Mainos

Ruoka, ruoantuotanto ja sen vaikutukset

  • 20 538
  • 267

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Meni ainakin itsellä pohja koko suosituksista, kerta näissä ainut agenda ei olekaan ihmisen terveys.

Kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että ruokasuositukset laaditaan aina huomioiden se, että keskimääräinen ihminen saa riittävän ravitsemuksen ja nimenomaan keskimääräiselle ihmiselle terveellisesti. Siksikin hämmästelen näitä muidenkin palstaveljien viestejä, jossa nostetaan esiin jotain vegaanisen ruokavalion vaatimia lisäravinteita, joita lähtökohtaisesti tämä pyramidi ei tarvitse avukseen.

Suosituksista tulee tietysti suodattaa pois itselle sopimattomia aineksia, jos tällaisia siinä on, mutta vähintään yhtä terveellinen tämä uusikin suositus on kuin edellinenkin. Vastaavasti myös jotkut meistä joutuu lisäämään suosituksia enemmän tiettyjä osuuksia, jos oma kroppa ei ota riittävästi vastaan jotain hivenaineita tietyntyyppisestä lähteestä.

Todettakoon vielä, että henkilökohtaisesti en ymmärrä, miten ympäristövaikutusten huomiointi alentaisi tällaisten suositusten uskottavuutta.
 

Jeffrey

Jäsen
Todettakoon vielä, että henkilökohtaisesti en ymmärrä, miten ympäristövaikutusten huomiointi alentaisi tällaisten suositusten uskottavuutta.

Politisointi terveyssuosituksissa voi olla yksi kulmakarvoja nostattava asia.

Ei siinä, mielestäni ympäristön huomioiminen on ihan hyvä asia. Toisaalta samalla voitaisi huomioida vaikkapa maanpuolustus ja huoltovarmuus - miksei vaikka kansantalous. Kaikki meille tärkeitä arvoja. Jos terveyden rinnalle nostetaan uusia arvoja ja valinta tehdään ideologisin perustein niin totta kai osa ihmisistä on myös valintaa vastaan. Mielestäni tässä on riski siitä, että tällainen valinta heikentää todella tärkeää viestiä jota kansanterveyden kohdalla pyritään jakamaan.

Loppuviimein me olemme euroopan toiseksi ylilihavin kansa ja sen kitkeminen tulisi olla se prioriteetti johon kaikki paukut laitetaan. Jos kansalaiset saataisi syömään vähemmän/terveellismmin, olisi se ympäristön etu riippumatta siitä millä se kaloritarve täytetään.

Isossa kuvassa omalla kohdalla näistä suosituksista ei kuitenkaan juuri ole purnattavaa, omaan silmään ne on ihan hyviä. Tämän viestinnän leikkeleistä sun muista olisin jättänyt toki pois. Prosessoidut kasviproteiinit ovat ihan samaa luokkaa kuin prosessoidut lihavalmisteet joten tuo haasto nyt on vähän väsynyt. Samoin tuo liha lisää syöpäriskiä on laiskaa tiedettä ja samalla tavalla kaikki hitaasti kypsytetty lisää karsinogeenejä oli kyse sitten miso-keitosta tai brisketistä - toki miso-keitossa on tuo prosessointi päälle. Ehkä olisin myös ulkomaisia palkokasveja poistanut listalta ja korvannut sen osuuden kotimaisilla herneillä ja lihoilla.

Sen verran ehkä, että pähkinät olisin mahdollisesti poistanut kokonaan tai lisännyt ne jonnekin herkkukategoriaan. Meillä on ihmeellinen uskomus siitä, että päkinät ovat terveellisiä. Toki tavallaan onkin, mutta sitten kun me syödään niitä se 200 grammaa paahdettuna ja suolattuna joillain ihme terveysuskomuksilla niin siinähän sitä sitten taas ollaankin. Rasvat toki on tärkeitä mutta ne meille melkein tulisi kasaan kaurapuurosta, ohrasta ja kalasta - tarvittaessa maitotuotteista ja kasviksista.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Voi olla, mutta ei ainoastaan terveyttä ajatellen, sillä ainakin Hesarin uutisessa mainittiin mm. että maitoa oli vähennetty ja jotain kauratuotetta laitettu tilalle, koska se on ympäristön kannalta kestävämpää.

Meni ainakin itsellä pohja koko suosituksista, kerta näissä ainut agenda ei olekaan ihmisen terveys.
Meitä on selkeästi moneen junaan, ja asemalle, koska minun luottamukseni tähän uuteen suositukseen ei tuosta ainakaan heikentynyt. Oikeastaan päinvastoin.

Kun huomioi mihin tilaan olemme maapallon saattaneet, niin olisihan se sulaa hulluutta jatkaa entiseen malliin. Pelkkä ruokavalio yksinään ei pelasta ihmisen terveyttä tai maapalloa, mutta yksi osa kokonaisuutta se on.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ehdottomasti koko homma voidaan perustella tieteellisesti, kuten muuten taidettiin jo kerran parissakin yliopistossa todistella -kahden eri fyysiikan linjan tutkimuksella- maailmankaikkeuden olevan holografinen, ja ilmeisestikin siis simulaatio. Ja jos näin on, niin lienee sma vaikka söisi sen naapurinsa, mutta koska kuitenkin tämä koetaan todellisena, niin lienee syytä pidättäytyä moisesta ylilyönnistä.
Tämä nyt menee vähän aiheen ohitse, mutta vaikka on tietyltä kantilta katsottuna todennäköisempää että maailma niinkuin sen koemme on simulaatio, niin meidän kannattaa silti elää niin kuin se ei olisi. Emmehän me tiedä mitä tapahtuu kuin kuolemme. Voimme syntyä uudelleen tai sitten se tieto mikä meissä on katoaa kokonaan.

Yliesti ottaen kannattaa kuitenkin myös huomioida maailmassa sekin, että myynti alkaa sakkaamaan, jos jo kohta kaikki tuotteet kaupoista poistetaan siksi, että ne ovat epäterveellisiä ainakin jollekin. Sehän ei taas oikein sovi kapitalistiseen maailmankuvaan sellainen, eikä oikein heti ole näkösällä, että pelkät vihanneksetkaan olisi globaalisti kovinkaan kestävällä pohjalla, ja erityisestikin jos niistä vielä pitäisi reilun 7 miljardin ihmisen saada kaikki tarvittava energia joka tilanteessa.
En nyt muista onko kukaan vaatinut että leikkeleet tms. poistetaan kaupoista. Tupakkatuotteet kyllä ovat poistumassa enkä voi sanoa että tässä valtion tarkoitus voisi olla kovin huono. Noh, kasviruuan tuotannossa on toki semmoinen juttu että nykyään kun syötetään teuraaksi kasvatettaville sioille ja broilereille kasviruokaa niin mikäli näitä ei tarvitsisi ruokkia voitaisiin nuo peltoalat käyttää johonkin muuhun kuten myös kaikki se vesi mikä näille eläimille menee. Toki vaikkapa lehmien, vuohien ja lampaiden laidunmaat eivät yksi yhteen menisi kyllä viljan tuotantoon. Noh kuitenkin, monimutkainen asia.
Kun vielä yhdistetään tämä hyvinikin vahvasti intohimoa herättävään keskuteluun mm geenimanipuloinnista, niin vaikeasihan se menee, sillä tulevaisuuden kannalta tuo kuitenkin lienee ainoa tapa turvata ne syötävät vihannekset tulevaisuudessakin. Tätäkin on tieteessä käistelty, että ei voida todeta olevan yksinomaan saatanasta sellainen. Muistaakseni esimerkkinä jalostuksesta oli porkkana, jota ei kuulema pirukaan söisi, jos sitä ei olisi enemmän tai vähemmän jalostettu, ja geneettisesti jalotuksen kautta muunneltu sellaiseksi, että se menee useammankin kurkusta ales.
Se että jotkut ovat idiootteja ja pelkäävät geenimanipuloituja vihanneksia kuten kultaista riisiä johon on lisätty A-vitamiinia turvatakseen näkökyvyn alueilla joissa ravinto on yksipuolisempaa on vain surullista. Mehän olemme tosiaan jalostaneet ties miten paljon hedelmiä, viljoja, marjoja ja pähkinöitä. Perunan alkuperäinen nimi on maaomena ja se johtui siitä että perunat ja omenat maistuivat melko samalta. Voi katsoa jalostetun banaanin ja villibanaanin eroa siementen koon suhteen ja sen kuinka paljon on saatavilla hedelmälihaa. Tätä jalostamista on tapahtunut noin 12 000 vuotta eli suunnilleen niin kauan kuin on ollut maanviljelyä. Nyt geenimanipulaatiolla voidaan kummasti nopeuttaa tuota prosessia ja saadaan luotua kasveja jotka kestävät paremmin kylmyyttä, kuivuutta, kuumuutta tai erilaisia sieniä.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Sen verran ehkä, että pähkinät olisin mahdollisesti poistanut kokonaan tai lisännyt ne jonnekin herkkukategoriaan. Meillä on ihmeellinen uskomus siitä, että päkinät ovat terveellisiä. Toki tavallaan onkin, mutta sitten kun me syödään niitä se 200 grammaa paahdettuna ja suolattuna joillain ihme terveysuskomuksilla niin siinähän sitä sitten taas ollaankin. Rasvat toki on tärkeitä mutta ne meille melkein tulisi kasaan kaurapuurosta, ohrasta ja kalasta - tarvittaessa maitotuotteista ja kasviksista.
Tuohan on vähän sama kuin sanoisi että perunat pitäisi laittaa herkkukategoriaan koska se johtaa siihen että ihmiset luulevat että sipsit ja ranskalaiset ovat terveellisiä ja vetävät niitä. En usko että kukaan luulee suolapähkinöitä terveysruuaksi.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Politisointi terveyssuosituksissa voi olla yksi kulmakarvoja nostattava asia.

Ei siinä, mielestäni ympäristön huomioiminen on ihan hyvä asia. Toisaalta samalla voitaisi huomioida vaikkapa maanpuolustus ja huoltovarmuus - miksei vaikka kansantalous. Kaikki meille tärkeitä arvoja. Jos terveyden rinnalle nostetaan uusia arvoja ja valinta tehdään ideologisin perustein niin totta kai osa ihmisistä on myös valintaa vastaan. Mielestäni tässä on riski siitä, että tällainen valinta heikentää todella tärkeää viestiä jota kansanterveyden kohdalla pyritään jakamaan.

Loppuviimein me olemme euroopan toiseksi ylilihavin kansa ja sen kitkeminen tulisi olla se prioriteetti johon kaikki paukut laitetaan. Jos kansalaiset saataisi syömään vähemmän/terveellismmin, olisi se ympäristön etu riippumatta siitä millä se kaloritarve täytetään.

Isossa kuvassa omalla kohdalla näistä suosituksista ei kuitenkaan juuri ole purnattavaa, omaan silmään ne on ihan hyviä. Tämän viestinnän leikkeleistä sun muista olisin jättänyt toki pois. Prosessoidut kasviproteiinit ovat ihan samaa luokkaa kuin prosessoidut lihavalmisteet joten tuo haasto nyt on vähän väsynyt. Samoin tuo liha lisää syöpäriskiä on laiskaa tiedettä ja samalla tavalla kaikki hitaasti kypsytetty lisää karsinogeenejä oli kyse sitten miso-keitosta tai brisketistä - toki miso-keitossa on tuo prosessointi päälle. Ehkä olisin myös ulkomaisia palkokasveja poistanut listalta ja korvannut sen osuuden kotimaisilla herneillä ja lihoilla.

Sen verran ehkä, että pähkinät olisin mahdollisesti poistanut kokonaan tai lisännyt ne jonnekin herkkukategoriaan. Meillä on ihmeellinen uskomus siitä, että päkinät ovat terveellisiä. Toki tavallaan onkin, mutta sitten kun me syödään niitä se 200 grammaa paahdettuna ja suolattuna joillain ihme terveysuskomuksilla niin siinähän sitä sitten taas ollaankin. Rasvat toki on tärkeitä mutta ne meille melkein tulisi kasaan kaurapuurosta, ohrasta ja kalasta - tarvittaessa maitotuotteista ja kasviksista.

Toki nämä uudet suositukset eivät myöskään heikennä maanpuolustustamme tai omavaraisuuttamme.
 

Jeffrey

Jäsen
Tuohan on vähän sama kuin sanoisi että perunat pitäisi laittaa herkkukategoriaan koska se johtaa siihen että ihmiset luulevat että sipsit ja ranskalaiset ovat terveellisiä ja vetävät niitä. En usko että kukaan luulee suolapähkinöitä terveysruuaksi.

On kyllä, mutta itse en ole törmännyt ajatukseen siitä, että ranskalaiset olisivat terveellisiä koska peruna. Lopulta myös ne paahtamattomat ja lisäsuolattomat pähkinät ovat vähän niin ja näin koska ravintosisältö on niin tiivis. 200g pussi menee helposti ja sen jälkeen ei välttämättä tarvitsisikaan syödä samana päivänä enää mitään.
Keitettyä perunaa taas saa syödä hampaat irvessä, jotta siitä saisi liikaa energiaa.

Toki nämä uudet suositukset eivät myöskään heikennä maanpuolustustamme tai omavaraisuuttamme.

Suositus ei, mutta mikäli tätä omaksutaan laajamittaisesti niin kyllä ulkomaisten tuotteiden suosiminen kotimaisen sijaan heikentää omavaraisuuttamme ja huoltovarmuutta koska ajanmyötä kotimaiset tuottajat kuolisivat kulutuksen siirtyessä ulkomaisiin hedelmiin, palkokasveihin, pähkinöihin, öjyihin, vihanneksii yms.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen verran ehkä, että pähkinät olisin mahdollisesti poistanut kokonaan tai lisännyt ne jonnekin herkkukategoriaan. Meillä on ihmeellinen uskomus siitä, että päkinät ovat terveellisiä. Toki tavallaan onkin, mutta sitten kun me syödään niitä se 200 grammaa paahdettuna ja suolattuna joillain ihme terveysuskomuksilla niin siinähän sitä sitten taas ollaankin. Rasvat toki on tärkeitä mutta ne meille melkein tulisi kasaan kaurapuurosta, ohrasta ja kalasta - tarvittaessa maitotuotteista ja kasviksista.

Ööö, eikös vähän kaikesta itsessään terveellisestä saa epäterveellistä lisäämällä suolaa ja uittamalla rasvassa tai syömällä yksinkertaisesti liian suuria määriä?

Kaupat ovat täynnä erilaisia pähkinöitä ja siemeniä natuna, joten ei siitäkään ole kyse, että suosituksissa pitäisi niiden osalta ottaa huomioon esim. käytännön saatavuuteen liittyvät haasteet. Kalorimäärät voi jokainen kuluttaja selvittää nykyään käytännössä aina paketista ja määrittää sopivan kulutuksen omien tarpeiden mukaiseksi.

Varmaan isompi ongelma joskus aiemmin on ollut kaikkien rasvojen demonisointi ja syyllistäminen liikalihavuudesta, ja esim. lisätyllä sokerilla pumpattuja tuotteita markkinoidaan terveellisinä paketteihin isketyillä ”0% rasvaa” tms. maininnoilla.
 
Viimeksi muokattu:

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Suositus ei, mutta mikäli tätä omaksutaan laajamittaisesti niin kyllä ulkomaisten tuotteiden suosiminen kotimaisen sijaan heikentää omavaraisuuttamme ja huoltovarmuutta koska ajanmyötä kotimaiset tuottajat kuolisivat kulutuksen siirtyessä ulkomaisiin hedelmiin, palkokasveihin, pähkinöihin, öjyihin, vihanneksii yms.

Miksi ihmeessä sen kulutuksen pitäisi siirtyä ulkomaisiin tuotteisiin?

Tämän uuden suosituksen myötähän olisi myös hyvä tilaisuus siirtää osa maataloudelle maksettavista tuista lihan- ja maidontuotannosta, lisäämään kotimaisten hedelmien, palkokasvien, pähkinöiden ym. tuotantoa. Kaikkia noita luettemiasi tuotteita on kumminkin jo nyt viljelyssä myös Suomessa.
 

Jeffrey

Jäsen
Ööö, eikös vähän kaikesta itsessään terveellisestä saa epäterveellistä lisäämällä suolaa ja uittamalla rasvassa tai syömällä yksinkertaisesti liian suuria määriä?

Kaupat ovat täynnä erilaisia pähkinöitä ja siemeniä natuna, joten ei siitäkään ole kyse, että suosituksissa pitäisi niiden osalta ottaa huomioon esim. käytännön saatavuuteen liittyvät haasteet. Kalorimäärät voi jokainen kuluttaja selvittää nykyään käytännössä aina paketista ja määrittää sopivan kulutuksen omien tarpeiden mukaiseksi.

Varmaan isompi ongelma joskus aiemmin on ollut kaikkien rasvojen demonisointi ja syyllistäminen liikalihavuudesta, ja esim. lisätyllä sokerilla pumpattuja tuotteita markkinoidaan terveellisinä paketteihin isketyillä ”0% rasvaa” tms. maininnoilla.

On toki näin. Toisaalta ihan samaan tapaan punaisen lihan suositusta vähennetään koska kasslerissa on paljon rasvaa ja koska ihmiset eivät osaa kypsentää lihaansa sitä kärventämättä. Ja koska suuri alkoholinkulutus on tilastollisesti yhteydessä suureen lihansyönnin määrään.

Vakavammin... Kalorimäärät voi toki selventää, mutta mielestäni tilastoja tai ympäristöä tarkkailemalla voidaan aika nopeasti vetää johtopäätös siitä etteivät ihmiset sitä tee. Pähkinä mielletään monessa yhteydessä terveysruuaksi, mutta todellisuudessa sen hyvin tiivis ravintosisältö sattaa nopeasti ojasta allikkoon. Pähkinästä riippuen sopiva määrä on joka tapauksessa noin 10 pähkinää päivässä joka on niin vähäinen määrä, etten usko siinä ihmisten pysyvän vaikka kuinka voisivat kalorimäärät tarkistaa netistä. Toisekseen ravintotieteissä mennään jo hyvin pitkälle detaljeihin jos pähkinän rasvoista halutaan saada terveyshyötyjä verrattuna vaikkapa kauran, lohen tai ohran tarjoamiin rasvoihin.

Kolmanneksi kaikenlaisen napostelun ja välipalojen mainostaminen terveyshyödyillä on monella tapaa perverssiä. Ei ihminen tarvitse välipaloja tai napostelua ja jälleen näiden markkinointi saattaa ojasta allikkoon - kyllä! juuri siitä syystä ettei ihminen tarkista netistä kaloreita ja punnitse keittiövaa'alla niitä naposteltavia siinä napostellessa. Jos sitten kuitenkin tarvitsee napostella niin markkinoitaisiin porkkanoita, tomaatteja, kurkkuja ja kausivihanneksia tähän tarpeeseen pähkinöiden sijaan. Ei kukaan napostele ottamalla kymmentä pähkinää, vaan määrä on jotain muuta.
 

Jeffrey

Jäsen
Miksi ihmeessä sen kulutuksen pitäisi siirtyä ulkomaisiin tuotteisiin?

Sen takia, että linssit, monet palkokasvit, avokadot, banaanit, monet hedelmät tai pähkinät eivät yksinkertaisesti kasva Suomessa. Jos näitä suositellaan ja jos näitä syödään, tulee nämä tuotteet joko tuoda ulkomailta tai vaihtoehtoisesti itse matkustaa ulkomaille näitä tuotteita syömään.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sen takia, että linssit, monet palkokasvit, avokadot, banaanit, monet hedelmät tai pähkinät eivät yksinkertaisesti kasva Suomessa. Jos näitä suositellaan ja jos näitä syödään, tulee nämä tuotteet joko tuoda ulkomailta tai vaihtoehtoisesti itse matkustaa ulkomaille näitä tuotteita syömään.
Ensinnäkin on Suomessakin kasvavia linssejä, mutta oikeasti kaupallisessakin kasvatuksessa on jo tällä hetkellä palkokasveista herne ja härkäpapu. Ja kuten kirjoitin Suomessa kasvatetaan tälläkin hetkellä vaikka mitä hedelmiä, marjoja sekä pähkinöitä.

Jos joku toisaalta välttämättä haluaa avokadoja, banaaneja, tai jotain muita kasvikunnantuotteita, joita täällä ei kasva, niin eivätkö he osta niitä jo tällä hetkellä?
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
On toki näin. Toisaalta ihan samaan tapaan punaisen lihan suositusta vähennetään koska kasslerissa on paljon rasvaa ja koska ihmiset eivät osaa kypsentää lihaansa sitä kärventämättä. Ja koska suuri alkoholinkulutus on tilastollisesti yhteydessä suureen lihansyönnin määrään.

Vakavammin... Kalorimäärät voi toki selventää, mutta mielestäni tilastoja tai ympäristöä tarkkailemalla voidaan aika nopeasti vetää johtopäätös siitä etteivät ihmiset sitä tee. Pähkinä mielletään monessa yhteydessä terveysruuaksi, mutta todellisuudessa sen hyvin tiivis ravintosisältö sattaa nopeasti ojasta allikkoon. Pähkinästä riippuen sopiva määrä on joka tapauksessa noin 10 pähkinää päivässä joka on niin vähäinen määrä, etten usko siinä ihmisten pysyvän vaikka kuinka voisivat kalorimäärät tarkistaa netistä. Toisekseen ravintotieteissä mennään jo hyvin pitkälle detaljeihin jos pähkinän rasvoista halutaan saada terveyshyötyjä verrattuna vaikkapa kauran, lohen tai ohran tarjoamiin rasvoihin.

Kolmanneksi kaikenlaisen napostelun ja välipalojen mainostaminen terveyshyödyillä on monella tapaa perverssiä. Ei ihminen tarvitse välipaloja tai napostelua ja jälleen näiden markkinointi saattaa ojasta allikkoon - kyllä! juuri siitä syystä ettei ihminen tarkista netistä kaloreita ja punnitse keittiövaa'alla niitä naposteltavia siinä napostellessa. Jos sitten kuitenkin tarvitsee napostella niin markkinoitaisiin porkkanoita, tomaatteja, kurkkuja ja kausivihanneksia tähän tarpeeseen pähkinöiden sijaan. Ei kukaan napostele ottamalla kymmentä pähkinää, vaan määrä on jotain muuta.

Sellaisen huomion olen kyllä itse tehnyt, että ruokavaliotaan oikeasti muuttaessaan aika moni kyllä perehtyy faktoihin. Varsinkin siinä vaiheessa, kun suositus onkin muuttunut lääkärinvastaanoton kautta pakoksi :( Ainakin nuo siementen ja pähkinöiden syöntimäärien suositukset tuntuvat olevan hyvin tuttuja.

Mutta kuten ihmisten elämässä yleensä, kaiken voi kyllä tehdä päin honkiakin. Esimerkiksi lähes kaikki tuntemani vegaanit syövät terveellisesti ja tietävät mitä tekevät, mutta löytyy sieltä seasta pari todellista Sipsi-Kalja -vegaaniakin.
 

Jeffrey

Jäsen
Ensinnäkin on Suomessakin kasvavia linssejä, mutta oikeasti kaupallisessakin kasvatuksessa on jo tällä hetkellä palkokasveista herne ja härkäpapu. Ja kuten kirjoitin Suomessa kasvatetaan tälläkin hetkellä vaikka mitä hedelmiä, marjoja sekä pähkinöitä.

Jos joku toisaalta välttämättä haluaa avokadoja, banaaneja, tai jotain muita kasvikunnantuotteita, joita täällä ei kasva, niin eivätkö he osta niitä jo tällä hetkellä?

En nyt ihan tätä vänkäämistä ymmärrä. Nostin jo aikaisemmin esimerkiksi kotimaiset herneet esille ja jos jokin tuote ei kasva kaupallisessa mittakaavassa niin niiden esiin nostaminen kansallisten ruokasuositusten suhteen on vähän niin ja näin oli kyseessä sitten linssi ja pähkinä.

Ja kyllä, marjat kasvavat Suomessa. Tällä nimenomaisesti puhut sen minun alkuperäisen pointin puolesta, jossa esimerkiksi ulkomaisten hedelmien nostaminen ruokasuosituksiin on täysin turhaa niin kauan kun meillä mädäntyy metsiin ravinnollisesti huomattavasti parempia tuotteita. Suomalainen ei tarvitse ravinteiden puolesta esimerkiksi sitrushedelmiä, eipä juuri mitään muutakaan hedelmää oli kyseessä sitten kotimainen tai ulkomainen. Ja kyllä, mielestäni ruokakolmiossa voisi korvata ulkomaisia hedelmiä kotimaisilla - sekin oli se nimenomaan se alkuperäinen pointti.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En nyt ihan tätä vänkäämistä ymmärrä. Nostin jo aikaisemmin esimerkiksi kotimaiset herneet esille ja jos jokin tuote ei kasva kaupallisessa mittakaavassa niin niiden esiin nostaminen kansallisten ruokasuositusten suhteen on vähän niin ja näin oli kyseessä sitten linssi ja pähkinä.

Ja kyllä, marjat kasvavat Suomessa. Tällä nimenomaisesti puhut sen minun alkuperäisen pointin puolesta, jossa esimerkiksi ulkomaisten hedelmien nostaminen ruokasuosituksiin on täysin turhaa niin kauan kun meillä mädäntyy metsiin ravinnollisesti huomattavasti parempia tuotteita. Suomalainen ei tarvitse ravinteiden puolesta esimerkiksi sitrushedelmiä, eipä juuri mitään muutakaan hedelmää oli kyseessä sitten kotimainen tai ulkomainen. Ja kyllä, mielestäni ruokakolmiossa voisi korvata ulkomaisia hedelmiä kotimaisilla - sekin oli se nimenomaan se alkuperäinen pointti.

Vänkään vain sen takia, koska osasta viesteistäsi sai sellaisen kuvan, että näiden uusien suositusten seuraaminen johtaisi auttamatta kotimaisen ruoan tuotannon alasajoon, koska ihmiset alkaisivat ostamaan ulkomaisia tuotteita.

Tätä uhkakuvaa pidin niin outona ja perusteluja hatarina, että oli pakko puuttua

EDIT: vai tarkoititko, että suositusta tulisi seurata absoluuttisesti ruokapyramidia esittävän kuvan mukaan? Kaksi banaania, puolikas avokado jne? Tuossa ei tietenkään olisi järkeä, totta kai esimerkiksi ulkomailta tuodut hedelmät olisi järkevä korvata kotimaisilla tuotteilla, mutta ei kai tuota ole suosituksessa kielletty?

En minä ainakaan pyramidia noin orjallisesti seurattaviksi ajatellut
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ja kyllä, marjat kasvavat Suomessa. Tällä nimenomaisesti puhut sen minun alkuperäisen pointin puolesta, jossa esimerkiksi ulkomaisten hedelmien nostaminen ruokasuosituksiin on täysin turhaa niin kauan kun meillä mädäntyy metsiin ravinnollisesti huomattavasti parempia tuotteita. Suomalainen ei tarvitse ravinteiden puolesta esimerkiksi sitrushedelmiä, eipä juuri mitään muutakaan hedelmää oli kyseessä sitten kotimainen tai ulkomainen. Ja kyllä, mielestäni ruokakolmiossa voisi korvata ulkomaisia hedelmiä kotimaisilla - sekin oli se nimenomaan se alkuperäinen pointti.
Kumma juttu että Suomeen sai aikanaan tuoda nimenomaan appelsiineja jotta saatiin varmistettua C-vitamiinin riittävyys. Tämä siis aikana kun muiden hedelmien tuonti Suomeen oli kielletty jotta voitiin suojella suomalaista hedelmätuotantoa. Eli edes wanhoina hyvinä aikoina ei keräily marjoja tarpeeksi metsistä jotta saatiin nuo haltuun. Nyt pitäisi suositella pelkästään kotimaisia ruokia koska huoltovarmuus?
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä nyt menee vähän aiheen ohitse, mutta vaikka on tietyltä kantilta katsottuna todennäköisempää että maailma niinkuin sen koemme on simulaatio, niin meidän kannattaa silti elää niin kuin se ei olisi. Emmehän me tiedä mitä tapahtuu kuin kuolemme. Voimme syntyä uudelleen tai sitten se tieto mikä meissä on katoaa kokonaan.


En nyt muista onko kukaan vaatinut että leikkeleet tms. poistetaan kaupoista. Tupakkatuotteet kyllä ovat poistumassa enkä voi sanoa että tässä valtion tarkoitus voisi olla kovin huono. Noh, kasviruuan tuotannossa on toki semmoinen juttu että nykyään kun syötetään teuraaksi kasvatettaville sioille ja broilereille kasviruokaa niin mikäli näitä ei tarvitsisi ruokkia voitaisiin nuo peltoalat käyttää johonkin muuhun kuten myös kaikki se vesi mikä näille eläimille menee. Toki vaikkapa lehmien, vuohien ja lampaiden laidunmaat eivät yksi yhteen menisi kyllä viljan tuotantoon. Noh kuitenkin, monimutkainen asia.

Se että jotkut ovat idiootteja ja pelkäävät geenimanipuloituja vihanneksia kuten kultaista riisiä johon on lisätty A-vitamiinia turvatakseen näkökyvyn alueilla joissa ravinto on yksipuolisempaa on vain surullista. Mehän olemme tosiaan jalostaneet ties miten paljon hedelmiä, viljoja, marjoja ja pähkinöitä. Perunan alkuperäinen nimi on maaomena ja se johtui siitä että perunat ja omenat maistuivat melko samalta. Voi katsoa jalostetun banaanin ja villibanaanin eroa siementen koon suhteen ja sen kuinka paljon on saatavilla hedelmälihaa. Tätä jalostamista on tapahtunut noin 12 000 vuotta eli suunnilleen niin kauan kuin on ollut maanviljelyä. Nyt geenimanipulaatiolla voidaan kummasti nopeuttaa tuota prosessia ja saadaan luotua kasveja jotka kestävät paremmin kylmyyttä, kuivuutta, kuumuutta tai erilaisia sieniä.
Kiitos vastauksesta. Tarkoitus olikin tuoda vain esiin sitä pointtia, että täytyy olla varovainen sen suhteen, että miten paljon korostaa mm sitä tieteellistä lähtökohtaa näitä muutoksia esitellessään ja ihmisten kurkuista niitä alas työnnellessään, sillä tiede itsessäänkin on hitusen sellainen, että ei ihan aina ole eksaktia, ja usein kyseessä on se "paras sen hetkinen" tieto, kunnes joku taas toisin todistaa joko uudessa tutkimuksessa tai paradigman jälleen muuttuessa.

Ruoka erityisesti on hyvin intohimoa herättävä aihe, ja toisille kuitenkin elämässä yksi sellainen tekijä, joka osaltaan tekee tästä matkasta mielekkäämpää. Toisille se taas on ihan sama, että mitä kurkustaan kohti ääntä työntelevät, sillä pointti on vain sen elämän muiden intohimojen täyttämiseen tähtäävästä toiminnasta, joka on välttämätöntä sen edestä, sillä näläkin on ikävä fiilis.

Olen omassa ammattissani -yhdessä niistä- oppinut olemaan vähemmän syyllistävä ihmisten syömisiä kohtaan, juurikin syistä, että jokainen voisi löytää sen suhteen itselleen parhaimman balanssin, jossa eläminenkin valintojensa kanssa tuntuu vielä mielekkäältä.

Jos toisilla on himo käyttää kaikki vapaa-aikansa esim liikuntaan, niin se on ihan jees, mutta mitään todellista eksaktisti mitattavaa takuuta ei sillä saa, että kuolinpäivä on siirtynyt yhtään mihinkään, joten siinäkin -kuten missä tahansa, mikä vedetään överiksi- on taustalla osin itselle mystiseksi jääneet motiivit.

On tosiaankin hyvä, ja jopa siis erinomainen asia, jos ihminen saadaan harrastamaan vaikkapa sitä liikuntaa tilanteesta, jossa ei sitä harrasta käytännössä lainkaan, joten lähestymiskulma tuohon kaikkeen elämän sisältöön kannattaa sitä ulkopuolelta katselevan, ja arvioivan toimesta olla kaikkea muuta kuin tuomitseva.
Ja erityisesti jos ja kun kyseessä ei ole mikään tarkoituksellisesti toisen ihmisen elämää suorasti loukkavaa asia, tai tämän hengen vaarantaminen.

Liikunnankin tavoitteet on hyvä selvittää, että mihin pyritään. Onko se vain vaikutus elämänlaatuun, ja oletus lisävuosista, vai kenties se elvistely somessa, että kuka veti kovimmat treenit tänään.

Ja vaikka nyt tiedetäänkin ihmisen vaikutuksesta vaikkapa ilmaston lämpiämiseen, niin syyllistämien jälleen kerran on ihan perseestä, ja erityisestikin, kun emme ole tietoisia toisen ihmisen elämän fasiliteeteista sen ruuan suhteen. On siis toki hyvä, että tietoisuus lisääntyy, mutta rajansa silläkin miten asia esitetään.

Olenkin joskus täälläkin ihan vaan huvikseni todennut, että lopetetaan kokonaan huippu-urheilu, ja ennen kaikkea siihen liittyvät erilaiset turneet ympäri maailmaa, niin pelkästään se määrä matkustusta, sekä myytyjä makkara-annoksia kun jää pois, niin ei tarvitse sitten nipottaa yksityisen ihmisen ruokailuvalinnoista niin hemmetisti, koska yhdistettynä taloudellisesti reilummin toimivaan ruuantuotantoon, voidaan saada sekin tolalle, jossa mm. sen lihan tuottaminen saadaan niin sitä eläintä, kuin sitä ilmastoakin paremmin kunniottavaksi, ja saadan enemmän resursseja myös sen lähituottamiseen.

Tässä muuten vapautuu myös runsain mitoin ihmisiä tekemään tuottavaa työtä, koska siellä kuulema on jatkuva pula tekijöistä.

Kapitalisti ei kuitenkaan sellaista suvaitse, koska sen maailmassahan pitää pihvi raahata brasiliasta, ja pitää olla niitä toisiaan otsaan paukuttavia gladiaattoreita huvituksenaan, tai ei elämä ole elämisen arvoista. SIlloin ei paina imasto-asiat edes vähää alusta. Ne yleensä painavatkin eniten muita ihmisiä, sekä heidän valintojaan arvioidessa kaikista eniten, koska yleensä muut liikkuvat, syövät sekä muutenkin toimivat pääosin väärin.

Se köyhäkin muuten tekee joka päivä huikeaa ilmastotyötä, kun ei liiku minnekään - eikä ehkä ollenkaan.

Maailmassa on siis niin paljon ihan muutakin "syyllistettävää", joista voi lähteä karsimaan ensin ilman, että mennään näinkin henkilökohtaiseen asiaan tekemällä siitä ihmiselle näinkin voimakas moraalinen kysymys.
Enemmän olen ruuankin suhteen huolissani ihmisten moraalista sen ruuan tuotannon suhteen, jossa useinkin käytetään hyvinkin kyseenalaisia metodeja ihan joka tasolla. Ja jos ei täällä, niin muualla.

Tämän vuoksi en niin arvosta vain ideologista ruokapyramidia, jota nyt myydään tieteellä ja ilmastolla sekä pelottelulla, ja vieläpä tilanteessa, jossa ei ole juuri minkään sairauden etymologiakaan selvillä, koska läketieteellisesti katsoen se tuntuu olevan sillä saralla aivan toisarvoinen asia, koska se ei myy lääkkeitä.

Onneksi vielä jossakin näitäkin asioita tutkitaan, ja joku niihinkin yrittää ratkaisua löytää, mutta niihin kai tuntuu olevan vähemmän hinkua, koska sillä ei piru vie rikastuta tarpeeksi jos vielä sekin selvitetään.
Musta muuten olis eri hauskaa sekin yksityiskohta -kun puheeksi tämäkin otettiin sen ruuan jalostuksenkin suhteen, että kun luomuruokaihmiset laitettiin maistelemaan jalostettua tomaattia sekä sitä ns "luomutomaattia", niin jokainen -ja siis tosiaankin ihan jokainen tällä kertaa- valitsi sen jalostetun luomuksi sekä maukkaammaksi kuin sen todellisen luomun, joka koettiinkin sen luomusyöjän suussa mauttomaksi. Lisäksi taisi olla jopa ravintoarvoiltaankin parempi tuo jalostettu.
 
Viimeksi muokattu:

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Jerry100, Hereworth
Onneksi vielä jossakin näitäkin asioita tutkitaan, ja joku niihinkin yrittää ratkaisua löytää, mutta niihin kai tuntuu olevan vähemmän hinkua, koska sillä ei piru vie rikastuta tarpeeksi jos vielä sekin selvitetään.
Musta muuten olis eri hauskaa sekin yksityiskohta -kun puheeksi tämäkin otettiin sen ruuan jalostuksenkin suhteen, että kun luomuruokaihmiset laitettiin maistelemaan jalostettua tomaattia sekä sitä ns "luomutomaattia", niin jokainen -ja siis tosiaankin ihan jokainen tällä kertaa- valitsi sen jalostetun luomuksi sekä maukkaammaksi kuin sen todellisen luomun, joka koettiinkin sen luomusyöjän suussa mauttomaksi. Lisäksi taisi olla jopa ravintoarvoiltaankin parempi tuo jalostettu.
Saatan astua miinaan, mutta voihan se jalostettu tomaattikin olla luomua. Jos se jalostettu tomaatti kasvatetaan luomusti.

Muuten hyvin pitkälti samaa mieltä koko kirjoituksestasi, vaikka vain tuon lopun lainasin.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Saatan astua miinaan, mutta voihan se jalostettu tomaattikin olla luomua. Jos se jalostettu tomaatti kasvatetaan luomusti.

Muuten hyvin pitkälti samaa mieltä koko kirjoituksestasi, vaikka vain tuon lopun lainasin.
Hyvä pointti. En jaksa korjata, mutta hyvä että otit esiin. Luotan, että lukija ymmärttää pointin tällä kertaa. Pointti tosiaankin oli siinä, että se Luomuna skeä sen sääntöjen mukaisesti kasvatettu tuotanto ei välttämättä olekaan se parempi vaihtoehto. Ei maultaan, eikä edes ravintoarvoltaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
B12 taitaa tuollainen vitamiini olla.

Sitä tosin saa muun lihan ohella myös kalasta, jonka syömisen vähentämistä ei ole mikään taho suositellutkaan.

Jos menee ihan vegelinjalla, kannattaa tuota hommata lisäravinteena.

Ilmeisesti myös raudan saanti on joskus ongelma kasvisruokavaliossa. Olen ymmärtänyt näin, että vaikka kasviksista on rautaa, se imeytyy joillain ihmisillä heikommin kuin lihatuotteista, ja siksi anemia on kasvissyöjillä varsin tavallista.

Kuten tuli tässäkin ketjussa mainittua, sain alkukesästä nivelpsoriasis-diagnoosin loppuelämän riesaksi. No, kiitos lääkityksen ja muuten varsin hyvän terveyden, tuo tauti on nyt lähes oireeton. Lääkityksen vuoksi joutuu kuitenkin käymään säännöllisesti verikokeissa, ja syyskuussa ensimmäinen seurantaverikoe paljasti raudanpuutosanemian (hemoglobiini 118, muut arvot viitearvojen alarajoilla). Reumalääkäri kysyi heti alkuun ravitsemuksen monipuolisuudesta ja siitä, että kuuluuko lihaa ruokavaliooni. Jäin siihen käsitykseen, että on syytä kuulua jatkossakin, vaikkakin kohtuudella, koska punainen liha toisaalta ruokkii tulehdustilaa, joka tässä sairaudessa on tuolla kropan uumenissa päällä.

No, hemoglobiinin lasku johtui mitä ilmeisimmin sekä pitkään jatkuneesta tulehdustilasta, että kesällä ennen lääkitystäni syömästä kolmen kuukauden tiukasta Burana-kuurista, joka vatsansuojalääkityksestä huolimatta todennäköisesti aiheutti mikroskooppista verenvuotoa ruoansulatuskanavaan. Kun tuon kuurin lopetti, hemoglobiini nousi kolmessa viikossa jo lähelle viitearvoja. Nyt uusimmassa tutkimuksessa oltiin jo lähes viitearvoissa ja muissa arvoissa oli selkeämpää parannusta. Hitaasti tulee äijä kuntoon. Keliakiaverikokeisiinkin joutui tuon takia, mutta sitä ei onneksi ollut, vaan vasta-aineet olivat minimissään (alle mittauksen herkkyyden).

Meni jo vähän aiheen sivuun. Mutta palataan sinne takaisin. Ruokasuositus on hyvä ohjenuora, joka soveltuisi sellaisenaan varmasti suurelle osalle ihmisiä, mutta yksilöitä kun olemme, erojakin löytyy. Ja monet sairaudet aiheuttavat myös omat rajoitteensa, mutta sen pitäisi olla ihmisille ihan itsestään selvää.

Pidän jokseenkin outona, että esimerkiksi joku potilasjärjestö jo julkisesti huomautti, kuinka osteoporoosin (?) hoidossa tuollainen ruokavalio ei sovi. No ei varmasti sovikaan, mutta eihän sitä nyt jumankauta ole pakolliseksi tarkoitettukaan. Enhän minäkään nyt kala-allergikkona oleta, että minun pitäisi ruveta syömään kalaa, joka on tuon suosituksen yksi kivijaloista. En, vaikka psoriaatikoilla sen syöminen on tavallisesti erittäin suositeltavaa, kiitos Omega-3 -rasvahappojen tulehdusta estävien vaikutusten. Myöskään kihtipotilaiden ei pidä ajatella, että palkokasvit muuttuvat nyt heille soveltuvaksi ruoaksi, kun suosituksessa niiden terveellisyys on nostettu selkeästi esiin. Jotenkin tulee sellainen tunne, että ihmiset ymmärtävät tahallaan suosituksen terminä väärin ja hakevat siten jotain hyväksyntää omalle hyväksi havaitsemalleen ruokavaliolle. Kun psyykataan itselle se näkemys, että suositus on humpuukia, unohdetaan myös ne faktat, jotka osoittavat omassa ruokavaliossa mahdollisesti olevat heikkoudet. Sitten ääritapauksissa päästään jo oikein tieteellisiin argunentteihin, kuten "Alan kasvissyöjäksi sitten kun näen ensimmäisen 80-vuotiaaksi eläneen lehmän" tai "mun on pakko syödä lihaa, kun olen hetero" (jälkimmäinen Juha Miedon hiljattain haastattelussa toteama fakta).
 
Viimeksi muokattu:

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sitten ääritapauksissa päästään jo oikein tieteellisiin argunentteihin, kuten "Alan kasvissyöjäksi sitten kun näen ensimmäisen 80-vuotiaaksi eläneen lehmän" tai "mun on pakko syödä lihaa, kun olen hetero" (jälkimmäinen Juha Miedon hiljattain haastattelussa toteama fakta).
Maakilpikonnat ovat kasvissyöjiä, kuten tämä tunnettu yksilö. Miedon pitäisi vaihtaa mämmi veripalttuun.
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mielestäni tällaiset leikkeleuutisoinnit ovat vähän yhtä tyhjän kanssa. Ylipaino on paljon merkittävämpi ongelma, ja siihen pitäisi koittaa keksiä ratkaisuja huomattavasti tehokkaammin. Voitaisiin tehdä sama kuin Unkarissa, jossa alettiin erikseen verottamaan tuotteita, jotka sisälsivät epäterveellisiä määriä sokeria, suolaa ja muita aineksia. Kun hinnat nousivat 29 prosenttia, kulutus laski 27 prosenttia.

Tai sama kuin Chilessä, jossa on olemassa neljä mustavalkoista stop-merkkiä. Jos tuotteessa on paljon kaloreita, sokeria, suolaa tai kovia rasvoja, joutuu tuollaisen merkin laittamaan. Ja yhdessä paketissa voi olla useita varoitusmerkkejä. Saattaisi ihmisillä jäädä se suklaapatukka kassan vierestä ottamatta, jos sitä koristaisi kolme mustavalkoista stop-merkkiä. Tai se mehu- tai jogurttipurkki, kun siinä vaaleassa purkissa olisikin sellainen mustavalkoinen merkki.

Tuossa on mielestäni hyvä kirjoitus aiheesta, vaatii toki HS:n lukuoikeudet.
 

axe

Jäsen

Kyllä mää tosta yritän ihan saakelisti pahastua, mutta ei oikein pysty. Naurattaa se silti vähän. Mutta jampoilla on perustelunsa ja omaa tuotantoaanhan vain muuttavat, eikä sitä tee joku totuusneuvosto, joten siististi cool niinku eebee.
 
Viimeksi muokattu:

Gotterdam

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä, Leijonat, IPV, Roihuttaret, PuMu

Kyllä mää tosta yritän ihan saakelisti pahastua, mutta ei oikein pysty. Naurattaa se silti vähän. Mutta jampoilla on perustelunsa ja omaa tuotantoahaan vain muuttavat, eikä sitä tee joku totuusneuvosto, joten siististi cool niinku eebee.
Onhan se silti vähän huvittavaa. Onneksi meillä Tatut ja Patut on jo luettu, niin lapsi on altistettu jo lihalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös