Tilastoja kotoa katsellen voi tietenkin joskus saada oikean kuvan, mutta nyt menit Artsi pahasti metsään. Jääkiekkokaukalossa tapahtumat menivät näin: Eilisessä pelissä Sandell loukkaantui ja jätti pelin kesken ennen toisen erän loppua. Puoleentoista erään siis peliaikaa mairittelevat 8 minuuttia. Olisi todennäköisesti pelannut lähelle saman kuin ketjukaverit eli 15-17 minuuttia.
Kerrotaan nyt sitä edellisestä pelistä sen verran, että HIFK:ta vastaan Sandell oli Bluesin parhaimmistoa (viides tai kuudes kerta tällä kaudella). Hänen esityönsä Bluesin ainoaan maaliin oli hieno suoritus. Palkkioksi Sandell sai tuossa pelissä peliaikaa 15 minuutin paikkeille eli aivan kärkitasoa hänen SM-liigaurallaan (tuo tilastossa kummitteleva Ilves-KalPa pelin 20 minuutissa on reilut 8 minuuttia ylimääräistä). Tuo pakkaslukema HIFK:ta vastaan johtui taas siitä, että ensimmäistä kertaa Sandell pääsi niiden kuuden pelaajan joukkoon, jotka yrittivät ilman maalivahtia lopussa kavennusta. Shawn Bates vei puhtaasti aloituksen Bluesin sentteriltä ja Markus Kankaanperä lähetti omasta päästä kiekon tyhjään maaliin. Eli ei siis kummempaa draamaa. Usein kolahtaa omassa päässä, kun yritetään ilman maalivahtia. Palkkioksi Sandell sai vain hyvästä pelistä runsaasti peliaikaa ja vastuuta.
Sandell pelasi vajaassa viikossa neljä peliä ja suoriutui vähintäänkin hyvin. Uskon kuitenkin, että olet oikeassa siinä tai ainakin lähellä oikeaa, että Sandell keskittyy tärkeimpiin peleihin paremmin kuin tavallisiin peleihin. Toisaalta siinä on hyvää se, että monella pelaajalla käy päinvastoin eli tärkeimpiin peleihin ei paukut riitä. Yksittäisistä tilastoissakin tämä näkyy siinä, että pisteistään Sandell on poikkeuksellisen paljon mukana tärkeissä osumissa eli avaus- ja voittomaaleissa. Tällä kaudella hän on tehnyt kolme voittomaalia eli enemmän kuin yksikään Ilveshyökkääjä ja viidesti ollut mukana avausmaalissa.
Itse uskon, että kevätkierroksilla Blues tiivistää peluuttamista. Lähtökohtaisesti Sandell on Bluesin laitureiden rankingsijalla 8, joten pelipaikka on varmasti tiukassa, kun loukkaantuneet palaavat rivistöön. Voi hyvinkin pullahtaa uloskin pelaajaringistä. Mutta kuluneet viikot ovat varmasti olleet antoisat. Yli- ja alivoimaa, isoja peliminuutteja sekä mukanaolo ottelun ratkaisuhetkillä. Onnistumisen tunteita, rohkaisuja ja valmentajilta palkitsemista.
Bluesin valmennusjohto antaa runsaasti vastuuta silloin kun peli kulkee. Nuoret ovat hyvin usein isoissa rooleissa ja tätä kautta valmiimpia kevään peleihin, jos kärkipelaajille tapahtuu loukkaantumisia. Kun kallispalkkaisen pelaajan luistin tökkii, laittaa Bluesin valmentajat tilalle pelaajan, jonka luistin kulkee juuri siinä matsissa. Ei kai tässä mitään pahaa ole?
Katsopas Artsi tilastoista myös se, että Toni Rajalan takana aina ollut ikätoveri Joonas Nättinen pelasi eilen huippupaljon eli yli 17 minuuttia matsia kohden. Peli oli koko ajan tasainen ja Blues monesti takaa-ajaja, mutta silti Bluesin valmennuskaksikkoa ei huimannut peluuttaa Joonasta kolmen Toni Rajalan normipelin verran. Bluesissa ei katsota ikää eikä palkkatilastoa silloin, kun nuorukaisella peli kulkee. Varsinkaan näin syyskaudella.
Bluesin valmennusjohdon intohimosta kertoo se, että seuran alle 23-vuotiaille pelaajille vedetään peliä seuraavana päivänä omat ekstraharjoitteet. Ei siis samaa palauttavaa reeniä kuin meillä oli tapana. Eli silloinkin, kun nuoret saavat vähäisiä peliminuutteja, heidän kehityksensä eteen tehdään runsaasti töitä. Voitetun matsin jälkeen valmentajien olisi varmaan kiva paukutella henkseleitä ja jäädä kotiin, mutta he tulevat aamulla tekemään töitä nuorten kanssa.
Jos ulkopuolinen tulkitsee Ilveksen tilastoja Artsi samalla tavalla kuin sinä, niin he tulevat siihen johtopäätökseen, että Toni Rajala on ollut lähes jokaisessa Ilves-matsissaan huono. Onko sinustakin näin? Vai miksi Toni Rajala pelaa aina niin vähän? Tonikin pääsee nopeasti sisään "Ilves kulttuuriin" ja varmasti haaveilee pelaavansa pian tuollaisen 17 minuutin matsin. Haastattelussa hän sanoikin, ettei liigavauhti tuota ongelmia nopealle pojalle. Vai saammeko pian kuulla joltakin viralliselta taholta, ettei se Rajalakaan ole lahjakas?
Ja vastaan vielä kerran, että en ole sitä mieltä, että Bluesissa on keksitty jotain uutta tai, että ihailisin heidän systeemejään. Pappa Jursi ja Raimo Summanen teki näin jo aikoja sitten. Blues tekee asiat vain intohimolla ja rehellisesti. Itse asiassa näen tuossa intohimossa uhkakuviakin. Mietin montako kautta peräkkäin he jaksavat tuota kovaa tahtia. Joukkueessa on paljon loukkaantumisia, kun pelitilanteisiin mennään hurjalla intensiteetillä reeneissäkin. Toisaalta tuo kova koulu on tuttua monelle nuorelle pelaajalle ja tuo heille valmiuksia. Myöskin JYPin toimintatapa on tutustumisen arvoinen. He eivät ole sattumalta hurauttaneet Ilveksen takaa sarjan kärkeen ja taisivat tehdä nyt joulutauolla Suomen ennätyksen olemalla lähes kaikkien tilastojen kärjessä. Mutta kopioimalla me emme saavuta menestystä. Meidän on itse luotava oma tekemisen ja menestymisen kulttuuri.