Tunnen kaksi FM-tutkinnon omaavaa kaksi vuotta työssä ollutta Suomen Akatemian projektitutkijaa, joiden bruttotulot ovat hurjat 1700 euroa kuukaudessa. Nämä miehet ovat aikuisten oikeasti korkeasti koulutettuja, toisin kuin sairaanhoitajat. Jos he menisivät lakkoon työnantaja (valtio) nauraisi paskaisesti ja lakko loppuisi parin kuukauden jälkeen nälkäkuolemaan.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mitä niin
yksilön ja yhteiskunnan kannalta elintärkeää nämä tuttusi tutkivat, että heille
kuuluisi korkeampi palkka?
Itse 37-vuotiaana yliopisto-opiskelijana tiedän, että ainakin Tampereella yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa toimii "tutkijoina" ja myös "opettajina" sellaisia tuulimyllynlämmittäjiä, että väkisinkin herää ajatus
akateemisesta suojatyöstä.
Keskiluokkaisesta perheestä lähtöisin oleva, suoraan peruskoulusta lukioon ja sieltä edelleen yliopistoon. Neljä vuotta teoriaopiskelua ja maisterinpaperit kouraan ja kesätöissä ollaan myyty jäätelöä tai keskikaljaa Alepassa. Nämä maisterit ovat kieltämättä korkeasti koulutettuja, mutta mitä he
osaavat, mitkä ovat heidän yhteiskunnalle tarjoamansa sellaiset erityistaidot,, ettei ilman heidän työpanostaan selvittäisi viikkoakaan?
millä ihmeen logiikalla joku voi kehdata itkeä TODISTETTAVASTI keskimäärin 2400 kuussa olennaisesti heikommin koulutetun alan ihmisten työtaisteluoikeuden rajoittamisesta sen verran, että edes pikkulapset ja teho-osastopotilaat voidaan pitää hengissä.
Se, että sinä pystyt todistamaan hoitajien keskipalkaksi 2400 € ei lämmitä hevon vittua niitä, joilla ne tienestit jäävät reilusti todistamasi summan alle.
Ilmeisesti näiden syntymädemareiden päähän ei pälkähdä, että perustuslaista löytyy sellainenkin kohta kuin: "Jokaisella on oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen." PL 1. luku 7 §.
Ei tarvitse olla juristi koulutukseltaan ymmärtääkseen, että em. pykälän oikeutta elämään koskeva kohta ajaa työtaisteluoikeuksien yli. Tätä ei voi kiistää kukaan muu kuin Planet SDP:llä 24/7 oleskeleva demari.
Jatkoajastakin löytyy - jos jaksaa etsiä - rutosti tietoa ja "tietoa", jonka mukaan demarit ovat vasemmistoa ja vasemmistossa nimenomaan painotetaan yhteistä, eli valtion, etua yksilön sijaan. Yksilönvapauksien vaaliminen kuuluu taasen oikeistolle, eli esimerkiksi edustamallesi(?) Kokoomukselle.
Näin siis perinteisesti. Mutta nykymaailma muuttuu kovaa vauhtia. Niin kovaa, että yksilönvapauksien puolustaminen ja valtion asettamien mielivaltaisten rajoitusten vastustaminen onkin nyt niin demaria, niin demaria.
Vittu, mustakin tehtiin sitten eilen demari. Ilmankos mää nukuinkin tänään pommiin.
... kompensaatioksi siitä, että työtaistellen ei voi kiristää loputtomia etuuksia, pitää palkka taata puolitoistakertaiselle tasolle...
Tämä kuulostaa jo fiksulta, joten taisin ymmärtää sen väärin. Minun mielestäni on ihmeellistä, että kun hoitajien työ on yhteiskunnan kannalta todistettavasti niin elintärkeää, että työtaisteluunkin pitää puuttua säätämällä erikoislaki, niin miksei siitä työstä sitten
a) makseta yhteiskunnalliseen merkitykseen nähden riittävän korkeata palkkaa ja
b) miksei ole ajoissa puututtu alalla vallitseviin olosuhteisiin, jotka ovat epäinhimillisiä sekä asiakkaille että työntekijöille?
Epäinhimillisiä olosuhteita ovat esimerkiksi asiakkaan kannalta helvetilliset odotusajat sekä poliklinikoilla että leikkausjonoissa ja työntekijän - hoitajan - osalta alituinen kiire, stressi ja sijaispulan tai niiden hankintakiellon aiheuttamat ylityöt. Kaikkialla ylitöitä ei taida saada edes rahana, ainoastaan vapaina.