Olipas paljon höpönpöppöä yhteen viestiin.
1. Taiwan on saari jossa 1,6 miljoonan miehen reservi. Kiinan elektroniikkatuotanto on Taiwanin sirujen varassa.
2. Länsi ei lähetä sotilaitaan Ukrainaan, maahan joka ei kuulu EU:hun eikä Natoon.
3. Sheikit tarvitsevat leikkikalunsa ja mekanismin pitää kansa kurissa.
4. Irakilla ei ole lihaksia, Turkilla ei ole innostusta.
5. Kääpiö-Kimmo on haukkuva koira, joka ei pure. Elämäntyyli menisi uusiksi.
6. Clancyn kirjafantasioita...
7.Agreed
8. Agreed
9.Eivät ikinä tulisi keskenään yhteisymmärrykseen
10. Agreed
Kyseessähän oli skenaario, jollaisia on laadittu ja laaditaan mielenvirkistykseksi. Mikään skenaario ei toteudu sellaisenaan. Sotaretki Taiwaniin olisi melkoinen riski, mutta miksi pitäisi ajatella ensin maasotaa. Sotaahan voidaan käydä muillakin tavoin. Kiinan kansanarmeija on sekin maailman suurin, yli 2 M sotilasta. Ja tykinruokaahan Kiinassa riittää. Ei pidä unohtaa sitäkään, että USA on toistuvasti pitänyt huolta siitä, että sen asenne Taiwanin koskemattomuuteen on tullut selväksi. Miksi näin pitäisi toimia, jos kiinalaiset olisivat järkeviä ja ymmärtäisivät itsekin, ettei Taiwaniin kannata hyökätä?
Yksi selitys tässä on se, että diktatuurien toimintalogiikka on toinen ja toinen se, ettei Kiinan reaktioita ja ajattelutapaa tunneta kovin hyvin. Jossakin kommunistisen puolueen arkistoissa voi hyvinkin olla paperi, jossa kerrotaan, että Taiwaniin ei sitten mennä, toveri puheenjohtaja. Sinänsä tiedusteluun ei voida luottaa, CIA:n ym. kyky haalia luotettavaa tietoa ei ole kovin tunnettu.
Ensimmäiseen maailmansotaan johtanut tapahtumaketju on sikäli opettavainen, että kyseessä oli varsin pitkä sarja erilaisia tapahtumia, uusia aatteita ja vanhoja ristiriitoja yhdistettynä vanhan yhteiskuntajärjestelmän murtumiseen. Lopulta, varsin merkityksetön attentaatti laukaisi sytykkeen. Löydettiin syy sotimiseen.
Ukrainan sota on hyvinkin keskeinen maailmansodan tekijä. Juuri nyt olemme vielä kärsivällisiä, autamme Ukrainaa ja puhallamme ainakin suurin osa yhteen hiileen. Vallitsee yhteisymmärrys siitä, että koko infraa on vahvistettava Ukrainan tukemiseksi. Mutta sota kuluttaa paljon myös lännen voimavaroja. Edessä on kuitenkin tilanne, jossa on vain huonoja päätöksiä olemassa.
Jos länsi antaa periksi Venäjälle, seurauksena on hyvin epävakaa kausi Euroopassa. Venäjä ei jätä käyttämättä mahdollisuutta hajaannuksen lietsomiseen Euroopassa. Totta kai tässä tapauksessa sota siirtyy kaukaisemmaksi, mutta syvillä ristiriidoilla on vain taipumus kärjistyä. Vaikeiden asioiden lykkääminen tulevaisuuteen, kuten sen, että koko Venäjän regiimi pitäisi vaihtaa, ei suuresti vakauta Eurooppaa.
Toinen mahdollisuus on se, että tietynlainen väliintulo nähdään välttämättömäksi Ukrainassa. Resurssit alkavat loppua, joten ratkaisua tarvitaan pikaisesti. Ensin lähetetään lentäjiä, sitten turvallisuusasiantuntijoita löytyy riveistä. Ns. pieniä vihreitä miehiä. Venäjä tekee tästä omat johtopäätöksensä. Jälleen kerran törmätään diktatuurin logiikkaan. Putinin tai vastaavan on pysyttävä vallassa eikä nöyryytystä suvaita. Niinpä tehdään sarja iskuja, jotka kohdistuvat länsimaiden infraan. Ja tämä viimein ratkaisee sen, että Natokin lähtee sotimaan koko kapasiteetillaan. Loppu on historiaa.
Vieläkään maailmansodan todennäköisyys ei ole kovin suuri. Olennaista onkin huomata koko globaalin turvallisuusjärjestelmän järkkymisen. Asioilla on taipumus levitä viruksen tavoin. Eri puolilla syttyy sotia, joiden yhdistävänä tekijänä voi olla vain turvattomuuden lisääntyminen. Välttämättä Kiina ei lähde mukaan silloinkaan kun Nato sotii Ukrainassa. Kiinahan voi jopa odottaa sodan ratkaisua. Venäjän demokratisointi ei kuitenkaan ole Kiinan etujen mukaista.
En sanoisi ihan näinkään. Kiina ei tee tuota ehkä mitenkään näkyvän aggressiivisesti kuten joku Neuvostoliitto aikoinaan, mutta se pyrkii kyllä pehmeän vaikuttamisen kautta saamaan tukijoita ideologialleen ja järjestelmälleen, ja on siinä hyvin onnistunutkin. Eli lainoitetaan köyhiä maita avokätisesti, hankitaan sitä kautta mm. näiden maiden media omaan haltuun ja pyritään lisäämään poliittista vaikutusvaltaa, ja sitä kautta sitten levitetään omaa ideologiaa myös näihin maihin. Seuraava askel onkin sitten väestön siirtäminen, että aletaan siirtämään han-kiinalaisia noille alueille ja pyritään puskemaan alkuperäisväestöä koko ajan ahtaammalle ja viemään heiltä ihmisoikeuksia. Kyllä kiinalaisilla on tuo oma moniportainen suunnitelmansa, kuinka Kiinasta tulee maailman johtava maa, ja kuinka sen ideologia levitetään joka puolelle maailmaa, myös Eurooppaan.
Kiinan vaikuttaminen on kärsivällistä, pehmeämpää kuin Neuvostoliiton ja se tyytyy usein taloudellisen vallan saamiseen. Kiinalla on aikaa, koska vallassa on puolue, ei yksilö. Xi on vain yksi työrukkanen muiden joukossa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö sekin olisi valmis tarttumaan nopeasti tilaisuuteen.