Tätä suosittelen minäkin, Burlew on aivan käsittämättömän taitava kirjoittaja ja niin nokkelaa dialogia kuin OotSissa ei tule kovin usein vastaan. Tarina tosiaan alkoi aika pitkälti vitsi-per-sarjis -formaatilla, mutta pikkuhiljaa juoni on tiivistynyt ja nykyisellään sarja on löytänyt täydellisen tasapainon huumorin ja vakavasti otettavan fantasian välillä. Itse aloin sarjista aktiivisesti seuraamaan jotakuinkin 5 vuotta sitten ja siitä lähtien onkin sitten uusinta päivitystä odotettu aina kieli pitkällä. Nyt noita päivityksiä on jo päälle 800, joten uudelle lukijalle riittää ainakin muutamaksi illaksi ahmittavaa.
Pähkinänkuoressa, jos olet fantasian/D&D:n/huumorin/hyvän tarinankerronnan ystävä,
hus lukemaan siitä.
Sattuiko kukaan muu osallistumaan Rich Burlewin OOTS-Kickstarteriin? Minun piti siitä tännekin viestiä yms. kirjoitella, mutta unohdin asian. Ja ehkä OOTS-asiat sopisivat muutenkin paremmin johonkin muuhun ketjuun, esim. sarjakuva/nettisarjakuvaketjuun jos sellaisia on.
Rich Burlew lähti reilu kuukausi takaperin kokoamaan Kickstarterissa pottia tavoitteenaan tuoda eräs hänen loppuunmyydyistä OOTS-kokoelmakirjoistaan taas takaisin myyntiin. Burlewhan on tehnyt OOTS-stripeistä neljä paksua kokoelmakirjaa ja näiden lisäksi kolme kirjaa tarinoista, joita ei ole netissä julkaistu. Ongelma on tietysti se, että yhden miehen yrittäjänä Burlewilla ei ole varoja eikä tilaa pitää jatkuvasti teoksiaan tuhatmäärin saatavilla, joten kun painokset ovat loppuneet ne ovat loppuneet.
Kickstarterin periaatehan on se, että ihmiset sitoutuvat ostamaan tuotteen ja/tai tukemaan tuotteen rahoitusta vapaavalintaisella summalla, jos tavoiteltu määräraha vain tulee yhteensä täyteen. Yleensä tavoiteltu summa on se summa, jolla tekijä saa kustannettua tuotteensa ja pistettyä sen jakeluun. Jos tavoitemääräraha ei tule täyteen, niin kukaan ei joudu maksamaan mitään mutta tuote ei myöskään tule saataville.
Joka tapauksessa Burlew lähti tavoittelemaan 57 000 dollarin summaa. Tällä summalla olisi saanut yhdestä OOTS-kirjasta uuden painoksen. Burlew laittoi tarjolle erilaisia vaihtoehtoja eri summille ja niihin bonustäkyjä. Esimerkiksi jokainen 10 dollarilla tukenut saisi PDF-muodossa yhden bonustarinan, mutta ei vielä varsinaista kirjaa. Kirjan taas olisi saanut noin 35-40 dollarilla. Jos maksoi X dollaria, sai eriasteisia palkintoja ja bonuksia summan suuruuden mukaan aina siihen, että saisi oman hahmonsa OOTS-sarjakuviin vilahtamaan ja vanhoja jo loppuunmyytyjä kirjoja nimmareilla jne.
Tässähän kävi sitten niin, että Kickstarter pamahti käsistä ja kun pölypilvi oli laskeutunut ja määräaika ummessa, niin kasassa ei ollut 50 000 dollaria vaan 1,25 miljoonaa dollaria. Samalla Burlewin rahoitushankkeesta tuli Kickstarterin yksi kaikkien aikojen suurimmista.
Mikä hienointa, sitä mukaa kun rahaa luvattiin niin sitä mukaa Burlew päivitti palkintojaan, ilmaistavaraansa ja kaikkea mahdollista sälää maan ja taivaan välillä. Lopputuloksena joka ainoa OOTS-kirja saa uuden painoksen, erilaisia PDF-palkintotarinoita tuli puolen tusinaa, tarjolle tuli (ja moneen pakettiin ilmaiseksi) iso, iso määrä OOTS-roinaa. Jopa taannoinen OOTS-korttipelikin sai lisäpakan. Burlewin periaate ei ollut se, että kaikki ekstraraha päätyy miehen omalle tilille lojumaan vaan se, että mitä enemmän rahaa kertyy sitä enemmän lukijoille tarjotaan ja annetaan.
Pistin itsekin aluksi vaatimattoman 60 dollarin pledgen sisään saadakseni tämän OOTS-kirjan itselleni bonuskilkkeiden kera. Nälkä kasvoi syödessä, samoin tukemisen halu ja lopulta nakkasin 150 euron edestä rahaa Burlewille. Tästä hyvästä saan itselleni neljä puuttuvaa OOTS-kirjaa, edellämainitut PDF-bonustarinat, ties mitä magneettia, värityskirjaa, muistivihkoa, kangasmerkkiä ja kaikkea muuta sälää. Kirjat tietysti olivat syy hankintaan, mutta en toki kieltäydy ylimääräisestä aineistostakaan.
Päättyneeseen, mukavasti 2171% alkuperäisestä rahoitustarpeestaan saaneeseen hankkeeseen ja sen vaiheisiin voi tutustua
Kickstarterin sivuilla. Kannattaa aloittaa updatesta #1 ja lukea siitä miten vaatimaton hanke paukahti stratosfääriin.
Henkilökohtaisesti tämä hanke vakuutti minut lopullisesti Kickstarterin kaltaisten virtuaalisten rahoitushankkeiden toimivuudesta ja siitä, että jos jollain asialla (oli se nettisarjakuva, bändi tms. mikä tahansa) on tarpeeksi yhteisöllistä ja virtuaalista kannatusta ja ihmisille tarjotaan mahdollisuus osallistua rahoitukseen niin tämä metodi päihittää valtaosan nykyisistä "artisti maksaa"-kustannussopimuksista. Miksi suotta myydä sielunsa megakorporaatiolle, joka kohtelee perusartistejaan kuin paskaa kengänpohjassa ja vie taiteeseen oikeudet jos voi itse kontrolloida tuotettaan ja sen oikeuksia ja tarjota aineistoa suoraan kuluttajalle ilman välikäsiä.