Nyt kun vauhtiin pääsit, niin mikäs tässä muuten on se perimmäinen syy? Eli että ydinvoimaa vastustetaan niin vahvasti eikä vastustus pohjaudu edes vihreään ideologiaan?
Tosi vaikea sanoa, Saksassa ydinvoimaa ovat alas ajaneet sekä demarit että CDU. Jälkimmäinenkin on nimenomaan ajanut alas ydinvoimaa, vaikkakin teollisuuden etujärjestöjen vaikutuksen vuoksi ajaen pidempiä siirtymäaikoja.
Asia on juuri noin kuin
@Tuplatorkkari kirjoittaa. Kyse on sellaisesta vaikeasti selitettävästä epäilystä, "Ich habe ein Angst -mentaliteetista, joka on meillä Suomessa hyvin pieni tai marginaalinen. Ydinvoiman lisäksi poikkeuksellisen vaikeita asioita Saksassa läpi ajettavaksi ovat olleet maan osallistuminen kansainvälisiin sotilaallisiin tehtäviin, poliisien ja tiedusteluviranomaisten valtuudet sekä monet teknologiaan ja digitalisaatioon liittyvät asiat, joita meillä pidetään epäpoliittisina ja arkipäiväisinä.
Saksassa käytiin taannoin todella repivä poliittinen keskustelu, joka oli johtaa hallituskriisiin kun poliisille haluttiin laajemmat valtuudet salakuunnella rikollisjärjestöjä. Saksassa ymmärrettävästi ihmisten salakuuntelu ja kaikenlainen valtiovallan taholta tuleva ihmisten kyttäys on todella arka aihe. Ja vaikka meillä usein syytellään Saksaa Ukrainatuen vesittämisestä, on linjanmuutos siellä ollut aiempaan nähden suorastaan vallankumouksellinen, eikä kansa suinkaan yksimielisesti seiso sen takana.
Myös koronarajoituksia ja -rokotteita kohtaan oli Saksassa huomattavasti suurempaa vastustusta kuin Suomessa ja rokotekattavuus jäikin matalammaksi, huolimatta siitä että Merkelin hallinto ja osavaltiot asettivat huomattavasti Suomea tiukempia rajoituksia. Kun Saksassa avattiin koronarajoituksia asetettiin siellä koronpassi ehdoksi niin moniin keskeisiin instituutioihin, että voi vain ihmetellä miten siellä saattoivat rokottamattomat ylipäätään selvitä arjestaan.
Samoin on epäilty että Saksassa yhä hyvin yleinen käteisen rahan käyttö johtuu paljolti siitä, että ihmiset ajattelevat pystyvänsä siten paremmin hallitsemaan itse omaa elämäänsä (sen sijaan että rahoituslaitokset tai "muut" seuraisivat heidän tekemisiään). Saksassa on tyypillinen sanonta "Ich habe ein Angst", joka kuvaa heidän kansanluonteessaan olevaa, vähän yliluonnolliseenkin tai taikauskoon taipuvaista epäilyä monia sellaisia asioita kohtaan, joita meillä yleisesti pidetään aika selvinä.