Sellainen huomio tuosta koodista, joka tähtää vastustajan kunnioittamiseen, että ei sen ajatuksena ole eikä varsinkaan pidä olla vastuuttaa
provosoijaa enemmän kuin sitä, joka
päättää provosoitua. Tässä on vähän sama tilanne kuin stand up -komiikassa: jos joku loukkaantuu vitsistä, se on hänen oma asiansa, ei sen vitsin kertojan. Yksi keskeisimpiä asioita, joita junnuillekin opetetaan on, ettei pidä provosoitua, vaikka vastustaja tekisi mitä. Asioista voi käydä muistuttamassa muutoinkin, kuin perseilemällä. Rielly on kaikin mahdollisin tavoin ajateltuna se tämän keissin aasi, ja olen varma että hän saa vielä kokea sen useita kertoja.
---
Mitä tulee kulttuurieroon eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekkoilun välillä, on selvää, että jälkimmäisessä jääkiekko (ja urheilu ylipäätään) on paljon selvemmin muun yhteiskunnan ulkopuolinen saareke. Euroopassa urheilun tapahtumia peilataan huomattavasti enemmän kaikkeen muuhunkin kulttuuriin ja viihteeseen, kun taas Pohjois-Amerikassa on vallalla mentaliteetti, joka oikeuttaa täysin itsenäisiin lainalaisuuksiin.
Euroopassa ei tulisi kuuloonkaan ohjeistaa mediaa olemaan kysymättä vaikeita kysymyksiä urheilijoilta, kuten NHL on tehnyt venäläispelaajien kohdalla, mutta Pohjois-Amerikassa tuo on kirvoittanut hyvin vähän yhteiskunnallista keskustelua median oikeuksista. Niin ikään yksipuolisen väkivallan käyttämistä ei pidetä Pohjois-Amerikassa juuri minään, johtuen osin konservatiivisesta suhtautumisesta ("näin on aina ollut"), osin varmasti turtumisesta, sillä amerikkalaisessa viihdeteollisuudessa väkivalta on huomattavasti sallitumpaa ja yleisempää kuin muissa kehittyneissä maissa (mm.
Julianna's Blog | Media: Sex and violence in TV).
Luojan kiitos myös NHL on hitaasti raahautumassa kohti nykyaikaa; seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin on jo herätty eikä rasismiinkaan suhtauduta enää olankohautuksin kuten vielä parikymmentä vuotta sitten. Päähän kohdistuvat iskut ovat edelleen kuitenkin ylenkatsottuja ja parrosilainen man up! -uhokulttuuri elää edelleen Player (un)Safety -päätösten kautta kaukaloissa.
Muissa amerikkalaislajeissa, kuten vaikkapa jefussa tähänkin on herätty jo aikapäiviä sitten. Se, että NHL, maanosansa takapajuisin ja konservatiivisin ammattilaissarja on jälleen kerran kehityksestä jäljessä tuskin yllättää ketään (vaikka miellyttääkin varmasti vielä muutamaa oman elämänsä scottstevensiä).