Sami Vatanen NHL:ssä

  • 512 285
  • 935

Jabbbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Pisteet sitä ja tätä. Afinogenov oli maailman näyttävin pelaaja ja teki näytöstyyliin parhaina vuosinaan PPG NHL:ssä. Monissa arvokisoissa Venäjän TOP 3 hyökkääjiä.

Makuasia oliko Afinogenov parhaina kausinaan NHL-tähti vai ei, mutta sen verran oikaisen että NHL:ssä pelatessaan mies rikkoin yhden ja ainoan kerran kaudella 2006-2007 PPG-rajan (56 ott. 23+38=61pts). Joten pois turhat ja fiktiiviset monikkomuodot vaikka kuinka olisi venäläinen ja ihana.

Ja ei, omasta mielestäni Maxim ei ikinä ole ollut tähtipelaaja NHL:ssä. Laadukas pelimies ilman muuta parhaina vuosinaan, mutta mielestäni tähtipelaajan "raja" määritellään reippaasti alakanttiin jos hänet siihen kastiin luokitellaan. Iltapulujen yms määritelmät on tietysti asia erikseen ja toki se on makunsa kullakin jos niiden pykälien mukaan tykkää määritelmiä mieltää.

Jotain Vataseen liittyvää välillä? Ankoilla on tällä hetkellä valitettavasti murhetta puolustajien suhteen kun Souray, Beauchemin, Sbisa ja Allen ovat telakalla. Onneksi Beauchin ja Allenin kohdalla ei käsittääkseni pitäisi olla kyse mistään järin vakavasta kun ensiksi mainitulla on upper-bodya ja jälkimmäisellä lower-bodya. Allen merkattu day-to-day ja Beauch asetettu siis IR-listalle, joten joukkueen ykköspakki huilannee vielä muutaman pelin. Samille tässä tipahti nyt kunnon taivaanlahja näytönpaikan muodossa, sillä nyt jos koskaan pojan täytyisi onnistua vakiinnuttamaan paikkansa mikäli mielii koko loppukauden ylhäällä pelata. Ja toivottavasti hän myös onnistuu, koska:

A. hyökkäyspelin kannalta alakerrassa ei liikaa ole käsiä eikä jalkoja
B. Allen tuntuu pelaavan parhaiten juuri silloin kun pakkiparina on Vatanen
C. Sbisa on ollut niin jäätävä lapanen jo pidempään, että hänestä ei keksi enää juuri mitään positiivista kerrottavaa ja hänen tontillaan jokatapauksessa haluan nähdä laadukkaampaa pelaamista.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Kauan nuo KHL-trollit kerkesivätkin olla poissa ennen palaamistaan. Kuitenkin kehoitan kaikkia kollektiivisesti lähtemättä liikoja mukaan tuohon trollaamiseen, koska onhan se jo nähty, että tämä yksi nimimerkki vain päättää jonkun kannan ja tässä sitten pysytään, vaikka mikä olisi (vieläkin naurattaa kaverin kommentit Tarasenkosta lockout-kauden alussa).

Afinogenoviin lyhkäisesti se, että edes paksujen Sabres-lasien takaa ei miestä kyllä minään tähtenä voi hyvällä tahdollakaan pitää. Miehellä oli loistava luistelu, mutta pää tai edes kädet eivät vain pysyneet usein mukana. Minkä lisäksi oli aivan liian tehoton loppujen lopuksi niinkin yksipuoliseksi koohottajaksi.

***

Mitä tulee Vataseen, niin kyllähän täällä vähän on aistittavissa se, että tietyt värilasit hieman tekevät Vatasesta jotain "supertalenttia" tai "poikkeuksellista".

Ei Vatasta ole syytä vähätellä, mutta Vatasen kohdalla kannattaa muistaa se, että hän edustaa pelaajatyyppiä, joka on varmasti yksi suurin väliinputoajien joukko eli lähes puhtaan offensiivinen puolustaja. Tälle pelaajatyypille on tyypillistä se, että joko ollaan siellä lähes tähtitasolla tai sitten ei olla ollenkaan showssa. Tätä selittää se, että varsinkin contender-joukkueet, jotka katsovat pitkälle kevääseen, ottavat siihen top-6-pariin mielummin sen "pekkaperuspakin", joka pelaa ne pienemmät minuutit virheettömästi ja aiheuttamat vaaratilanteita omaan päähän. Sitten on nämä letangit ja karlssonit, joiden anti hyökkäyspäässä on niin suuri, että näitä pelaajia kannattaa peluuttaa isoilla minuuteilla senkin kustannuksella, että eivät ehkä omaan päähän ole se paras vaihtoehto. Ja tämän porukan koko NHL:ssä on äärimmäisen pieni.

Näin Buffalon fanina itselläni on hieman perspektiiviä Vatasen profiilin pelaajiin. Tältä osin sanoisin, että on hankala keksiä perusteita, joiden mukaan Vatanen olisi jotain poikkeuksellista tai supertalentti. Buffalossa esimerkiksi ovat pelanneet sellaiset erittäin hyökkäysorientoituneet puolustajat, kuten Marc-Andre Gragnani sekä TJ. Brennan. Kumpikin näistä on iskenyt Vatasta kovempia tehoja AHL:ssä ja ovat muutenkin hyökkäysominaisuuksiltaan varsin hyviä. He vain eivät ole riittävän hyviä, jotta saisivat vakiinnutettua paikkansa puolustuspelaamisen heikon tason vuoksi (Brennanin kohtalo tosin ei vielä liene täysin sinetöity, mutta aika pahalta se näyttää). Tältä osin on täysin mahdollista, että Vatanen kokee näiden pelaajien kohtalon (jotka muutes ovat olleet lähtökohtaisesti Vatasta potentiaalisempia kavereita). Enkä usko Buffalon organisaation olevan tässä mitenkään eroava muista. Tuo pelaajatyyppi vain on sellainen, että keskimäärin sinne joukkoon mahtuu lukuisia gragnaneita ja brennaneita ja aika harvoin sieltä sitten tulee se Brian Campbell.

Vatasella tottakai on kaikki mahdollisuudet tämä väliinputoajan kohtalo välttää, ja tottakai sitä näin suomilasien takaa toivoo.
 
Mitä tulee Vataseen, niin kyllähän täällä vähän on aistittavissa se, että tietyt värilasit hieman tekevät Vatasesta jotain "supertalenttia" tai "poikkeuksellista".

Kyllähän sen tavallaan ymmärtää, koska Suomen nykyisellä pakkituotannolla Vataseen sopii nuo adjektiivit. Eivät vaan ymmärrä ettei sillä maailmalla pitkälle pötkitä. Jos ei omassa ikäluokissaan mahdu 100 joukkoon edes draftissa.

Omat odotukset Vatanen on tosin osin jo ylittänyt. Vedin ennen Pohjois-Amerikkaan vetoa x määrästä euroja ettei tule ikinä pelaamaan yli 100 NHL-ottelua. Enkä näe että tässä välissä kannattaisi Venäjälle lähteä kun on näin lähellä.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, Veljekset Rask
Kyllähän sen tavallaan ymmärtää, koska Suomen nykyisellä pakkituotannolla Vataseen sopii nuo adjektiivit. Eivät vaan ymmärrä ettei sillä maailmalla pitkälle pötkitä. Jos ei omassa ikäluokissaan mahdu 100 joukkoon edes draftissa.

Tähän pitää ottaa kyllä hieman kiinni. Vatanenhan draftattiin vuonna 2009 eli yli neljä vuotta sitten. Tuo drafti kertoo oletetusta potentiaalista sinä kesänä ja silloin kovin moni suomalainenkaan tuskin piti Vatasta erityisen potentiaalisena. Vasta tämän kesän jälkeen tapahtui liigadebyytti ja voisi sanoa sensaatiomainen nousu julkisuuteen suomalaisessa jääkiekossa.

Nyt neljä vuotta tämän jälkeen en antaisi kovin paljon painoarvoa Vatasen varausnumerolle vaan näytöille kaukalossa sen jälkeen. Kyseessä on vielä puolustaja, joiden kehitys on vaikeammin arvioitavaa ja usein myöhäisempää kuin hyökkääjien (konsensus?). Siihen en nyt ota kummemmin kantaa, että onko Vatanen poikkeuksellinen talentti maailman mittakaavassa vai ei, tulkinnasta se on kiinni.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos Vatanen olisi sen 10cm pidempi niin koko keskustelua ei edes käytäisi. Jos Sami olisi sen 10cm pidempi niin varaus olisi tullut jo ekalla kierroksella eikä neljännellä... Mutku se on just sen mittainen kun on. Jos ja jos ja jos.

Jos jotain poikkeuksellista Samissa on niin se on juuri se että tuonlaisella varrella on saanut jalkaa varsin hyvinkin sen NHL-oven väliin. Tuskin kukaan kyseenalaistaa Samin hyökkäys potentiaalia ja suunnilleen kaikki haluavat että hänen puolustuspelaaminen on riittävää joka mahdollistaa sen että Samista tulee jonain päivänä "stara". Se vaatii oikean joukkueen ja oikean ajan että se onnistuu. Ja valmentajan joka antaa sen mahdollisuuden kehittyä. Ja tietty Samin pitää olla valmiina ottamaan se suurin askel silloin kun on sen paikka. Matkaa on vielä mutta mielestäni vielä ei ole tullut eteen mitään sellaistakaan joka sulkisi tuon NHL-oven lopullisesti...
 

bob barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks
Itseäni vähän huvittaa miten kaavamaisesti jonkun pelaajan kehitystä välillä ennustetaan.
Ei sitä viisasten kiveä ole meistä kellään, talenttia on vaikka mihin, lopputuleman määrittää niin moni tekijä.
Ainut mihin pelaaja itse voi vaikuttaa on oma tekeminen.
Vatasenkin tulevaisuutta NHL:ssä voi määrittää pitkälti se kuinka paljon on valmis tekemään töitä saavuttaakseen omat rajansa fyysisesti.

Vatasen vahvuus ei ole hänen fysiikkansa, jo kokonsa takia.
Kaveri ei ole vielä lähelläkään maksimia mitä harjoitteluun tulee, etenkin kesätreenaamisessa, tämä kai ei mikään salaisuus.

Harva NHL-puolustaja on ollut jo nuorena maailmanluokan pelaaja, on toki niitäkin.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En nähnyt viime yön peliä, mutta aika pahaan paikkaan Vatanen otti -3 lukeman 16 minuutin peliajalla.
 

ämjiijii

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Suomen maajoukkue, Sharks bandwagon 2016
Samat miinukset näyttää ottaneen myös Getzlaf ja Perry. Ilmeisesti ankat olleet ihan kollektiivisen paskoja kun on tullut noin rumasti takkiin. Paitsi Hampus Lindholm oli ihan taivaallisen hyvä. Täysin virheetöntä peliä.
 

Raippacoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rod Brindamour, Darren Langdon
Viimeinen miinus tuli tyhjiin tehdyn maalin jäällä olon aikana. Toinen miinus kun kentällä oli peräti kolme puolustajaa Anaheimilla, Sami hyökkäyksessä ja Hampus sekä Yonkman pelasivat varsinaisia puolustajan paikkoja Dallasin vastahyökkäyksessä.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Viimeinen miinus tuli tyhjiin tehdyn maalin jäällä olon aikana. Toinen miinus kun kentällä oli peräti kolme puolustajaa Anaheimilla, Sami hyökkäyksessä ja Hampus sekä Yonkman pelasivat varsinaisia puolustajan paikkoja Dallasin vastahyökkäyksessä.

Nyt kun en tätä kyseistä peliä enkä muutenkaan Ducksien pelejä ole katsonut, niin sellainen ehkä tyhmä kysymys, että miksi Vatanen pelasi hyökkääjän paikalla tuossa tilanteessa? Onko siis yleistäkin peluuttaa häntä hyökkääjänä?
Niin ja kyseisen maalin tekijä eli Robidas olisi kyllä nimenomaan ollut Ducksien hyökkääjän pidettävä... koosteen perusteella ei tosin Vatasen, mutta pakithan tekivät sitä mitä pitikin.

EDIT: Ei kun nyt minä menin helppoon tai sitten Raippacoo meni. Eihän tuossa Robidaksen maalissa ollut kuin Vatanen ja Fistric pakkeina... Palmieri vain oli alhaalla paikkaamassa Vatasen tonttia.
Ekassa miinuksessa oli kolme pakkia jäällä kun Lindholm tul jäähyltä. Vatanen siis normaalipaikalla siinä.
 
Viimeksi muokattu:

JTX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, HPK
Vatanen pelasi suojattuja minuutteja. 15 faceoffia, joista vain yksi omalla puolustusalueella, lopuista puolet hyökkäysalueella. Corsi-% 70.8% eli suoriutui kyllä ihan hyvin.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Vatanen, Blackhawks
Niin, useammin Starsin maaleissa näytti olevan Hampus siellä ratkaisevilla vaikutusalueilla. Tilasto ei aina kerro koko totuutta.

Edit. Ja mitä Suomen arvokisamenestykseen tulee, niin totta, ei ole 2000-luvulla parhaiten menestynyt maa. Ruotsilla on 10 mitalia, Suomella, Kanadalla ja Tsekillä 9. Venäjällä 8. Ihan kohtalainen suoritus silti paskoilta pelaajilta.
 
Viimeksi muokattu:

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vatasen piikkiin voi laittaa yhden maalin, kuten myös Lindholmin. Ei tuossa matsissa muuta ihmeellistä ollut, mutta musta minuutti kieltämättä!
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Vatasella NHL:ään noston jälkeisissä kahdessa pelissä siis teholukema -5. Voipi olla, että ei taas kauaa ylhäällä pysy.

Ankkojen puolustuksessa on niin paljon loukkaantumisia joten Samin pelipaikka ylhäällä on vielä aika pitkäänkin hyvin selvä. Ennen Sami farmiin nimittäin on lähdössä Yonkmankin.
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
Heikolla pohjalla vetelet, jos et myönnä Afinogenovin olleen tähti NHL:ssä. Muuta en jaksa kommentoida, mutta tuo nyt on täyttä paskaa.

Afinogenov oli hetkittäin tähti jos sille päälle sattui, mutta kokonaisuudessaan ei ollut mikään tähti. En pidä Mikko Koivua minään tähtenä vaikka pelaakin paremmalla piste/peli keskiarvolla kuin Afinogenov pelasi. Afinogenov oli hyvä pelaaja, mutta tähtiä ovat esimerkiksi Crosbyn, Malkinin ja Ovechkin jotka ovat pelanneet koko uransa yli piste/peli tahtia.
 

WildThing

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät ja Minnesota Wild
Afinogenov oli hetkittäin tähti jos sille päälle sattui, mutta kokonaisuudessaan ei ollut mikään tähti. En pidä Mikko Koivua minään tähtenä vaikka pelaakin paremmalla piste/peli keskiarvolla kuin Afinogenov pelasi. Afinogenov oli hyvä pelaaja, mutta tähtiä ovat esimerkiksi Crosbyn, Malkinin ja Ovechkin jotka ovat pelanneet koko uransa yli piste/peli tahtia.

Mun mielestä Asidofiilus oli just samanlainen päätön koohottaja kuin Yakupov.

Vatasella sattui nyt hyvä munkki siinä mielessä, että tuli loukkaantumisia Ducksin pakeille niin pääsee pelaan ylhäällä.
 

Calgaryman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Panthers
Jos Afinogenovilla yritetään jotenkin todistaa KHL:n hyvyyttä suhteessa NHL:ään, niin metsään mennään. Maximin uran prime time osui kausille 05-06 ja 06-07 sen jälkeen on mentykin enemmän tai vähemmän laskusuhdanteessa. Kun nyt suomalaisella palstalla ollaan, niin otetaan vastaava esimerkki Olli Jokisesta. OJ teki huikeasti 89 ja 91 pistettä peräkkäisillä kausilla 05-06 ja 06-07. Tuolloin Olli oli kiistatta yksi liigan tähdistä. Johtuuko Jokisen tehopisteiden jyrkkä lasku NHL:n muuttumisesta? Ei, noista ajoista on kulunut jo tovi ja nykyinen Olli Jokinen on täysin eri Olli kuin se änäriä dominoinut Päällikkö.
 

Salami8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Jos Afinogenovilla yritetään jotenkin todistaa KHL:n hyvyyttä suhteessa NHL:ään, niin metsään mennään. Maximin uran prime time osui kausille 05-06 ja 06-07 sen jälkeen on mentykin enemmän tai vähemmän laskusuhdanteessa. Kun nyt suomalaisella palstalla ollaan, niin otetaan vastaava esimerkki Olli Jokisesta. OJ teki huikeasti 89 ja 91 pistettä peräkkäisillä kausilla 05-06 ja 06-07. Tuolloin Olli oli kiistatta yksi liigan tähdistä. Johtuuko Jokisen tehopisteiden jyrkkä lasku NHL:n muuttumisesta? Ei, noista ajoista on kulunut jo tovi ja nykyinen Olli Jokinen on täysin eri Olli kuin se änäriä dominoinut Päällikkö.

Aika naurettavaa jos teidän mielestä tähti pelaajan ainut mittari on tehopisteet? :D Ehkä parempi etten ota kantaa asiaan....
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Aika naurettavaa jos teidän mielestä tähti pelaajan ainut mittari on tehopisteet? :D Ehkä parempi etten ota kantaa asiaan....

Eivät teekkään, mutta ei tästä venäläisestä kohottajasta saa mitenkään mitään NHL-tähteä. Ellei sitten käytä Suomen median jakamaa tähtistatusta, jossa jokainen NHL-pelaaja on suunnilleen tähtipelaaja.

Afinogenov oli parhaimmillaan kyllä näyttävä pelaaja sitä en kiistä, mutta tämä KHL-fanaatikko ampuu itseään jalkaan näillä naurettavilla perusteluillaan.
 
Edit. Ja mitä Suomen arvokisamenestykseen tulee, niin totta, ei ole 2000-luvulla parhaiten menestynyt maa. Ruotsilla on 10 mitalia, Suomella, Kanadalla ja Tsekillä 9. Venäjällä 8. Ihan kohtalainen suoritus silti paskoilta pelaajilta.

Tällä vuosituhannella on pelattu neljä kunnon maajoukkueturnausta ja Kanada on vokttanut niistä kolme. Joten kyllä Kanadan menestys on ihan omassa luokassaan.
 

Salami8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Vähän perusteluja kiitos! Mikä tekee Afinogenovista nhl tähden?

Voi voi, en ole missään välissä sanonut Afinogenovia tähtipelaajaksi, ärsyttää vain tuo yleinen käsitys tähtipelaajasta. Esim. Minun top 10 listalle ei ovechkin mahdu vaikka onki yli pinna per peli.
 

Kotivuori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Washington Capitals, Minnesota Wild
Voi voi, en ole missään välissä sanonut Afinogenovia tähtipelaajaksi, ärsyttää vain tuo yleinen käsitys tähtipelaajasta. Esim. Minun top 10 listalle ei ovechkin mahdu vaikka onki yli pinna per peli.

Selvä. Alexander Ovetchkin on tällä hetkellä aivan kiistattomasti maailman top-10 listalla, ja omaa NHL:ssä vain aniharvoille suodun supertähden statuksen. Taidoiltaan ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan mielestäni planeetan paras jääkiekkoilija, ja vain asenne ja pääkoppa nostaa muutaman herran edelle. Ovie on omassa listassani top-3 joukossa.

Jos kysyt keltä tahansa NHL seuraavalta onko Ovie supertähti, hän vastaa kyllä. Jos tulkitsin viestisi oikein, väität ettei Ovetchkin ole edes tähtipelaaja? Tulkitsin varmaan väärin, sillä ei tuollaista lähde kukaan vakavalla naamalla väittämään. Hyvää yötä.
 

Salami8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Selvä. Alexander Ovetchkin on tällä hetkellä aivan kiistattomasti maailman top-10 listalla, ja omaa NHL:ssä vain aniharvoille suodun supertähden statuksen. Taidoiltaan ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan mielestäni planeetan paras jääkiekkoilija, ja vain asenne ja pääkoppa nostaa muutaman herran edelle. Ovie on omassa listassani top-3 joukossa.

Jos kysyt keltä tahansa NHL seuraavalta onko Ovie supertähti, hän vastaa kyllä. Jos tulkitsin viestisi oikein, väität ettei Ovetchkin ole edes tähtipelaaja? Tulkitsin varmaan väärin, sillä ei tuollaista lähde kukaan vakavalla naamalla väittämään. Hyvää yötä.

No on ovechkin tähti, mutta oletko katsonut yhtään capsin peliä? Tai sitten olet kiukkuinen caps fani. Lue vaikka tuota ovien treidi keskustelua, kaveria ei puolustaminen kiinnosta, sori pelle mikä pelle. Esim Datsyuk heittämällä parempi
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös