Tullut tuossa mietittyä kuinka sääntömuutokset tulevat vaikuttamaan peliin ensi kaudella NHL:ssä. Sitä tuskin kukaan tarkalleen tietää ennen kuin kausi todella alkaa. Esimerkiksi SM-Liigassa tapahtunut keskialueen paitsion poisto ei aivan tuottanut niitä tuloksia mitä sen kaavailtiin saavan aikaan. Toimivatko NHL:n uudistukset? Tai mitkä niistä toimivat? Muuttuuko perinteikäs peli liikaa? Haluaako Betman pelistä enemmän ja enemmän koripallon kaltaisen pistetehtailupelin ja tilastopelin unohtaen pelin sisällä tapahtuvan muunkin pelaamisen kuin maalinteon, joka toimii myös viihteenä? Tyhmille jenkeille helpompaa seurattavaa vai oikeasti hyviä ideoita? Varmaan molempia. Alla muutamia ajatuksia.
Keskialueen peli: Keskialueen paitsion poisto ja keskialueen lyhentäminen
-Keskialueella ei nykykiekossa paljoa syöttöpeliä sallita, eritytisesti poikittaissyöttäminen on monessa joukkueessa pannassa, joten peli ei siinä mielessä hirveästi tule muuttumaan. Nyt erityisesti joukkueet tulevat ylittämään keskialueen todella nopeasti eikä varsinaista keskialueen hyökkäyspeliä ole.
-Puolustajille peli tulee hankalammaksi, koska enää ei ole turvana punaviivaa ja sitä myöten rooli hyökkäyksien tukemisessa jää passiivisemmaksi. SM-Liigan siniviivan sumppu tulee olemaan uusi muoti-ilmiö?
Hyökkäysalueen kasvattaminen: maali lähempänä takalaitaa, siniviiva "ylempänä"
-Hyökkääjille ja hyökkäävälle joukkueelle tulee enemmän tilaa hyökkäyspäässä.
-Puolustavan joukkueen vaikea harmonisoida puolustusneliön koko. Jos neliö on liian suppea jää laidoille tilaa hyökkäävälle joukkueelle, jos taas neliö on levällään ja pyrkii antamaan painetta mm. hyökkäävän joukkueen puolustajille tulee jäälle tilaa, jota hyökkäävän joukkueen on helppo käyttää keskelle murtautumiseen.
-Enemmän tilaa -> vähemmän pystypainia?
-Maalin takana ei enää tilaa häärätä. Helpompi ajaa kiekollinen pelaaja pystyyn, varsinkin hitaampi pelaaja, joka yrittää nousta maalin takaa? Kuriositeettina Wayne Gretzky teki vähiten pisteitä/peli Bostonia vastaan urallaan, jossa juuri maali oli lähellä takalaitaa. Toki kaukalo oli muutenkin tavallista pienempi, mutta Gretzkyn "office" oli Bostonissa ahdas paikka tehdä peliä.
-Peli suosii nyt hyökkäävää joukkuetta ja hyökkääjiä. Hyvä asia? Löytyykö tasapaino kauden aikana?
Maalivahtipeli: kiekon pelaaminen maalin takana rajoitettua ja maalivahdin varusteet kapeammat
-Iskeekö ne joukkueet tänä kesänä kirveensä kiveen, jotka sijoittavat palkkabudjetistaan ison siivun maalivahteihin? Koko paletti aivan sekaisin, koska kukaan ei tiedä kuinka eri maalivahdit sopeutuvat uuteen tilanteeseen.
-Maalivahtityöskentely haastavammaksi, koska maalintekosektori kasvaa suuremmaksi. Periaatteessa maalin voi tehdä "mistä vain". Tyhjää tilaa on myös ampujalle enemmän, koska maalivahdin peittävyys on 11% pienempi.
-Rännikiekkoihin meno vaikeampaa ja ennakoitava paremmin, koska kiekonpeluualue maalivahdille pienempi.
Pitkän kiekon viheltäminen
-Vanhan pitkän kiekon suolana ovat olleet kovat kilpaluistelut kiekkoon. Kysymysmerkiksi jää missä menee veteen piirretty viiva siitä milloin linjuri viheltää kiekon pitkäksi, jos näkee kilpaluistelutilanteen vaaralliseksi?