ole (rahallisen) voiton tavoittelu. Kuitenkin yksi suurimmista syyllisistä nousseisiin pelaajapalkkioihin (jotkat lienevät taas suurin syy talousongelmiin) on juuri Harkimo joka alkoi ostella pelaajia pistepörssin perusteella ja maksella ylisuuriapalkkioita kaiken maailman nikomikkoloille.
10 joukkueen liigassa voisi pelin taso kieltämättä olla parempi kuin nyky liigassa, mutta vaarana on kyllä että vastustajat tulevat liian tutuiksi. Eiköhän täällä 12 seuraa elä, tarvittaisiin vain hieman järkeä seurajohtajien päähän. Ja kyllä niitä heikoimpia voi hieman tukeakkin. Play-off rahoista kuitenkin suurin osa menee parhaille ja lopuille jää vain murusia. Voisikin ehkä mielummin jakaa koko potin tasan, jolloin sillä olisi todellista tasoittavaa vaikutusta. Pitemmän täälle on kuitenkin kaikkien etu että:
a) liiga on mahdollisimman tasainen.
b) liigaa pelataan maantieteelliseti mahdollisimman laajalla alueella.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti cobol
Tieto kausareiden määrästä perustuu Virmasen haastatteluun. Tieto vaihtuvuudesta playoffeihin perustuu ihan omiin havaintoihin omien paikkojemme ympärillä eli väki on runjosarjassa kovasti erilaista kuin playoffeissa. Seuraavan vuoden runkosarjassa vieressä on taas samojen yritysten edustajat.

Ja tästä juuri näemme miksi panostaminen yritysasiakkaisiin on pitemmän päälle pahasta kiekolle. Sama ilmiö löytyy pienemmässä mittakaavassa myös Helsingin Jäähallista. Toki yritysasiakkaat laittavat enemmän rahaa oheispalveluihin, mutta mitäs sitten tehdään kun jääkiekko ei enää ole muodikas tapa järjestää tapaamisia yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viestin lähetti JV
Eiköhän täällä 12 seuraa elä, tarvittaisiin vain hieman järkeä seurajohtajien päähän.

En usko yhtään, että 12 seuraa elää SM-liigassa. Johan se on nähty. Kysymykseni on hyvin yksinkertainen: miksi SM-liigassa pitää pelata sellaistenkin seurojen, joiden taloudelliset ja muut resurssit tulisivat paremmin hyödennetyiksi Mestiksessä? Eikö silloin olisi parempi kehittää Mestiksen painoarvoa kuin pitää liigassa epätoivon vimmalla 12-14 seuraa?

Olen seuraavat asiat kirjoittanut aiemminkin, mutta kerran vielä.

Ruotsissa on jo historiallisista syistäkin rikkaampi yrityselämä, joka tukee sikäläisiä seuroja 3-4 enemmän kuin yrityselämä tukee SM-liigan seuroja. Ruotsissa on myös asukkaita lähes kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa. Tämän vuoksi Elitserienissä voidaan maksaa asiallisia palkkoja ja liigaa voidaan pelata käytännössä samalla joukkuemäärällä kuin SM-liigaa.

Pohjois-Amerikassa (USA ja Kanada) on 30 NHL-seuraa, vaikka sikäläiset yritysresurssit ja väkiluku vajaat 300 miljoona ovat mammuttiluokkaa SM-liigaan verrattuna.

Eli tiivistäen: Mestiksen painoarvoa tulee lisätä. SM-liigan joukkuemäärää tule supistaa.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Olen Cobolin kanssa varsin pitkälti samaa mieltä. Tosin näen luonnollisimpana Helsingin ja Tampereen seurojen yhdistymisen. Tampere Unitedin ja Helsinki Metropolsin syntymisen jälkeen joukkuemäärä alkaa olla kohdallaan. Samalla ollaan luotu kaksi todellista eurooppalaista suurseuraa, jotka varmaan kotikaupungeissaan otetaan avosylin vastaan.

Tosin Cobolin väitteet, että Ruotsin yrityselämä on rikkaampaa kuin suomalainen tuntuvat oudolta. Bruttokansantuotteella mitattuna suomalainen yrityselämä on ainakin tuottoisampaa.

Myöskään väkilukua on aivan turha tuijottaa, sillä Ruotsissa jääkiekko ei ole lajina se ehdoton ykkönen kuten Suomessa on.

Mutta asiaan. Kaikki sanovat, että yllätykset ovat urheilun suola. Kenties, mutta kuten olemme terveysohjelmista saaneet kuulla suola on erittäin haitallinen aine ja se kohottaa verenpainetta, kerää nesteitä, rasittaa munuaisia ja aiheuttaa aivohalvauksia. Aivan samalla tavalla urheilun suola, yllätyksellisyys, syö liigan uskottavuutta. Eihän mikään liikeyritys - jollaiseksi SM-liiga on laskettava - voi antaa kaukalossa tapahtuvien tapahtumien määrittää voiton muodostumista. On kertakaikkiaan naurettavaa, että sarjajärjestelmä mahdollistaisi jonkun naurettavan 4500 hengen hallilla operoivan JYPin jatkoon menon 14 000 hallin omaavan Jokerien kustannuksella. Kuten olemme tästäkin ketjusta nähneet, niin hallien täyttökapastiteetti riippuu toteutuneen menestyksen suhteesta odotuksiin. Isoimmissa organisaatioissa ollaan totuttu hyvään ja liigahallituksen velvollisuus on sitä hyvää näille seuroille tuottaa.

Puhun siis villeistä korteista, suosiollisista lohkojaoista, eri pistelaskusysteemeista eri välisarjoista. Nämä saattavat tuntua hieman epäreiluilta keinoilta, mutta suomalaisen jääkiekon etu vaatii suurten seurojen menestystä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viestin lähetti Sergei_Krivokrasov
Aivan samalla tavalla urheilun suola, yllätyksellisyys, syö liigan uskottavuutta. Eihän mikään liikeyritys - jollaiseksi SM-liiga on laskettava - voi antaa kaukalossa tapahtuvien tapahtumien määrittää voiton muodostumista. On kertakaikkiaan naurettavaa, että sarjajärjestelmä mahdollistaisi jonkun naurettavan 4500 hengen hallilla operoivan JYPin jatkoon menon 14 000 hallin omaavan Jokerien kustannuksella.


Hyviä heittoja!

Oma pointtini on pitkälti kuitenkin se sama - mistä olen kirjoittanut varmasti 10-20 kirjoitusta eri ketjuihin parin viime kauden aikana - eli raha pilaa monessa suhteessa jääkiekon ja urheilun yleensäkin. Pelaajien palkat ovat Suomessakin aivan liian suuria. Ei kai kukaan voi kuvitella, että mummon rahassa sellaiset 700 000 - 1 000 000 palkat per kausi ovat lähes rivimiehelle ok? NHL:ssä tämä homma on karannut kokonaan käsistä. Ei kenellekään voida maksaa 7 miljoonaa dollaria tai yli yhdestä kaudesta. Kukaan ei ole sen arvoinen.

NHL:ssä tuote kärsii pahasti ylisuurista palkoista ja bisneksestä. Seurat eivät tuota - paitsi tappiota. Sama meno on SM-liigassakin. Sitä ei voida pysäyttää kuin karsimalla alkuun seuroja ja palkkoja. Molemmissa liigoissa - ja kaikessa joukkueurheilussa Euroopassa ja muualla, jalkapallossa aivan erityisesti - on ongelmana yhden jos toisenkin tahon jatkuva rahastus. Itse urheilu kärsii siitä ja pahasti kärsiikin. SM-liigaan suhteutettuna se tarkoittaa mielestäni sitä, että pelaajien ylisuuria palkkoja pidetään yllä nykyjärjestelmän avulla. Jos seuroja edes vähennettäisiin SM-liigassa, pelaajien työpaikat vähenisivät ja he joutuisivat tätä kautta sopeutumaan ylitarjontaan. Osa menisi ulkomaille, osa Mestikseen. Ja osa pelaisi SM-liigaa aiempaa halvemmalla.

Jotta asiat voitaisiin edes jotenkin korjata ja jääkiekko pelastaa, näkisin Mestiksen olevan tulevaisuudessa se sarja, jossa jääkiekkoa voidaan pelata ja nähdä. SM-liigan on ensin tervehdyttävä mammuttitaudistaan. Sen jälkeen se voi mahdollisesti lähteä uuteen nousuun. Mestiksen ottelut tarjoavat vielä jotain muutakin kuin SM-liiga, joka tarjoaa filmiä, kahvaa, itkua ja kiukuttelua jäällä ja mediassa - ja tämä kaikki täysin sikahintaan.

Itse aion jatkossa katsella yhä enemmän Mestiksen otteluita. Olen niitä seurannutkin jo useamman vuoden.

Edit: täsmennys
 
Viimeksi muokattu:

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Cobol

Jos ylisuuret palkat ovat tosiaankin se suurin ongelma, niin liigaseurojen karsiminen kannattaa tietenkin aloittaa niistä seuroista, jotka maksavat suurimpia palkkoja.

Pelaajien yleisen palkkatason laskemispyrkimyksiä tuskin kannattaa perustella pelaajabudjetiltaan alimpien seurojen häätämisellä liigasta. Tuskin Ässät maksaa 700 000 markkaa Tuomo Harjulalle. Joten onko Ässien palkkapolitiikka SM-liigan, urheilullisuuden ja koko suomalaisen elämäntavan syöpä?

JYPillä on muuten liigan pienin pelaajabudjetti. Tähän vedoten JYP varmaan sammuttaa valot kun lähtee viimeisenä liigaseurana SM-liigasta.
 

peikko#13

Jäsen
Joukkeueiden lukumäärästä en osaa sanoa muuta kuin parillinen määrä. Runkosarjassa nelinkerainen sarja eli 44-52 peliä. Nykyiset välisarjat ovat suolesta vaikka Kärpät jylläävätkin omassa sarjassaan. Kahdeksan parasta pudotuspeleihin ja loput kahden parhaan Mestis joukkueen kanssa pelaamaan kaksinkertainen sarja. Liigajoukkueille voisi antaa lähtöpisteitä runkosarja sijoituksen perusteella.

Pudotuspeleissä pitäisi ehdottomasti olla alusta loppuun paras seitsemästä. Typerää jos mestaruus ratkaistaan kolmella voitolla ja ensimmäisellä kierroksella tarvitaa neljä voittoa. Nykyinen systeemi säälipleijareineen on susi kuten yleisömäärät sen kertovat.

Runkosarjassa voitaisiin pelata lisäkierroksia jos seurat haluaisivat otteluja. Esim sovitaan että tiettynä päivämääränä 1. kohtaa 2., 3. kohtaa 4. jne. Parin päivän päästä pelattaisiin sitten toisen joukkueen kotikentällä toinen keskinäinen peli. Tämä järjestely voitaisiin toistaa vaikka pari kertaa kaudessa jolloin tulisi 4 peliä lisää joka joukkueelle. Nämä tasaiset parit vetäisivät varmasti emmän yleisöä kuin 8. paikallispelit.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Re: Cobol

Viestin lähetti Sergei_Krivokrasov
Jos ylisuuret palkat ovat tosiaankin se suurin ongelma, niin liigaseurojen karsiminen kannattaa tietenkin aloittaa niistä seuroista, jotka maksavat suurimpia palkkoja.

Juuri näin. Mielestäni ensimmäinen teko on se, että täysin yli varojen elävien seurojen palkanmaksuun puututaan. Osa seuroista jopa lupaa huippupelaajilleen lähes saman palkan kuin Jokerit, vaikka näiden seurojen budjetti ilman apuja on murto-osa Jokereiden vastaavasta.

SM-liigassa on edelleen useita seuroja, jotka voivat siis luvata tähdelle 100 000 euroa, vaikka tietävät jo ennakkoon sen, että tätä rahaa heiltä ei tule luultavasti koskaan löytymään. Pahimmillaan tällainen seura antaa meidän kaikkien varoilla rahoitetun palkkaturvan hoidella asian. Usein ongelma ratkaistaan ottamalla velkaa tavalla jos toisellakin. Kun sitä kertyy riittävästi, haeskellaan uusia pääomia sieltä ja täältä. Jos niitä ei joltain Amerikan tai Venäjän serkulta tai X:n Tuki ry:ltäkään löydy, haetaan yrityssaneerausta. Sen jälkeen tai sitä ennen tehdäänkin konkka.

Edit: muutama täsmennys liigaseuran kiertokulusta -:)
 
Viimeksi muokattu:

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Viestin lähetti Sergei_Krivokrasov
Myöskään väkilukua on aivan turha tuijottaa, sillä Ruotsissa jääkiekko ei ole lajina se ehdoton ykkönen kuten Suomessa on.
Joskus n. vuosi sitten jonkun irkki-FF-provoilijan (joka väitti jääkääkän katsojamäärien pudonneen Ruotsissa dramaattisesti potkupallon nousun myötä) innoittamana kaivelin Ruotsin sarjojen katsojalukuja.

Pikavilkaisulla Elitserienin katsojakeskiarvoihin eroa Suomeen ei juurikaan huomannut. Toisella vilkaisulla huomasi, että vaikka yli 5000 katsojaa keskimäärin kotiotteluihinsa vetäviä joukkueita oli suunnilleen saman verran (5-6 molemmissa liigoissa, en muista tarkkaan), ei katsojamäärä näiden jälkeen pudonnut ollenkaan niin dramaattisesti kuin Suomessa. Kakkostason sarjan kiinnostavuus taas näytti olevan aivan eri luokassa sielläpäin, osaksi varmasti nousumahdollisuuden vuoksi.

Tuossa minusta näkyy selvimmin suuremman väestöpohjan etu: useammalle seuralle riittää tarpeeksi yleisöä talouden ylläpitämiseksi. Ruotsissa potentiaalisesti liigaseuraa pyörittäviä talousalueita tuntuisi olevan huomattavasti enemmän, eikä siellä kynnys kahden korkeimman sarjatason välillä ole alkuunkaan niin suuri kuin täällä (johtuen tietysti osaksi SM-liigan sulkemisesta, mutta myös sopivan kokoisten talous/kannatusalueiden suuremmasta määrästä).
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Viestin lähetti eh

Pikavilkaisulla Elitserienin katsojakeskiarvoihin eroa Suomeen ei juurikaan huomannut. Toisella vilkaisulla huomasi, että vaikka yli 5000 katsojaa keskimäärin kotiotteluihinsa vetäviä joukkueita oli suunnilleen saman verran (5-6 molemmissa liigoissa, en muista tarkkaan), ei katsojamäärä näiden jälkeen pudonnut ollenkaan niin dramaattisesti kuin Suomessa. Kakkostason sarjan kiinnostavuus taas näytti olevan aivan eri luokassa sielläpäin, osaksi varmasti nousumahdollisuuden vuoksi.


Jep, Ruotsissahan yritettiin sarjaa myös sulkea, mutta vastarintaa oli niin paljon, että lopulta 14 joukkueen avoin sarja oli ruotsalaisten päättäjien lopputulos. Sarja laajenee 14 joukkueen sarjaksi ensi kauden jälkeen.

Suurin syy "kakkostason" yleisömääriin on juuri mahdollisuudessa tippua ja nousta. Yksi pahimmista peloista Ruotsissa oli sulkemisesta johtuva "kakkostason" yleisömäärien tippuminen ja yleisön voimakas reagointi. Jos joku on asiaa seurannut, niin tämän hetkinen karsintasarja Elitserieniin on mitä parhainta draamaa niin pelillisesti, kuin tunnemaailman osalta. Meillä tämä särjettiin, Ruotsissa ei.

Onhan tämän jo moneen kertaan selitetty, mutta Mestiksen yleisömäärien pudotus johtui pääasiassa pääsarjan sulkemisesta. Ruotsin lukemiin tuskin koskaan päästään koko mittakaavassa, mutta yksittäisillä paikkakunnilla tilanne on toinen. Nyt kun nousumahdollisuus on lähempänä, myös Mestiksen yleisömäärät ovat lähteneet nousuun. Ensi kaudella on lupa odottaa jälleen parannusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös